Äventyren i Sagofallen av Hanna Blixt och Therése Larsson

Äventyren i Sagofallen är en bokserie som är jättespännande och fyllda med äventyr från första till sista sidan. De påminner i stil med "Alice i Underlandet", "Den oändliga historian" och "Narnia". De är böcker som är fylld med magi, vänskap, ondska och har även dolda budskap till sina läsare.

De två första delarna i den lagom spännande fantasy bokserien “Äventyren i Sagofallen” består av första boken “Styx märke” & den fristående fortsättningen “Svarta Damen”. Böckerna är skrivna av författaren Hanna Blixt.

 

“Styx märke” fick även pris för årets bästa fantasy/ungdomsbok under 2016 och jag förstår varför.

 

“Styx märke” går även att ta del av som gratis E-bok via sidan Jag har läst. Boken passar även som klassuppsättning som passar för åk 4 och uppåt, då alla böcker i serien har fristående handlingar

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till de två första böckerna i bokserien Äventyren i Sagofallen.

Styx märke

– Skynda dig! De närmar sig!
Sofia drar i sin lillebrors hand.
– Jag är rädd!
Leo tittar på Sofia med sina blåa uppspärrade ögon. Sofie ser allvarlig i hans blick och det gör ont i henne.
– Jag med, men vi har inger val, det vet du, säger hon.
Aldrig att jag låter dem sätta Styx märke på oss.

“På flykt undan Styx soldater söker de båda syskonen Sofia och Leo skydd i en ihålig ek. Trädet sluts omkring dem och de märker när hålet öppnar sig igen att de befinner sig i en helt annan värld. Kvar finns inga mörka gator och betonghus i spillror. Grönskan som omger dem badar i ljus. Rakt under deras fötter finns frodigt grönt gräs och färgglada blommor. Framför dem en sommaräng. De har kommit till Sagofallen och Dimmiga ängarnas ö.

Där visar de sig att de är väntade, då enligt profetia är de dom utvalda syskonen. För landet Sagofallen behöver syskonens hjälp då landet är hotat av ett ondskefullt mörker och om mörkret helt tar över är de ute för landet och dess befolkning och Sofia och Leo inte lyckas kommer inte endast Sagofallen förgås av ondska, utan även deras egna egna värld blir drabbat.

 

Till sin hjälp får de hjälp av Månstråle som är en vit vacker enhörning. Deras väg är utstakad på en karta som Leo får ta hand om och Sofia får en liten guldnyckel som ska gå till ett lås som finns någonstans på deras vandring, för att stoppa mörkrets utbredning måste de vrida om nyckeln i låset innan det är för sent. Men vem kan de egentligen lita på, förutom de själva? Med hjälp av enhörningen Månstråle ger sig barnen ut på ett hisnande och farligt äventyr, samtidigt som en ryslig kamp rasar mellan de svarta och vita pjäserna på schackbrädet!”

“Styx märke” är en helt magisk bok fylld med olika fantasifulla karaktärer, berättelsen tar en genom ett trollbindande landskap och har det ena äventyret efter den andra. Boken är fylld med cliffhangers så det blir svårt att lägga ifrån sig boken.

I början av av varje bok får man ta del av en illustrerad karta över Sagofallen,en karta som bara blir större och större med nya platser för varje ny bok.

 

Så att man som läsare kan följa syskonens resa genom delar av landet. 

Kartan och alla andra illustrationer är vackert skapade bilder i svart vita blyerts illustrerade utav Therese Larsson och illustrationer ger verkligen liv åt texten till kapitlet.

Så att man som läsare kan följa syskonen Sofa och Leos resa genom delar av landet Sagofallen. 

Då boken riktar till en bred ålder som åldrarna 7 – 12 år är det bra att texten är skriven med luftig text och korta kapitel tillsynsmans med svartvita illustrationer som förhöjer handlingen. 

Styx märke är härligt fantasifull och det är inte ofta man hittar barn- och ungdomsböcker som har sådan fantasi kvar, då får man söka bland de äldre titlarna.

Den fantasifulla färgglada framsidan lockar till läsning och de svartvita illustrationerna i boken förstärker berättelsen handling och gör så att boken passar ypperligt som högläsningsbok för en bred målgrupp och individläsning för de äldre barnen.

 

“Styx märke” passar även bra som klassuppsättning, speciellt då varje enskild bok i bokserien Äventyren i Sagofallen har ett avslutande och separat äventyr. “Styx märke” tar även upp livsfrågor som åldersfixering, utseende, makt, kunskap på gott och ont och girighet och bokserien i sig vill förmedla värme, hopp och att ljuset är starkare än mörkret.

Till alla böckerna i bokserien Äventyren i Sagofallen finns det enskilda lärarhandledningar till varje bok.

Till Styx märke fokuserar lärarhandledningen på innehåll ur kursplanerna i ämnena svenska och religion.

Svarta damen

“Svarta damen” är den andra fristående uppföljaren av sju delar.

“Svarta damen” är den andra fristående uppföljaren av sju delar.

 

“Vi får återigen följa syskonen Sofia och Leo när de dras tillbaka in i Sagofallens värld och denna gång med nya äventyr. Kampen mellan schackpjäserna fortsätter och återigen har ondskan tagit sitt grepp om landet Sagofallen och denna gång är det Svarta damen.

 Syskonen måste förstöra Tidens bok innan Svarta damen får tag på den och återinsätter ondskans mörker så ondskans makt kan sprida sig över landet tillsammans med Svarta kungen och den ondskefulla Styx kan ockupera Sofia och Leos land. På sin vandring mot målet Stjärnfallets kulle möts de av både ond och goda figurer. Till denna gång får de sällskap och hjälp av flera nya vänner.”

“Svarta damen” är verkligen helt klart en magisk barn- och ungdoms fantasy.

 

Även denna bok sträckläste jag som jag även gjorde med första boken, då varje kapitel var fyllt med spännande äventyr som syskonen möte på sin väg och att få läsa om de helt underbara fantasifulla små platser som Ljusets stad i Hemliga dalen, var så magiskt att man önskade att de finns på riktigt.

Boken fortsätter med en massa fantasy och dolda budskap som vad är rätt och fel, är de ok att lita på allt och alla och när ska man förlåta.

 

I varje kapitel händer det alltid något som gör det svårt att sluta läsa.

 

Denna bok är uppbyggd på samma sätt, även om den innehåller färre bilder, men på så sätt får ens egen fantasy fantisera fritt.

Ett extra plus är att det ingår gratis lärarhandledningar till alla enskilda böcker i serien där innehållet b.la. fokuserar på innehåll ur kursplanerna i ämnena svenska och religion främst för åk 4.

 

Sådan gillar jag som gammal skolbibliotekarie och pedagog då jag vet att många lärare även uppskattar att det finns till böckerna så de blir lättare att träna på läsförståelsen.

 

Författaren Hanna Blixt tanke med lärarhandledningarna är att eleven först funderar och skriver ner sina funderingar själv, diskuterar och jämför sedan sina funderingar med en klasskamrat, för att till sist diskutera frågorna i helklass med läraren, eller en utsedd elev, som samtalsledare.

 

Frågorna i lärarhandledningarna är mer eller mindre öppna, för att främja samtalet om böckerna.

 

Till varje kapitel finns ett varierande antal frågor, och det är upp till läraren att själv välja en del av frågorna eller använda alla frågor beroende på klassens intresse och behov, tid, syfte med lektionen etc.

 

Vill man därefter få besök av författaren Hanna Blixt går det att kontakta henne via hennes hemsida eller Facebook sida .

Böckerna är lättläst och har korta kapitel och med cliffhangers som duggar tätt så det blir extra svårt att lägga ifrån sig böckerna, samt att det finns i stort sätt finns en vacker illustration i svart vita blyerts som verkligen ger liv åt texten till kapitlet.

Sagoträd
Sagoträdet på Sagornas äng i från boken Svarta damen i bokserien Äventyren i Sagofallen.

Min favoritbild är helt klart sagoträdet på Sagornas äng i andra boken Svarta damen, tänk om man hade ett eget sagoträd, vilken dröm att kunna läsa en bok och när den är utlöst växer det ut en ny bok. Alla illustrationer är skapade utav Therése Larsson som även gör helt magiska färgbilder för övrigt.

Vita löparen
Fartfylld och fängslande, omöjlig att lägga ifrån sig!

Jag kan stolt berätta att jag har fått förtroendet av författaren Hanna att läsa manuset avVita löparen” innan den skulle tryckas.

 

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av boken Vita löparen.

”I "Vita löparen" fortsätter den spännande kampen mellan schackpjäserna i denna fartfyllda fantasy som får högsta betyget, då den med med sina nya spännande och fängslande äventyr är fyllt med mystik, vänskap, kärlek, ondska, dolda budskap och massa cliffhangers som gör det svårt att lägga ifrån sig boken.”

Här har jag skapat en tillhörande boktrailer till den tredje boken Vita löparen i bokserien Äventyren i Sagofallen.

Jag är helt klart imponerad hur mycket fantasy som författaren Hanna har inom sig och det välgjorda och detaljerade bilderna som illustratören Therése har gjort. Det ska bli spännande att ta del av kommande böcker och fler äventyr i Sagofallen med de sju böckerna i serien som ni kan läsa mer om här nedan:

Boktitel: Styx märket  del 1 & Svarta Damen del 2

Serietitel: Äventyren i Sagofallen

Författare: Hanna Blixt

Illustratör: Therese Larsson

Bokförlag: Bubo förlag

Målgrupp: 7-12 år

Kategori: Fantasy, äventyr, spänning, sagoväsen, schackpjäser, magi, högläsning, portal fantasy

Ta del av de tre första böckerna som E-bok och ljudbok via: BookBeat, Storytel & Nextory

Ta del av böckerna via: Adlibris, Bokus. Bokfynd.nu, Bubo förlag

Dela gärna detta inlägg: