Vita löparen av Hanna Blixt & Therèse Larsson

Den spännande kampen fortsätter mellan schackpjäserna i denna fartfyllda fantasy som är fylld med nya spännande och fängslande äventyr.

Vita löparen är en berättelse som är fyllt med mystik, vänskap, kärlek, ondska, dolda budskap och massa cliffhangers som gör det svårt att lägga ifrån sig

Vita löparen är den tredje spännande delen i  Sagofallen- serien, efter böckerna Styx märke och Svarta damen.

I tidigare inlägg har jag recenserat första delen “Styx märke” och andra delen “Svarta damen” och den fjärde boken “Den magiska rustningen”, den femte delen “Flykten från tornet”och sjätte delen “Pantones ö” samt den sista delen “Snöugglans sigill” i denna spännande bladvändare serie.

”Syskonen Sofia och Leo sitter ofta ute på parkbänken och tänker tillbaka och pratar om de olika upplevelser som de båda varit med om i Sagofallen, för annars skulle allt det varit med om förvandlats till dunkla förbleknade minnen, om det inte varit för att de så ofta pratade med varandra om sina upplevelser och på så sätt höll minnena levande. De har själva försökt att ta sig tillbaka till landet Sagofallen för att åter kunna träffa sina vänner utan att lyckas. Känslan av att syskonen åter behöver återvända blir bara starkare då Sofia på sista tiden har haft oroande drömmar om ett diffust mörker som återigen verkar drar in över landet Sagofallen.

 

Så en sen höstkväll när Sofia och Leo åter sitter på parkbänken och pratar och drömmer sig tillbaka till den underbart magiska platserna och personerna i Sagofallen när plötslig en vind sveper in från väster. Den virvlar runt en av lövhögarna och för alla löv upp i luften likt en hög pelare. Virvelvinden far vidare från hög till hög och till slut är pelaren flera meter och har blivit en tornado. Sofia och Leo tittar förskräckt på varandra. Pelaren ändrar riktning och kommer rakt mot dem. De har inte en chans att undkomma. Tornadon är sekunden efter över dem och de sugs in i den som om den vore en dammsugare. Sedan blir allt stilla. Kvar finns parkbänken, men av barnen syns inte ett spår.

 

Sofia och Leo är återigen tillbaka i Sagofallen, där det visar sig vara Svarta löparen som har släppt lös mörkrets krafter. Det mystiska är att ingen riktigt vet vem Svarta löparen är. Samtidigt hotar Havsfolket att invadera landet och Sofia och Leo får i uppdrag att leta efter Sagofallens försvunna prinsessa som rövades bort redan när hon var liten och ingen vet var hon är, eller om hon ens är i livet. I sitt sökande måste Sofia och Leo ta sig till Kungastaden, Dimslöjornas vidder och Riddarnas hed, men vägen dit är fylld av faror som lurar. På vandringen får de hjälp av Tilia och Athrian. Men ska de lyckas stoppa Svarta löparen i tid?”

Vita löparen är en helt magisk bok fylld med olika fantasifulla karaktärer, berättelsen tar en genom ett trollbindande landskap och har det ena äventyret efter den andra. Boken är även fylld med cliffhangers så det blir svårt att lägga ifrån sig boken.

I början av boken får man ta del av en illustrerad karta över Sagofallen och dess olika platser som växer fram för varje del av de olika böckerna och som gör läsupplevelsen ännu bättre då man kan följa syskonen Sofia och Leos resa genom delar av landet och platser som Maskrosens dal och Skogsfolkets rike. Kartan och alla andra illustrationer är vackert skapade bilder i svart vita blyerts illustrerade utav Therese Larsson och illustrationer ger verkligen liv åt texten som är skriven med luftig text som gör att boken blir lättläst.

I början av boken finns det även en lista över alla olika karaktärer och vilka de är, för i denna bok är det lite fler karaktärer att ha reda på. Även i denna bok finns det dolda motiv, exempelvis vad som är viktigt i livet och vad det innebär att vara en bra kompis, men även könsroller, jämställdhet som de mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barns rättigheter. 

Boken Vita löparen ingår i serien Äventyren i Sagofallen som handlar om kampen mellan ont och gott. Med en parallell handling till ett schackbräde, där de svarta och vita pjäserna kämpar mot varandra. Beroende på hur huvudpersonerna klarar sina uppdrag, påverkar det även spelet på schackbrädet. Om Sofia och Leo inte lyckas bekämpa ondskan så kommer inte endast Sagofallen förgås av ondskan, utan även deras egna värld blir drabbad.Serien Äventyren i Sagofallen består utav sammanlagt 7 böcker. Det betyder en bok för varje pjäs i det schackspel som utgjort spelplan för de äventyr som utgår från Sagofallen.

Boken riktar till en bred ålder då texten är skriven med luftig text och korta kapitel. Här erbjuds läsaren spänning, glädje, kärlek, mystik och en mysig lässtund för tjejer och killar mellan 9–12 år. De fantasifulla färgglada framsidan lockar till läsning och bilderna i svartvitt hjälper till så att boken passar även som högläsningsbok och kan då även läsas för yngre barnen, men även hela familjer har behållning av den. Det ingår även en gratis lärarhandledning till Vita löparen som det även gör till det två första böckerna Styx märke, Svarta damen, Den magiska rustningen, Flykten från tornet, Pantones ö och Snöugglans sigill.

De första tre böckerna finns det numera även som ljudböcker som läses upp av Björn Kjellman som på så sätt nå ut till flera möjliga läsare.

Jag kan även stolt berätta att jag fick förtroendet av författaren Hanna Blixt att läsa manuset i förhand till boken Vita löparen. Så en kortare del av min recension finns nu på baksidan av boken:

 

“Fartfylld och fängslande, omöjlig att lägga ifrån sig 5 av 5.”

 

Jag är även den som ligger bakom skapandet av boktrailern till det två första böckerna, som jag vet används flitigt på Hannas författarbesök och på bokförlagets hemsidan och här nedan kommer boktrailern för tredje boken.

Må snöugglans beskydd vara med er!

Boktitel: Vita löparen del 3

Serietitel: Äventyren i Sagofallen

Författare: Hanna Blixt

Illustratör: Therese Larsson

Bokförlag: Bubo förlag

Målgrupp: 9-12 år

Kategori: Fantasy, äventyr, spänning, fängslande, sagoväsen, fantasivärld, schackpjäser, magi, högläsning

Lärarhandledning

Bokförlag: Bubo förlag

ISBN: 9789198434804

Ta del av de tre första böckerna som ljudbok och E-bok via: BookBeat, Storytel, Nextory

Köp boken på: Adlibris, Bubo förlag, Bokus, Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar