Knäckarbanketten – Julkalender

Det här är en julkalender med hisnade äventyr som är fyllda av fascinerade väsen och varelser, högfärdiga hertigar, lömska mopsar och hemlig vänskap.

Knäckarbanketten Barnradions julkalender för 2020 som är en underhållande, spännande och rolig barocksaga fylld av olika fascinerade, påhittiga väsen och varelser i ett fängslade äventyr.
 
Radiokalendern Knäckarbanketten baserar sig på boken Knäckarbanketten  men med ett lite mer julinspirerad handling och flera nya underhållande och spektakulära karaktärer.

“Historien utspelar sig under ett fiktivt 1600-tal, och handlar om hertigdottern Ottilia och svinpojken Amund som måste kämpa mot mäktiga krafter som vill skilja dem åt.

Ottilia är hertig Ludberts yngsta dotter. Hon tycker om att läsa, äter inte djur och vill ut och upptäcka världen.

Hon lär känna svinpojken Amund som också bor på slottet – fast bland grisarna. Han drömmer om att någon gång få sova i en riktig säng.

Det som är speciellt med den här kalendern är att vi följer två huvudpersoner samtidigt på varsitt äventyr. 

Historien utspelar sig i ett hertigdöme som styrs av två tvillingbröder, Ludbert och Odert. De försöker ständigt att överträffa varandra och deras maktkamp gör att alla runtomkring hamnar i kläm.

Hertigarna fyller år på julafton. Eftersom de mest tänker på sig själva har de förbjudit julen. Istället firas hertigafton och alla stadens invånare tvingas ge bort hertigklappar till hertigarna.

När berättelsen börjar är det bara några dagar kvar till hertigafton. Hertig Ludberg har bestämt sig: han ska slå sin bror en gång för alla.

Han ska ordna en knäckarbankett – ett så överdådigt födelsedagsfirande att hans bror aldrig kommer komma i närheten.

Under Ludberts bankett börjar det spridas ett märkligt rykte om en särskild maträtt: en kalabalikaladåb. Hertig Ludbert lovar att servera maträtten! Men något verkar konstigt med receptet. Är det ens möjligt att få tag på de sanslöst sällsynta ingredienserna?

Amund blir en i gruppen som skickas ut i den mörka skogen för att få tag på ingredienserna. Det är ett farligt uppdrag. Samtidigt på slottet försöker Ottilia ta reda på sanningen om receptet. Det visar sig vara minst lika farligt. Ska de någonsin få se varandra igen?”

Under 24 inlevelsefulla och spännande avsnitt får vi möta hetsiga hertigar och märkliga monster.

Till årets julkalender finns det en tillhörande lärarhandledning som innehåller frågor och tips samt en affisch.

Till Knäckarbanketten finns det även färgläggningsbilder, teckentävling där man ska rita sitt egna monster och memory och annat pyssel.

Redan nu kan du provlyssna på introt till julkalendern Knäckarbanketten för att få dig en förståelse för handlingen. Och här finner du alla 24 avsnitt färdig nedladdade.

Samt att du kan lyssna på när alla karaktärerna i Knäckarbanketten presenterar sig.

Julkalendern Knäckarbanketten sändes i Barnradion den 1-24 december 2020.

Varje avsnitt kommer ut varje dag klockan 06.00 på julkalenderns hemsida och i appen Sveriges Radio Play, men den går också att lyssna på via andra lyssningstjänster där du hittar poddar, tex Itunes eller Spotify. Här kan du även ta del av alla färdig nedladdade avsnitt.

Avsnitten är 9:30 minuter långa.

Knäckarbanketten passar för barn mellan 7-13 år ungefär. Yngre barn kan gärna lyssna tillsammans med ett syskon, förälder eller en lärare då vissa avsnitt kan bli riktigt spännande.

.

Radiokalender: Knäckarbanketten 

Julkalender 2020

Författare: Sara Bergmark Elfgren 

Illustratör: Emil Maxén

Målgrupp: 7 – 13 år

Kategori: Fantasy, spänning, äventyr, humor, vänner, förr i tiden, fest, väsen

Sveriges radio

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar