Vargbröder av Michelle Paver

Vargbröder är en fängslande berättelse om vänskap, överlevnad och svek som utspelar sig i en spännande och fascinerande stenåldersmiljö.

Bokserien Vargbröder utspelar sig i en storskog i nordvästra Europa för ca 6000 år tillbaka i tiden som vi kallar för folkvandringstiden. Här får vi möta tolvårige Torak som är ensam, sårad, skräckslagen och måste fly. Hans far ligger döende bredvid honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn – en demon med kraft att förgöra världen. Dödligt sårad berättar hans far att han, Torak, är den enda som kan stoppa demonen. Torak ger sin far ett löfte. Han ska uppsöka Världsandens berg och be anden om hjälp. Hans enda följeslagare är den ensamma övergiven vargungen Ulv, och i Storskogen lurar farorna överallt. 

 

Hos Korpklanen möter han den starka flickan Renn som följer med honom mot hans öde.

 

I de senare böckerna kretsar de kring pojken Torak som dras in i en maktkamp mot Själ-Slukarna, en grupp onda schamaner som vill ta makten och härska över allt liv i Storskogen.

Vargbröder är en stenålders fantasy som idag utspelar sig i sju kapitelböcker där den åttonde boken släpps under sommaren 2021. Här får vi följa Torak, Renn, vargen Ulf och de två korparna Rik och Reks kamp mot ondskan i en fängslande berättelse om vänskap, överlevnad och svek som utspelar sig i en spännande och fascinerande stenåldersmiljö

Vargbröder är en serie som även är en bokserie som kallas för Han som föddes att möta mörkret. I serien ingår böckerna:

 

Vargbröder

Havets fångar

Demonernas port

Jagad av klanerna

Ondskans schaman

Vålnadernas berg 

Själslukarens barn

Hotet från åskstenen

Berättelsen har flera inslag av fantasy men rymmer även en hel del naturvetenskap och böckerna bygger på grundliga arkeologiska kunskaper och research. Den nordliga stenålder som böckerna utspelar sig i är korrekt beskriven enligt arkeologiska specialister, vilket är ovanligt i barn- och ungdomslitteraturen.

 

Vargbröder förflyttar läsaren tusentals år tillbaka i tiden och ger läsaren en god inblick i hur livet på stenåldern kan ha tett sig. Författarens Michelle Paver har enligt egen uppgift varit i Glösa i Jämtland. Hon har gjort god research på natur, växter och djur i nordliga områden. Det avspeglas i böckerna och ger dem trovärdighet i kombination med schamaner och andra mer fantasy betonade inslag som skapar spänning. Hennes research och bakgrund som arkeolog gör hennes böcker intressanta ur många aspekter, inte minst eftersom de går att sammankoppla med vår egen stenålder. 

 

Bokserien passar bäst för åk 4-7, men kan med förklaringar även högläsas för de yngre i samband med temat stenåldern.

Vargbröder-serien är en makalös succé! Den rafflande spänningen och den fascinerande stenålders miljön är unik.

Till första boken finns en lärarhandledning  och ett läsprojekt: “Människa idag–igår”

I ett större bloggtema har jag samlat boktips på böcker som utspelar sig mellan stenåldern olika epoker fram till stenåldern, där jag även delar med mig av lektionsmaterial som berör dessa tider.

Bokserie: Vargbröder

Författare: Michelle Paver

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: spänning, fantasy. förr i tiden

Bokförlag: Bokförlaget Semic

Lärarhandledning 

Ta del av bokserien som E-bok och ljudbok via: Bookbeat, Nextory   Storytel

Ta del av bokserien via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar