Jag överlevde nazistinvasionen 1944 av Lauren Tarshis & Scott Dawson

Passar såväl historienördar som spänningsläsare!

“Jag överlevde nazistinvasionen 1944″ är en historisk spännande fiktion berättelse som tar sina läsare tillbaka till andra världskriget och förintelsen.

”Här får vi läsa om den 11-åriga pojken Max och hans 9-åriga syster Zena, som levde ett lugnt liv i en polsk stad tills den dagen staden blir invaderade av Hitlers nazistiska trupper.
 
Precis som miljontals judar över hela Europa sitter Max, Zena och deras far fängslade i en “getto”, ett sönderbombat område omgivet av taggtråd.
 
När berättelsen börjar, lever syskonen Max och Zena på egen hand då deras pappa förts bort av nazisterna och de fruktar att de aldrig kommer att se honom igen. De har knappt mat för dagen och tvingas fly undan nazisterna in i den stora skogen där de bor.
 
Efter en tid i skogen möter Max och Zena en grupp motståndskämpar (partisaner) som tar med dem till tryggheten i sitt läger.
 
Snart fastnar de alla i en skrämmande bombattack, och det verkar omöjligt att de kommer till säkerhet.”
Det här är en otroligt spännande och fängslade bok som baserar sig på verkliga händelser. Kapitlen är skrivna med luftig text och korta kapitel och i handlingen vävs fakta in utan att påverka berättaren. Boken innehåller även en del actionfyllda svartvita illustrationer av Scott Dawson som förstärker handlingen och levandegör berättelsen.
 
Även om detta är ett verk av historisk fiktion, baseras alla händelser och personers öden på verkliga berättelser som författaren Lauren Tarshis stött på under sin efterforskning.
 
Det här är en bok som verkligen passar som högläsning men som lika bra kan läsas individuellt av unga läsare mellan 9-12 år som vill ha spännande böcker som baserar sig på historiska händelser.
 
Det här är den första fristående boken i bokserien ”Jag överlevde” som är berättelser där vi möter modiga och uppfinningsrika barn som både upplevt och överlevt olika dramatiska händelser i historian.
 
Jag ser verkligen fram emot att läsa följande böcker i serien. Redan nu finns boken Jag överlevde ”Titanics undergång 1912” och många fler böcker kommer ut i serien.
 

Jag har passat på att läsa boken “Jag överlevde nazistinvasionen 1944″ det är Förintelsens minnesdag den 27 januari. I ett tidigare temainlägg har jag samlat boktips på liknade böcker för olika åldrar tillsammans med bokaffischer och lektionsmaterial. 

Boktitel: “Jag överlevde nazistinvasionen 1944”

Bokserie: Jag överlevde

Författare: Lauren Tarshis

Illustratör: Scott Dawson

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Historisk berättelse. fakta, förintelsen, andra världskriget, getto, kapitelbok

ISBN: 978-91-7861-552-0

Bokförlag: Lind & CO

Ta del av boken som ljudbok via: Nextory och Storytel

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus & Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar