Nattkorpen av Johan Rundberg & Alvaro Tapia Lagunas

Nattkorpen är en spännande mordgåta som utspelar under 1800-talets igensnöat Stockholm. Det här är en historiskt spännande, skrämmande, lite äcklig och små rolig äventyrsberättelse som jag sträckläste. Det här är en otrolig läsupplevelse som jag rekommendera varmt till alla som gillar historiska skildringar med spännande livsöden. Det här är den första delen i den historiska berättelsen Månvind och Hoff som jag ser fram emot att ta del av fortsättningen.

Nattkorpen är en spännande mordgåta som utspelar under 1800-talets igensnöat Stockholm.

Första delen i bokserien Månvind & Hoff

“Nattkorpen” är en historiskt spännande, skrämmande, lite äcklig och små rolig äventyrsberättelse som jag sträckläste.

”Huvudpersonen Mika är elva år och har växt upp på Allmänna barnhuset. Hon slits mellan drömmar om en fosterfamilj och tankar på att hon kanske aldrig kommer lämna barnhemmet.

 

När hon en natt under mystiska former tar emot ett spädbarn lägger hon märket till vissa märkliga detaljer.

 

Detta leder till att att hon börjar hjälpa konstapel Valdemar Hoff där hennes sinne för detaljer är en tillgång.

 

Snart är hon indragen i ett mysterium i sökandet efter en mördare som man trodde satt bakom lås och bom. Det blir en skrämmande mordgåta som sätter Mika i större fara en hon själv kan ana.”

Det är illustratören Alvaro  Tapia som skapar det otroligt lockade framsidorna till de tre första böckerna i “Månvind och Hoff” och författaren Johan Rundberg som skriver böckerna.

Det är Gullis lästips som skapat animationen med godkännande av illustratören.

Jag gillar verkligen hur boken fångar sina läsare med den otroligt lockade framsidan som sedan tar sina läsare från 9 år och uppåt till ett skoningslös vinter i Stockholm under 1880-talet i sökandet efter en kallblodig mördare.

Här får vi läsarna ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets baksida där man känner av de kliande betten från lopporna, stanken från utedassen, ljuden från hästars hovar på kullerstenarna, synen av det flackande ljuset från gaslyktor och känslan av den värkande och gnagande hungern.

 

Det här är en otrolig läsupplevelse som jag rekommendera varmt till alla som gillar historiska skildringar med spännande livsöden.

Månvind & Hoff är som en blanding av Oliver Twist & Sherlock Holmes!

“Nattkorpen” är den första delen i bokserien “Månvind & Hoff”, en spännande och välskriven deckare om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

Tjuvdrottningen är den andra delen i den historiska deckarbokserien Månvind & Hoff.

Den andra delen heter  ”Tjuvdrottningen”som du kan läsa mer om r och den tredje delen heter ”Dödsängeln” som du kan läsa mer om här och den fjärde delen heter “Blodspakten” som du kan läsa mer om här, samt den femte delen som heter “Ormsaltaren” som du kan läsa mer om här.

Boken passar perfekt som högläsningsbok för mellanstadieelever och äldre elever då den på ett fängslade sätt skildrar hur det var förr i tiden med autentiska ruggiga miljöer och skildringar utifrån de olika samhällsklasserna och hur det var att leva som barn i Sverige för mer en 100 år sen.

Till boken  Nattkorpen finns en lärarhandledning och Pleasureablelearning har även tagit fram ett högläsningsprojekt där varje lektion med boken är uppdelad i tre delar, inför högläsningen, hörförståelse och diskussion och en uppgift kopplat till texten. 

 

Det finns även möjlighet att Sammanfatta handlingen från kartan med skriv- och läsuppgifter ämnat för åk 4-6.

 

Boken har även skapats som en bokdramatisering via UR.

 

Boken kommer även att filmatiseras och planeras att bli klar till 2025, därefter kommer resterande böcker att filmatiseras.

Det finns även möjlighet att gå en stadsvandring i Stockholm för att besöka  de historiska platser som böckerna utspelar sig på, som Långholmens fängelse, Riddarhuset och Kungens hemliga tunnel. 

 

Men det allra bäst blir promenaden om du först läst alla fyra böckerna i bokserien: NattkorpenTjuvdrottningen, Dödsängeln och Blodspakten.

Vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Boktitel: Nattkorpen del 1

Bokserie: Månvind och Hoff

Författare: Johan Rundberg

Illustratör: Alvaro Tapia Lagunas

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden. mordgåta, deckare, spänning

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokförlag: Natur och kultur

ISBN: 9789127164031

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd, Natur och Kultur

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar