Ormsaltaren av Johan Rundberg

’Ormsaltaren’ är en historisk het bladvändare för alla bokslukare i mellanåldern! Med sin skickligt vävda berättelse och välutvecklade karaktärer, tar författaren Johan Rundberg med läsarna på en berättelse som inte väjer för svåra situationer och känslor. Ormsaltaren" är en enastående bok som garanterat kommer att fånga ditt intresse från första sidan. Det är en otroligt fängslande läsupplevelse som tilltalar både historieentusiaster och de som är ute efter välskrivna och engagerande berättelser.

Ormsalateren är en historisk het bladvändare för alla bokslukare i mellanåldern!

’Ormsaltaren’ är den femte  och avslutande delen i den historisk romanserien ’Månvind och Hoff’. 

 

’Månvind & Hoff’ är en spännande och hisnande välskriven bokserie om barn på samhällets botten i 1800-talets Sverige i Stockholm.

~ ”Mika är tillbaka i Stockholm, men trots att hon har återförenats med sin mamma är livet inte som hon hade hoppats. Uppdragen är få och Valdemar verkar hålla något hemligt för sig själv. En kväll får Mika besök av en bekant från det förflutna som varnar henne om att hennes vänner kan vara i fara. Snart inträffar en tragisk händelse som skakar om hela flickornas gäng. För att undvika mer våld måste Mika ta reda på sanningen bakom händelsen och i sin sökning avslöjar hon mörka hemligheter som har kopplingar till hennes egen historia.

Här har författaren Rundberg lyckats skapa en perfekt balans mellan spänning och mystik, vilket gör att man inte kan lägga ifrån sig boken. Varje kapitel är full av mystik och spänning och man känner sig ständigt hänförd av författarens skickliga berättarteknik.

 

’Ormsaltaren’ är en fängslande bok som tar dig med på en resa genom 1800-talets svenska historia, till en verklighet fylld av fascinerande historiska platser och skildringar tillsammans med gripande livsöden. Berättelsen kryddas med en härlig dos mystik och spänning, vilket gör att den blir både fängslande och levande.

 

‘Ormsaltaren’ är en bok som inte bara är dramatiskt underhållande, utan också berörande. Berättelsen fokuserar på de svåra livsvillkoren och den utsatthet som fattiga, föräldralösa flickor, kvinnor och barn möter. Trots dessa svårigheter finns det en tydlig ton av mod, handlingskraft, hopp och glädje som genomsyrar boken.

Precis som tidigare böcker i bokserien ‘Månvind och Hoff’, ger ‘Ormsaltaren’ läsarna en gripande inblick i den mörka sidan av samhällets botten. Genom levande och detaljerade beskrivningar av miljön och de svåra levnadsförhållandena får läsarna möjlighet att verkligen uppleva och förstå de utmaningar och umbäranden som de fattiga människorna i 1880-talets Stockholm stod inför.

 

Läsarna kommer att kunna känna de obehagliga betten från lopporna som plågade människorna, och de kommer att kunna föreställa sig den ständigt värkande och utmattade kroppen efter många timmars tungt arbete både för vuxna som barn. Dofterna från gränderna och stanken från utedassen kommer att väckas till liv med avsky, och de kommer att kunna höra ljuden av hästarnas hovar och droskorna hjul  mot gatstenarna och se råttornas tassande i de smala gränderna och i de trånga bostäderna.

 

Genom de väl detaljerade  beskrivningen kan läsarna verkligen förstå och känna den konstanta värkande och gnagande hungern som präglade de fattiga människorna under den här tidsperioden. Det ger en stark och gripande upplevelse av de svåra förhållanden som dessa människor tvingas leva under.

 

Språket i boken är målande och atmosfäriskt. Författarens beskrivningar av platser, händelser och personer är så levande att man känner sig som en del av berättelsen. 

 

Karaktärerna i boken är inte bara välutvecklade utan även oerhört mångfacetterade. Det tar inte lång tid att för att få ett intresse av deras olika liv, där man omedelbart vill veta mer om deras bakgrund, liv och upplevelser. Rundberg har verkligen lyckats skapa karaktärer som man inte kan få nog av och som man verkligen bryr sig om.

Har man en gång börjat läsa böckerna om ’Månvind och Hoff’, då vill man bara ha mer och mer!

’Ormsaltaren’ är en enastående bok som garanterat kommer att fånga ditt intresse från första sidan. Det är en otroligt fängslande läsupplevelse som tilltalar både historieentusiaster och de som är ute efter välskrivna och engagerande berättelser.

 

Johan Rundbergs skicklighet som författare lyser igenom varje ord och tillsammans med illustratören Lina Blixts otroligt actionfyllda och lockade omslag ger den läsarna ett sug på att läsa mer från bokserien ’Månvind och Hoff’. 

Även om det sägs att detta tyvärr är slutet på bokserien ’Månvind och Hoff’, så hoppas jag ändå på att få komma tillbaka till denna värld, vem vet kanske författaren Johan Rundberg får för sig att skriva en spin-off serie baserat på någon av de andra fängslande karaktärerna i bokserien. Eller så får jag helt enkelt ta mig på en stadsvandring där man kan besöka olika historiska platser och byggnader som nämns i bokserien utifrån den karta som finns via bokförlaget Natur och Kulturs hemsida. 

 

Böckerna har fått flera välförtjänta priser. Samt att författaren själv fick Astrid Lindgren priset under 2023. ”För förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteratur.”

 

Första boken ’Nattkorpen’ har en tillhörande lärarhandledning, samt en läs- och skrivövning och ett högläsningsprojekt.

 

Baserat på den första boken finns även en dramatisering via UR och till 2025 planeras första boken att bli en film och därefter de andra böckerna i bokserien.

Böckerna som ingår i bokserien ’Månvind och Hoff’ är:

  1. Nattkorpen – del 1

  2. Tjuvdrottningen – del 2

  3. Dödsängeln – del 3

  4. Blodspakten – del 4

  5. Ormsaltaren – del 5

Boktitel: Ormsaltaren del 5

Bokserie: Månvind och Hoff

Författare: Johan Rundberg

Omslag:  Lina Blixt

Målgrupp: 9-15 år och äldre

Kategorier: Förr i tiden, deckare, mysterium, historia, spänning, äventyr, fantasy reality

Utgiven av: Natur och kultur

Animation av: Gullis lästips med godkännande av illustratören Lina Blixt.

ISBN: 9789127180666

Ta del av boken som ljudbok och e-bok via: Storytel.

Ta dela v boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar