Bojan och grävmaskinen av Johan Anderblad & Filippa Widlund

Det tutar och blinkar en hel del i bilderböckerna om Bojan som älskar fordon. I Bojan böckerna blandas fakta och saga som passar alla fordonsfantaster.

Det här är helt klart en intressant bilderbok för alla små fordonsfantaster som gillar maffiga grävmaskiner.

Till alla unga fordonsfantaster där ute, nu har äntligen en ny bok släppts om Bojan och hans mamma med boken ”Bojan och grävmaskinen”.

Sen tidigare har det funnits bilderböcker om olika utryckningsfordon och om tåg och traktorer, som ni kan läsa mer om här och här kan ni läsa mer om Bojan och tunnelbanan.

“Bojans mamma har kört nästan alla fordon och vet det mesta om hur de funkar. Och det är tur, för Bojan är vetgirig och har massor med frågor.

Den här gången handlar boken om grävmaskiner efter att Bojan inser att det hade vart bra att ha en grävmaskin när man ska gräva djupt i legolådan. Då berättar hans mamma om när hon arbeta som maskinist i en grävmaskin och den gången hon behövde hjälpa två rådjur med hjälp av sin grävmaskin.”

Här får fordonsintresserade barn reda på intressant fakta om grävmaskinen och de olika delarna och vad det gör och att det finns olika storlekar på dessa maffiga maskiner.
Faktan är uppdelade med bra faktadelar med både tydliga och färgstarka bilder i kortfattad textrutor.
Bild hämtat från tidningen Barometern OT - Lilla läsaren.

Jag gillar verkligen att författaren Johan Anderblad och illustratören Filippa Widlund satsar på att satsa på genusperspektivet när man har en kvinna som utför dessa i vanliga fall så mansdominerad yrken, något som ökar genus medvetenheten hos unga barn. Sen gillar jag verkligen det färgstarka bilderna i bokserien och det roliga detaljerna på legolådan i boken ”Bojan och grävmaskinen” något som vi vuxna kan relatera till som retro klistermärken som Domus märket och Ica paret och andra roliga klistermärken.

Det här är en spännande och intressant bok med genustänk, och med en berättelse som bjuder på empati och omtanke.

Till bokserien Bojan finns det även möjlighet att ta del av en alfabetskarta och en månadskalender som går att ladda ner på Bonnier förlags hemsida.

 
BokserieBojan
 
FörfattareJohan Anderblad
 
IllustratörFilippa Widelund
 
Målgrupp: 3 – 6 år
 
Kategori: Fordon, grävmaskin bilderbok, fakta
 
BokförlagBonnier Carlsen
 
ISBN: 9789179750329
 
Ta del av böckerna viaAdlibrisBokusBokfynd.nu, Bonnier bokklubb
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar