Två av allt av Rose Lagercrantz & Rebecka Lagercrantz

Kan man berätta för unga barn om om det allra svåraste och fasansfulla i vår historia?

Med hjälp av boken ”Två av allt” har författaren Rose Lagercrantz skriva en varm och berörande bok för barn om judarnas öde under andra världskriget tillsammans med illustratören Rebecka Lagercrantz vackra illustrationer har de skapat en viktig bok om andra världskrigets fasor för unga läsare.

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

“Två av allt” är en viktig berättelse om den historiska sanningen. Det är en berättelse som berättas ur ett barns perspektiv som förmedlar antisemitism, andra världskriget och förintelsen utan att skrämmas, det är även en berättelse som handlar om en stark vänskap som sträcker sig över världsdelar över ett helt liv och som övervinner allt.

Det här är en berättelse som är uppdelade i korta kapitel med luftig text och vackra bilder som sträcker sig över båda boksidorna. Det är en berättelse som lämpar sig mer en väl för högläsning från åk 1 till åk 4 och som öppnar upp för boksamtal i klassen och där man även kan använda den tillhörande lärarhandledningen.

Det här är en berättelse om en stark vänskap som övervinner allt och om det svåra som aldrig får glömmas, förintelsen.

Boken handlar om de två vännerna Eli och Luli, två barn som växer upp tillsammans i en liten stad i Transsylvanien. Det är en berättelse om en vänskap som sträcker sig över världsdelar och över ett helt liv.

Via Sveriges radio har man skapat en dramatisering av boken som är uppdelad i fem avsnitt. Berättelsen går att ta del av på svenska, och på alla fem minoritetsspråk som jiddisch.

 

Här har jag laddat ner alla fem avsnitt.

En gripande och tung, men ändå hoppfull och ljus berättelse tack vare vänskapen och kärleken mellan Eli och Lulu.

”Två av allt” är en berättelse vars grund finns i författaren Rose Lagercrantz och illustratören Rebecka Lagercrantz familj.

I tema blogginlägget “Till minne av förintelsens offer har jag boktips på andra böcker som utspelar sig under andra världskriget och förintelsen samt tillhörande lektionsmaterial och lärarhandledningar.

Boktitel: Två av allt

Författare: Rose Lagercrantz

Illustratör: Rebecka Lagercrantz

Målgrupp: 6 – 9 år

Kategori: Historisk berättelse, vänskap, äventyr, förr i tiden, andra världskriget, förintelsen

ISBN: 9789178039524

Bokförlag: Bonnier Carlsen

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar