Bamse av Rune Andréasson

Bamse är världens starkaste och snällaste björn. Generationer av barn har läst och roats av Sveriges populäraste barnserie. Och till alla barnens stora glädje finns Bamse för alla åldrar.

Bamse är världens starkaste och snällaste björn. Generationer av barn har läst och roats av Sveriges populäraste barnserie.

Och till alla barnens stora glädje finns Bamse för alla åldrar.

Idag finns det inte bara Bamsetidningar utan även lättlästa Bamseböcker, Bamse för de yngsta och Bamsefilmer, Bamsespel, Bamse appar, Bamsepyssel , Bamseloppet och Källkritik med Bamse.

I alla berättelser kan du läsa om många spännande äventyr där Bamse och hans vänner möter trollkarlar, sjörövare och banditer. I serietidningarna om Bamse ryms även berättelser om vardagliga händelser och historier som baseras på fakta.

För de yngsta barnen mellan 0 till 3 år finns pekboken Min första bok om Bamse där barnen får läsa om Bamse och hans vänner. Boken är gjord i hårdare kartong med tydliga flikar så barnen lätt kan bläddra själva.

Bamse för de yngsta

Bamse för de yngsta är en ”pektidning” som innehåller
serier specialskrivna för små barn i åldrarna 1 till 4 år.

Serietidningen är skapat i tjockt och tåligare papper som är lite glansigt med stora färgstarka bilder som är lätta att förstå tillsammans med lite textmängd som är skrivet i versaler i pratbubblor som finns med i anslutning till bilden något som även kan passa bra för barn som håller på att lära sig läsa.

Bamse för de yngsta inleds med en sida som presenterar den figur som berättelsen handlar om och avslutas med en enkel aktivitetssida.

 

I serietidningen Rackartyg med Vargkusinerana  får vi läsa mer om när vargkusinerna har långtråkigt och bestämmer sig för att hitta på lite bus med Lille Skutt.

 

I slutet av tidningen finns en skojig pysselsida.

Gör läsningen rolig med Bamse och hans vänner i lätt att läsa böckerna som passar perfekt för barn som precis har knäckt läskoden som i boken Skalmans rymdraket som passar barn från 3 till 6 år. Boken är fylld av fina illustrationer och berättelsen är skriven med korta, lätta meningar som barnen själva kan läsa eller tillsammans med stöd av en vuxen. 

 

Här kan barnen själva eller tillsammans med en vuxen läsa det spännande rymdäventyret när Bamse, Lille Skutt och Skalman hjälper en rymdfarare i yttre rymden från att bli träffad av en meteor.

 

 

Längst bak i boken få man lära sig lite mer om solen och stjärnbilderna. 

Planeter, stjärnor, rymdfarkoster och astronauter – visst är det spännande!

 

Det finns så ofantligt mycket att upptäcka.

 

Tillsammans med Bamse kan du hitta på lite olika rymdaktiviteter som att rita stjärnor och planeter och lär dig att göra en egen rymdraket.

Bamse är väldigt pedagogiskt och i Bamse kula att lära siffror är tidning med ett lärande koncept. Tidningen Kula att lära  är framtagen i nära samarbete med pedagoger och tar upp ämnen som alfabetet, siffror, klockan, djur i skogen etc. 

 

I tidningen Kul att lära siffror är fylld med pedagogiska mattematiska och underhållande sidor som riktar sig till barn mellan 4 till 7 år.

Här får barnen lära sig allt från att lära sig siffror och skriva dem, lära sig att addera, och subtrahera på lekfulla sätt, lära sig antal, färglägga efter siffror och mycket mer och mitt i tidningen finns även en kort serie med en lite mattekluring.

Matematik finns runt omkring oss i vardagen utan att vi alla gånger tänker på det. Matte är inte bara siffror utan även avstånd, vikt, storlek, geometriska former osv. Om man tidigt introducerar matematiken i lek och samtal blir den mindre abstrakt längre fram i livet.

Exempel på sånger och ramsor som innehåller räkning är ”Fem små apor”, ”Fem fina fåglar” och ”Tio små indianer”. Texterna hittar du lätt på Internet (på Youtube kan man även hitta klipp där barn sjunger dessa).

Tillsammans med Bamse kan du lära dig matematik på olika underhållande sätt. Uppgifterna finns med i tidningen Bamse kula att lära siffror.

Sluta inte läsa högt för dina läsande barn!

En färsk undersökning visar att många föräldrar slutar läsa högt för sina barn alldeles för tidigt. Därför tar världens starkaste och snällaste björn nu upp kampen för att öka högläsandet i hemmen – med hjälp av inspirerande tips.

Tillsammans med Bamse och hans vänner kan ni även arbeta med källkritik för de yngre barnen. Vi temainlägget “Källkritikens dag – 13 mars” kan ni ta del av massa material.

 

Exempelvis har jag samlat Bamses olika seriestrippar där Bamse lär barn om källkritik. Här kan ni ta del av ”Bamse och den mörka skogen” och Vem är tjuven” som släpptes specialutgåva som skolor och bibliotek kan beställa här.

 

Efter varje seriestripp finns det diskussionsfrågor med tillhörande frågor att fundera runt.

Bamse och hans vänner har en egen hemsida där du kan hitta massa underhållande material och en Facebooksida och Instagram-sida. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar