Hemligheten i Helmersbruk av Eva Frantz & Elin Sandström

Adventsboken Hemligheten i Helmersbruk är en blandning av Maria Gripes mystik, Enid Blytons mysterieväv och en spökhistoria som griper läsare i alla åldrar.

Hemligheten i Helmersbruk är en kapitelbok med 24 kapitel som är till för att läsas i december med ett kapitel för varje dag fram till jul. Dock är det svårt att hålla sig från att sträckläsa boken då varje kapitel avslutas med en spännande cliffhanger.

Det är en gripande och lite vemodig berättelse med mycket känslor och en massa mystik.

“Det är i början av december 1975. Flora Winter och hennes mamma Linn har kommit till den lilla kuststaden Helmers Bruk där de hyr en portvaktsstuga som ligger intill en förfallen herrgård. Julen nalkas, men den kommer nog inte att bli något vidare. Pappa är ju inte längre med, mamma har fullt upp med sitt jobb och dessutom glömde hon pyntet hemma. Medan mamma jobbar vid skrivmaskinen bekantar sig Flora med omgivningen. Hon lär känna den snälle med allvarlige farbror Fridolf som bor på ägorna. 

 

 

Men så börjar mystiska saker hända: föremål dyker upp ur tomma intet,  Flora hör viskningar i skuggorna, en mystisk pojke dyker upp och försvinner innan Flora hinner ställa sina frågor och så får hon syn på en snövit ekorre som verkar vilja Flora något, en ekorre som ingen annan kan se. Allt verkar handla om Herrgården som kanske ändå inte är så öde som alla tror …”

Det tar tyvärr några kapitel innan man kommer in i berättelsen, men väl där vill man inte sluta läsa. Alla kapitel börjar med en ganska mörk med fint illustrerad bild som återspeglar handling i kapitlen som är ganska långa. Jag förstår varför bilderna går i dessa dova färger, på så sätt sätter det den rätta mystiska och lite spöklika stämningen i boken. Som jag anser kan läsas året om. 

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

Hemligheten i Helmersbruk är en en spökhistoria vid jul!

Boktitel: Hemligheten i Helmersbruk

 

Adventsbok 2021

 

Författare: Eva Frantz

 

Illustratör: Elin Sandström

 

Kategori: Adventsbok, adventsbok 2021, mystik, spänning, förr i tiden, spökhistoria, i väntan på tomten

 

Målgrupp: 9-12 år

 

Utgiven av: Bonnier Carlsen 

 

ISBN: 9789179758936

 

Ta del av boken som E-bok ljudbok via: Storytel från den 24 december 2021

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar