Adventsböcker med 24 kapitel & julkalendrar

Adventsböcker, julböcker, kalenderböcker. Kärt barn har många namn.

Nu börjar snart julen närmar sig och för små och stora är det vanligt att räkna ner dagarna till jul genom att köpa olika kalendrar. Men det finns bättre sätt att räkna ner dagarna på och samtidigt få en mysig lässtund ihop med nära och kära.

 

För de som otåligt väntar på julen kan en adventsbok som består av 24 kapitel högläsas med ett kapitel per dag fram till julafton.

Flera olika bokförlag har tillsammans med författare och illustratörer har släppt olika barn- och ungdomsböcker som titulerar sig som adventsböcker genom åren.

 

Själv har jag tagit del av några äldre, men även flera nya adventsböcker, här nedan har jag delat med mig delar av recensionerna till de olika böckerna som jag sedan länkat till den enskilda bokrecensionen via att trycka på bokhedern eller via länken.

 

Jag delat även med mig av julkalendrar och radiokalendrar.

 

Längst ner delar jag även med mig av en bokaffisch med adventsböcker, julbingo, bokrecension och en julkalender.

 

*Saknar du någon barn- och ungdomsadventsbok som innehåller 24 till 25 kapitel, meddela mig gärna om den boken.

Boktitel: Lönndörrens hemlighet

Målgrupp: 6 – 9 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 12 år

Provläs

Lärarhandledning 

Lönndörrens hemlighet är en spännande och fängslande högläsningsbok med korta kapitel för små och stora som otåligt väntar på julen.

Lönndörrens hemlighet är en underbart magisk julsaga som är skriven med 24 lättlästa och korta kapitel. Det är en adventsbok som bjuder på ett magiskt spännande äventyr redan från första kapitlet där vi får ta del av en fängslande berättelse som tar oss genom tid och rum.

 

Boken är i ett mindre format och är skriven med med en lättläst text och korta kapitel som ofta avslutas med en spännande cliffhanger, tillsammans med en del svartvita illustrationer. Det här är en finstämd bok som verkligen passar att läsas högt i skolan, som i hemmet för barn mellan 6 – 12 år.

 

Lönndörrens hemlighet är en magisk berättelse som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Nattexpressen

Målgrupp: 9 – 12 år

Nattexpressen tar oss med på en resa genom tid och rum!

Nattexpressen är ett fantasifullt och spännande äventyr om dröm och längtan. Där fantasin tar oss med på en magisk resa genom tid och rum till den du saknar.

 

Det här är en adventsbok full av värme, magi och omtanke, men också om sorg och saknad. Samtidigt som det är en spännande historia som bjuder på många fantasifulla och fängslade detaljer med överraskade vändningar och med spänningsfyllda kapitel som avslutas med fängslade cliffhangers som gör att man ser fram emot nästa kapitel.

Berättelsen bygger på ett underliggande budskap som bäddar för eftertanke samtidigt som det är ett spännande mysterium som måste lösas. Till bokens handling får vi även ta del av en del mörka och lite manga och steampunk inspirerade illustrationer som är sporadiskt utplacerade bland den 24 kapitlen.

 

Här kan ni läsa mer om den fantasifulla och berörande adventsboken Nattexpressen.

Boktitel: Vi måste rädda julen!

Målgrupp: 3 – 6 år

Vi måste rädda julen är en dramatisk, spännande adventsbok om längtan, oväntad vänskap, pepparkakskras, traditioner och slemmig sill.

Boken är utformad i ett lite större format och skriven med korta kapitel med helhetsbilder i dova rödbruna och blåa toner som förstärker handlingen och känslan.

 

Boken kan läsas varje dag fram till jul, med avslutning på juldagen, plus ett extra bonusavsnitt.

 

Vi måste rädda julen är en dramatisk, lite sorgligt, spännande och stämningsfullt adventsbok som tar upp vänskap, att olika är bra, att inte vilja stå i centrum och att göra rätt för sig när något blir fel.

 

Vi måste rädda julen är en adventsbok som utgår från barnperspektivet och blir till ett lagom spännande juläventyr i vardagsmiljö där igenkänningsfaktor är hög för både små och stora, en riktig smällkaramell till högläsningsbok som passar att läsas som högläsningsbok för de lite yngre barn mellan ca 3 – 8 år.

 

Här kan ni läsa denna småmysiga adventsbok.

Boktitel: Orientella

Målgrupp: 9 – 12 år, men jag anser att den fungerar från 7 år vid högläsning

Följ med på ett magiskt juläventyr!

Orientella här är en äventyrsfylld och spännande bok som tar oss med på ett mystiskt och magiskt äventyr i sökandet efter en förlorad vän.

Orientella är en spännande adventsbok som är uppdelad i 24 magiskt fantasifulla kapitel. boken är är utgiven i ett mindre och häftat format med en fantasifull och lockande framsida. Boken är skriven som en adventsbok där det är tänkt att läsa ett kapitel fram till julafton, men jag anser att den passar lika bra att läsas året om. Visst saknar jag illustrationer i boken, då den räknas som just en kalenderbok, men då författaren har skrivit boken med ett sådan målande och välskrivet språk så ser man bilderna framför sig. 

 

Här kan du läsa mer om det mystiska och magiska juläventyret Orientella.

Boktitel: Disney – 24 julberättelser: en för varje dag

Målgrupp: ca 3 – 8 år

Vad vore väl julen utan Disney?

Börja nedräkningen till jul med våra härligt välkända Disney figurer i adventsboken Disney – 24 julberättelser: en för varje dag.

 

Det här är en otroligt vacker och genomtänkt julbok som är som en adventsbok och julkalender i ett, boken innehåller Disneys mest älskade julberättelser samlade i 24 olika sagor från Disneys kära karaktärer när de firar jul på olika sätt.

Varje ny magisk Disney berättelse finns försluten bakom en perforerad sida som lätt kan sprättas upp som ett förseglat julkort och läsas varje dag ända fram till julafton.

Läs mer om den magiska julboken Disney – 24 julberättelser: en för varje dag som har den rätta Disneykänslan. 

Boktitel: Julräddarna: En julsaga i 24 kapitel 

Målgrupp: 6 – 9 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 12 år.

Julräddarna är en mysig julberättelse där vi får ta del av julförberedelserna på ett kreativt och nytt sätt, allt för att rädda julen!

 Julräddarna är en mysig julberättelse där vi får ta del av julförberedelserna på ett kreativt och nytt sätt, allt för att rädda julen!

 

Här får vi ta del av en lagom spännande berättelse när de äldre barnen på ett barnhem måste anstränga sig och hitta på kreativa lösningar och aktiviteter för att skapa en jul för de yngre barnen. 

 

Boken är skriven med korta välskrivna kapitel med lite gråa jul silhuetter. 

Jag gillar att berättelsen tar upp firandet i sin enkelhet och vikten av hur samhället ser ut idag med hysterin av att köpa dyra julklappar och all matsvinn, något som barnen löste på ett bra sätt.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Julräddarna.

Boktitel: Snösystern: En julberättelse

Målgrupp: 6 – 9 år (Enligt bokförlagets hemsida föreslår de denna målgrupp, men jag anser att den är mer ämnad från 8 – 12 år.)

”Snösystern” är en magisk vacker adventsbok med 24 kapitel. Det är en julberättelse som är svårt att inte bli berörd av. Det är en stämningsfull och spännande berättelse om jullängtan och hopp.

 

Denna välskrivna julberättelse är skriven av författaren Maja Lunde som har skrivit boken med ett otroligt djup och ett fantastiskt språk tillsammans med otroligt magiska och vackra bilder i bästa HC Andersen-anda skapade av illustratören Lisa Aisato. Tillsammans lyfter de berättelsen till helt magisk nivå!

 

Snösystern är en otrolig läsupplevelse som handlar om mer än julen. Det är en julberättelse om vänskap, syskonkärlek, familj och faktiskt hela livet och döden.Allt detta vävs ihop i en berättelse som påminner oss om att julen verkligen är en tid att minnas att vara nära våra kära.

 

Snösystern är en julkalender bok från 6 till 8 år och uppåt, men kan med fördel även högläsas med hela familjen och barn ända upp till 12 år, detta är en klassiker som kommer att läsas av barn – och barnbarn – under många år.

Boken sålde bättre en alla andra böcker i Norge under 2018 och det är även planerat att boken kommer att filmatiseras.

 

Snösystern är en otroligt välskapta och vackra adventsbok som ni kan läsa mer om här.

”Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem” är en tankeväckande berättelse som ger plats åt normbrytande karaktärer och tar upp viktiga ämnen som samtycke och fake news samt den konsumtionshets och girighet som präglar dagens samhälle. Samtidigt som de är en berättelse om vänskap, hemlängtan och om hur svårt det kan vara att skilja sagor från sanning.

 

Det är en spännande, rolig och fartfylld adventsbok, med lagom långa kapitel med spännande cliffhangers till nästa dag, tillsammans med sagolikt stora bilder i färg vilket gör boken perfekt för högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är en sagolikt härlig adventsbok som sjuder av känslor och olika stämningar som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Nu är det Julia

Målgrupp: 9 – 12 år

”Nu är det Julia” är en härligt magisk vintrig adventsbok, där gårdstomter, Näcken, vittror och annat oknytt kommer till liv. Det är en spännande och övernaturlig adventsbok fylld av magisk under som är uppdelat i 24 kapitel tillsammans med en handfull illustrationer.

I boken Nu är det Julia väcks den gamla folktron till liv i en medryckande och övernaturlig bok som ni kan läs mer om här.

Boktitel: I väntan på julen

Målgrupp: 6 – 9 år

”I väntan på julen” är en mysig adventsbok som lockar sina läsare med en guldglittrande titel som innehåller fyra fristående berättelser om pepparkaksbak, småtomtar som kommer fram om natten, levande julbockar och gammelfarmödrar som vill säga adjö, men det är samtidigt berättelser om längtan, ensamhet, livet efter döden och julmagi.

 

Denna julbok är ämnad att läsas under december under varje adventssöndag och tillsammans med de unika färgbilderna är det en högläsningsbok som sätter i gång julkänslan.

 

I väntan på julen är en riktig högläsningspärla om tomtar, pepparkakor, julbockar och adventsljus som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Magisk december

Målgrupp: 6 – 9 år

”Magisk december” är en varm, berörande och stämningsfull julberättelse i 24 delar där både ensamhet, magi och mystik skickligt vävs samman, med en berättelse som är full av längtan och förväntan.

 

Det här är verkligen en tidlös berättelse där det säkert finns många som känner igen sig i. Som det stressande föräldrarna som bara jobbar och inte hinner med familjen. Att vara ensam var sig man har blivit av med en kompis, eller om man har skilda föräldrar och flyttar till en ny plats eller om man är gammal och bor ensam och till alla ensamma singlar. Julen är verkligen en tid man uppmärksammar hur viktigt det är med nära och kära och att ta vara på den tid vi har ihop.

Magisk december är ett gnistrande magiskt juläventyr som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Tomtespelet

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även upp i högre åldrar som till ca 15 år.

Tomtespelet är en julkalender i bokformat med fokus på det som faktiskt är viktigt till jul, vänskap och gemenskap, men på ett modernt och nytt sätt som fångar läsaren.

Tomtespelet är en perfekt adventsbok för dig som längtar efter julen och vill ha en lite dos av julstämning varje dag då den är skriven som en julkalender i bokform med ett spännande kapitel varje dag från den första till och med den 24 december.

Det här är en underhållande och tänkvärd julberättelse med spännande juluppdrag där vi får lära oss intressant fakta om både gamla och okända jultraditioner.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Tomtespelet.

Boktitel: Julen via aldrig glömde

Målgrupp: 9 – 12 år

I adventsboken ”Julen vi aldrig glömde” möts vi av en hjärtevärmande och spännande berättelse. Det är en julberättelse där vi får möta glädje och sorg, men också massor av värme i vintermörkret med ett kärleksfullt budskap där vi upptäcker trons bärande kraft.

 

Har man arbetat med tidsperioden sekelskiftet i skolan eller ska arbeta med det så är det här en bok som passar att läsa för att få en inblick hur det kunde vara att leva som barn då, något som kan öppna upp till samtal med barnen för att jämföra och se paralleller till vår tid.

 

Adventsboken ”Julen vi aldrig glömde” innehåller 24 kapitel, vilket gör att den fungerar utmärkt att läsa som en sorts julkalender som avslutas på julafton.

 

Här kan ni läsa mer om Julen vi aldrig glömde.

”Jakten på julen” är en spännande och högaktuell adventsberättelse om julens ursprung som tar fyra vänner på en mystisk resa med magiska möten och det viktiga budskapet att vi tillsammans måste försöka bidra till en bättre värld.

Att läsa ”Jakten på julen” är som tomtebloss för ögonen och julmust för själen.

Det är en magisk julskimrande underverk till adventsbok som inte kommer lämna någon läsare oberörd.

I fullständiga inlägget har jag skrivit mer detaljerat om denna spännande och högaktuell adventsboken Jakten på julen som vänder sig till barn i åldrarna 9 – 12 år som ni kan kan läsa mer om  här.

”Vänskap, decemberstök och en kärleksfull önskan till jul” är en adventsbok med 24 korta kapitel som är fylld av, känslor, julkärlek och massa igenkänning som passar att användas som högläsningsbok i det hektiska skolmiljön för de lite äldre barnen i mellanstadiet och högstadiet.Det här är en bok med mycket igenkänning, som är fylld av vänskap, kärlek, pinsamheter, svartsjuka, julförberedelser, snögubbsbygge och mycket mer ända fram till julafton.

 

Det är även en bok som tar upp olika familjeförhållande och att identifiera sig som homosexuell.

 

Det här är en adventsbok med 24 korta kapitel som är fylld av, känslor, julkärlek och massa igenkänning som passar att användas som högläsningsbok i det hektiska skolmiljön för de lite äldre barnen i mellanstadiet och högstadiet.

Här kan ni läsa mer om denna kärleksfulla adventsboken Vänskap, decemberstök och en kärleksfull önskan om jul.

Boktitel: När pottiarna råkade stjäla julen

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Det här är en julbok som på ett lekfullt och lättsamt sätt berättar om julen julfirade och meningen med Jesus födelse.

När pottisarna råkade stjäla julen är fantasifull och fylld av julstämning och julfirande, dock tycker jag att de är en lite tråkig framsida på boken och de hade vart roliga om bilderna i boken hade vart färglagda speciellt med tanke på att boken riktar sig till barn mellan 6 till 9 år samt att det är en adventsbok.

 

Här kan du läsa mer om den underhållande julberättelsen När pottisarna råkade stjäla julen.

Boktitel: Familjen Skur och den magiska julkulan

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgifter: Lärarmaterial och elevuppgifter

”Familjen Skurk och den magiska julkulan” är en underhållande och knasig adventsbok som är fylld med humor med 24 lättlästa kapitel som är rikligt illustrerad, med en färgad bild på varje uppslag genom hela boken.

 

Boken passar som högläsningsbok för en familj med barn mellan 6 till 9 år och inom lågstadiet.

 

Om man har arbetet med rymden under terminen i grundskolan är adventsboken ”Familjen Skurk och den magiska julkulan” en rolig julbok som med sin underhållande handling skapat ett bra och mysigt sätt att avsluta terminen med.

Här kan ni läsa mer om denna roliga adventsboken Familjen Skurk och den magiska julkulan där ni även finner gratis arbetsmaterial, med allt från läsförståelsefrågor till målarbilder.

Boktitel: Tjoho, nu är det jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”Tjoho, nu är det jul” är en varm adventsbok fylld med humor samtidigt som det är en tänkvärd bok. Själva sagan i sig får mig att tänka på den klassiska sagan ”Vanten”.

 

Tjoho, nu är det jul! Är en julsaga som passar de yngsta barnen, som tillsammans med det olika djuren i boken räknar ner dagarna till julafton.

Tjoho, nu är det jul är en tänkvärd och humoristiska bok som  ni läsa mer om här.

Boktitel: ABC-Klubben Julbok, 24 dagar till jul

Målgrupp: 6 – 9 år

“24 dagar till jul” är en mysig adventsbok som berör de känslor vi förknippar med julen och en fin berättelse om att kunna se den lilla obetydliga saken som en kär och betydelsefull minnessak.

 

Berättelsen är klok, underfundig och varm och lämnar medvetet plats för samtal.

 

Det är en bok som har 24 kapitel med ganska mycket text och lite bilder för att vara en adventsbok.

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen till adventsboken ABC-Klubbens julbok, 24 dagar till jul.

Följ med på en fartfylld och spännande vinterresa genom Sveriges alla landskap, där vi får möta olika sorters småfolk och landskapsdjur.

“Decemberäventyret” är en fartfylld och mysigt juläventyr där läsarna på ett lättsamt och annorlunda sätt får lära sig mer om Sveriges olika landskap och ta del av en massa olika naturupplevelser. Tillsammans med ljuvligt välgjorda och detaljrika illustrationer i akvarell är det ett stämningsfullt verk.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till Decemberäventyret – En resa genom Sveriges landskap.

Boktitel: En klurig jul – Julsaga i 24 kapitel

Målgrupp: 3 – 6 år

Boken “En klurig jul” är en fin historia om ensamhet och längtan efter vänner, att lita på varandra och en tro som kan försätta berg. Här har författaren Ingelin Angerborn tillsammans med illustratören Per Gustavsson olika bilder inkluderat normativa personer där många olika slags människor är representerade som barn som är rullstolsburen, mörkhyade barn och föräldrar med glasögon. Det är en bok som öppnar upp till samtal inom olika ämnen.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken En klurig jul.

Boktitel: En förtrollande jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”En förtrollande jul” är en spännande äventyrsberättelse som utspelar sig i ljusskimrande förortsmiljö och i de djupaste skogarna. Det är en bok med helt magiska illustrationer i färg och svartvitt.

 

Även om det är en bra och gripande berättelse som även är spännande, så är det inte så mycket julkänslan den ger utan jag anser att den även kan läsa som en vanlig berättelse under hela året. Jag tycker även att det är en berättelse som ämnar sig för lite högre ålder än vad bokförlaget angivit. Jag anser att boken passar från 6 – 12 år.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken En förtrollande jul.

Boktitel: Jul på Monsterhotellet

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgift: Lärarmaterial och elevuppgifter

Följ med på ett roligt och annorlunda juläventyr bland monster och andra varelser.

“Jul på Monsterhotellet” är en annorlunda och humoristiska jul- och adventsbok är ett fartfylld och roligt juläventyr, 

 

Trots att böckerna handlar om varulvar och monster är de inte särskilt läskiga utan mer humoristiska. Det är en lättläst bok tillsammans med välgjorda  och roliga bilder i färg.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen för boken Jul på Monsterhotellet.

Boktitel: Jul igen på Monsterhotellet

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgifter: lärarmaterial och elevuppgifter

I boken Jul igen på Monsterhotellet” får vi åter följa med på ett roligt och annorlunda juläventyr bland monster och andra varelser.

 

Trots att böckerna handlar om varulvar och monster är de inte särskilt läskiga utan mer humoristiska, Bilderna är välgjorda tillsammans med roliga detaljer i bilderna.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken Julen igen på Monsterhotellet.

Boktitel: Monsterhotellet – Jakten på jultomten

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsmaterial: Lärarmaterial och elevuppgifter

Jakten på jultomten är en underhållande, charmig och rolig juldeckare med livfulla illustrationer!

Adventsboken ”Monsterhotellet – Jakten på jultomten” är den fristående fortsättningen i serien om de populära varulvarna på Monsterhotellet. Sen tidigare har jag recenserat de två andra adventsböckerna om varulv- syskonen Ulv och Ylva i boken ”Jul på Monsterhotellet” och ”Jul igen på Monsterhotellet.”

Monsterhotellet besöks alltid av olika varelser och monster och det är alltid intressant och se vilka de olika besökare är som besöker hotellet. Men roligast är att ta del av alla ”delikata” maträtter som pappa Bosse lagar. De är maträtter som låter mer äckligare än den andra rätten som lervälling, vintergröt, gjort av mjöl, snö, mögelost och dammråttor, stuvade kråkfjädrar, benknote – kakor, ugglenäbbar och skulle maten bli alldeles för god går den alltid att rädda med en burk ruttna uggleägg. Det här är en annorlunda julsaga där monstren, vampyrer och häxor aldrig blir riktigt farliga utan har en stor mängd humor och knasigheter tillsammans med en stor dos julkänsla. 

 

Något som är extra bra med den fristående serien Monsterhotellet är att det ingår underhållande arbetsmaterial som läsförståelsefrågor, färgläggningsbilder, skriv- och rituppgifter och massa annat roligt. Samt om barnen uppskattar handlingen och bokens lättlästa, lättsmälta och humoristiska berättelse så finns det flera fristående böcker i serien som riktar sig till 6 till 9 år.

 

Jakten på jultomten är ett charmigt och humoristisk juläventyr uppdelat på 24 kapitel, med ett kapitel för varje dag i december fram till julafton. Här kan i läsa mer om denna roliga och annorlunda adventsbok.

Boktitel: Jul i stora skogen

Målgrupp: 3 – 6 år

”Jul i stora skogen” är en alldeles underbar julsaga med 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Här har författaren förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla yngre lyssnare måste ta till sitt hjärta och tillsammans med flera ljuvliga och fina färgbilder i världsklass är detta ett stämningsfullt verk.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken Jul i stora skogen.

Boktitel: Uppdrag rädda julen

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Handledning

”Uppdrag: Rädda julen” är ett spännande och fartfyllt juläventyr i ett vinterlandskap bland folktro och skrock. Fylld med bångstyriga sagoväsen, magi och humor.

 ”Uppdrag: Rädda julen” är en normkritisk bok där det byggs snögummor och där farmödrar är äventyrare. De här är en adventsbok som andas magi och saga och som är fylld av olika sagoväsen, här får vi läsa om gårdstomtar och Tacklare (världens bråkigaste troll), vättar och annat oknytt. Här får vi läsa om Lina som är en lite rädd tjej, men som samtidigt är nyfiken och sugen på äventyr. Hon dras in i ett juläventyr tillsammans med den orädda och kaxiga lilla krabaten Pepper som tillsammans bildar ett radarpar och blir starkare än stål.

Här kan du ta del av den fullständiga recensionen av Uppdrag: Rädda julen.

Boktitel: Skorstensjul

Målgrupp: 3 – 6 år

Att läsa ”Skorstensjul” är som tomtebloss för ögonen och julmust för själen.

 

Det är en finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. Det här är verkligen en magisk julbok för hela familjen i riktig Astrid Lindgren-anda.

 

Skorstensjul är en stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition och boken innehåller ett kapitel om dagen ända fram till jul.

Här kan du ta del av hela recensionen till Skorstensjul samt tillhörande bildspel.

Boktitel: Julias jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”Julias jul” är en vacker och annorlunda kalender bok skriven med lite rim och vers och där välkända julmotiv dyker upp i både text och bild, men här dyker även nya inslag av jul figurer upp som ex en sjöjungfru som Lucia.

 

Det här är en adventskalender som riktar sig till de yngre lyssnarna som inte har ro att lyssna på allt för långa kapitel, Här hinner du läsa några korta meningar för varje dag och samtidigt leta i gömmorna bland bilderna efter dagens lucka så att bilderboks bilden förändras och ger en ny innebörd.

Här kan du läsa hela recensionen av kalender boken Julias jul.

Jag har också skapat en bokaffisch med olika adventsböcker som jag har skapat med olika bakgrunder, som vit, röd och transparent bakgrund. Affischen är skapad i storlek A5.

Adventskalender: Disney Julkalender 

Målgrupp: 3 – 6 år

Disney Julkalender är en härligt stor och dubbelsidig kalender som riktar sig till barn mellan 3 till 6 år som vill ta del av Disneys fantastiska värld.

Det här är en en rolig och underhållande adventskalender för hela familjen som innehåller en klassisk Disneybok för varje dag fram till den 24 December!

Ta del av en spännande och underhållande nedräkning till jul med Disneys julkalender som du kan läsa mer om här.

Adventskalender: Tomtens adventskalender

Målgrupp: 3 – 6 år

“Tomtens adventskalender” är en otroligt julmysiga adventskalender med stämningsfulla och vackra bilder ger barnen känslan av en äkta gammaldags jul. Barnen får en mysig och rolig stund varje dag som varar hela vägen fram till julafton för bakom varje lucka finns småsagor kring en gårdstomte familj.

Här kan du läsa hela recensionen kring adventskalendern Tomtens adventskalender.

Adventskalender: Mini Pixi Adventskalender

Målgrupp: 3 – 6 år

Uppmuntra din minsting fantasi i väntan på julafton med den absolut gulligaste formatet av en adventskalender i form av julgran fylld med olika ”Mini Pixi böcker.

 

Bakom varje lucka hittar barnen små Mini Pixi böcker där de möter olika igenkännande barnbokskaraktärer i från olika klassiska sagor. Här får barnen ta del av olika faktaböcker, böcker på rim och vers, vardagsberättelser, berättelser om julen och julsånger och mycket mer.

Här kan du läsa hela recensionen kring “Mini Pixi adventskalender julgran.”

Adventskalender: Friends Snällkalender

Varje år släpper stiftelsen Friends enSnällkalender” som alltid får ett helt nytt utseende och med nya luckor!

 

 

En kalender full av god gärningar. Det är en julkalender som gör världen lite gladare!

 

Under varje lucka hittar du nämligen en utmaning om att göra något snällt. Effekten av dessa goda handlingar är ett schysstare klimat där alla känner sig sedda och får vara precis hur de vill. Snällhet är bra för alla, oavsett ålder. Därför är kalendern utformat så att så många som möjligt kan använda den. De allra minsta barnen kan behöva en vuxens vägledning.

 

Till 2019 Snällkalender finns en snällhetsmanick och extra material som ni kan ta del av i detta enskilda inlägg.

 

Under 2018 och 2019 kunde man följa Gullis lästips via Facebook konto, Instagram konto och Twitter konto, för att ta del av dagens lucköppningen och dagens utmaning av snällhet.

Här kan ni läsa mer om 2018 Snällkalender och ta del av det tillhörande extramaterialet, samt bilder med olika värdegrundsuppdrag. 

Ljudkalender: Sagobubblans julkalender – Silvermånen

Målgrupp: 5 – 10 år

Följ vännerna Esmaralda, Älva och Timor på ett spännande fantasy äventyr fylld med magi och drakar.

I ”Sagobubblans julkalender – Silvermånen” får vi träffa Esmaralda, Älva och Timor i Constancias rike. När Esmaralda vaknar en gnistrande vintermorgon, syns en liten fläck framför solen. Fläcken växer sig större och större, och runt om i riket sprids oroliga rykten: att sägnen om Silvermånen är sann. Enligt sägnen, går världen under den 24:e dagen när Silvermånen täcker hela solen. Nu finns Ingen tid att förlora, och Esmeralda, Älva och Timor ger sig av på ett hisnande äventyr. Något som visar sig bli deras mest spännande och svåraste uppdrag hittills.

Här kan du ta del av hela recensionen av Sagobubblans julkalender Silvermånen.

Adventskalender: Handbok för Superhjältar – Adventskalender

Målgrupp: 6 – 9 år

“Handbok för Superhjältar – Adventskalender” är fullproppad med olika underhållande aktiviteter som håller barn mellan 6 till 9 år sysselsatt ända fram till jul.

 

Handbok för Superhjältar – Adventskalender är en härligt stor kalender som riktar sig till barn som läst om äventyren om Röda maskens superhjälte uppdrag i bokserien Handbok för Superhjältar.

 

Adventskalendern består av 24 luckor som är placerade på båda sidorna av kalendern. Det finns även möjlighet att efter användning återanvända kalendern som exempelvis en Handbok för superhjälte tavla då motivet finns kvar bakom luckorna och det finns även möjlighet att hänga upp kalendern under och efter användning.

Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen av Handbok för superhjältar – Adventskalender.

Adventskalender: Radiokalender

Målgrupp: Olika beroende på kalender.

Det finns även möjlighet att lyssna på julkalendrar med 24 avsnitt, där ett avsnitt släpps varje dag. Det är Barnens radio som ger ut dessa olika julkalendrar som oftast även har massa extramaterial kring julkalendern.

2019 Radiokalender: Biggest Bang

Målgrupp: 6 – 13 år

I Barnradions julkalender ”Biggest Bang” får vi hänga med Tyra, hennes brorsa Lukas och hunden Rufsa när de ger sig ut på ett galet kosmiskt rymdäventyr för att rädda universum där de träffar på kosmos-ninjor, tyder ärtskrift och hamnar på Spejs Burger.

 

Biggest Bang är ett galet kosmiskt äventyr för alla som gillar ruttna äpplen, syskon, tappade skruvar, raggiga hundar, rymdiga julvisor och otroliga lösningar på verkliga problem. Det är ett galaktiskt spännande och humoristiskt rymdäventyr som väcker känslor.

 

Biggest Bang är Barnradion julkalender för 2019, en radiokalender som riktar sig till barn mellan 6 till 13 år. Där varje avsnitt är 10 minuter långt.

Här kan ni ta del av alla avsnitt tillsammans med öppna frågor till varje avsnitt.

 

 

Till Biggest Bang julkalender ingår olika underhållande aktiviteter som färgläggningsbilder, kluriga quiz, memory, pyssel och lärarhandledning som bland annat innehåller diskussionsfrågor och har kopplingar Lgr 11 som ni kan ta del av i det fullständiga inlägget.

2018 Radiokalender: Tonje i Glimmerdal

Målgrupp: 6 – 9 år

Julkalendern: ”Tonje i Glimmerdalen” handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar och svar på sina frågor om livet. Och julen så klart. 

Här får vi följa Tonjes äventyr bland bergstoppar i Glimmerdalen med supersparkar, nya vänner och okända hemligheter.

Denna julkalender är ämnad för förskoleklass – åk 3 och varje avsnitt kommer vara 10 min långt.

 

Det ingår även en lärarhandledning som tar upp möjliga kopplingar till Lgr 11.

 

Lärarhandledningen finns att ladda ner här eller via Barnensradions hemsida.

 

Det finns även diskussionsfrågor till varje avsnitt. Det kan du som lärare ladda ner gratis här eller på deras hemsida.

 

Här kan ni ta del av alla nedladdat avsnitt samt ett dokument med tillhörande öppna frågor till varje enskilt avsnitt.

Ett tips är också att skriva ut färgläggningsbilderna och färglägga medan ni lyssnar. Här kan ni ladda ner filen till färgläggningsbilderna eller via deras hemsida.

Man kan även spela Tonjes slalomspel via Barnradions hemsida.

Det går även att spela Tonjes memory online via Barnradions hemsida.

Lär känna karaktärerna som bor i Glimmerdalen när de presenterar sig själva.

2010 Radiokalender: Det vilda helgonet

Målgrupp: 9 – 13 år

”Det vilda helgonet” är en historia baserad på vardagen och man får följa barnen när de provar att göra goda gärningar. Det uppstår missförstånd och förvecklingar som till slut ändå leder till något bra och oväntat. Alla, både barn och vuxna, har stora julönskningar, de vill ha saker men framför allt kärlek.

 

Här kan man ta del av alla avsnitt och här kan du ta del av tillhörande material som recept.

2012 Radiokalender: Siri och Ishavspiraterna 

Målgrupp: ca 6 – 12 år

”Siri och ishavpirterna” är en spännande berättelse i 24 delar som handlar om flickan Siri som ger sig ut för att hitta sin lillasyster och måste utmana den fruktade ishavspiraten Vithuvud.

 

I ”Siri och Ishavspiraterna” får vi följa med på en isande äventyrsresa i en sorts sagotid där kylan biter och havet piskar i en fantasyberättelse bland pirater, sjöjungfrur och vargjägare. Det är en berättelse som lär oss att både det goda och det onda vi gör lämnar spår. ”Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar – ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar.”

Här kan ni ta del av alla nedladdade avsnitt med tillhörde hörförståelsefrågor eller via Barnradions hemsida och här har jag laddat ner tillhörande material som ordpyssel, kortspel och karta. Här kan ni ta del av ännu mer material från Barnradio hemsida.

 

Jag har även tagit del av boken ”Ishavpiraterna” som  radiokalendern är baserad på som ni kan läsa mer om här.

2017 Radiokalender: Marvinter

Målgrupp: 7 – 12 år

Marvinter är en magiskt berättelse som tar oss med till ett vintrigt magiskt landskap fullproppat av olika magiska väsen.

 

Det är en myllrande fantasyberättelse, som kombinerar gammal folktro med det moderna barnets våndor och problem.

”Marvinter” är helt i min smak. Snö och skog så långt ögat kan nå, fullproppad av olika magiska sagoväsen.

 

Här kan ni ta del av alla 24 färdig nedladdad avsnitt och här kan ni ta del av den fullständiga recensionen där du även finner massa material till radiokalendern.

2020 Radiokalender: Knäckarbanketten

Målgrupp: 9 – 13 år

Lärarhandledning

Affisch 

Det här är en julkalender med hisnade äventyr som är fyllda av fascinerade väsen och varelser, högfärdiga hertigar, lömska mopsar och hemlig vänskap.

Julkalendern “Knäckarbanketten”  är 24 inlevelsefulla och spännande avsnitt där vi får möta hetsiga hertigar och märkliga monster.

I “Knäckarbancketten” blandas 1600-talets överdådighet inne på slottet med världen utanför murarna – där det finns mystiska väsen och monster. Då julkalendern svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar, när vi får följa barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt.

Julkalendern är baserad på boken ”Knäckarbanketten” som jag har recenserat här, det är en underhållande, spännande och rolig barock saga fylld av olika fascinerade, påhittiga väsen och varelser i ett fängslande äventyr.

 

Här kan ni läsa mer om boken Knäckarbancketten och den tillhörde lärarhandledningen

 

Till boken och julkalendern Knäckarbanketten finns flera tillhörande färgläggningsbilder,

 

Till varje avsnitt kommer det att finnas en avsnittsbild som är speciellt framtagen som stöd till lyssningen. Det är inte samma bild som finns i papperskalendern. Till varje avsnitt finns även diskussionsfrågor till varje avsnitt.  här kan du ta del av alla färdig nedladdade avsnitt.

 

Att titta på en bild under lyssningen är skönt för att skapa fokus i klassen. Tips! Du kan också välja att låta eleverna lyssna på vissa avsnitt utan bildstöd, för att skapa inre bilder hos dem som lyssnar.

 

Det finns även ett persongalleri som du kan använda för stöd till återberättande. Här finns alla dessa nedladdade.

 

Till kalendern finns det även en teckentävling där man ska rita sitt egna monster och memory och annat pyssel.

Det här är en julkalender som svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och hemlig vänskap, falska grevar, ett par lömska mopsar, skvallriga markisinnor samt svek och hjältemod. Här kan du läsa mer om julkalendern Knäckabanketten.

Bokbingo, med tillhörande frågor och bokrecension som riktar sig till åk 1 till åk 4.
Julbingo med enkla tillhörande frågor och en bokrecension som riktar sig till åk 3 till åk 6.

Ett bra sätt att hålla igång läsningen under lovet är att skicka med eleverna en eller flera valfria böcker under jullovet och för att stimulera läsningen så kan man använda ett läsbingo.

 

Studier visar på att hela 45% av eleverna i lågstadiet tappar i avkodningsfärdighet och 25% tappar i läsflyt; och det är de redan svaga eleverna som tappar mest. På bara ett längre lov som jullov och sommarlov kan gapet mellan en läsande och en inte läsande elev öka med motsvarande 3 månaders undervisningstid – och detta ackumuleras i värsta fall från år till år. 

Julbingo

Ett bra sätt att hålla igång läsningen under lovet är att skicka med eleverna en eller flera valfria böcker under jullovet och för att stimulera läsningen så kan man använda ett läsbingo.

 

Jag har skapat ett julbingo som är ett läsbingo som  innehåller både läsaktiviteter med tillhörande bilder som att läsa vid julgranen och läsa för en annan. Samt roliga aktiviteter som att baka efter ett recept, skriva ett julkort, titta på en film som baserat på en bok.

 

Till de olika bingorutornas uppdrag finns även möjligheten att svara på en tillhörande enkel fråga. Exempelvis läs en bok som ingår i en bokserie eller trilogi, svara på frågan: Vad heter bokserien eller trilogin. Eller vad heter filmen som du tittade på?

 

Samt att det finns en enklare bokrecension, där eleven bland annat ska skriva vad boken heter, skriva en kortare sammanfattning av boken och lämna ett omdöme genom att färglägga antalet julkulor.

 

Materialet finns ämnat från åk 1 till åk 4 samt ett material som riktar sig från åk 3  till åk 6 och finns på mitt Skolmagi konto.

Julkalender

Jag har skapat en  julkalender med 24 stycken snälla uppdrag. 

Julkalender utmanar dig att göra något snällt varje dag fram till julafton. 

Jag har tagit fram kalendern med inspiration från tidigare års kalendrar och årets snällkalender. En liten snäll handling kan göra mycket. Det kan få någon att känna sig sedd, vara starten på en ny vänskap eller till och med bryta ett utanförskap.

Materialet fungerar från förskolan enda upp i vuxen ålder och finns att ta del av via mitt Skolmagi konto.

Extramaterial

Veckan innan jullovet eller dagarna innan jullovet är ofta dagar som eleverna behöver göra klart saker eller få tillgång till extramaterial.

 

Jag har skapat två julhäften med som är fyllt med massa jul-kul. Häftet innehåller både nytta med nöje.  Här blandas olika ämnen som svenska, matte och bild.

 

Jag har skapat ett julhäfte som riktar sig till åk 1 till åk 3 och ett julhäfte som riktar sig till åk 3 till åk 6.

 

Materialet finner ni på mitt skolamagi konto. 

Det första julhäftet som riktar sig till åk 1 till åk 3 innehåller:

 • Ordpussel – hitta speciella julord gömda bland bokstäverna. 
 • Skriv ett brev till tomten.
 • Sprattelgubbe – Bygg ihop en jultomte sprattelgubbe.
 • Matteproblem – Läs mattekluringarna och skriv upp svaret.
 • Färglägg julkulor – Färglägg olika mandalas.
 • Korsord med jul- och vintertema
 • Skriv klart sagan – Skriv vad som händer i julberättelsen som är en ”komma igång” saga. Låt barnen om de vill läsa upp deras färdiga saga. 
 • Sifferbilder – Dra ett streck mellan siffrorna i rätt ordning och få en julbild som du kan förlägga.
 • Labyrint – Hjälp tomten att hitta sin ren, genom att rita rätt väg i labyrinten. Det finns en lättare labyrint och en svårare labyrint.

Det andra julhäftet som riktar sig till åk 3 till åk 6 innehåller: 

 • Ordpussel – hitta speciella julord gömda bland bokstäverna. 
 • Gör ett eget ordpussel.
 • Sprattelgubbe – Bygg ihop en jultomte sprattelgubbe.
 • Matteproblem – Läs mattekluringarna och skriv upp svaret.
 • Färglägg julkulor – Färglägg olika mandalas.
 • Korsord med jul- och vintertema
 • Skriv klart sagan – Skriv vad som händer i julberättelsen som är en ”komma igång” saga. Låt barnen om de vill läsa upp deras färdiga saga. 
 • Sifferbilder – Dra ett streck mellan siffrorna i rätt ordning och få en julbild som du kan förlägga.
 • Labyrint – Hjälp tomten att hitta sin ren, genom att rita rätt väg i labyrinten. Det finns en lättare labyrint och en svårare labyrint.

”Hoppas att jag kunnat hjälpa dig att hitta en adventsbok eller julkalender.

 

Om du saknar någon adventsbok med 24 kapitel eller en julkalender, eller tillhör ett bokförlag eller är författare alternativt illustratör och önskar få din adventsbok eller julkalender recenserad av mig, ta gärna kontakt med mig så ska det säkert gå att ordna.”

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *