Adventsböcker med 24 kapitel & julkalendrar

När julen närmar sig för små och stora är det vanligt att räkna ner dagarna till jul genom att räkna dagarna med olika kalendrar. Då finns det bättre sätt att räkna ner dagarna och samtidigt få en mysig lässtund ihop med nära och kära, genom att läsa en adventsbok.

*Observera att detta temainlägg uppdateras med nya boktips på adventsböcker, julkalendrar och radiokalendrar till varje nytt år.

Adventsböcker, julböcker, kalenderböcker. Kärt barn har många namn.

När julen börjar närmar sig för små och stora är det vanligt att räkna ner dagarna till jul genom att köpa olika kalendrar.

 

Men det finns bättre sätt att räkna ner dagarna på och samtidigt få en mysig lässtund ihop med nära och kära.

 

För de som otåligt väntar på julen kan en adventsbok som består av 24 kapitel högläsas med ett kapitel per dag fram till julafton.

Flera olika bokförlag har tillsammans med författare och illustratörer har släppt olika barn- och ungdomsböcker som titulerar sig som adventsböcker genom åren.

 

Här har  jag tagit del av några äldre, och även nya adventsböcker. 

 

Här nedan delar jag med mig med delar av den fullständiga recensionerna till de olika adventsböckerna som jag sedan länkat till den enskilda och fullständiga bokrecensionen genom du klickar på bokhedern eller via de markerade länkarna.

 

Längre ner i detta temainlägg delat även med mig av tips på olika julkalendrar och radiokalendrar.

Och längst ner delar jag även med mig av olika julinspirerande material, som olika kalendrar som jag har skapat, och massa annat julskoj.

*Saknar du någon barn- och ungdomsadventsbok som innehåller 24 till 25 kapitel, meddela mig gärna om den boken.

Boktitel: Frostaftons hemlighet: en berättelse med 24 kapitel

Adventsbok 2024

Målgrupp: 9 – 12 år

Frostaftons hemlighet är en magisk, gnistrande adventsberättelse med 24 kapitel.

Med sina 24 kapitel erbjuder ”Frostaftons hemlighet” en äventyrsfylld läsupplevelse som är perfekt för daglig läsning. Berättelsen skapar en spänning som växer för varje sida och garanterar äventyr och spänning varje dag.

Frostaftons hemlighet är en adventsberättelse som kommer att tilltala dig som älskar avjulmys, trolltyg och mysterium!

I adventsboken ”Frostaftons hemlighet: en berättelse i 24 kapitel” väcks den gamla folktron till liv när vi får läsa om en mörk värld långt nere under marken i den lilla staden Grottholm där urtrollen bor tillsammans med de mindre trollen och de små vättarna. De känner inte till vår värld. Vi är bara sagor trollen berättar för varandra, lite som jultomten för oss.

I adventsboken ”Frostaftons hemlighet: en berättelse i 24 kapitel” väcks den gamla folktron till liv när vi får läsa om en mörk värld långt nere under marken i den lilla staden Grottholm där urtrollen bor tillsammans med de mindre trollen och de små vättarna. De känner inte till vår värld. Vi är bara sagor trollen berättar för varandra, lite som jultomten för oss.

 

“Frostaftons hemlighet” är inte bara en underhållande berättelse, utan den förmedlar även viktiga budskap om vänskap, att tro på sig själv och att våga utforska det okända. Genom vännerna Belli och Rups äventyr får läsarna en känsla av att ingenting är omöjligt och att det finns magi att upptäcka överallt.

”Frostaftons hemlighet” är en fantasifylld berättelse med övernaturliga händelser, om kampen mot orättvisor och längtan efter frihet och gemenskap. Den innehåller även värdefulla budskap om modet att våga, även när man är liten, för att tillsammans kunna övervinna alla hinder. Dessutom förmedlar den en fin bild av hur vänskap kan sträcker sig bortom gränserna.

 

Här kan ni läsa mer om den spännande adventsboken Frostaftons hemlighet.

Boktitel: Tomtarnas tävling

Adventsbok: 2023

Målgrupp: 5-10 år

Tomtarnas tävling är en adventsbok fylld med julvärme, äventyr, humor, vänskap och gemenskap!

“Tomtarnas tävling” är ett förtrollande juläventyr som tar läsarna med på en spännande resa till sagolika Tomtelandet– ett land befolkat av tomten och alla hans nissar. Här får läsarna uppleva ett juläventyr med full fart och spänning!

Boktitel: En sagolik julresa

Adventsbok med 4 kapitel: 2023

Målgrupp: 6-9 år

En sagolik julresa är en adventsbok som förtrollar dig genom att ta dig med på en magisk resa genom julens förtrollade värld.

En sagolik julresa är en speciellt utformat julbok för barn i åldern 6 till 9 år och tar med läsarna på en inspirerande resa som utforskar vikten av att sprida glädje under julen.

Genom en fängslande berättelse visar boken hur en stark önskan kan bli besvarad av den magiska kraften och göra underbara saker möjliga. Dessutom ger den möjligheten att uppleva den fantastiska känslan av oväntad vänskap.

En sagolik julresa är en förtrollande adventsbok med fyra kapitel som är perfekt anpassade för att läsas under adventstiden, ett kapitel för varje söndag ända fram till julafton.

 

Boken bjuder på en julskimrande resa som kommer att föra dig genom en fantastisk berättelse och lämna dig med en varm känsla inför julen.

En sagolik julresa är en adventsbok skriven av Jenny Ramström. Tillsammans med illustratören Christine Tomtlund otroligt vackra, välgjorda och färgstarka målningar som fyller bokens alla uppslag tar de med dig på en magisk resa genom julens förtrollade värld.

 

En sagolik julresa är en magiskt julskimrade adventsbok som är en otrolig läsupplevelse för små och stora som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Uppdrag: Stoppa julpiraterna

Adventsbok: 2023

Fristående bokserie: Uppdrag

Målgrupp: 6-9 år

Uppdrag: Stoppa julpiraterna är ett fartfyllt juläventyr bland älvor, pirater, nissar & tomtar!

Berättelsen i adventsboken “Uppdrag: Stoppa julpiraterna” är en perfekt kombination av spänning och underhållning för både barn och vuxna. Den tar oss med på ett äventyr där vi får uppleva en magisk värld full av överraskningar och oväntade vändningar.

 

Det är en resa fylld av adrenalin och spänning som kommer att få oss att sitta på helspänn och inte kunna slita blicken från sidorna.

Boken består av 24 kapitel att sluka i ett svep, eller läsa ett kapitel om dagen, ända fram till julafton.

Det finns även flera inkluderande inslag i boken.

 

Till exempel får vi läsa om kvinnliga julpirater och att tomten blir refererad till som “hon” som även har brun hudfärg. Det ger en underhållande och nyskapande twist på traditionella berättelser. Dessutom har huvudpersonen en varierande och mångsidig familj, med en mamma och mormor som bor tillsammans, vilket ger en variation av familjekonstellationer. Det är också betydelsefullt och inspirerande att huvudpersonen är en tjej med brun hudfärg. Dessa element av mångfald och inkludering bidrar definitivt till att göra boken mer representativ och spegla olika upplevelser och identiteter.

Redan under 2016 släpptes en adventsbok i från Uppdrag serien som heter “Uppdrag: Rädda julen” som du kan läsa mer om här.

 

Här kan du läsa mer om den äventyrsfyllda adventsboken “Uppdrag: Stoppa julpiraterna, där du även kan ta del av en digital julkalender och se flera bilder ifrån boken.

Boktitel: Jakten på norrskenet

Adventsbok 2023

Målgrupp: 9-12 år

Jakten på norrskenet är ett isande spännande julmysterium fyllt med julskimrande ögonblick!

“Jakten på norrskenet” är en spännande juldeckare som är perfekt för barn och ungdomar mellan 9 och 12 år. Genom 24 rafflande kapitel tar den dig med på ett fängslande äventyr som kommer att sätta dig i den rätta julstämningen ända fram till julafton.

Här infinner sig julkänslan med pepparkakshusbak, granhuggning, snöbollskrig och julklappar på vift. Tillsammans med isande kyla, knarrade snö, fartfyllda snöskoteräventyr och magiska norrsken.

Upplev kylan, julstämningen och spänningen genom 24 rafflande kapitel. Adventsboken Jakten på norrskenet är den ultimata juldeckaren som kommer att få dig i rätt stämning inför julafton.

Eva Hildén är författare till årets adventsbok och har sedan tidigare år skrivit två andra adventsböcker som är riktade till samma åldersgrupp.

 

Dessa böcker heter Mysteriet i Frostköping och Legenden om julen båda böckerna tar med läsaren på spännande äventyr och utforskar olika mysterier och legender som är kopplade till julen.

 

Här kan du läsa om juldeckaren “Jakten på norrskenet”.

Boktitel: Nissebus flyttar in

Adventsbok 2023

Målgrupp: 4- 6 år

“Nissebus flyttar in” är en charmig och underhållande barnbok med en touch av fantasins magi.

Nissebus flyttar in är en underhållande berättelse som tar med de yngre lyssnarna på händelserika strapatser.

 

Det är en adventsbok uppdelad i 24 kapitel som sprudlar av knasig humor och busiga upptåg, och som verkligen fångar barnens fantasier.

 

“Nissebus flyttar in” får mig att tänka på adventsboken “Nisse och Ninni flyttar in som släpptes 2022 som du kan läsa mer om här.

 

Här kan du läsa mera om boken “Nissebus flyttar in”.

Boktitel: 24 katastrofer på Hotell Gyllene knorren

Adventsbok 2023

Målgrupp:6-9 år

Boken är en fantasifulla och humoristisk berättad fylld med knasigheter.

Det här är en underhållande och spännande bok som rekommenderas till alla som vill ha en riktigt rolig och julig läsupplevelse.

 

Boken är en del av bokserien ’Hotell Gyllene Knorren’ som kan läsas fristående. Så för er som gillar denna humoristiska adventsbok finns det fler böcker att upptäcka.

 

Här kan du läsa mer om den humoristika adventsboken “24 katastrofer på Hotell Gyllene Knorren.

Boktitel: Mörka julnätter

Adventsbok 2022

Målgrupp: 9-12 år

Adventsboken Mörka julnätter är en julberättelse som tar med sina läsare till en historisk jultid förr i tiden fylld med gedigen mysig julstämning och en gastkramande, spännande handling med en blandning av mystisk magisk folktro och massa underbar julkänsla. 

rka julnätter är en skickligt berättande adventsbok med 24 kapitel, som räcker likt en adventskalender, ända fram till jul. 

Med ett oerhört läslockande omslag och ett innehåll av gastkramande spänning, skickligt skriven av författaren Camilla Lagerqvist som verkligen lyckas skildra tiden hur det v.ar att leva förr i Sverige, med dess levande och och tro.  Här får läsarna ta del av massa hederlig äldre julförberedelser som var mer vanligt förr i tiden, samtidigt som mystiken väsen vävs in i handlingen

Till varje kapitel får läsarna även ta del av magiskt, stämningsfulla och mystiska bilder illustrerad av illustratören Lina Blixt som lyckas förstärka handlingen ännu mera.

Adventsboken Mörka julnätter är en magiskt trollbindande högläsningsbok för äldre barn i mellanstadiet som du kan läsa mer om här.

Boktitel: God jul, Lilla Lök

Adventsbok 2014 & 2022

Målgrupp: 6-9 år

God jul, Lilla Lök är en berättelse om att veta vad man vill och om vad man kan tänkas göra för att få de.

Det här en härlig adventsbok fylld med stora och små känslor!

God jul, Lilla Lök en hjärtknipande berättelse fylld med känslor, en hel del vardagsdramatik, lagom spänning, mysiga julförberedelser, kompisar och skola samt en hel den hönor.

 

Här kan du läsa mer adventsboken God jul, Lilla Lök.

Boktitel: En bästa vän till jul

Adventsbok 2022

Målgrupp: 3-6 år

”En bästa vän till jul” en magisk julsaga med ett lagom spännande och lite sorglig högläsningsäventyr fylld med vänskap, gemenskap, utanförskap, genustänk och andra viktiga budskap. 

 

Boken uppmuntrar även till diskussion om det viktiga och högst aktuella budskapet till att diskutera konsumtion, slit och släng samhället och möjligheten till att återbruka.

”En bästa vän till jul” är en magiskt, spännande och förväntansfullt juläventyr som påminner oss om att på julen får alla vara med och att julen kan firas på olika sätt.

 

”En bästa vän till jul” är ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul. En julkalender i sagoformat som passar för barn mellan 3 till 6 år. 

 

Boken är fylld med vacker illustrerad pastellbilder med ett ett härligt julskimmer som förstärker bokens handling och uppmuntrar till högläsning. 

“En bästa vän till jul” är en julkalender i sagoformat som passar för barn mellan 3 till 6 år som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Legenden om julen

Adventsbok 2022

Målgrupp: 9 till 12 år, men kan även fungera i högre åldrar

Legenden om julen är en välskriven adventsbok med ett spännande juläventyr i jakten på julen.

Legenden om julen är en härlig läsupplevelse med en blandning av dystopi och julmys!

Legenden om julen är en tankeväckande bok som får en att fundera på varför vi firar jul, vad är det som egentligen är viktigt med julen, vart kommer alla jultraditioner ifrån och vad består den där magiska julkänsla av?

 

Här kan du läsa mer om det spännande juläventyret Legenden om julen.

Boktitel: Nisse & Ninni flyttar in

Adventsbok 2022

Målgrupp: 6-9 år, men kan även fungera för yngre barn

Nisse & Ninni flyttar in är en julkalenderbok fylld med hyss och nissebrev.

 

Det här är verkligen en passande julkalenderbok med mysiga berättelser som engagerar hela familjen med små, enkla bus och som får små och stora i rätta julstämningen.

Här kan du läsa mer om denna mysiga adventsbok “Nisse & Ninni flyttar in”.

Boktitel: Mysteriet i Frostköping

Adventsbok 2021

Målgrupp: 9-12 år

Mysteriet i Frostköping är ett spännande julmysterium som utspelar sig i en julig deckarbok med 24 kapitel som passar som adventsbok om man lyckas hålla sig till att läsa ett kapitel fram till julafton. 

Mysteriet i Frostköping är en isande spännande juldeckare!

Mysteriet i Frostköping är en adventsbok som lockar med sitt julig och frostiga omslag tillsammans med ett innehåll som är fyllt med spännande mysterium, hemliga lönngångar, mystiska ledtrådar, men även fylld med härlig massa julstämning som risgrynsgröt till frukost, massa lussebullar och pepparkakor och en massa snö.

 

Mysteriet i Frostköping är ett spännande och mystiska julmysterium som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Lönndörrens hemlighet

Målgrupp: 6 – 9 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 12 år

Provläs

Lärarhandledning 

Lönndörrens hemlighet är en spännande och fängslande högläsningsbok med korta kapitel för små och stora som otåligt väntar på julen.

Lönndörrens hemlighet är en underbart magisk julsaga som är skriven med 24 lättlästa och korta kapitel. Det är en adventsbok som bjuder på ett magiskt spännande äventyr redan från första kapitlet där vi får ta del av en fängslande berättelse som tar oss genom tid och rum.

 

Boken är i ett mindre format och är skriven med med en lättläst text och korta kapitel som ofta avslutas med en spännande cliffhanger, tillsammans med en del svartvita illustrationer. Det här är en finstämd bok som verkligen passar att läsas högt i skolan, som i hemmet för barn mellan 6 – 12 år.

 

Lönndörrens hemlighet är en magisk berättelse som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Nattexpressen

Målgrupp: 9 – 12 år

Nattexpressen tar oss med på en resa genom tid och rum!

Nattexpressen är ett fantasifullt och spännande äventyr om dröm och längtan. Där fantasin tar oss med på en magisk resa genom tid och rum till den du saknar.

 

Det här är en adventsbok full av värme, magi och omtanke, men också om sorg och saknad. Samtidigt som det är en spännande historia som bjuder på många fantasifulla och fängslade detaljer med överraskade vändningar och med spänningsfyllda kapitel som avslutas med fängslade cliffhangers som gör att man ser fram emot nästa kapitel.

Berättelsen bygger på ett underliggande budskap som bäddar för eftertanke samtidigt som det är ett spännande mysterium som måste lösas. Till bokens handling får vi även ta del av en del mörka och lite manga och steampunk inspirerade illustrationer som är sporadiskt utplacerade bland den 24 kapitlen.

 

Här kan ni läsa mer om den fantasifulla och berörande adventsboken Nattexpressen.

Boktitel: Hemligheten i Helmersbruk

Målgrupp: 9 till 15 år

Hemligheten i Helmersbruk är en kapitelbok med 24 kapitel som är till för att läsas i december med ett kapitel för varje dag fram till jul. Dock är det svårt att hålla sig från att sträckläsa boken då varje kapitel avslutas med en spännande cliffhanger. 

Det är en gripande och lite vemodig berättelse med mycket känslor och en massa mystik.

Hemligheten i Helmersbruk är en en spökhistoria vid jul som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Julmysteriet

Målgrupp: 4 till 8 år

Julmysteriet är en adventsbok fylld av känslor, spänning, humor och underbar julstämning.

Julmysteriet är som en blandning mellan Lotta på Bråkmakargatan som blir en modern bonusfamilj och den spännande mystiken som liknar böckerna i bokserien Lassemajas detektivbyrå.

 

Det här är en adventsbok som Innehåller 24 kapitel. Detta är en mysig och mystisk högläsningsbok för 4 till 8 år. Börja att läsa första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Julmysteriet.

Boktitel: Tomten Thure hittar hem

Målgrupp: 6 till 9 år

Tomten Thure hittar hem är en adventsbok som handlar om att följa sin dröm, att känna sig behövd och uppskattad.

Här får vi läsa om den lilla tomtegubben Thure som är en stadstomte som bor i Göteborg. Thures största dröm är att få bli en riktig gårdstomten på landet.

 

En dag följer han sin dröm och tar sig iväg på ett spännande äventyr fyllt med faror, motgångar, och möten av andra övernaturliga naturväsen i sitt sökande efter en fullfölja sin dröm att få bli en gårdstomte och att äntligen få lite gröt med en smörklick ovanpå.

 

Det här är en julberättelse med 24 kapitel som tar läsarna genom skog och över älv i jakten på ett nytt hem, lagom till julafton.

 

Här kan ni läsa mer om  den äventyrsfyllda adventsboken Tomten Thure hittar hem.

Boktitel: Vi måste rädda julen!

Målgrupp: 3 – 6 år

Vi måste rädda julen är en dramatisk, spännande adventsbok om längtan, oväntad vänskap, pepparkakskras, traditioner och slemmig sill.

Boken är utformad i ett lite större format och skriven med korta kapitel med helhetsbilder i dova rödbruna och blåa toner som förstärker handlingen och känslan.

 

Boken kan läsas varje dag fram till jul, med avslutning på juldagen, plus ett extra bonusavsnitt.

 

Vi måste rädda julen är en dramatisk, lite sorgligt, spännande och stämningsfullt adventsbok som tar upp vänskap, att olika är bra, att inte vilja stå i centrum och att göra rätt för sig när något blir fel.

 

Vi måste rädda julen är en adventsbok som utgår från barnperspektivet och blir till ett lagom spännande juläventyr i vardagsmiljö där igenkänningsfaktor är hög för både små och stora, en riktig smällkaramell till högläsningsbok som passar att läsas som högläsningsbok för de lite yngre barn mellan ca 3 – 8 år.

 

Här kan ni läsa denna småmysiga adventsbok.

Boktitel: Orientella

Målgrupp: 9 – 12 år, men jag anser att den fungerar från 7 år vid högläsning

Följ med på ett magiskt juläventyr!

Orientella här är en äventyrsfylld och spännande bok som tar oss med på ett mystiskt och magiskt äventyr i sökandet efter en förlorad vän.

Orientella är en spännande adventsbok som är uppdelad i 24 magiskt fantasifulla kapitel. boken är är utgiven i ett mindre och häftat format med en fantasifull och lockande framsida. Boken är skriven som en adventsbok där det är tänkt att läsa ett kapitel fram till julafton, men jag anser att den passar lika bra att läsas året om. Visst saknar jag illustrationer i boken, då den räknas som just en kalenderbok, men då författaren har skrivit boken med ett sådan målande och välskrivet språk så ser man bilderna framför sig. 

 

Här kan du läsa mer om det mystiska och magiska juläventyret Orientella.

Boktitel: Disney – 24 julberättelser: en för varje dag

Målgrupp: ca 3 – 8 år

Vad vore väl julen utan Disney?

Börja nedräkningen till jul med våra härligt välkända Disney figurer i adventsboken Disney – 24 julberättelser: en för varje dag.

 

Det här är en otroligt vacker och genomtänkt julbok som är som en adventsbok och julkalender i ett, boken innehåller Disneys mest älskade julberättelser samlade i 24 olika sagor från Disneys kära karaktärer när de firar jul på olika sätt.

Varje ny magisk Disney berättelse finns försluten bakom en perforerad sida som lätt kan sprättas upp som ett förseglat julkort och läsas varje dag ända fram till julafton.

Läs mer om den magiska julboken Disney – 24 julberättelser: en för varje dag som har den rätta Disneykänslan. 

Boktitel: Julräddarna: En julsaga i 24 kapitel 

Målgrupp: 6 – 9 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 12 år.

Julräddarna är en mysig julberättelse där vi får ta del av julförberedelserna på ett kreativt och nytt sätt, allt för att rädda julen!

 Julräddarna är en mysig julberättelse där vi får ta del av julförberedelserna på ett kreativt och nytt sätt, allt för att rädda julen!

 

Här får vi ta del av en lagom spännande berättelse när de äldre barnen på ett barnhem måste anstränga sig och hitta på kreativa lösningar och aktiviteter för att skapa en jul för de yngre barnen. 

 

Boken är skriven med korta välskrivna kapitel med lite gråa jul silhuetter. 

Jag gillar att berättelsen tar upp firandet i sin enkelhet och vikten av hur samhället ser ut idag med hysterin av att köpa dyra julklappar och all matsvinn, något som barnen löste på ett bra sätt.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Julräddarna.

Boktitel: Snösystern: En julberättelse

Målgrupp: 6 – 9 år (Enligt bokförlagets hemsida föreslår de denna målgrupp, men jag anser att den är mer ämnad från 8 – 12 år.)

”Snösystern” är en magisk vacker adventsbok med 24 kapitel. Det är en julberättelse som är svårt att inte bli berörd av. Det är en stämningsfull och spännande berättelse om jullängtan och hopp.

 

Denna välskrivna julberättelse är skriven av författaren Maja Lunde som har skrivit boken med ett otroligt djup och ett fantastiskt språk tillsammans med otroligt magiska och vackra bilder i bästa HC Andersen-anda skapade av illustratören Lisa Aisato. Tillsammans lyfter de berättelsen till helt magisk nivå!

 

Snösystern är en otrolig läsupplevelse som handlar om mer än julen. Det är en julberättelse om vänskap, syskonkärlek, familj och faktiskt hela livet och döden.Allt detta vävs ihop i en berättelse som påminner oss om att julen verkligen är en tid att minnas att vara nära våra kära.

 

Snösystern är en julkalender bok från 6 till 8 år och uppåt, men kan med fördel även högläsas med hela familjen och barn ända upp till 12 år, detta är en klassiker som kommer att läsas av barn – och barnbarn – under många år.

Boken sålde bättre en alla andra böcker i Norge under 2018 och det är även planerat att boken kommer att filmatiseras.

 

Snösystern är en otroligt välskapta och vackra adventsbok som ni kan läsa mer om här.

”Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem” är en tankeväckande berättelse som ger plats åt normbrytande karaktärer och tar upp viktiga ämnen som samtycke och fake news samt den konsumtionshets och girighet som präglar dagens samhälle. Samtidigt som de är en berättelse om vänskap, hemlängtan och om hur svårt det kan vara att skilja sagor från sanning.

 

Det är en spännande, rolig och fartfylld adventsbok, med lagom långa kapitel med spännande cliffhangers till nästa dag, tillsammans med sagolikt stora bilder i färg vilket gör boken perfekt för högläsning för alla stora och små som otåligt väntar på julen.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är en sagolikt härlig adventsbok som sjuder av känslor och olika stämningar som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Nu är det Julia

Målgrupp: 9 – 12 år

”Nu är det Julia” är en härligt magisk vintrig adventsbok, där gårdstomter, Näcken, vittror och annat oknytt kommer till liv. Det är en spännande och övernaturlig adventsbok fylld av magisk under som är uppdelat i 24 kapitel tillsammans med en handfull illustrationer.

I boken Nu är det Julia väcks den gamla folktron till liv i en medryckande och övernaturlig bok som ni kan läs mer om här.

Boktitel: I väntan på julen

Målgrupp: 6 – 9 år

”I väntan på julen” är en mysig adventsbok som lockar sina läsare med en guldglittrande titel som innehåller fyra fristående berättelser om pepparkaksbak, småtomtar som kommer fram om natten, levande julbockar och gammelfarmödrar som vill säga adjö, men det är samtidigt berättelser om längtan, ensamhet, livet efter döden och julmagi.

 

Denna julbok är ämnad att läsas under december under varje adventssöndag och tillsammans med de unika färgbilderna är det en högläsningsbok som sätter i gång julkänslan.

 

I väntan på julen är en riktig högläsningspärla om tomtar, pepparkakor, julbockar och adventsljus som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Magisk december

Målgrupp: 6 – 9 år

”Magisk december” är en varm, berörande och stämningsfull julberättelse i 24 delar där både ensamhet, magi och mystik skickligt vävs samman, med en berättelse som är full av längtan och förväntan.

 

Det här är verkligen en tidlös berättelse där det säkert finns många som känner igen sig i. Som det stressande föräldrarna som bara jobbar och inte hinner med familjen. Att vara ensam var sig man har blivit av med en kompis, eller om man har skilda föräldrar och flyttar till en ny plats eller om man är gammal och bor ensam och till alla ensamma singlar. Julen är verkligen en tid man uppmärksammar hur viktigt det är med nära och kära och att ta vara på den tid vi har ihop.

Magisk december är ett gnistrande magiskt juläventyr som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Tomtespelet

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även upp i högre åldrar som till ca 15 år.

Tomtespelet är en julkalender i bokformat med fokus på det som faktiskt är viktigt till jul, vänskap och gemenskap, men på ett modernt och nytt sätt som fångar läsaren.

Tomtespelet är en perfekt adventsbok för dig som längtar efter julen och vill ha en lite dos av julstämning varje dag då den är skriven som en julkalender i bokform med ett spännande kapitel varje dag från den första till och med den 24 december.

Det här är en underhållande och tänkvärd julberättelse med spännande juluppdrag där vi får lära oss intressant fakta om både gamla och okända jultraditioner.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen av Tomtespelet.

Boktitel: Julen via aldrig glömde

Målgrupp: 9 – 12 år

I adventsboken ”Julen vi aldrig glömde” möts vi av en hjärtevärmande och spännande berättelse. Det är en julberättelse där vi får möta glädje och sorg, men också massor av värme i vintermörkret med ett kärleksfullt budskap där vi upptäcker trons bärande kraft.

 

Har man arbetat med tidsperioden sekelskiftet i skolan eller ska arbeta med det så är det här en bok som passar att läsa för att få en inblick hur det kunde vara att leva som barn då, något som kan öppna upp till samtal med barnen för att jämföra och se paralleller till vår tid.

 

Adventsboken ”Julen vi aldrig glömde” innehåller 24 kapitel, vilket gör att den fungerar utmärkt att läsa som en sorts julkalender som avslutas på julafton.

 

Här kan ni läsa mer om Julen vi aldrig glömde.

”Jakten på julen” är en spännande och högaktuell adventsberättelse om julens ursprung som tar fyra vänner på en mystisk resa med magiska möten och det viktiga budskapet att vi tillsammans måste försöka bidra till en bättre värld.

Att läsa ”Jakten på julen” är som tomtebloss för ögonen och julmust för själen.

Det är en magisk julskimrande underverk till adventsbok som inte kommer lämna någon läsare oberörd.

I fullständiga inlägget har jag skrivit mer detaljerat om denna spännande och högaktuell adventsboken Jakten på julen som vänder sig till barn i åldrarna 9 – 12 år som ni kan kan läsa mer om  här.

”Vänskap, decemberstök och en kärleksfull önskan till jul” är en adventsbok med 24 korta kapitel som är fylld av, känslor, julkärlek och massa igenkänning som passar att användas som högläsningsbok i det hektiska skolmiljön för de lite äldre barnen i mellanstadiet och högstadiet.Det här är en bok med mycket igenkänning, som är fylld av vänskap, kärlek, pinsamheter, svartsjuka, julförberedelser, snögubbsbygge och mycket mer ända fram till julafton.

 

Det är även en bok som tar upp olika familjeförhållande och att identifiera sig som homosexuell.

 

Det här är en adventsbok med 24 korta kapitel som är fylld av, känslor, julkärlek och massa igenkänning som passar att användas som högläsningsbok i det hektiska skolmiljön för de lite äldre barnen i mellanstadiet och högstadiet.

Här kan ni läsa mer om denna kärleksfulla adventsboken Vänskap, decemberstök och en kärleksfull önskan om jul.

Boktitel: När pottiarna råkade stjäla julen

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Det här är en julbok som på ett lekfullt och lättsamt sätt berättar om julen julfirade och meningen med Jesus födelse.

När pottisarna råkade stjäla julen är fantasifull och fylld av julstämning och julfirande, dock tycker jag att de är en lite tråkig framsida på boken och de hade vart roliga om bilderna i boken hade vart färglagda speciellt med tanke på att boken riktar sig till barn mellan 6 till 9 år samt att det är en adventsbok.

 

Här kan du läsa mer om den underhållande julberättelsen När pottisarna råkade stjäla julen.

Boktitel: Familjen Skur och den magiska julkulan

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgifter: Lärarmaterial och elevuppgifter

”Familjen Skurk och den magiska julkulan” är en underhållande och knasig adventsbok som är fylld med humor med 24 lättlästa kapitel som är rikligt illustrerad, med en färgad bild på varje uppslag genom hela boken.

 

Boken passar som högläsningsbok för en familj med barn mellan 6 till 9 år och inom lågstadiet.

 

Om man har arbetet med rymden under terminen i grundskolan är adventsboken ”Familjen Skurk och den magiska julkulan” en rolig julbok som med sin underhållande handling skapat ett bra och mysigt sätt att avsluta terminen med.

Här kan ni läsa mer om denna roliga adventsboken Familjen Skurk och den magiska julkulan där ni även finner gratis arbetsmaterial, med allt från läsförståelsefrågor till målarbilder.

Boktitel: Tjoho, nu är det jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”Tjoho, nu är det jul” är en varm adventsbok fylld med humor samtidigt som det är en tänkvärd bok. Själva sagan i sig får mig att tänka på den klassiska sagan ”Vanten”.

 

Tjoho, nu är det jul! Är en julsaga som passar de yngsta barnen, som tillsammans med det olika djuren i boken räknar ner dagarna till julafton.

Tjoho, nu är det jul är en tänkvärd och humoristiska bok som  ni läsa mer om här.

Boktitel: ABC-Klubben Julbok, 24 dagar till jul

Målgrupp: 6 – 9 år

“24 dagar till jul” är en mysig adventsbok som berör de känslor vi förknippar med julen och en fin berättelse om att kunna se den lilla obetydliga saken som en kär och betydelsefull minnessak.

 

Berättelsen är klok, underfundig och varm och lämnar medvetet plats för samtal.

 

Det är en bok som har 24 kapitel med ganska mycket text och lite bilder för att vara en adventsbok.

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen till adventsboken ABC-Klubbens julbok, 24 dagar till jul.

Följ med på en fartfylld och spännande vinterresa genom Sveriges alla landskap, där vi får möta olika sorters småfolk och landskapsdjur.

“Decemberäventyret” är en fartfylld och mysigt juläventyr där läsarna på ett lättsamt och annorlunda sätt får lära sig mer om Sveriges olika landskap och ta del av en massa olika naturupplevelser. Tillsammans med ljuvligt välgjorda och detaljrika illustrationer i akvarell är det ett stämningsfullt verk.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till Decemberäventyret – En resa genom Sveriges landskap.

Boktitel: En klurig jul – Julsaga i 24 kapitel

Målgrupp: 3 – 6 år

Boken “En klurig jul” är en fin historia om ensamhet och längtan efter vänner, att lita på varandra och en tro som kan försätta berg. Här har författaren Ingelin Angerborn tillsammans med illustratören Per Gustavsson olika bilder inkluderat normativa personer där många olika slags människor är representerade som barn som är rullstolsburen, mörkhyade barn och föräldrar med glasögon. Det är en bok som öppnar upp till samtal inom olika ämnen.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken En klurig jul.

Boktitel: En förtrollande jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”En förtrollande jul” är en spännande äventyrsberättelse som utspelar sig i ljusskimrande förortsmiljö och i de djupaste skogarna. Det är en bok med helt magiska illustrationer i färg och svartvitt.

 

Även om det är en bra och gripande berättelse som även är spännande, så är det inte så mycket julkänslan den ger utan jag anser att den även kan läsa som en vanlig berättelse under hela året. Jag tycker även att det är en berättelse som ämnar sig för lite högre ålder än vad bokförlaget angivit. Jag anser att boken passar från 6 – 12 år.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken En förtrollande jul.

Boktitel: Jul på Monsterhotellet

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgift: Lärarmaterial och elevuppgifter

Följ med på ett roligt och annorlunda juläventyr bland monster och andra varelser.

“Jul på Monsterhotellet” är en annorlunda och humoristiska jul- och adventsbok är ett fartfylld och roligt juläventyr, 

 

Trots att böckerna handlar om varulvar och monster är de inte särskilt läskiga utan mer humoristiska. Det är en lättläst bok tillsammans med välgjorda  och roliga bilder i färg.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen för boken Jul på Monsterhotellet.

Boktitel: Jul igen på Monsterhotellet

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsuppgifter: lärarmaterial och elevuppgifter

I boken Jul igen på Monsterhotellet” får vi åter följa med på ett roligt och annorlunda juläventyr bland monster och andra varelser.

 

Trots att böckerna handlar om varulvar och monster är de inte särskilt läskiga utan mer humoristiska, Bilderna är välgjorda tillsammans med roliga detaljer i bilderna.

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken Julen igen på Monsterhotellet.

Boktitel: Monsterhotellet – Jakten på jultomten

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Arbetsmaterial: Lärarmaterial och elevuppgifter

Jakten på jultomten är en underhållande, charmig och rolig juldeckare med livfulla illustrationer!

Adventsboken ”Monsterhotellet – Jakten på jultomten” är den fristående fortsättningen i serien om de populära varulvarna på Monsterhotellet. Sen tidigare har jag recenserat de två andra adventsböckerna om varulv- syskonen Ulv och Ylva i boken ”Jul på Monsterhotellet” och ”Jul igen på Monsterhotellet.”

Monsterhotellet besöks alltid av olika varelser och monster och det är alltid intressant och se vilka de olika besökare är som besöker hotellet. Men roligast är att ta del av alla ”delikata” maträtter som pappa Bosse lagar. De är maträtter som låter mer äckligare än den andra rätten som lervälling, vintergröt, gjort av mjöl, snö, mögelost och dammråttor, stuvade kråkfjädrar, benknote – kakor, ugglenäbbar och skulle maten bli alldeles för god går den alltid att rädda med en burk ruttna uggleägg. Det här är en annorlunda julsaga där monstren, vampyrer och häxor aldrig blir riktigt farliga utan har en stor mängd humor och knasigheter tillsammans med en stor dos julkänsla. 

 

Något som är extra bra med den fristående serien Monsterhotellet är att det ingår underhållande arbetsmaterial som läsförståelsefrågor, färgläggningsbilder, skriv- och rituppgifter och massa annat roligt. Samt om barnen uppskattar handlingen och bokens lättlästa, lättsmälta och humoristiska berättelse så finns det flera fristående böcker i serien som riktar sig till 6 till 9 år.

 

Jakten på jultomten är ett charmigt och humoristisk juläventyr uppdelat på 24 kapitel, med ett kapitel för varje dag i december fram till julafton. Här kan i läsa mer om denna roliga och annorlunda adventsbok.

Boktitel: Jul i stora skogen

Målgrupp: 3 – 6 år

”Jul i stora skogen” är en alldeles underbar julsaga med 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Här har författaren förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla yngre lyssnare måste ta till sitt hjärta och tillsammans med flera ljuvliga och fina färgbilder i världsklass är detta ett stämningsfullt verk.

 

Här kan du ta del av den fullständiga bokrecensionen till boken Jul i stora skogen.

Boktitel: Uppdrag rädda julen

Målgrupp: 6 – 9 år

Provläs

Handledning

”Uppdrag: Rädda julen” är ett spännande och fartfyllt juläventyr i ett vinterlandskap bland folktro och skrock. Fylld med bångstyriga sagoväsen, magi och humor.

 ”Uppdrag: Rädda julen” är en normkritisk bok där det byggs snögummor och där farmödrar är äventyrare. De här är en adventsbok som andas magi och saga och som är fylld av olika sagoväsen, här får vi läsa om gårdstomtar och Tacklare (världens bråkigaste troll), vättar och annat oknytt.

 

Här får vi läsa om Lina som är en lite rädd tjej, men som samtidigt är nyfiken och sugen på äventyr. Hon dras in i ett juläventyr tillsammans med den orädda och kaxiga lilla krabaten Pepper som tillsammans bildar ett radarpar och blir starkare än stål.

Här kan du ta del av den fullständiga recensionen av Uppdrag: Rädda julen.

Boktitel: Skorstensjul

Målgrupp: 3 – 6 år

Att läsa ”Skorstensjul” är som tomtebloss för ögonen och julmust för själen.

 

Det är en finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. Det här är verkligen en magisk julbok för hela familjen i riktig Astrid Lindgren-anda.

 

Skorstensjul är en stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition och boken innehåller ett kapitel om dagen ända fram till jul.

Här kan du ta del av hela recensionen till Skorstensjul samt tillhörande bildspel.

Boktitel: Julias jul

Målgrupp: 3 – 6 år

”Julias jul” är en vacker och annorlunda kalender bok skriven med lite rim och vers och där välkända julmotiv dyker upp i både text och bild, men här dyker även nya inslag av jul figurer upp som ex en sjöjungfru som Lucia.

 

Det här är en adventskalender som riktar sig till de yngre lyssnarna som inte har ro att lyssna på allt för långa kapitel, Här hinner du läsa några korta meningar för varje dag och samtidigt leta i gömmorna bland bilderna efter dagens lucka så att bilderboks bilden förändras och ger en ny innebörd.

Här kan du läsa hela recensionen av kalender boken Julias jul.

Adventskalender: Musse och Helium adventskalender

Målgrupp: 4 till 8 år

Skapa en stämningsfull julkänsla med barnens älskade Musse och Helium genom deras magiska adventskalender. Denna kalender låter barnen räkna ner dagarna fram till julafton med hjälp av sina favoritmöss i väntan på tomten.

Musse & Heliums adventskalender är en sagolik skapelse med färgsprakande motiv på båda sidor. Dessa motiv föreställer olika karaktärer från Musse & Heliums magiska fantasivärld.

 

Med 24 stora luckor fördelade på båda sidor och möjligheten att hänga upp kalendern blir den både praktisk och dekorativ.

Musse och Heliums adventskalender är fylld med stämningsfull underhållning som varar fram till jul.

Den innehåller små sagoböcker, pysselböcker och vikbara pappfigurer med tillbehör.

Adventskalendern innehåller 12 sagor, 6 pysselböcker och 6 papperspyssel. 

Med denna magiska adventskalender kan barnen tillsammans med Musse och Helium komma i rätt julstämning!

Här kan du läsa mer om Musse och Helium adventskalendern.

Adventskalender: Mumin julkalender med pysselböcker

Målgrupp: ca 6 – 8 år

Lek & lär med Mumin!

Mumin ABC-julkalender är en kalender med 24 större luckor som finns på båda sidorna av kalendern som underhåller och aktiverar barnen ända fram till jul.

 

Här får barn möjlighet att pyssla sig genom december tillsammans med Muminfamiljen! 

 

Pysselböckerna innehåller allt från små dikter, färgläggningsbilder, korsord, ordgömmor, bokstavslabyrinter, hitta skillnaden i bilderna, hitta orden och mycket mera. Varje bok avlutas med ett facit.

 

Böckerna är illustrerade igenkännande dova bilder och berättelserna är baserade på Tove Janssons Muminberättelser.

Mumin ABC-julkalender är en stor Mumin-julkalender som innehåller 24 små pysselböcker med ABC-tema som ni kan läsa mer om här.

Adventskalender: Disney Julkalender 

Målgrupp: 3 – 6 år

Disney Julkalender är en härligt stor och dubbelsidig kalender som riktar sig till barn mellan 3 till 6 år som vill ta del av Disneys fantastiska värld.

Det här är en en rolig och underhållande adventskalender för hela familjen som innehåller en klassisk Disneybok för varje dag fram till den 24 December!

Ta del av en spännande och underhållande nedräkning till jul med Disneys julkalender som du kan läsa mer om här.

Adventskalender: Tomtens adventskalender

Målgrupp: 3 – 6 år

“Tomtens adventskalender” är en otroligt julmysiga adventskalender med stämningsfulla och vackra bilder ger barnen känslan av en äkta gammaldags jul. Barnen får en mysig och rolig stund varje dag som varar hela vägen fram till julafton för bakom varje lucka finns småsagor kring en gårdstomte familj.

Här kan du läsa hela recensionen kring adventskalendern Tomtens adventskalender.

Adventskalender: Mini Pixi Adventskalender

Målgrupp: 3 – 6 år

Uppmuntra din minsting fantasi i väntan på julafton med den absolut gulligaste formatet av en adventskalender i form av julgran fylld med olika ”Mini Pixi böcker.

 

Bakom varje lucka hittar barnen små Mini Pixi böcker där de möter olika igenkännande barnbokskaraktärer i från olika klassiska sagor. Här får barnen ta del av olika faktaböcker, böcker på rim och vers, vardagsberättelser, berättelser om julen och julsånger och mycket mer.

Här kan du läsa hela recensionen kring “Mini Pixi adventskalender julgran.”

Adventskalender: Friends Snällkalender

Varje år släpper stiftelsen Friends enSnällkalender” som alltid får ett helt nytt utseende och med nya luckor!

 

 

En kalender full av god gärningar. Det är en julkalender som gör världen lite gladare!

 

Under varje lucka hittar du nämligen en utmaning om att göra något snällt. Effekten av dessa goda handlingar är ett schysstare klimat där alla känner sig sedda och får vara precis hur de vill. Snällhet är bra för alla, oavsett ålder. Därför är kalendern utformat så att så många som möjligt kan använda den. De allra minsta barnen kan behöva en vuxens vägledning.

 

Till 2019 Snällkalender finns en snällhetsmanick och extra material som ni kan ta del av i detta enskilda inlägg.

 

Under 2018 och 2019 kunde man följa Gullis lästips via Facebook konto, Instagram konto och Twitter konto, för att ta del av dagens lucköppningen och dagens utmaning av snällhet.

Här kan ni läsa mer om 2018 Snällkalender och ta del av det tillhörande extramaterialet, samt bilder med olika värdegrundsuppdrag. 

Ljudkalender: Sagobubblans julkalender – Silvermånen

Målgrupp: 5 – 10 år

Följ vännerna Esmaralda, Älva och Timor på ett spännande fantasy äventyr fylld med magi och drakar.

I ”Sagobubblans julkalender – Silvermånen” får vi träffa Esmaralda, Älva och Timor i Constancias rike. När Esmaralda vaknar en gnistrande vintermorgon, syns en liten fläck framför solen. Fläcken växer sig större och större, och runt om i riket sprids oroliga rykten: att sägnen om Silvermånen är sann. Enligt sägnen, går världen under den 24:e dagen när Silvermånen täcker hela solen. Nu finns Ingen tid att förlora, och Esmeralda, Älva och Timor ger sig av på ett hisnande äventyr. Något som visar sig bli deras mest spännande och svåraste uppdrag hittills.

Här kan du ta del av hela recensionen av Sagobubblans julkalender Silvermånen.

Adventskalender: Handbok för Superhjältar – Adventskalender

Målgrupp: 6 – 9 år

“Handbok för Superhjältar – Adventskalender” är fullproppad med olika underhållande aktiviteter som håller barn mellan 6 till 9 år sysselsatt ända fram till jul.

 

Handbok för Superhjältar – Adventskalender är en härligt stor kalender som riktar sig till barn som läst om äventyren om Röda maskens superhjälte uppdrag i bokserien Handbok för Superhjältar.

 

Adventskalendern består av 24 luckor som är placerade på båda sidorna av kalendern. Det finns även möjlighet att efter användning återanvända kalendern som exempelvis en Handbok för superhjälte tavla då motivet finns kvar bakom luckorna och det finns även möjlighet att hänga upp kalendern under och efter användning.

Här kan ni ta del av den fullständiga recensionen av Handbok för superhjältar – Adventskalender.

Adventskalender: Radiokalender

Målgrupp: Olika beroende på kalender.

Det finns även möjlighet att lyssna på julkalendrar med 24 avsnitt, där ett avsnitt släpps varje dag. Det är Barnens radio som ger ut dessa olika julkalendrar som oftast även har massa extramaterial kring julkalendern.

2023 Radiokalender – Tjuven på Nikolaus läroverk

Målgrupp: 6 – 13 år

Årets julkalender utspelar sig i en nära framtid där allt färre firar jul och snön inte längre faller. Vad ingen vet är att någonstans i Sverige, djupt inne i en skog, ligger en skola som i århundranden utbildat julens unga beskyddare.

Huvudkaraktären i Tjuven på Nikolaus läroverk heter Dante. Han är ett av tio barn som blivit utvalda att börja på den hemliga skolan, vars uppdrag är att sprida julmagi. Men allt är inte som det ska på skolan…

 

Här kan du läsa och lyssna på de olika karaktärerna.

Nikolaus läroverk är en internatskola för julmagi.

Man kommer få vara med och lösa ett mysterium med mycket oväntade vändningar, och stifta bekantskap med spännande lärare, elever och djur.

Författare och regissör bakom julkalendern är Astrid Mohlin och serietecknaren och illustratören Lina Neidestam som står bakom de läckra bilderna som går att ta del av via Barnradions hemsida där massa extramaterial finns, som en lärarhandledning, färgläggningsbilder mm.

2019 Radiokalender: Biggest Bang

Målgrupp: 6 – 13 år

I Barnradions julkalender ”Biggest Bang” får vi hänga med Tyra, hennes brorsa Lukas och hunden Rufsa när de ger sig ut på ett galet kosmiskt rymdäventyr för att rädda universum där de träffar på kosmos-ninjor, tyder ärtskrift och hamnar på Spejs Burger.

 

Biggest Bang är ett galet kosmiskt äventyr för alla som gillar ruttna äpplen, syskon, tappade skruvar, raggiga hundar, rymdiga julvisor och otroliga lösningar på verkliga problem. Det är ett galaktiskt spännande och humoristiskt rymdäventyr som väcker känslor.

 

Biggest Bang är Barnradion julkalender för 2019, en radiokalender som riktar sig till barn mellan 6 till 13 år. Där varje avsnitt är 10 minuter långt.

Här kan ni ta del av alla avsnitt tillsammans med öppna frågor till varje avsnitt.

 

 

Till Biggest Bang julkalender ingår olika underhållande aktiviteter som färgläggningsbilder, kluriga quiz, memory, pyssel och lärarhandledning som bland annat innehåller diskussionsfrågor och har kopplingar Lgr 11 som ni kan ta del av i det fullständiga inlägget.

2018 Radiokalender: Tonje i Glimmerdal

Målgrupp: 6 – 9 år

Julkalendern: ”Tonje i Glimmerdalen” handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar och svar på sina frågor om livet. Och julen så klart. 

Här får vi följa Tonjes äventyr bland bergstoppar i Glimmerdalen med supersparkar, nya vänner och okända hemligheter.

Denna julkalender är ämnad för förskoleklass – åk 3 och varje avsnitt kommer vara 10 min långt.

 

Det ingår även en lärarhandledning som tar upp möjliga kopplingar till Lgr 11.

 

Lärarhandledningen finns att ladda ner här eller via Barnensradions hemsida.

 

Det finns även diskussionsfrågor till varje avsnitt. Det kan du som lärare ladda ner gratis här eller på deras hemsida.

 

Här kan ni ta del av alla nedladdat avsnitt samt ett dokument med tillhörande öppna frågor till varje enskilt avsnitt.

Ett tips är också att skriva ut färgläggningsbilderna och färglägga medan ni lyssnar. Här kan ni ladda ner filen till färgläggningsbilderna eller via deras hemsida.

Man kan även spela Tonjes slalomspel via Barnradions hemsida.

Det går även att spela Tonjes memory online via Barnradions hemsida.

Lär känna karaktärerna som bor i Glimmerdalen när de presenterar sig själva.

2010 Radiokalender: Det vilda helgonet

Målgrupp: 9 – 13 år

”Det vilda helgonet” är en historia baserad på vardagen och man får följa barnen när de provar att göra goda gärningar. Det uppstår missförstånd och förvecklingar som till slut ändå leder till något bra och oväntat. Alla, både barn och vuxna, har stora julönskningar, de vill ha saker men framför allt kärlek.

 

Här kan man ta del av alla avsnitt och här kan du ta del av tillhörande material som recept.

2012 Radiokalender: Siri och Ishavspiraterna 

Målgrupp: ca 6 – 12 år

”Siri och ishavpirterna” är en spännande berättelse i 24 delar som handlar om flickan Siri som ger sig ut för att hitta sin lillasyster och måste utmana den fruktade ishavspiraten Vithuvud.

 

I ”Siri och Ishavspiraterna” får vi följa med på en isande äventyrsresa i en sorts sagotid där kylan biter och havet piskar i en fantasyberättelse bland pirater, sjöjungfrur och vargjägare. Det är en berättelse som lär oss att både det goda och det onda vi gör lämnar spår. ”Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Så fruktad är Vithuvud att ingen vågar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever länge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, får han en motståndare han aldrig räknat med. Siri gör det som ingen annan vågar – ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon själv är livrädd. För hon vet hur rädd lillasyster Miki måste vara i piratens våld. Ensam i gruvans mörka gångar.”

Här kan ni ta del av alla nedladdade avsnitt med tillhörde hörförståelsefrågor eller via Barnradions hemsida och här har jag laddat ner tillhörande material som ordpyssel, kortspel och karta. Här kan ni ta del av ännu mer material från Barnradio hemsida.

 

Jag har även tagit del av boken ”Ishavpiraterna” som  radiokalendern är baserad på som ni kan läsa mer om här.

2017 Radiokalender: Marvinter

Målgrupp: 7 – 12 år

Marvinter är en magiskt berättelse som tar oss med till ett vintrigt magiskt landskap fullproppat av olika magiska väsen.

 

Det är en myllrande fantasyberättelse, som kombinerar gammal folktro med det moderna barnets våndor och problem.

”Marvinter” är helt i min smak. Snö och skog så långt ögat kan nå, fullproppad av olika magiska sagoväsen.

 

Här kan ni ta del av alla 24 färdig nedladdad avsnitt och här kan ni ta del av den fullständiga recensionen där du även finner massa material till radiokalendern.

2020 Radiokalender: Knäckarbanketten

Målgrupp: 9 – 13 år

Lärarhandledning

Affisch 

Det här är en julkalender med hisnade äventyr som är fyllda av fascinerade väsen och varelser, högfärdiga hertigar, lömska mopsar och hemlig vänskap.

Julkalendern “Knäckarbanketten”  är 24 inlevelsefulla och spännande avsnitt där vi får möta hetsiga hertigar och märkliga monster.

I “Knäckarbancketten” blandas 1600-talets överdådighet inne på slottet med världen utanför murarna – där det finns mystiska väsen och monster. Då julkalendern svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar, när vi får följa barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt.

Här nedan kan ni ta del av av en hel del julinspirerande material som finns länkat att köpa via mitt konto på Skolmagi.

Det är lika viktigt att hålla igång läsningen under jullovet så som det är under sommarlovet.

Med hjälp av Julläsarspelet som innehåller 24 olika motiverande läsuppdrag kan barnen tillsammans med föräldrar och syskon på ett underhållande och annorlunda sätt bekämpa lläsförlusten under vinterlovet.

 

För att bekämpa julens läsförlust är det viktigt att ni lärare och pedagoger rekryterar alla föräldrar för att minska gapet mellan ett läsande barn och ett barn som inte läser under jullovet då det är 3 månaders avgörande skolundervisning bland våra skolelever. julen och vinterns inlärningsförlust kan påverka läsflytet, ordförrådet, och förståelsen.

 

Så det är viktigt att ni påpekar detta till föräldrarna i julbrevet att bara med föräldrars hjälp kan barnen bibehålla sin läsförmåga och vara redo för en lyckad skolstart till den nya terminen. Därför kan du som lärare skicka med detta julläsarspel som innehåller 24 stycken olika läsaktiviteter, som ett annorlunda läsbingo.

 

Med hjälp av detta jullovsspel och de 24 olika motiverande läsuppdragen kan eleverna på ett lustfyllt sätt klara av olika läsuppdrag under jullovet. När eleven har klarat av ett läsuppdrag kan den kryssa över det.

 

Hur många läsuppdrag tror du att dina elever kan klara av under jullovet?

 

Julovsspelet passar till alla barn inom grundskolan från förskoleklass upp till åk 6 och går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

För att hjälpa barn att hålla sig på rätt spår har jag sammanställt tio lästips som föräldrarna kan använda för att motivera sina barn att hålla igång läsningen under jullovet.

 

Med föräldrarnas hjälp kan barnen bibehålla sin läsförmåga och vara redo för en lyckad skolstart.

 

Dessa 10 tips kan skickas med i sista veckobrevet till föräldrarna eller liknade. Materialet finns att ladda ner både på svenska och engelska.

Här finner ni allt från Astrid Lindgrens julkalender som finns som två olika pappers kalendrar med länk till en digital julkalender och tillhörande frågor. På det sättet kan du som lärare välja vilken julkalender som passar dina elever bäst.

 

Du finner julkalender och tipspromenad i ett med temat “Vad vet du om julen”, en julkalender med vänliga uppdrag, två olika julhäften som blandar nytta med nöje, julkorsord, färgläggningsbilder med tomtetema, julbingo och aktivitetsbingo och mycket annat jul-kul.

Ingen har väl beskrivit julen så som Astrid Lindgren.

 

Hennes bilder av förväntan, väntan, sprittande glädje och skönhet väcker julkänslorna hos de flesta av oss. Upplev julens magi med glimtar av hur julen skildrats i hennes verk. Välkommen att möta Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Madicken, Kajsa Kavat, barnen på Saltkråkan och alla de andra i den Lindgrenska julvärden!

 

Här kan ni ta del av en härlig digital julkalender med 24 luckor som gör att stora och små får ta del av härliga julfavoriter från Astrid Lindgrens julvärd.

 

 

Denna digitala julkalender kan ni ta del av om ni laddar ner någon av de två olika pappers julkalendrarna som innehåller QR-koder och länk till den tillhörande digital julkalendern. Papperskalendrarna är skapade i affischstorlek med två olika julgranar.

 

På det sättet kan du som lärare välja vilken julkalender som passar dina elever bäst.

Här kan ni ta del av frågor, fakta och diskussionsfrågor till Astrid Lindgrens pappers julkalender med tillhörande QR-koder samt länk till den digitala julkalendern

 

Observera att dessa frågor och tillhörande svar  finns inte med i någon av julgranskalendrarna utan laddas ner och kös separat.

“Vad vet du om julen” är en julkalendertipspromenad med 24 olika A4 dokument som innehåller frågor om julen med flervalsfrågor bestående av 1,X,2 svar. I slutet av häftet finns det facit samt färdiga mallar av svarsblanketter.

Denna julkalender/tipspromenaden riktar sig till elever mellan åk 3 till åk 9. Då detta är en blandning på olika svåra och lättare frågor.

Exempel på frågor:

Varför firar vi jul?

 

Julen firas till minne av Jesu födelse som ansågs vara judarnas nyfödda konung. När den dåvarande kungen i landet fick höra talas om detta blev han rädd för att Jesus skulle bli en rival och lät döda alla gossebarn under två år. Vad heter kungen?

 

Alla är nog bekanta med versen ”Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol förlät, skuggorna ruva.” men vad betyder fjät och stuva?

 

För att räkna ner till jul så firar vi advent.

 

Hur många Adventssöndagar har vi innan jul?

 

Att baka pepparkakor inför julen har många som tradition. Vad innehåller inte pepparkakor?

Massage för barn kan vara bra av flera anledningar. För det första kan massage hjälpa till att främja avslappning och minska stress och ångest hos barn. Det kan hjälpa dem att slappna av både fysiskt och mentalt. Massage kan också bidra till att förbättra sömnen hos barn, vilket är viktigt för deras välbefinnande och utveckling.

 

Julens magiska massagesagor – julsagor för kropp och sinne är perfekta för barn i förskolan och hela grundskolan.

 

Här är de massagesagorna som ingår häftet:

1. De glada dvärgarna: En rolig massagesaga där vi får följa med under en dag i dvärgarnas liv samtidigt som de sprider glädje och energi genom massage.

2. Lussekattsbaket: En varm och doftande saga om att baka lussekatter och samtidigt få en skön massage.

3. Julgranen: En massagesaga där barnen får massera ryggen likt en gran för att skapa känslan av att slutligen bli en julgran.

4. Lucias handmassage: En avkopplande saga där barnen får massera varandras händer och samtidigt njuta av Luciatåget.

5. Leta djurspår i snön: En mysig vintersaga där barnen får massera och samtidigt återskapa alla djurspåren i snön.

6. Snögubben: En enkel och lekfull saga där barnen får massera efter en lugn massagesaga och samtidigt ha roligt.

7. Julbaket: En mysig massagesaga där barnen får massera ryggen som om det vore en av tomtemors juldeg.

8. Tomtensverkstad: En fantasifull massagesaga där barnen får massera kroppen utifrån tomtenissarnas bestyr i tomtens verkstad.

 

Via min butik på Skolmagi kan du ladda ner materialet “Julens magiska massagesagor.”

Här har ni ta del av ett julhäfte  för åk 1 till åk 3, ett julhäfte fyllt med massa jul-kul. Häftet innehåller både nytta med nöje. Här blandas olika ämnen som svenska, matte och bild.

Julhäftet innehåller sammanlagt 25 sidor, där 19 av sidorna innehåller julmaterial.

 

De andra sidorna är beskrivningar, bildförstärkare av de olika materialen samt facit till några av materialen.

I häftet finner du:

•Julformer – rita rätt antal former på granen

•Gissa julsånger – Gissa rätt svenskjulsång utifrån emojis

•Ordpussel – hitta speciella julord gömda bland bokstäverna

•Skriv ett brev till jultomten

•Sprattelgubbe – Bygg ihop en jultomte sprattelgubbe

•Matteproblem – Lös mattekluringarna och skriv upp svaret

•Färglägg julkulor – Färglägg olika mandalas

•Din jultröja – Rita din jultröja

•Korsord – jul- och vintertema

•Skriv klart sagan – Skriv vad som händer i julberättelsen som är en ”komma igång” saga. Låt barnen, om de vill läsa upp deras färdiga saga. 

•Sifferbilder – Dra ett streck mellan siffrorna i rätt ordning och få en julbild som barnen kan förlägga.

•Labyrint – Hjälp tomten och Rudolf att hitta varandra, genom att rita rätt väg i labyrinten.

Det finns en lättare labyrint och en svårare labyrint

•Julord på Engelska – Sätt ditt den rätta begynnelsebokstaven som ordet ska bli utifrån bilden

Här har jag skapat ett julhäfte för åk 3 till åk 6,  fyllt med massa jul-kul. Häftet innehåller både nytta med nöje. Här blandas olika ämnen som svenska, matte och bild.

Julhäftet innehåller sammanlagt 24 sidor, där 18 av sidorna innehåller julmaterial. De andra sidorna är beskrivningar och bildförstärkare av de olika materialen.

 

I julhäftet finns:

 

•Ordpussel – hitta speciella julord gömda bland bokstäverna.

•Gör ditt egna ordpussel. •Sprattelgubbe – Bygg ihop en jultomte sprattelgubbe. •Matteproblem – Läs mattekluringarna och skriv upp svaret.

•Färglägg julkulor – Färglägg olika mandalas.

•Korsord – jul- och vintertema

•Skriv klart sagan – Skriv vad som händer i julberättelsen som är en ”komma igång” saga. Låt barnen om de vill läsa upp deras färdiga saga.

•Sifferbilder – Dra ett streck mellan siffrorna i rätt ordning och få en julbild som du kan förlägga.

•Labyrint – Hjälp tomten att hitta sin ren, genom att rita rätt väg i labyrinten. Det finns en lättare labyrint och en svårare labyrint.

Ta del av 24 söta små tomtar som barn från förskolan och upp till åk 6 kan färglägga.

En passande aktivitet på fritiden, när eleverna har gjort allt de ska innan jullovet eller som en extra bildaktivitet sista dagarna innan jul.

En julkalender med 24 stycken vänliga uppdrag.

 

Det finns en fil med numrerade lappar och en fil med onumrerade lappar.

En liten snäll handling kan göra mycket. Det kan få någon att känna sig sedd, vara starten på en ny vänskap eller till och med bryta ett utanförskap. Ett bra sätt att påbörja ett bra värdegrundsarbete.

Julbingo är en blandning av läsbingo och aktivitetsbingo i ett samt en tillhörande bokrecension som passar för åk 1 till åk 4.

Julbingo som är en blandning av läsbingo och aktivitetsbingo i ett, samt med en tillhörande bokrecension. som passar för åk 3 – åk 6.

Ett julkorsord med 57 stycken ord med tillhörande ledtrådar.

Korsordet är ämnat för åk 2 till åk 6.

Här kan du även ta del av ännu mera julinspirerade material som jag har skapat.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar