Pojken som blev kvar av Set Mattsson

”Pojken som blev kvar” är en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Danmark, delvis baserat på verkliga händelser. 

Det här är en historia om barnen som blev kvar under kriget!

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

Boken är skrämmande aktuell, då den handlar om ett land i krig.

Boken vann Barnens romanpris för år 2022.

~ Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. Huvudpersonen David, som är elva år, bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna blir allt starkare. När David blir sjuk och hamnar på sjukhus, väljer hans familj att fly till Sverige. David blir ensam kvar i Köpenhamn.

”Pojken som blev kvar” synliggör hur det är att leva under det brinnande kriget och hur ett krig kan splittra en familj, en inte alltför ovanlig händelse under andra världskriget. Många barn kom ifrån sina familjer eller övergavs när familjer blev tvingade att fly till blad annat till Sverige. En sorglig historia, men som i denna berättelse dock har ett lyckligt slut.

Det här är en gripande, berörande, spännande och intressant bok.

“Pojken som blev kvar” är en  lättläst bok som är skriven med luftig och större text som vänder sig till barn i mellanstadieåldern som kommit igång med sin läsning men som fortfarande behöver lättlästa böcker. Även om boken är läsvärd för alla läsare, inte bara de som behöver en lättläst bok.

Till boken finns det gratis arbetsmaterial för elever och lärare att ladda ner via Nypons bokförlag.

I mitt temainlägg “Böcker och lektionsmaterial till minne av förintelsens minnesdag”.

Här finner ni böcker för olika åldrar som tar upp andra världskriget, förintelsen och speciella personer och händelser under andra världskriget.

 

Jag delar även med mig av lektionsmaterial som en tidslinje över andra världskriget, en tidslinje över Anne Franks liv samt ett korsord med olika ord som förknippades med andra världskriget och förintelsen.

Boktitel: ”Pojken som blev kvar”

 

Författare: Set Mattsson 

 

Kategori: Andra världskriget, ensamhet, historia, spänning, lättläst

 

Målgrupp: 9 – 12 år

 

Provläs

 

ISBN: 9789179873998

 

Ta del av boken som E-bok eller ljudbok via: Storytel

 

Ta del av boken via: Nypon förlaget, Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg: