Uppdrag: Stoppa julpiraterna av Cecilia Rihs & Jennifer Berglund

Uppdrag: Stoppa julpiraterna är ett fartfyllt juläventyr bland älvor, pirater, nissar & tomtar!

Uppdrag: Stoppa julpiraterna är ett fartfyllt juläventyr bland älvor, pirater, nissar & tomtar!

I den sjunde och fristående delen av Uppdrag-serien återförenas läsaren med äventyraren Lina, hennes farmor och den förtjusande älvan Peppar i adventsboken “Uppdrag: Stoppa julpiraterna”.

 

Redan under 2016 släpptes en adventsbok i från Uppdrag serien som heter “Uppdrag: Rädda julen” som du kan läsa mer om här.

En sen natt, bara några dagar innan julafton, får äventyraren Lina en överraskande nyhet av en liten älva. Det visar sig att julen är hotad eftersom tomten och alla nissar har blivit tillfångatagna av små, hemska julpirater. Som om det inte vore nog har piraterna även stulit tomtetåget och tagit över tomtebyn. Utan tomten blir det ingen jul!

 

Dessa pirater hatar julen och är både farliga och listiga.Lina och hennes modiga vän, älvan Pepper, måste snabbt agera. De ger sig av på ett farligt uppdrag för att rädda tomten och nissarna från julpiraterna. Genom snille och mod måste de ta tillbaka tomtetåget och befria tomtebyn innan det är för sent. Tiden är knapp, men Lina och Pepper är den enda hoppet för att stoppa julpiraterna och rädda julen.

Bokanimationen är skapad av Gulllis lästips med godkännande från förlaget och illustratören.

Det här är en berättelse som sprudlar av fantasi, magi och humor. Den bjuder på spänning på lagom nivå och tar oss med på ett äventyr fyllt av bångstyriga sagoväsen, griniga älvor och en och annan tomteniss

I boken, skriven av författaren Cecilia Rihs, får vi en lätt och luftig text med korta kapitel som avslutas med spännande cliffhangers. Författarens lekfulla språk tar oss med på en äventyrlig resa där barn blir “julade” och där vi kan åka “snigelsnabbt” eller “magknipsfort” med mathissen till den underjordiska tomtebyn.

 

Förstärkningen av berättelsen kommer även från Jennifer Berglunds fantastiska illustrationer. Genom färgstarka, underhållande och detaljerade bilder får vi en levandegjord bild av karaktärer och miljöer. Berglunds konstnärliga talang hjälper oss att fördjupa oss ännu mer i berättelsen och skapar en visuell upplevelse som kompletterar författarens ord på ett enastående sätt.

Berättelsen är en perfekt kombination av spänning och underhållning för både barn och vuxna. Den tar oss med på ett äventyr där vi får uppleva en magisk värld full av överraskningar och oväntade vändningar.

 

Det är en resa fylld av adrenalin och spänning som kommer att få oss att sitta på helspänn och inte kunna slita blicken från sidorna.

Boken består av 24 kapitel att sluka i ett svep, eller läsa ett kapitel om dagen, ända fram till julafton.

Det finns även flera inkluderande inslag i boken.

 

Till exempel får vi läsa om kvinnliga julpirater och att tomten blir refererad till som “hon” som även har brun hudfärg. Det ger en underhållande och nyskapande twist på traditionella berättelser. Dessutom har huvudpersonen en varierande och mångsidig familj, med en mamma och mormor som bor tillsammans, vilket ger en variation av familjekonstellationer. Det är också betydelsefullt och inspirerande att huvudpersonen är en tjej med brun hudfärg. Dessa element av mångfald och inkludering bidrar definitivt till att göra boken mer representativ och spegla olika upplevelser och identiteter.

Det är verkligen fantastiskt att se författare och illustratörer som tar steget att skapa berättelser som inkluderar och representerar olika perspektiv. Det är också viktigt att uppmärksamma bokförlag som Olika, som helhjärtat satsar på att ge ut böcker om jämställdhet, mångfald, inkludering och normkreativitet. Genom att främja sådana böcker kan vi skapa en mer inkluderande och rättvis litteraturvärld som speglar och respekterar olika erfarenheter och identiteter. Det är viktigt att stödja och uppmuntra dessa initiativ för att sprida medvetenhet och förståelse för olikheter och främja jämlikhet och respekt.

Till årets adventsbok ’Uppdrag: Stoppa julpiraterna’ finns dessutom en digital kalender att ladda ner gratis via bokförlaget Olika hemsida som innehåller en utmaning för varje kapitel!

Till årets adventsbok ’Uppdrag: Stoppa julpiraterna’ finns dessutom en digital kalender att ladda ner gratis via bokförlaget Olika hemsida som innehåller en utmaning för varje kapitel!

Boktitel: Uppdrag: Stoppa julpiraterna

 

Adventsbok: 2023

 

Författare: Cecilia Rihs

 

Illustratör: Jennifer Berglunds

 

Målgrupp: 6-9 år

 

Kategorier: Äventyr, spänning, magisk realism, humor, humor, naturväsen, pirater, jul, normbrytande

 

Lyssna på först kapitlet när författaren Cecilia Rihs läser boken

 

Utgiven av: Olika förlag

 

ISBN: 9789189405516

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd eller Olika förlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar