Vilja veta – Förintelsen av Moa Candil & Bengt Fredrikson

Mellan åren 1939 och 1945 mördade nazisterna cirka 6 miljoner judar i Europa. I faktaboken ”Vilja veta - Förintelsen” berättar författarna sakligt och pedagogiskt om hur detta kunde ske, hur snabbt ett samhälle kan förändras och hur svårt det kan vara att göra motstånd när förändringen väl skett. De människor som överlevde Förintelsen är nu gamla. De blir färre för varje år. Det är viktigt att vi som lever i dag ser till att deras historier inte glöms bort. Vi måste minnas vad som hände. För offrens skull. Och för att det aldrig ska hända igen. ”Genom att hedra de döda, påminner vi de överlevande.”

Mellan åren 1939 och 1945 mördade nazisterna cirka 6 miljoner judar i Europa.

I faktaboken ”Vilja veta – Förintelsen” berättar författarna sakligt och pedagogiskt om hur detta kunde ske, hur snabbt ett samhälle kan förändras och hur svårt det kan vara att göra motstånd när förändringen väl skett.

De människor som överlevde Förintelsen är nu gamla. De blir färre för varje år. Det är viktigt att vi som lever i dag ser till att deras historier inte glöms bort. Vi måste minnas vad som hände. För offrens skull. Och för att det aldrig ska hända igen.

”Genom att hedra de döda, påminner vi de överlevande.”

Boken tar upp ett historiskt och viktigt ämne som ger möjlighet till mer djupgående resonemang. Den är lämplig att använda i undervisningen som en kompletterande läsning och är perfekt för elever som gillar att läsa fakta. Boken passar också äldre ungdomar från 15 år och unga vuxna som söker en lättläst och tillgänglig fackbok.

Boken är indelad i korta kapitel som sträcker sig från före krigstiden till efterkrigstiden. Den innehåller även svartvita fotografier som förstärker faktatexten och ger en ytterligare dimension till berättelsen. När det förekommer svåra ord i texten beskrivs de på ett enklare och mer förståeligt sätt genom faktarutor.

Boken finns också tillgänglig som ljudbok och e-bok. Dessutom finns det tillhörande arbetsmaterial för lärare och pedagoger som kan användas tillsammans med boken.

Via mitt temainlägg “Till minne av förintelsen offer” flera boktips på barn- och ungdomsböcker som på olika sätt tar upp förintelsen och andra världskriget. Jag delar även med mig av olika lektionsmaterial.

Boktitel: Vilja veta – Förintelsen

 

Författare: Bengt Fredrikson

 

Målgrupp: 15 år och uppåt

 

Kategorier: Förintelsen, historia, faktabok, lättläst, första- andra världskriget

 

Lix: 31

 

ISBN: 9789179496388

 

Utgiven av: Nypon förlaget

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar