Lilla Adelina – Mina första tecken av Linda Wenthe & Johanna Arpiainen

I pekboken "Lilla Adelina - Mina första tecken" får läsarna möjlighet att möta Adelina, en livlig och sprudlande flicka med Downs syndrom, som använder tecken som stöd för sin kommunikation. Boken tar läsarna med på en vardagsnära berättelse genom en helt vanlig dag hemma hos Adelina.

I pekboken “Lilla Adelina – Mina första tecken” får läsarna möjlighet att möta Adelina, en livlig och sprudlande flicka med Downs syndrom, som använder tecken som stöd för sin kommunikation. Boken tar läsarna med på en vardagsnära berättelse genom en helt vanlig dag hemma hos Adelina.

Boken är fylld med färgrika bilder som berättar om morgonrutinerna, matstunden, leken, toabesöket, bus med pappa och kramar till nallen.

Boken är utformad med korta och enkla meningar som innehåller de allra första tecknen som ditt barn behöver, som att äta och sova. Den teckenbaserade kommunikationen presenteras parallellt med ett tecken per uppslag tillsammans med bilden och den korta texten, där det tecknade ordet förtydligas både genom markerad text och tecken som stöd (TAKK). Det är en perfekt bok för att lära er att teckna tillsammans på ett lekfullt sätt. Genom att använda tecken blir det viktigaste ordet i varje mening tydligt och samtalstempot saktas ner.

Genom berättelsen betonas vikten av tecken som stöd och sprider medvetenhet och förståelse för olikheter. Den framhäver också att kommunikation kan ske på olika sätt och att varje individ förtjänar att bli förstådd och lyssnad på.

Boken ger läsarna en inblick i Adelinas glädje, energi och hur tecken hjälper henne att uttrycka sig och kommunicera med andra. Det är en inspirerande bok som ökar kunskapen och förståelsen för användningen av tecken som stöd för personer med Downs syndrom och andra som behöver tecken för att kommunicera.

På det sista uppslaget hittar vi även tecken som vuxna kan använda för att stödja och bekräfta barnet!

 

Dessutom finns det en QR-kod med en film där Adelina och hennes mamma Linda visar hur man utför alla tecken från boken, och där vi också kan lära oss andra tecken.

Boken riktar sig till de allra minsta och passar utmärkt till dig som nybliven förälder eller i småbarnsgruppen på förskolan och upp till förskolaklass.

Boken “Lilla Adelina – Mina första tecken” belönades med Adlibris priset för årets barnbok 2023 inom åldersgruppen 0 till 6 år.

Missa inte att läsa de tre andra böckerna om Adelina:

Adelina & gosedjursfesten

Adelina & de rockiga sockorna

Adelina och spökjakten

Vill ni veta mer om Adelina och hennes mamma och författaren Linda Wenthe följ dem gärna på deras Instagram-konto @teckensomstod

Via min butik på Skolmagi kan ni ta del av ett underhållande pysselhäfte med material inför Downs syndrom dagen och Rocka sockorna dagen den 21/3. Det riktar sig till grundskoleelever från Förskoleklass till åk 6 och innehåller sammanlagt 22 sidor, varav 19 sidor är med pyssel.

Via min butik på skolmagi kan man ta del av två varianter av alfabetsaffischer, dessa finns med färgglada humoristiska djur, samt färgglada, humoristiska och normbrytande barn. Affischerna finns både på svenska och engelska samt utan  TAKK symboler.

”Strumpjakten” är en rolig och lämplig aktivitet för barn i åldrarna 3 till årskurs 3.

 

Det är en perfekt aktivitet att genomföra på Downs syndrom-dagen och ”Rocka sockorna”-dagen den 21/3 under (även känd som Crazy Sock Day på engelska).

 

I denna spännande aktivitet har strumpmonstret varit framme och gömt 14 olika strumpor med olika motiv. Nu är det upp till barnen att leta efter dessa gömda strumpor med hjälp av sin checklista och markera varje strumpa de hittar.

 

Genom att leta efter strumpor får barnen inte bara en underhållande uppgift, utan de får också möjlighet att vara aktiva och röra sig utomhus i frisk luft. Det är en fantastisk kombination av lek och motion!

Materialet “Strumpjakten” går att ladda ner via min butik på Skolmagi.

Med mitt temainlägg  “Downs syndrom & Rocka sockorna dagen – 31/3″ kommer du kunna ta del av massa underhållande boktips, tips på olika lektionsmaterial och pyssel samt tips på olika sidor och program som är till för att användas inför denna Downs Syndrome – Rocka sockorna dagen 21/3 och för att hyllas allas unika olikheter och uppmärksamma och upplysa om Downs syndrom.

Boktitel: Lilla Adelina – mina första tecken

 

Bokserie: Adelina

 

Författare: Linda Wenthe

 

Illustratör: Johanna Arpiainen

 

Målgrupp: 0-3 år, men passar att ta del av ända upp till 6 år.

 

Kategorier: Vardagsberättelse, bilderbok, pekbok, småbarnsbok, barn, barn med Downs syndrom, tecken som stöd

 

ISBN: 978-91-89083-83-7 

 

Bokförlag: Triumf förlag

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar