Slottsmysteriet av Martin Widmark & Helena Willis 

Sveriges populäraste detektiverna Lasse och Maja har skaffat sig Vallebys skarpaste hjärnor efter 15 år i deckarbranschen. Men är de smarta nog för att lösa fall 26?
Serien LasseMajas detektivbyrå handlar om en flicka (Maja) och en pojke (Lasse) som bor i den lilla staden Valleby och är klasskompisar. De har ett brinnande intresse för mysterier, och har därför startat en framgångsrik detektivbyrå. De brukar ofta hjälpa polismästaren med svåra fall som att hitta vem som stjäl dyra saker som plånböcker, klockor och mobiltelefoner.
Böckerna utspelar sig alla i Valleby och stadens geografiska uppbyggnad framgår av den karta som inleder varje volym. Persongalleriet har en central roll i böckerna och samma person återkommer i flera volymer.

Böckerna riktar sig till yngre läsare och är uppbyggda på samma sätt. Kapitelböckerna har åtta till tio kapitel där de första två kapitlen används för att presentera persongalleriet och eventuella motiv för brottet. I det avslutandets kapitlet brukar Lasse och Maja förklara hur brottet gick till och hur de listade ut lösningen. Uppbyggnaden och stilen påminner om en pusseldeckare.

I “Slottsmysteriet” hamnar Lasse Majas detektivbyrå denna gång mitt i ett knepigt fall lite av en slump. Tur att både Maja och Lasse är så listiga och vana detektiver – i nya boken om Lasse Majas detektivbyrå möter vi ett par riktigt fula fiskar.

Bild

“När det händer något roligt i Valleby vill alla vara med! Nu har Greve Erik von Farsen bjudit in Vallebyborna till chokladbjudning på slottet. Det är bara ett krav: alla gäster måste komma på cykel. Det är en liten samling som ger sig iväg. Maja och Lasse undrar lite varför alla måste komma just på cykel men tänker att det finns säkert en förklaring. Slottet är pampigt, chokladen är världens mest exklusiva och alla tycker att det är den godaste choklad de ätit. Utom Maja som tycker att den smakar precis som chokladen de brukar köpa på Superlivs. Så berättar greven att han bjudit dem till slottet för att berätta att de kan bli lika rika som han själv är. De behöver bara placera pengar i hans chokladplantage på en ö söder om Jamaica. Det låter ju toppen tycker alla. Utom Lasse och Maja som börjar ana ugglor i mossen som duktiga detektiver gör. De beger sig på en egen rundtur på slottet och upptäcker märkliga saker … Den där greven har nog inte alldeles rent mjöl i påsen. Snart förstår Lasse och Maja också varför alla skulle komma till slottet på cykel. Men greven kunde ju inte ana att LasseMajas detektivbyrå skulle komma på kalaset.”
Det är faktiskt inte första gången jag läser en LasseMajabok. När min son var ung kom de allra första böckerna ut. Jag som föräldrar och skolbibliotekarie anser att dessa böcker passar att börja med att läsas tillsammans, för de är inte helt lättlästa, ibland kan det dyka upp svårare ord. Men det är absolut böcker som kan ges till både killar som tjejer. Det som gör att böckerna räknas som lättlästa anser jag är pga av den luftiga texten, men korta stycken som är fyllda med färgglada bilder som täcker de flesta av sidorna som kan hjälpa barnen att både få läs pauser i läsningen och skapa en inre bild och läsa mellan raderna.

Det är dock synd att det finns så få lärarhandledningar till dessa böcker för att hjälpa till med läsförståelsen. Dock vet jag om att Marie Trapp känd för bl.a. En läsande klass tillsammans med Martin Widmark har tagit fram lärarhandledning till Lasse Majas detektivbyrå, Cirkusmysteriet som jag recenserat här.
Jag har även recenserat Filmmysteriet.

Återigen är det ingen som är förvånad när författaren Martin Widmark återigen lyckats berätta en historia som är “lättläst, men inte lättlöst!” Med en välplanerad och klurig intrig, de är riktigt inspirerade att se hur han gång på gång lyckas finna på dessa underbara deckargåtor som älskas av så många barn, tillsammans med Helena Willis underhållande bilder, gör varje bok till ett oemotståndligt läs äventyr. Även om Slottsmysteriet är 26 fallet, så behöver inte böckerna läsas i ordning.
Böckerna riktar sig till barn i 6-9 års åldern.

Därför älskar alla Lasse Majas detektivbyrå!?

Varje bok har ett eget mysterium.
Man behöver inte läsa eller lyssna på böckerna i rätt ordning.
Karaktärerna är precis lagom knasiga och fattar kanske inte alltid de mest genomtänkta besluten.
Böckerna är lättlästa men inte lättlösta.
Mysterierna blir alltid lösta och ofta får tjuven sig en läxa.
Böckerna skapar en egen värld och därför är nu Valleby en av de mest välbekanta småstäder.
Bilderna är unika i sitt slag med helt skruvade färgrika illustrationer.


Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Bokförlag: BonnierCarlsen
Kategori: Deckare, spännande, äventyr, lättläst, kapitelbok, slott, choklad
Ålder: 6-9 år
ISBN: 9789163894589
Köp på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar