Sagan om Turid av Elisabeth Östnäs

När jag har läst trilogin "Sagan om Turid" är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfsdotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla Vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert. "Sagan om Turid" utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov. Det är riktigt intressant att läsa om vikingatiden ur en kvinnas vinkling, då det som oftast skildras ur ett manligt perspektiv under en sådan historisk epok. Då böckerna även i skrivna i jag form, får det en att känna som att Turid verkligen skulle ha funnits i verkligheten. Här får man följa hjältinna Turids resa där hon går från barn till vuxen och kan vara både rädd och modig, självständig och otrygg, klok och dumdristig.

Har du förkärlek för vikingatiden, historiska romaner och tycker att “Sagan om Valhalla” är en grymt bra serie och slår ditt hjärta ett extra slag för Sagan om Isfolket” då är “Sagan om Turid” ett måste!

Under några dygn har jag som läsare rest i mitt medvetande tillbaka till vikingatiden. En tid som jag sen lång tid förälskat mig i. Författaren Elisabeth Östnäs har på ett lyckat sätt fått en sådan detaljerad och levande berättelse att som läsare kan man känna rökdoften svida i näsan, man hör havet slå in mot stranden, man ser alla de låga husen med vasstaken, man får kväljning utav den söta klibbiga blodstanken när blodet pulserar ut ur djuret vid bloten, man känner smaken av sur välling på tungan och man hör sitt egna rädsla banka hårt i halsen när man tillsammans med Turid gömmer sig undan för fienden.

När jag har läst trilogin “Sagan om Turid” är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfsdotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla Vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert.

När jag har läst trilogin “Sagan om Turid” är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfsdotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla Vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert.

“Sagan om Turid” utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov.

Det är riktigt intressant att läsa om vikingatiden ur en kvinnas vinkling, då det som oftast skildras ur ett manligt perspektiv under en sådan historisk epok. Då böckerna även i skrivna i jag form, får det en att känna som att Turid verkligen skulle ha funnits i verkligheten.

Här får man följa hjältinna Turids resa där hon går från barn till vuxen och kan vara både rädd och modig, självständig och otrygg, klok och dumdristig.

I “Sagan om Turid, Kungadottern” som är första delen av en trilogi får vi följa Turid Ulfsdotters hårda vikingaliv. Hon är dotter till kungen i det lilla riket Åslunda som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert. (Småland)

“Turid lever i en lilla samhället tillsammans med sin far och sin fostermor och fosterbror. Hon är sen barnsben trolovad med Frode, yngste sonen till kungen av Hedeby, men själv har hon har inga planer på att gifta sig, hon vill resa, lära sig alfabetet och skriva. Men som 15 årig flicka är det redan så mycket som är utstakat i hennes liv. Hennes egna mor kommer från bergsfolket i norr (Lappland) och Turid har ärvt hennes mors samiska blod och har möjlighet att resa i andevärlden och tala med gudarna då hon som sin mor är en noaidi. Vi får följa Turids livsresa att från noaidi tränas till att bli en Völva.

 

Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva – och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra och som viking är det alltid fara att utsättas för räd av fientliga krigare.”

” I sagan om Turid; Krigstid” som är andra delen i denna spännande trilogi tar berättelsen vid där den första slutade. Turid reser tillsammans med sin träl Unna genom ett krigshärjat land. Livet är hårt, och helt på männens villkor. Turid vet att hon har en väg utstakad för sig, men inte vart den bär. På sin vandring bär hon med sig är det enda hon har, beväpnad med det vackra spjutet Vindorm känner sig Turid som en krigare. Men kommer de två kvinnorna att klara sig i denna våldsamma värld helt på männens villkor, där Turid varken kan skydda sig själv eller sin träl?

” I sagan om Turid; Krigstid” som är andra delen i denna spännande trilogi tar berättelsen vid där den första slutade. Turid reser tillsammans med sin träl Unna genom ett krigshärjat land. Livet är hårt, och helt på männens villkor. Turid vet att hon har en väg utstakad för sig, men inte vart den bär. På sin vandring bär hon med sig är det enda hon har, beväpnad med det vackra spjutet Vindorm känner sig Turid som en krigare. Men kommer de två kvinnorna att klara sig i denna våldsamma värld helt på männens villkor, där Turid varken kan skydda sig själv eller sin träl? När Turid reser tillsammans med Unna, som inte bara är kvinna utan dessutom träl och värd mindre än en oxe på marknaden i Hedeby, får hon finna sig i att hon, trots att hon är både kungadotter och völva och högre i rang än de flesta, behöver beskydd. Två kvinnor som Turid och Unna kan inte gå någonstans själva utan att riskera att utsättas för sexuellt våld. Det gör Turid arg och frustrerad. Att hon, som är Unnas ägare, inte kan skydda vare sig sin träl eller sig själv. Så på deras vandring får Turid snabbt gå från att vara flicka till att bli en kvinna, med allt vad den innebär. Vänskapen som spirar mellan Turid och trälen Unna under resan gång är ömt och rörande gestaltad.

 

På deras väg får det sällskap av farande folket (som jag tolkar som ett beskrivning på ett folk som liknar dagens Romska folk) och deras ledare Arjat när de vandrar mot Torsåker, där Kung Adil är storkonung. Tillsammans ger de ger sig genast av mot Hedeby, (Danmark) där Turid hoppas på att träffa sin trolovade Frode. Innan de återigen måste föra krig mot de vidriga vargjakterna.

“I sagan om Turid, Korpgudinnan” som är den avslutande delen i en trilogi som verkligen behåller spänningen från första till sista sidan.

 

Här får vi återigen hoppa in direkt i storyn precis där den andra tog slut.

 

Vi får följa flickan Turid och hennes utveckling mot en självständig kvinna som är den stora behållningen i serien.

Turid har tillsammans med sin make Harald och Unna följa deras resa som går över Irernas rike, på sin väg kommer de till Dyplin, irenas stora handelsby, här får Turid uppleva irernas gudinnor där en av dem är mild, men en annan är en krigsgudinna, långt från något Turid tidigare mött. Därefter fortsätter deras resa mot bergen. Men var ligger bergen? Kommer de någonsin komma dit och är det där som Turid äntligen ska känna sig hemma?

Trilogin “Sagan om Turid” som är fylld med en beskrivande historieskildring som borde läsas på alla SO-lektion runt om på alla skolor i hela Sverige och Norden från 12 år. Men jag tycker även att det är en bok för alla som varit femton, är femton, eller snart kommer att bli femton för det är en sådan igenkänning i alla beskrivande känslor.

Trilogin och framförallt första boken är en perfekt högläsningsbok för sena mellanstadiet eller tidigt högstadium.

Det skulle även kunna gå att göra fantastiska tema kring böckerna både utifrån vikingatiden, kön, makt, lag, religion och etik. Missa inte denna välskrivna serie som skildrar det tuffa och hårda vikingalivet!

Första boken finns även att ta del som en dramatisering av Barnens Radio med tillhörande frågor.

 

Jag har även samlat liknande böcker i ett boktema.

Boktitel: Kungadottern, Krigstid, Korpgudinnan

Serietitel: Sagan om Turid

Författare: Elisabeth Ösnäs

Illustratör: Niklas Lindblad

Bokförlag: Berghs

Målgrupp: 12-15 år

Kategori: Vikingatiden, förr i tiden, historisk fakta, historisk fakta, högläsning

Böckerna finns även att lyssna på som ljudböcker: Via Storytel.

Köp böckerna på: Adlibris, Bokus, Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar