Vi kommer snart hem igen av Jessica Bob Bonde

Bild“Vi duschades i kallvatten och håret rakades av våra huvuden, vi förvandlades till till något annat än människor. Därefter fick ett fångnummer. Vi var inga människor längre, vi var ett nummer något som var lättare att döda…” 

Vi kommer snart hem igen”  är en gripande, smärtsam och berörande illustrations berättelse. I denna ​serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Vi får ta del av det sex barnen, ​Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabeth liv och öden. Här berättar de om sina liv hur det var, vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om svält, förlust, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt. Boken är till för att du som läser ska få möjlighet att förstå och leva dig in i vad som kan hända om vi inte är rädda om den frihet som vi har idag.

Det visuella berättandet gör boken lättillgänglig, trots det svåra ämnet och det detaljrika och berörande bilderna fyller i med det som knappt kan uttalas.

Detta är en angelägen och viktig bok som öppnar upp för samtal om det allra svåraste: om flykt, krig, antisemitism och främlingsfientlighet. Den passar barn och ungdomar från ca 11 år och upp. Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista, en karta över krigsområde och en lärarhandledning till boken. 

Jag anser att denna bok bör läsas på alla historielektioner i alla skolor i Sverige och jag hoppas innerligen att den kommer att skrivas på flera språk så att den når ut till fler läsare.

Bild

Idag är det inte många överlevande från förintelsen kvar. Och om några år har vi inte längre kvar några överlevande vittnen från Förintelsen. Därför är det viktigt att vi minns, och att vi fortsätter berätta så att historien aldrig upprepas för än så länge kan vi hänvisa till personer som var med då och lever nu, liksom genom bevis att det inte var för länge sen. Här får läsarna möjlighet att förstå och leva sig in i vad som kan hända om vi inte är rädda om den frihet som vi har idag. Du och jag och våra vänner, vi har alla ett ansvar för vår värld och hur vi vill att den ska vara. Det ansvaret måste vi ta. Tillsammans får vi inte glömma, samt se till så att vi inte återupprepar ett av historiens fruktansvärda brott där det beräknas att Nazistregimen under sina 12 år vid makten dödade mellan 5,6 miljoner och 6,3 miljoner judar varav 2,9 miljoner i förintelseläger där många mördades i gaskammare eller dog p.g.a. Misshandel, svält, sjukdom och hårt arbete. Omkring 800 00 dog till följd av gettoiseringen. Nazistregimens systematiska dödande av andra grupper, som romer, sovjetiska krigsfångar, polacker, civila sovjetmedborgare, homosexuella, handikappade, Jehovas vittnen och andra politiska och religiösa motståndare. Utifrån denna vidare definition skulle den totala summa av offer för Förintelsen vara mellan 11 och 17 miljoner människor. Detta får inte återupprepas och vi får absolut inte glömma!

Bild

Bild

“Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich och Elisabeth. Deras liv började precis som ditt och mitt, kanske var de till och med mer tursamma än du som läser det här. De föddes alla in i en trygg tillvaro med familj och vänner runt sig. De hade ett hem, de hade mat, kläder och samma ­tankar och bekymmer som alla barn. De fick frihet och kunde växa, leka med kompisar och några kunde så småningom börja i skolan, till och med på universitetet. Inte gladare än andra, men inte ledsnare heller. De levde, precis som du och jag. Så, plötsligt förändrades deras liv. För vissa långsamt, så att det knappt märktes. De fick inte gå på vissa gator, inte leka med andra barn i parken, kanske sluta i skolan direkt eller efter ett litet tag. För några av dem ändrades allt över en natt. De fick flytta till en annan ­stadsdel och bo trångt tillsammans med andra människor. Människor de inte kände. De fick inte arbeta eller gå i skolan, det fanns inga pengar och de hade knappt någon mat. Snabbt försvann all glädje, trygghet och vanlighet. Snart byttes allt mot skräck och kamp för att överleva. Alla har de förlorat föräldrar, syskon, bästa vänner, sina hem, kläder, favoritleksaker, ja hela sina liv. Hur kunde det bli så? Och kan det hända oss, dig och mig? Medan allt det här hände pågick livet som vanligt för många. De kunde fortsätta sina liv som tidigare. Några av dem protesterade. De sa ifrån och berättade att de tyckte att det var konstigt, till och med fel, att deras vänner, arbetskamrater eller skolkompisar inte längre fick vara kvar, bara för att de var judar, romer eller på annat sätt avvek från det som makthavarna hade bestämt var det normala. Men, de som sa ifrån var för få. Det var för många som inte brydde sig, som inte kände och tänkte med de som blev utsatta. Det var för många som tittade åt ett annat håll och var nöjda och glada så länge inget hände dem eller deras familj.”
Bild
Bild
Bild

Till boken ingår en lärarhandledningen där har det samlat förslag på hur du kan arbeta med boken före, under och efter läsningen. Här finns även sammanfattningar av vittnesmålen och en översikt av de metoder som används. Då boken består av både text och bild ges utrymme för att tillsammans med eleverna fundera kring hur dessa båda uttrycksmedel kompletterar och stärker varandra. Arbetsuppgifter som hör till respektive vittnesmål finns även samlade längst bak i lärarhandledningen så att du enkelt kan låta eleverna arbeta med dem. Genom lärarhandledningen hoppas man att du ska finna inspiration och idéer till hur du kan arbeta med den angelägna serieboken Vi kommer snart hem igen.

Bild

I ett tidigare inlägg har jag recenserat andra böcker kring minne av förintelsens offer, där kan ni ta del av bokaffischer på flera olika böcker, samt även olika inspirerande aktiviteter och lektionsmaterial som man kan arbeta med kring förintelsen. 

Bild
Författare: Jessica Bob Bonde
Illustratör: Peter Bergting

Lärarhandledning

Målgrupp: 9 – 18 år

Kategori: Andra världskriget, getto, förintelsen, koncentrationsläger, vittnesmål, judar, romer, förföljelse barn, grafisk serie  

ISBN: 9789127152052

Köp boken på: Natur & Kultur, Adlibris,  Akademibokhandeln , Bokus

Bild

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar