Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen av Natalia Batista

Bild

Följ med ner i havets blåa djup bland fiskar & sjöjungfrur…

Vi har väl alla läst olika berättelser och sagor om sjöjungfrurna de kvinnligt naturväsen som visar sig i det flesta fall som en obeskrivligt vacker kvinna, med långt böljade hår som de kan ses sitta och kamma sitt långa böljande hår sittandes på en klippa ute i havet och istället för ben finns där en fiskstjärt.

Bild

”I den tecknade serie ”Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen” får vi lära känna Minna som är den yngsta av sina tre systrar. Alla lever de djupt nere i det stora havet då alla är sjöjungfrur. Deras liv består utav att följa havsströmmarna för att ta sig till nya platser för att leta efter föda. Precis som alla andra sjöjungfrur äter de bara människokött, för de gör dom starka, snabba och smarta och varje dag ger sig de tre äldre systrarna ut för att jaga. Men på sista tiden har Minna börjat fundera över hur dessa människor ser ut, men hennes systrar säger att hon är för liten för att följa med på jakt för människorna är sluga och farliga.
Men en dag så tröttnar Minna att hänga kvar ensam medans systrarna jagar människor. Så hon beslutar sig för att simma upp till ytan i smyg. Hon kommer till en liten fiskeby och träffar ett barn som heter Mika. Snart kommer de varandra nära och blir vänner. Så hon beslutar sig för att hon inte längre vill äta människokött. Men hennes systrar blir oroliga och arga för att hon inte gör som alla sjöjungfrur ska göra. Det det blir inte bättre när Mikas pappa inte kommer hem efter en fisketur och Minna blir rädd att det är hennes systrar som fångat honom. Ska hon berätta för sin nya vän vad hennes familj lever av, och att de kanske står bakom pappans försvinnande? Och är det verkligen rätt att äta människokött?”

Bild

Detta är verkligen en annorlunda och underfundig sjöjungfruberättelse men på ett bra sätt, det är ingen puttenuttigt berättelse så den riktar sig till lite äldre läsare som 9-12 år.
Det jag gillar är  att alla fyra syskon inte har den karismatiska sjöjungfru utseendet utan här har författaren och illustratören Natalia Batista skapat olika karaktärer som Sammi de äldsta systern som är muskulös och starkast av dom alla, därefter är de den näst äldsta systern Lumi som är slank och med typiskt sjöjungfru utseende medan den näst yngsta systern Nanni är små mullig i likhet med Minna och alla har det huggtänder och lever av oss människor.

Bild

Själva berättelsen om sjöjungfrurnas matvanor skulle lika gärna kunna göra en parallell jämföras med hur vissa av oss människor väljer att avstå från kött och andra produkter skapade av djur och väljer att bli vegetarianer eller att bli vegan som jag gissar är ett litet budskap ifrån författaren och illustratören Natalia Batista.

Bild

Bild

Jag har tidigare recenserat några av Natalia Batistas tidigare serieböcker som den populära serietrilogin “Sword Princess Amaltea” och den samlade trilogin Sword Prinsess Amaltea som innehåller extra material och “Nosebleed Studio reser i den svenska historien” som innehåller tre berättelser av tre olika illustratörer och författare med temat “resor i svenska historien”.

Författare & illustratör: Natalia Batista
Målgrupp: 9-12 år
Kategori: Sjöjungfrur, systrar, flickor, vänskap, vara annorlunda, tecknad serie, manga, mat. etik,
Bokförlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129703054
Köp boken på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar