Viskornas dal -Väktarinnan av Åsa Rosén

Väktarinnan är första delen i trilogin Viskornas dal som är en otroligt läsupplevelse om uråldrig magi, väsen och förbjuden kärlek.

“Izas liv blir sig aldrig mer likt igen efter att familjen flyttat från de stressiga Stockholm till den lugna lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen, Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Men Izas liv blir allt annat en lugn dag, dagen då hon träffar Virva, som hon trodde var en låtsaskompis hon hade som liten. Virva leder Iza till Viskorna och deras hemliga platser en värld hon bara trodde fanns i sagorna värld, en värld av naturväsen som kallar sig för Viskor och det visar sig att Iza är utnämnd att vara deras väktarinna. Hos Viskorna träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag …”

Det här är en otroligt spännande och trollbindande läsupplevelse om starka känslor, mytologiska väsen, förbjuden kärlek och fängslande miljöer.

Väktarinnan är verkligen en välskriven bok med ett modernt språk som är rappt, vassa, härligt halv sarkastiska och underhållande  som känns ungdomligt. Boken har en  bra kontrast mellan Izas tonårsrelationer och vardagsbestyr kombinerat med gammal folktro fylld av mystik och uråldrig magi.   

 

Viskornas dal är verkligen en otrolig läsupplevelse från första till sista sidan. En bok som jag bara älskar och som kommer bli en kär bokhylle värmare som kommer läsas om och om igen och framförallt tipsas om den som  högläsningsbok för mellanstadiebarn och individläsning för unga mellan 9 – 15 år.  Till boken finns det även en tillhörande lärarhandledning. 

 

Bokens spännande avslut gör att jag bara måste få läsa de två andra delarna i trilogin Viskornas dal där den andra delen heter Kristallgrottan och tredje delen heter Tvillingarnas tid.

Boktitel: Väktarinnan  del 1

 

Trilogi: Visornas dal

 

Författare och illustratör: Åsa Rosén

 

Målgrupp: 9 – 12 år

 

Kategori: Fantasy,  magisk realism, spänning, kärlek, magi, väsen

Lärarhandledning

 

Bokförlag: Rabén & Sjögren

 

ISBN:  978-91-29-72036-5

 

Ta del av boken som ljudbok via: BookBeat, Storytel och Nextory

 

Ta del av boken via:Adlibris,Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar