Modern väsenologi av Ingela Korsell & Reine Rosenberg

Det är lätt att tro att det bara var förr man trodde på väsen, men vilka övernaturliga varelser berättar vi om idag?

“Modern Väsenologi” är en skrämmande och spännande faktabok som är rikt illustrerade av färgstarka  och välgjorda illustrationer som ger boken den där extra gastkramande känslan.

“Modern Väsenologi” är en bok som jag verkligen sätt fram emot att läsa!

De två tidigare och fristående böckerna “Väsenologi -En faktabok om väsen i nordisk folktro” som ni kan läsa mer om här och “Mer Väsenologi” som ni kan läsa mer om här. är böcker som ingår i den fristående bokserien “Väsenologi som är två böcker som verkligen är två guldkorn i mitt sökande efter böcker om  sägensamling i min stora  fascination av natur- och sagoväsen.

 

Men till skillnad från de två tidigare böckerna som handlande om väsen förr i tiden så handlar “Modern Väsenologi” om våra samtida väsen.  

Det här är verkligen en otroligt genomarbetad faktabok där författaren Ingela Korsell har blandat lärorik och spännande fakta med skrämmande historier som är skriven på ett pedagogiskt sätt så att alla läsare ska förstå vad boken handlar om oavsett ålder.

 

Tillsammans med fascinerande och skrämmande illustrationer av illustratören  Reine Rosenberg är det en gastkramande och lättbegriplig bok, som inte bör läsas efter mörkrets inbrott om man är lättskrämd av sig.

 

Det som är bra med denna bok som tidigare böcker är att man inte behöver läsa om alla väsen direkt om man inte vill, då möjligheten finns att dela upp läsningen och ta del av de gastkramande och spännande berättelserna med tillhörande fakta när  man vill samt att man kan bläddra i den många gånger om.

Här får vi ta en tur med spöktåget Silverpilen, försöka locka fram Svarta madam ur spegeln, vi får lära oss hur man överlever Zombier vid en eventuell Zombieapokalyps, vi får läsa om den mystiska Slender Man som rövar bort barn, vi möter även jultomten och hans ondskefulla följeslagare Krampus och så förstås får vi läsa allt om monster under sängen, och många andra moderna väsen.

Skrock i vår tid!

Vi får även lära oss om skock i vår tid, som när man tror att det går att påverka framtiden med hjälp av magiska ritualer. de vill säga eller göra saker på ett speciellt sätt. 

 

Andra ord för skrock är vidskepelse, vardagsmagi eller övertro. 

 

Ofta handlar det om tur eller otur, eller lycka eller olycka. 

Många av oss har olika saker som vi gör omedvetet och medvetet utan att tänka på att det anses som skrock.

 
Som att säga ”prosit” när någon nyser är ett sätt att försöka mota bort djävulen och andra onda andar.
Om man ser ett stjärnfall får man önska sig något.
Hålla tummarna är en ritual och ett språkligt uttryck för att hålla otur och olycka borta. Man blir gift om tårtbiten inte ramlar när man lägger
upp den på tallriken. Att gå på A-brunnar betyder otur och att gå på K-brunnar betyder tur – speciellt när det gäller kärlek. Att krossa en spegel innebär sju års olycka och många andra rutiner som gör på ett specialist sätt.
 
Själv vet jag att jag gör flera av dessa saker.
”Modern Väsenologi” är fascinerande och fängslande bok som måste läsas av alla åldrar som älskar skrämmande böcker och om mystiska väsen.

En passande bok till Halloweenläsningen!

Själv hade jag stora problem att läsa kapitlet om den skrämmande Slender Man, men gillade verkligen att läsa om Krampus.
 
Vad är ditt favoritväsen och vilket väsen skrämmer dig?
 

Boktitel: Modern Väsenologi, del 3

Bokserie: Väsenologi

Författare: Ingela Korsell

Illustratör: Reine Rosenberg

Målgrupp: 9 – 99 år

Kategori: Väsen, moderna väsen, fakta, skrämmande, spännande, övernaturligt, mysterier, skrock

ISBN:9789127172241

Bokförlag: Natur och kultur

Ta del av boken som E-bok via: Storytel

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd, Natur och kultur

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar