Anne Franks dagbok av Anne Frank, Ari Folman & David Polonsky

Anne Franks dagbok är en berättelse som har berört många människor, så även mig. Det är en otroligt viktig berättelse som varje generation borde läsa.

Nu finns även Anne Franke dagbok utgiven i serieformat, en bok som passar att sätta i händerna på vilken 13-åring som helst som är svår att få intresserad att läsa originalet och som gör den mer lättillgänglig för fler läsare.

”Kära Kitty, jag hoppas att jag kommer att kunna anförtro allt till dig, eftersom jag aldrig har kunnat anförtro mig till någon, och jag hoppas att du kommer att vara en stor källa till tröst och stöd.” Din Anne

Det här är en hyllning till pubertetens obetvingliga energi, under alla omständigheter!

Den här serietolkningen av Anne Franks dagbok är en fantastisk tänkvärd bok som både är rolig och självklart fruktansvärd.

Annes Franks dagbok innehåller beskrivningar av vardagen, relationer om en 13- årig ungdom, syster och dotter instängd med sina och andras känslor på en liten yta och med rapporter från omvärlden.

Gömstället på Prinsengracht 263 i Amsterdam där 8 judiska personer höll sig gömda i ca 2 år i ett gårdshus ovanför ett kontor.
Anne Franks alla tjänslor som tonåring instängd med 7 andra personer.

Illustrationerna beskriver Annes tankar och känslor på ett fantastiskt sätt och bevarar frustrationen, sårbarheten och hoppet från originaltexten. Samspelet mellan bilderna och texten i den här variationen av Anne Franks dagbok är fantastiska och hemska och gör det viktiga budskapet ännu tydligare.

En berättelse som kommer nära, berör och blir verklig.

Det känns ofattbart att en trettonårig flicka kunde observera världen kring sig med en sådan mognad och lyrisk poetisk blick, och därtill fästa sina iakttagelser på papper i koncentrerade och recenserade anteckningar fyllda av medkänsla, humor och en självkännedom som man sällan stött på i vuxenvärlden och än mindre hos barn.

Jag har sen tidigare läst och recenserat Anne Frank dagbok och Anne Frank faktabok.

Jag har även skapat en tidslinje baserat på Anne Franks liv.

 

Det är en tidslinje från Anne Franks födelse tills hennes död. Ni får får här ta del av hennes viktigaste händelser och människor i hennes närhet, och ni får även ta del andra viktiga historiska händelser under andra världskriget. 

Jag har även skapat en tidslinje baserat på andra världskriget. Tidslinjen innehåller olika tidshändelser som utspelar sig under 1939 till 1945.

 

Tidslinjen innehåller även historisk fakta som hände under större delen av andra världskriget, samt historisk händelser som skedde under andra världskriget och fakta om Anne Frank och hennes familjs öde. Tidslinjen innehåller sju stycken bilder där den sista bilden handlar om efterkrigstiden.

 

Tidslinjen innehåller rutor med kortfattad faktatext med tillhörande år, eventuellt datum och månad, samt en tillhörande bild.

Jag skulle även vilja tipsa om den animerade Anne Frank film som finns att se hela på Youtube. Dock är den på Engelska och det finns ingen textad översättning-

Boktitel: Anne Franks dagbok

Författare: Anne Frank, Ari Folman,  David Polonsky

Illustratör: David Polonsky

Kategori: Förr i tiden, grafisk serie, dagboksformat, sann berättelse, krig, andra världskriget

Målgrupp: 9 – 15 år

ISBN: 9789113105857

Ugiven av: Nordsteds

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar