Små människor, stora drömmar: Malala Yousafzai av Maria Isabel Sánchez Vegara


Här får vi läsa mer om flickan Malala Yousafzais liv, den unga aktivisten för flickors utbildning och den yngsta Nobelpristagaren i bilderboken ”Små människor, STORA drömmar – Malala Yousafzai”.

Detta är en unik historia om oändliga drömmar!



Detta är en passande bok med tanke på vad som händer i Afghanistan där talibanregimen inkräktar på mänskliga rättigheter där bl.a. flickor och kvinnor ska ha rätt till utbildning. Den 23 mars 2022 var flickorna i Afghanistan på väg tillbaka till landets skolor efter sju månaders uppehåll. Då ändrade talibanernas ledare sitt beslut att flickskolor skulle fortsätta vara stängda. Läs mer på Amnesty.

”Små människor, STORA drömmar – Malala Yousafzai” är en fristående bok från bokserien ”Små människor, STORA drömmar” som är pedagogiska böcker som gör det lätt att introducera kända personer i ett lättförståeligt och intressant format. Böckerna följer alla samma struktur – berättar historien om en känd person ur personens synvinkel som barn.


Små människor, stora drömmar: Malala Yousafzai


Jag har sen tidigare skrivit om böckerna i bokserien “Små människor, STORA drömmar” i ett samlat blogginlägg samt att jag har skrivit om boken “Små människor, STORA drömmar: Anne Frank” i ett separat blogginlägg.

”Små människor, STORA drömmar – Malala Yousafzai” är en visuellt vacker och färgstark bilderbok där historian om Malalas liv berättas sparsamt men fullt ut, vilken är en svår sak att göra, men något som författaren har lyckats med.

IMG_0396

IMG_0399

IMG_0400

IMG_0398

IMG_0397

IMG_0401

IMG_1404

Berättelsen om Malala är fantastisk, viktig och framförallt inspirerade, då en av de viktigaste sakerna med Malalas berättelse är insikten om att unga kan göra skillnad. Det borde vara stärkande för den unga läsaren.

Malalas historia är absolut värd att berätta!

Yngre barn kommer med rätta att bli upprörda när de får veta att bristande utbildning är ett vapen som används mot olika folk över hela världen, från unga flickor idag tillbaka till slavar som nekas förmågan att lära sig läsa och skriva. Detta är ett viktigt social rättvisa koncept som de allra yngsta kan identifiera sig med på grund av sin egen kärlek till skolan (hoppas jag!).

”Män har även en stor roll att spela för att få slut på ojämlikhet mellan könen. Män måste erkänna att kvinnorna runtomkring dem har samma rättigheter och att de själva är en del av den här jämställdhetsrörelsen” //Malala Yousafzai


Boktitel: ”Små människor, STORA drömmar – Malala Yousafzai” 

Bokserie: ”Små människor, STORA drömmar”

Författare & illustratör: Maria Isabel Sánchez Vegara

Kategori: rätten till utbildning, kvinnlig historia, rasism, faktabok, bilderbok

ISBN: 978-91-89393-03-5

Utgiven av: Bookmark förlag

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar