Små människor, stora drömmar av Maria Isabel Sánches Vegara

Små människor, stora drömmar är böcker med GIRL POWER!

En del människor har levt fantastiska liv – det kan vara designers, konstnärer, forskare eller äventyrare. De har blivit berömda för sina otroliga bedrifter, men allt började med att de var barn som hade stora drömmar.

 

”Små människor, stora drömmar” är underbara barnböcker om olika historiska kvinnor som gjort avtryck i historien, allt från, Rosa Park ledargestalten i den amerikanska frihetsrörelsen, konstnärinnan Frida Kahlo, författarinnan Jane Austen vars liv och verk blivit ikonisk för sin tid, modeskaparen Coco Chanel, barnboksförfattaren Astrid Lindgren, deckarförfattaren Agatha Christie, vår tids mest välkända dagboksskrivare Anne Frank och klimataktivisten Greta Thunberg.

 

Det finns även fler böcker i denna serie med böckerna om Amelia Earhart, Marie Curie, Ella Fitzgerald, Audrey Hepburn och fler böcker kommer att komma.

Det är är pedagogiska bilderböcker som är skrivna med barnen i perspektiv där flickor och pojkar har möjligheten att upptäcka enastående individer med möjlighet att inspireras av dem.

Dessa lärorika bilderböcker ingår i serien “små människor, stora drömmar” är skrivna av författarinnan Maria Isabel Sánchez Vegara som passar att användas i arbetet för att lyfta historiska kvinnor inför Internationella kvinnodagen.

Böckerna om Frida och Coco är pekböcker med lite mer text som kommer i hårdare kartong och riktar sig till barn mellan 0-3 år, medans de andra böckerna i serien ”Små människor, stora drömmar” riktar sig med till 3-6 år dessa böcker går att läsas ända upp till åk 2. I dessa böcker får vi ta del av färgstarka och svartvita bilder från olika kvinnliga illustratörer som täcker böckernas uppslag tillsammans med korta faktatext om de olika historiska kvinnornas liv. Längst bak finns även en tidslinje med bilder från personens verkliga liv.

Dessa barnböcker kan inspirera och kan öka medvetenheten om de samhälle som vi lever i idag med vikten av civilkurage och likabehandling av alla människor.

Först ut presenter jag de bilderböcker i serien Små människor, stora drömmar som riktar sig till unga läsare mellan 3-6 år.

Lär känna författaren Jane Austen vars liv och verk blivit ikonisk för sin tid. Som vuxen skrev hon romaner som träffsäkert och med glimten i ögat skildrade landsbygds aristokratin på ett sätt som ingen hade gjort tidigare. Hon har alltsedan dess varit en av de mest lästa engelska författarna genom tiderna.

Här har illustratören Katie Wilson skapat ljusa handmålade illustrationer i vattenfärg.

Rosa Parks skildrar den stora drömmen om ett jämlikt samhälle och belyser på ett enkelt sätt vikten av civilkurage och likabehandling av alla människor.

I ljuset av den senaste tidens demonstrationer för Black Lives Matter-rörelsen är Rosa Parks livsgärningar mer aktuell än någonsin.

Boken innehåller väldigt färgstarka illustrationer av illustratören Marta Antelo. Tyvärr gjorde det att texten som fanns med i bilden vart svårt att tyda.

Lär känna författaren Agatha Christie vars liv och verk blivit ikonisk för sin tid. Hon kom att bli en pionjär inom kriminallitteraturen och världens mest sålda författare. De många detektivromanerna som hon senare skrev har med sina finurliga mysterier och originella detektiver fascinerat miljoner läsare världen över och gjort henne till en av världens bäst säljande författare någonsin.

Här har illustratören Elisa Munsó skapat svartvita illustrationer med en del inslag av rött.

Lär känna författare Astrid Lindgren vars liv och verk blivit ikonisk för sin tid. Genom otaliga, älskade berättelser som illustrerats och filmatiserats världen över, känner vi Astrid Lindgren som vår mest folkkära svenska barnboksförfattare. Här möter vi Astrid som brann för berättandet och fantasin och kom att inspirera barn i generationer med sina unika, knasiga och handlingskraftiga karaktärer.

Här har illustratören Linzie Hunter skapat färgstarka illustrationer som täcke boken bilduppslag.

Anne Frank har gått till historien som vår tids mest välkända dagboksskrivare och hon är ett viktigt vittne till förföljelsen och fångenskapen som judiska barn och vuxna tvingades in i under andra världskriget.

 

Än i dag lever allt för många barn på flykt från sina hem på grund av våld, förföljelse, krig, svält och katastrofer.

 

Boken om är ett fint underlag för att diskutera Anne Franks liv och Förintelsen med barn i åldrarna 6–9 år. Som hjälpmedel finns det en lärarhandledning med diskussionsfrågor om bokens teman och handling. 

Det här är en bilderboken med underbart vackra illustrationer i svartvit och lite detaljer i färg som är skapade av av illustratören Sveta Dorosheva. Det här är nog den boks illustrationer som tilltalar mig mig mest.

Här kan ni läsa mer om bilderboken “Små människor, stora drömmar: Anne Frank”, samt ta del av flera bilder i från boken.

 

Jag har sen tidigare bloggat om Anne Frank i den lättlästa Anne Franks dagbok” och om “faktaboken om Anne Frank” samt om den grafiska serieboken “Anne Franks dagbok”

Jag har även skapat en tidslinje om Anne Franks liv som finns att ta del av via mitt Skolmagikonto.

Här möter vi Greta Thunberg, flickan som samlat miljontals barn över hela världen kring den gemensamma drömmen om en värld som kommer hålla.

 

Med budskapet om att man är aldrig för liten för att göra skillnad.

Här möts vi av illustratören Anke Ewckmann härligt lekfulla illustrationer, dock lite väl mycket flower power och hippiekänsla över bilderna.

Jag har vid tidigare tillfällen bloggat om faktaboken om Gretas historia” och om bilderboken “Greta och jättarna.”

Slutligen har vi två pekböcker som ingår i serien “Små människor stora drömmar” som är pekböcker med bilder som innehåller lite mer text som riktar sig till unga barn mellan 0-3 år. Dessa är skapade i hård kartong med blanka sidor. Även om böckerna är fina så tror jag inte att budskapet når fram till denna låga ålder.

Låt de allra yngsta möta en av världens mest älskade konstnärer Frida Kahlo. Här möter vi Frida Kahlo som inspirerat många och hyllats för sin banbrytande konst och skapandekraft. Som vuxen ska hon ha yttrat de berömda orden ”Viva la vida – Leve livet!” som kommit att inspirera människor i generationer.

Här möts vi av färgstarka illustrationer som går i samma färgglada färger som Fridas egna målningar, dessa är skapade av illustratören Gee Fan Eng.

Låt de allra yngsta möta en av världens mest välkända kläddesigners Coco Chanel. Coco som lade grunden till klädmodets utveckling och kvinnlig frigörelse. Än i dag är hennes klädmärke Chanel väl känt och älskas världen över.

Här får vi ta del av lättsamma och färgrika illustrationer av illustratören Ana Albero.

Det som är extra bra med dessa pedagogiska och inspirerande faktaböcker om enastående kvinnor genom historien är att det riktar sig till den yngre åldern. Som oftast är liknande faktaböcker om historiska kvinnor böcker som riktar sig till äldre läsare.

I det samlade blogginlägget “Internationella kvinnodagen” som bland annat riktar sig till lärare och föräldrar och självklart unga läsare har jag samlat olika faktaböcker om historiskt kvinnor som genom århundradena har förändrat historien.

Bokserie: Små människor, stora drömmar

Författare: Maria Isabel Sánchez Vegara

Målgrupp: från 0-3 år till 3-6 år, dock anser jag att dessa passar ända upp till åk 2.

Kategori: Faktaböcker, bilderböcker, historiska kvinnor, historiska berättelser, historia, förr i tiden, internationella kvinnodagen

Bokförlag: Book mark

Ta del av böckerna via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar