Mot okänt land – Krigets barn av Camilla Lagerqvist

"Mot okänt land: Krigets barn" är en gripande och tankeväckande roman skriven av Camilla Lagerqvist. Boken tar oss med på en resa genom krigets fasor och hur det påverkar de oskyldiga barnen som drabbas. Handlingen kretsar kring en grupp barn som tvingas fly från sitt hemland på grund av finska vinterkriget. Genom Lagerqvists skickliga skildringar får vi som läsare följa Viivi och hennes lilla syster och andra barn på deras farofyllda resa och deras kamp för överlevnad och deras strävan att hitta ett nytt hem i det okända landet. Lagerqvist skildrar deras rädsla, sorg och hopp på ett realistiskt sätt och får läsaren att verkligen känna med dem. En av de stora styrkorna i boken är också hur författaren belyser de svåra frågorna kring krig, flykt och förlust. Lagerqvist lyckas också skapa en balans mellan det mörka och hoppfulla i berättelsen, vilket ger en känsla av hopp mitt i allt lidande. En stark rekommendation för alla som är intresserade av att läsa en gripande och tankeväckande berättelse.

“Mot okänt land – Krigets barn” är en gripande och tankeväckande roman skriven av Camilla Lagerqvist. Boken tar oss med på en resa genom krigets fasor och hur det påverkar de oskyldiga barnen som drabbas.

 

BokenMot okänt land – Krigets barn” utspelar sig främst under andra världskriget i en liten by i Finland och delvis i Sverige.

– Det är en vinterdag i november år 1939 när 13-åriga Viivi och hennes familj, tillsammans med många andra finska familjer, plötsligt tvingas möta krigets fasor när Ryssland attackerar och luften fylls av bombplan.

För att skydda barnen från krigets skräck beslutar många föräldrar att skicka sina barn till Sverige, och även Viivi och hennes lillasyster blir en del av denna grupp. Tillsammans får de åka med det så kallade barntåget, från Helsingfors, på väg mot ett nästintill okänt land, det blir en resa på liv och död.

Camilla Lagerqvist levandegör finska vinterkriget ur barnens perspektiv!

Camilla Lagerqvist har lyckas på ett imponerande sätt skapa en stark berättelse baserat på verkliga händelser, engagerar hon läsaren från första sidan genom att använda ett flytande språk och välskrivna karaktärer, lyckas författaren skapa en stark och känslomässig koppling till huvudpersonerna.

Camilla Lagerqvist har lyckas på ett imponerande sätt skapa en stark berättelse baserat på verkliga händelser, här lyckas hon engagerar läsaren från första sidan genom att använda ett flytande språk och välskrivna karaktärer,  samtidigt  som författaren lyckas skapa en stark och känslomässig koppling till huvudpersonerna.

 

Handlingen kretsar kring en grupp barn som tvingas fly från sitt hemland på grund av finska vinterkriget. Genom Lagerqvists skickliga skildringar får vi som läsare följa Viivi och hennes lilla syster och andra barn på deras farofyllda resa och deras kamp för överlevnad och deras strävan att hitta ett nytt hem i det okända landet. Lagerqvist skildrar deras rädsla, sorg och hopp på ett realistiskt sätt och får läsaren att verkligen känna med dem.

 

En av de stora styrkorna i boken är också hur författaren belyser de svåra frågorna kring krig, flykt och förlust. Genom att fokusera på barnens perspektiv ger Lagerqvist oss en djupare förståelse för hur kriget påverkar de oskyldiga. Genom att visa barnens perspektiv får läsaren en djupare förståelse för de mänskliga konsekvenserna av kriget.

En stark rekommendation för alla som är intresserade av att läsa en gripande och tankeväckande berättelse.

“Mot okänt land” är en gripande roman som berör då den lyfter fram barnens upplevelser och ger oss en inblick i deras svåra situation. Genom att berätta historien ur deras synvinkel får författaren oss att känna medlidande och empati för dessa barn som tvingas lämna sina hem och möta det okända.
Lagerqvist lyckas också skapa en balans mellan det mörka och hoppfulla i berättelsen, vilket ger en känsla av hopp mitt i allt lid

”Mot okänt land” är första delen i ”Krigets barn”, en hisnande historisk serie som utspelar sig under finska vinterkriget.

 

Den andra delen kommer att heta “Längtan hem” som planeras att släppas i slutet av maj 2024.

Mot okänt land - Krigets barn är en omskakande och tankeväckande roman som rör vid hjärtat!

Berättelsen berör ett aktuellt ämne då den kopplas till de barn som i nutid tvingas fly från sina länder i desperata situationer. Boken kan fungera som ett viktigt samtalsunderlag för att öka förståelsen och medkänslan för dessa barn och deras svåra situationer. “Mot okänt land” är en gripande roman som får oss att reflektera över de barn som drabbas av krigets fasor och tvingas lämna sina hem.

 

Boken rekommenderas till alla som vill läsa en berörande historia och samtidigt öka sin medvetenhet om de svåra situationer som barn kan hamna i. Det är en gripande och insiktsfull berättelse om krigets barn och deras kamp för överlevnad.


Jag rekommenderar den till alla som vill bli berörda och få en djupare förståelse för barnens verklighet i krig.

Under de två tillfällena som jag varit på bokmässan så fick jag till min stora glädje, möjligheten att träffa författaren Camilla Lagerqvist. 

Camilla Lagerqvist har även skrivit bokserien “Svart rosorna” som är ett verklighetsbaserat krigsäventyr som utspelar sig under andra världskriget.

 

Här kan du läsa mer om “Svarta rosorna”.

I temainlägget ” Till minne av förintelsens offer” kan du ta del av andra böcker som utspelar sig under andra världskriget samt ta del av lektionsmaterial.

*Det svartvita illustrationerna i detta blogginlägg är skapade av en AI.

Boktitel: Mot okänt land, del 1

 

Bokserie: Krigets barn

 

Författare: Camilla Lagerqvist

 

Formgivare: Cecilia Danneker Engström

 

Målgrupp: 9 till 15 år

 

Kategorier: historiska berättelser, spänning, äventyr,verklighetsbaserad, förr i tiden, fantasy reality, krigsberättelse, andra världskriget, finska krigsbarn

 

Betyg: Fem av fem möjliga 

 

Utgiven av: Bonnier Carlsen

 

ISBN: 9789179792794 (2023-09-25

 

Ta del av boken som ljudbok och E-bok via Storytel.

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar