Läslovsaktiviteter

 
När det är lov finns tiden för att läsa eller lyssna ikapp alla böcker man inte hunnit med…
Jag har även tidigare skrivit om vikten att hålla igång läsningen under sommaren.
 
 
 
 
Här delat jag även med mig av tips och idéer som man kan göra under barnboksveckan som även går att göra under läslovet på skolbibliotek, bibliotek och andra verksamheter som är öppet under lovet. 
 

Men visste du om att de även finns bokrelaterade aktiviteter att göra tillsammans med familjen. Här nedan kommer jag att berätta dela med mig av olika saker som man kan göra tillsammans med sin familj eller ensam under barnboksveckan, läslovet och under sommaren.

Vi möter Halvdan Viking på museet Vikingaliv.
 

En dagstur till nyöppnade museet Vikingaliv ~ Stockholms nya museum om vikingatiden på Djurgården är ett måste.Vikingaliv vilar på historiska fakta kombinerat med de allra senaste rönen om vikingarnas historia. Fakta som kommer att förmedlas pedagogiskt, lekfullt och interaktivt. Vikingaliv kommer att bjuda på illusioner, fantasi och spännande berättelser.

Ragnfrids Saga är en 11 minuter lång vikingafärd, där du som besökare får följa med på en resa som visar delar av den verkliga vikingahistorien. Här möter du huvudpersonen Ragnfrid och hennes man Harald och får följa med till gårdarna, möta hövdingar, se slavhandeln i öst och plundringen i väst samt följa med i skapandet av makt och religiösa sedvänjor. Genom ljud, ljus, miljöer och stämningar skapas en illusion av att du är där – på plats.

Resan börjar hos Ragnfrid och Harald, på det vackra men tärda Frösala gård i Uppland och tar dig sedan med via Birka, över Östersjön till Kiev och Miklagård och slutligen vidare till Hedeby och de engelska öarna. Kommer Harald att överleva stormar och drabbningar för att rädda gården?

~Detta är en helt magisk lite resa som riktar sig från 7 år, som jag anser att man bör börja med innan man går på själva utställningen. Den är så bra gjort, med härliga effekter tillsammans med underbart uppbyggda dioraman och med så levande figurer tillsammans ljud, bild och de härliga effekterna blir det en resa tillbaka i tiden som du inte kommer glömma bort i första taget.

Vem är då Halvdan Viking?

Jo, en smart pojke i tioårsåldern och bor i vikingabyn Östbyn.

Som vi får läsa om i böckerna Halvdan Viking skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem.


Här finns gott om möjligheter att utveckla ett historiskt intresse för 6-10 år och är perfekt att läsas eller lyssnas på innan man ska besöka Vikingaliv för på museet kommer man att träffa på Halvdan Viking och hans vän Meia som visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.

Bild

 
 
 

Bild

 

Här har jag skapat en boktrailer till bokserien Halvdan Viking

Om Halvdan och hans vän Meia får vi följa under deras liv och deras olika äventyr i en miljö som utspelar sig under vikingatiden, just när kristendomen är på intåg.
 
Ta del av den separata bokrecensionen kring bokserien Halvdan Viking.

Det finns även lärarhandledning till de första böckerna på bokförlagets hemsida.

Det finns många bra böcker kring vikingatiden och här har jag gjort en affisch med några riktigt bra vikingaböcker. Jag har även skapat ett temainlägg om böcker kring “Forntiden – Från bondestenåldern till vikingatiden.”
 

 

Bild

PAX för att gå promenix.

De är nog inte så många barn och unga läsare som missat PAX böckerna och nu finns även möjligheten att lyssna på bokserien via Storytale. Har ni ännu inte hunnit läsa alla böcker, varför inte ta chansen medan ni åker på bilsemester lyssna på bokserien tillsammans hela familjen. 

Bokserien riktar sig till 9-12 år, men läser eller lyssnar man tillsammans med en vuxen så passar den från 7 år. 

Pax”-böckerna är skrivna av Åsa Larsson och Ingela Korsell och illustrerad av Henrik Jonsson. Handlingen utspelar sig i nutid Mariefred, men har övernaturliga inslag kopplade till nordiska mytologi och folktro. 
Huvudpersoner i böckerna är bröderna Alrik och Viggo. Bröderna får ett uppdrag att bevara Mariefred från ondskans krafter och att skydda det hemliga magiska biblioteket som ligger under en kulle i staden. Serien ska komma ut i tio delar. Den åttonde delen, ”Vit­ormen”, har precis släppts och del nio ska komma i höst. Böckerna har liksom allt: både fantasy, spänning och skräck samtidigt som den innehåller vardag, humor och sorg.

I bokserien PAX ingår: Nidstången, Grimmen, Bjäran, Mylingen, Gasten, Näcken, Pesten,  Vitormen, Maran och Draugen.

Här kan ni ta del av den separata bokrecensionen kring Pax bokserien.

Här finns det även tillgång till gratis lärarhandledning till böckerna.

Jag har även skapat en Pax bokaffisch. och affischer på böcker som påminner om Pax böckerna och faktaböcker om väsen. Samt en tipspromenad.
 
 
 

Bild

För alla som läst eller lyssnat på serien måste jag tipsa om att ta raka vägen till Mariefred.

Där du nu kan uppleva bokserien ”Pax” på ett alldeles nytt sätt: Genom en ljudvandring i Mariefred där böckerna utspelar sig

Hur går då ljudvandringen till? 

Det du behöver är en Iphone 5 eller senare (vandringen fungerar inte på andra telefoner) och ett par hörlurar. Ladda ner appen Guidly (den är gratis) och bege dig sedan till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred. Där väntar en annan huvudperson på dig, den åldrade väktaren Estrid. När du trycker på play ger hon dig ett uppdrag: att bära en magisk sten genom Mariefred till kyrkoruinen där ondskan just nu är som starkast. Om du vågar vill säga. För längs vägen kommer du att möta flera läskiga varelser som vill stoppa dig.

De fanns tidigare en PAX vandring, men då utifrån en karta, med nu är det ett snäpp upp med den här ljudvandringen, för det kändes mer verkligt. Nu när man hör berättelsen och alla ljudeffekter är det som att man verkligen är i böckerna, det blev häftigt. En gång under vandringen hörde man hur någon sprang i gruset, och man vände mig om och såg nästan Alrik komma springandes framför sig.

Fakta och tekniska tips!

Tänk på att ha fulladdade batterier inför vandringen, då du måste kunna ha platstjänsten igång hela tiden. För att ladda ner appen behöver du ett utrymme på ungefär 150 MB i telefonen. Vandringen tar ungefär en timme.

Bild

PAX-GEOCACHING i Mariefred. Geocaching är en gps-stödd variant av skattjakt. En slags utomhuslek som utövas av miljoner människor över hela världen.Tolv cacher ligger ute och väntar på att bli hittade. Bara att ladda ner appen ”geocaching” och köra! 

 

Bli en egen superhjälte i rollspelet Handbok för superhjältar.

Baserat på den oerhört populära och bästsäljande bokserien ”Handbok för Superhjältar” kan du skapa din egen berättelse och bli en hjälte i Lisas gäng och bekämpa brott och elakheter i Rosenhill tillsammans med guidning av regelboken ”Handbok för Superhjältar: Rollspelet” .

Här kan du läsa mer om rollspelet.

Häng med Lasse och Maja på sommarlov!

Bild

 
Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut kniviga knepigheter? Då kommer du att gilla Lasse Majas sommarlovsböcker.
 
Det finns hittills 26 böcker i serien ”Lasse Majas Detektivbyrå”, där de populära detektiverna Lasse och Maja löser mysterier. Böckerna riktar sig till de yngre läsare ca 6 till 9 år. Serien handlar om en flicka (Maja) och en pojke (Lasse) som bor i den lilla staden Valleby. De har ett brinnande intresse för mysterier, och har därför startat en detektivbyrå. De brukar ofta hjälpa polismästaren med svåra fall som att hitta vem som stjäl dyra saker som plånböcker, klockor och mobiltelefoner. Böckerna utspelar sig alla i Valleby och stadens geografiska uppbyggnad framgår av den karta som inleder varje volym. Persongalleriet har en central roll i böckerna och samma person återkommer i flera volymer.
 
I serien Lasse Majas Detektivbyrå ingår:

​Diamantmysteriet
Hotellmysteriet
Cirkusmysteriet
Cafémysteriet
Mumiemysteriet
Biografmysteriet
Tågmysteriet
Tidningsmysteriet
Skolmysteriet
Guldmysteriet
Saffransmysteriet
Zoomysteriet, Biblioteksmysteriet
Fotbollsmysteriet
Kyrkomysteriet,
Kärleksmysteriet, Galoppmysteriet
Campingsmysteriet
Sjukhusmysteriet,
Simborgarmysteriet
Födelsedagsmysteriet
Schlagersabotören Cykelmysteriet
Brandkårsmysteriet
Fängelsemysteriet
Modemysteriet.
Silvermysteriet
 
Men böckerna går att läsa i vilken ordning som helst, då det är fristående berättelser.
 

Lasse Majas sommarlovsböcker är den perfekta läsningen på stranden, i bilen eller på kollo – en härlig blandning av roliga aktiviteter, pysselskoj och en helt ny berättelse om de berömda detektiverna Lasse och Maja i Valleby.Förutom tips på roliga aktiviteter och pysselskoj hittar du en helt ny berättelse om en lurig deckartävling på Valleby skola. Och missa inte den helt nyskrivna roliga novellen “Var är Sylvester?”

I Lasse Majas sommarlovsböcker kan du och dina kompisar hitta en massa kul aktivitetstips som räcker hela sommarlovet!

Testa dina Vallebykunskaper i ett klurigt quiz. Skriv hemliga meddelanden. Rita snygga Lasse Maja-bilder. Lämna signalement och fingeravtryck på kompissidor. Och mycket annat!

Måste du pusta lite? Ta en paus med saft och hembakt kaka, direkt från Valleby! Kakrecept levereras från stadens café.

Eller så kan man besöka Valleby lekparks om ligger i Huddinge kommun i Skogås. Adressen är Härbrevägen 2A.

Parken är alltid öppen och gratis att besöka

Eller gå på den omkringresande utställningen av Cirkus Splendido.

Lös mysteriet på Cirkus Splendido, gå in i cirkusvagnar, besök detektivbyrån och fundera ut chiffer. Den kluriga och interaktiva utställningen bygger på boken Cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis.

Läs mer här vart utställningen ska vara.

Här kan ni läsa om liknande utställningar som baserar sig på olika barnböcker och författare.

Man kan besöka Mulle Meck-parken i Järvastaden där har Mulle Meck och hans vänner samlats. Låt endast fantasin sätta gränser bland Restaurang Chez Nous, Daisy Diesels Garage och hajraketen. 

Parken är alltid öppen och gratis att besöka och den ligger på Gunnarbovägen 91, Solna.

Sommarboken vänder sig till dig mellan 8 och 12 år. Gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken ordnar träffar under sommaren. Alla får vara med. Det kvittar hur lite eller hur mycket du läser!

Lustläsning utan prestations- eller tävlingsmoment. Man lånar och läser vad man vill; kapitelböcker, faktaböcker, serier, ljudböcker och daisy. Sommarböckern på folkbiblioteken för att ge barnen en möjlighet att prata om sin läsning.

Kolla om ditt bibliotek är med. 

Om man deltar så får man en boklåda som kan se ut som en gammal trälåda eller en gympapåse, det är olika saker och teman för varje ny sommar.

Det blev ett längre blogginlägg denna gång, men helt klart värt att läsa, att låna böcker på ett bibliotek är mitt sista tips. Tänk dig att nästan ha biblioteket helt för dig själv under högsommaren, medan andra ligger på stranden kan du sitta och läsa i ett tyst bibliotek eller varför inte se om ditt bibliotek kommer ha några andra roliga aktiviteter under sommarlovet.Jag önskar alla en härlig sommar med massa läsning, sol och många glassar.

Om du kommer göra eller gjort någon av aktiviteterna ovan får du gärna svara med vad du tyckte om den aktiviteten.

Dela gärna detta inlägg:

60 Replies to “Läslovsaktiviteter”

 1. Superb website you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really like to be a part of group where I can get comments from other experienced individuals that share the same
  interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Bless you!

 2. Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say
  that this write-up very forced me to check out and do it!
  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 3. My brother suggested I might like this web site. He was totally
  right. This post truly made my day. You can not imagine
  just how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 4. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 5. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get three emails with the same comment.

  Is there any way you can remove people from that service?
  Cheers!

 6. It’s neawrly imposssible to find educated people
  for this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 7. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at
  work so I decided to check out your site on my iphone during lunch
  break. I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m amazed at how fast your
  blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, very good blog!

 8. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting
  a blog soon but have no coding know-how so I wanted to
  get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 9. Hi ԝould you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon bᥙt I’m having a toᥙgh time
  making ɑ decision between ВlogEngine/Wordpгess/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your deѕign and style seems
  different then mоst blogs and I’m lоoking for something completely unique.

  P.S Apologieѕ for beіng off-topic but I had to aѕk!

  Feel free to surf to my site … https://sutkilux.blogspot.com/

 10. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
  just wanted to say superb blog!

 11. Ӏts lіқe you read my mind! You appear to қnow so much about thiѕ, like you wrote the bоok in it
  or something. I think that you could do wіth a few рics to dгive tһe meѕsage home a bit, but other than that, thіs iѕ great blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

  Look at my ѕite: sutkilux.blogspot.com

 12. Hi there, I discovered your web site by way of Google while
  searching for a comparable subject, your site got here up,
  it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply became aware of your
  blog thru Google, and located that it is truly informative.

  I’m gonna be careful for brussels. I’ll appreciate if you happen to continue this in future.

  Many other people will probably be benefited out of your
  writing. Cheers!

 13. เล่นสล็อตแตกง่ายที่มีบริการฝากถอนออโต้รวดเร็วทันใจไม่มีขั้นต่ำ ไม่ต้องนั่งส่งสลิป มีคุณภาพที่บรรเจิดไม่เกิน5วินาที ก็สามารถเล่นเกมสล็อตได้เลย เว็บสล็อตออนไลน์ที่เมื่อลงทะเบียนสมัครสมาชิกใหม่รับในทันทีโบนัส100% รับสิทธิพิเศษมากมายก่ายกองด้านในตัวเกม ทั้งยังยังมีโปรโมชั่นเว็บสล็อตเยอะมากให้เลือกรับ เข้ามาร่วมสนุกและเพลิดเพลินไปกับเราเว็บตรงสล็อตหาเงินออนไลน์ที่สบายเพียงแค่มีเพียงโทรศัพท์เคลื่อนที่หรือคอมพิวเตอร์เพียงเท่านั้น เสี่ยงดวงได้ทุกหนทุกแห่ง ฝากถอนไม่มีอย่างน้อยเบิกเงินได้ไม่ยั้งตลอด
  24 ชั่วโมง SLOTLIVE22
  เล่นเกมสล็อตมือถือกล้วยๆรวมทั้งมีเกมให้เลือกเล่นล้นหลามนานาประการค่ายไม่ว่าจะเป็นPGSLOT AUTO,XOSLOT,เว็บโจ๊กเกอร์,LIVE22 SLOT เลือกได้ตามที่ใจต้องการของผู้เล่น
  อีกทั้งเว็บของเรายังเป็นเว็บสล็อตใหม่ล่าสุดมีความปลอดภัยชำระเงินจริง 100% ไม่มีประวัติการทุจริต มีความล้ำยุค เล่นง่าย
  รองรับระบบภาษาไทย มีเงินรางวัลมาก สล็อตแตกง่ายที่มาแรงชั้น 1 ของเมืองไทย ห้ามคลาดโอกาสที่จะร่ำรวยไปกับพวกเรา playslot888.com
  เล่นได้เงินจริงแน่ๆ มีเกมให้เลือกเล่นมากกว่า 60 เกม จุใจแน่ๆ
  ทั้งยังมีระบบการทดลองเล่นฟรี ไม่เสียตังค์แม้กระทั้งบาทเดียว สนใจลงทะเบียนสมัครสมาชิกวันนี้รับเครดิตฟรีไปเลย
  50%

 14. I absolutely love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my very
  own blog and want to learn where you got this
  from or just what the theme is named. Appreciate it!

 15. Finding ชอบ อยู่เพียงผู้เดียว รวม ชอบ ไปยัง โพสต์ของคุณ ปกติ มี
  ไลค์จาก Facebook เพื่อนสนิท It’s
  important to รอ สำหรับพวกเขา เพื่อนสนิท
  รักพวกเขา สถานะของเราหรือส่ง การรับ ไลค์ก็เหมือน ได้รับ ความน่าเชื่อถือ
  ที่ เราเป็น ชอบกันใน โซเชียลเน็ตเวิร์ก.

  เช่นเดียวกับชอบ ไม่สามารถ ข่มขู่ ซึ่งกันและกัน การหาชอบ เป็นเพียง กำหนดโดย ความปรารถนา ของ ทั้งหมด ที่ต้องการ มอบให้แก่พวกเขา เหมือน พัฒนา แฟน หน้าเว็บไซต์, โดยไม่คำนึงถึง วัตถุประสงค์ มันเป็น ทำสำหรับ แต่ ได้มา คนวันนี้ถึง มาก ชอบ
  เว็บไซต์
  ทั้งหมดนี้ ใช้เวลาเพียง สองสามนาที เพื่อให้สำเร็จ และ get it done
  ใน เพียงไม่กี่ ไม่ซับซ้อน วิธีการ.
  คุณสามารถค้นหา ไม่ซับซ้อน มาตรการ.

  เพราะ คุณจะพบ a วิธีการสำหรับสูบไลค์ด้วย คุณภาพสูง
  มีเซิร์ฟเวอร์ หลัก ที่สนับสนุน มาก บุคคล มูลนิธิ มั่นใจ ที่ทุกอย่าง อย่างที่คุณ ได้รับคือ
  คุ้มค่า เงินสด ชดเชย สุดท้ายแต่ไม่ท้ายสุด พยายาม ใช้ประโยชน์จาก เช่นเดียวกับปั๊ม บริการ ทันที เรา รับประกัน
  ว่าคุณจะ ไม่เคย จะ ไม่มีความสุข
  เช่นเดียวกับการสูบน้ำ เป็นไปได้ที่ ต้องแน่ใจว่า ทุก
  ๆ อย่าง เช่น added to your เว็บไซต์ คือ บุคคลที่ชอบ Fb คน ไม่มีเหมือนการสูบ สนับสนุน ให้กับ แต่ละ iOS
  และ Android วิธีการ เว็บไซต์ ของเราสามารถปั๊มไลค์
  แลกเปลี่ยน ไลค์ ใส่, รูปภาพ,
  standing, comments และ {you will find|you’ll find|y

 16. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed
  reading it, you’re a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back someday.
  I want to encourage you to continue your
  great writing, have a nice weekend!

 17. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful.
  I really like what you’ve acquired here, certainly like what you
  are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep
  it smart. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a great site.

 18. I must thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I really hope to see the same high-grade blog
  posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has
  motivated me to get my very own blog now 😉

 19. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might
  be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will often come back down the road.
  I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice
  day!

 20. Hi I am so glad I found your weblog, I really found you by error,
  while I was searching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now
  and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 21. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.

  Also, I have shared your site in my social networks!

 22. Ahaa, its pleasant conversation concerning this piece of writing at this placxe at thjs webpage, I have read all that, so at this tome
  me also commenting at this place.

  my web blog; Joe Sinkwitz Inteⅼlifluence (play.google.com)

 23. Xin chào đây, Bạn đã hoàn thành một сông việc
  tuyệt vời. Tôi ѕẽ chắc chắn tìm hiểu nó và cá nhân đề xuất cho bạn bè của tôi.

  Tôi tự tin һọ sẽ được һưởng lợi từ trang web nàʏ.

  my website :: Mê Laptop

 24. What i do not understood is in reality how you’re now
  not really a lot more well-appreciated than you might be
  now. You’re very intelligent. You know therefore considerably on the
  subject of this matter, produced me in my view imagine it from numerous varied angles.
  Its like men and women aren’t involved unless
  it’s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent.
  Always deal with it up!

 25. I’m no longer sure the place you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thanks for excellent information I used to be in search
  of this information for my mission.

 26. Chào bạn! Đіều này hơi lạc đề nhưng tôi
  cần một số hướng dẫn từ một blog đã có tên tᥙổi.
  Сó khó để thiết lập blog ϲủɑ riêng bạn không?
  Tôi không rành lắm nhưng tôi có thể tìm ra mọi tһứ khá nhanh.
  Tôі đang nghĩ về việc thiết lập củа riêng mình nhưng tôi không chắc nên ƅắt đầu từ đâu.

  Ᏼạn có bất kỳ điểm hoặc đề xuất nào
  không? Ⅽảm ơn

  Αlso visit mү homepаge Mê Laptop

 27. Xin chào, tôi tin rằng tôі thấy bạn đã
  truy сập blog so tôi đã đến để quay lại
  muốn?. tôi là cố ɡắng trong việc tìm kiếm đіều để nâng cao trang web
  củɑ tôi! Tôi đoán nó đủ để sử dụng
  một số khái niệm của bạn !!

  Aⅼso visit my site: Laptop DELL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *