Läslovsaktiviteter

 
När det är lov finns tiden för att läsa eller lyssna ikapp alla böcker man inte hunnit med…

Jag har även tidigare skrivit om vikten att hålla igång läsningen under sommaren.

 
 

 
 
 

Här delat jag även med mig av tips och idéer som man kan göra under barnboksveckan som även går att göra under läslovet på skolbibliotek, bibliotek och andra verksamheter som är öppet under lovet. 

 

Men visste du om att de även finns bokrelaterade aktiviteter att göra tillsammans med familjen. Här nedan kommer jag att berätta dela med mig av olika saker som man kan göra tillsammans med sin familj eller ensam under barnboksveckan, läslovet och under sommaren.

 

Vi möter Halvdan Viking på museet Vikingaliv.
 

 

En dagstur till nyöppnade museet Vikingaliv ~ Stockholms nya museum om vikingatiden på Djurgården är ett måste.Vikingaliv vilar på historiska fakta kombinerat med de allra senaste rönen om vikingarnas historia. Fakta som kommer att förmedlas pedagogiskt, lekfullt och interaktivt. Vikingaliv kommer att bjuda på illusioner, fantasi och spännande berättelser.

Ragnfrids Saga är en 11 minuter lång vikingafärd, där du som besökare får följa med på en resa som visar delar av den verkliga vikingahistorien. Här möter du huvudpersonen Ragnfrid och hennes man Harald och får följa med till gårdarna, möta hövdingar, se slavhandeln i öst och plundringen i väst samt följa med i skapandet av makt och religiösa sedvänjor. Genom ljud, ljus, miljöer och stämningar skapas en illusion av att du är där – på plats.

Resan börjar hos Ragnfrid och Harald, på det vackra men tärda Frösala gård i Uppland och tar dig sedan med via Birka, över Östersjön till Kiev och Miklagård och slutligen vidare till Hedeby och de engelska öarna. Kommer Harald att överleva stormar och drabbningar för att rädda gården?

~Detta är en helt magisk lite resa som riktar sig från 7 år, som jag anser att man bör börja med innan man går på själva utställningen. Den är så bra gjort, med härliga effekter tillsammans med underbart uppbyggda dioraman och med så levande figurer tillsammans ljud, bild och de härliga effekterna blir det en resa tillbaka i tiden som du inte kommer glömma bort i första taget.

 

Vem är då Halvdan Viking?

 

Jo, en smart pojke i tioårsåldern och bor i vikingabyn Östbyn.

 

Som vi får läsa om i böckerna Halvdan Viking skrivna av Martin Widmark och illustrerade av Mats Vänehem.

 


Här finns gott om möjligheter att utveckla ett historiskt intresse för 6-10 år och är perfekt att läsas eller lyssnas på innan man ska besöka Vikingaliv för på museet kommer man att träffa på Halvdan Viking och hans vän Meia som visar de yngre besökarna hur det var att leva på vikingatiden.

 

Bild

 
 
 

Bild

 

Här har jag skapat en boktrailer till bokserien Halvdan Viking

 

Om Halvdan och hans vän Meia får vi följa under deras liv och deras olika äventyr i en miljö som utspelar sig under vikingatiden, just när kristendomen är på intåg.

 

Ta del av den separata bokrecensionen kring bokserien Halvdan Viking.

 

Det finns även lärarhandledning till de första böckerna på bokförlagets hemsida.

 

Det finns många bra böcker kring vikingatiden och här har jag gjort en affisch med några riktigt bra vikingaböcker. Jag har även skapat ett temainlägg om böcker kring “Forntiden – Från bondestenåldern till vikingatiden.”

 

 

Bild

 

PAX för att gå promenix.

 

De är nog inte så många barn och unga läsare som missat PAX böckerna och nu finns även möjligheten att lyssna på bokserien via Storytale.

 

Har ni ännu inte hunnit läsa alla böcker, varför inte ta chansen medan ni åker på bilsemester lyssna på bokserien tillsammans hela familjen. 

 

Bokserien riktar sig till 9-12 år, men läser eller lyssnar man tillsammans med en vuxen så passar den från 7 år. 

Pax”-böckerna är skrivna av Åsa Larsson och Ingela Korsell och illustrerad av Henrik Jonsson. Handlingen utspelar sig i nutid Mariefred, men har övernaturliga inslag kopplade till nordiska mytologi och folktro. 
Huvudpersoner i böckerna är bröderna Alrik och Viggo. Bröderna får ett uppdrag att bevara Mariefred från ondskans krafter och att skydda det hemliga magiska biblioteket som ligger under en kulle i staden. Serien ska komma ut i tio delar. Den åttonde delen, ”Vit­ormen”, har precis släppts och del nio ska komma i höst. Böckerna har liksom allt: både fantasy, spänning och skräck samtidigt som den innehåller vardag, humor och sorg.

 

I bokserien PAX ingår: Nidstången, Grimmen, Bjäran, Mylingen, Gasten, Näcken, Pesten,  Vitormen, Maran och Draugen.

Här kan ni ta del av den separata bokrecensionen kring Pax bokserien.

 

Här finns det även tillgång till gratis lärarhandledning till böckerna.

 

Jag har även skapat en Pax bokaffisch. och affischer på böcker som påminner om Pax böckerna och faktaböcker om väsen. Samt en tipspromenad.

 
 
 

Bild

 

För alla som läst eller lyssnat på serien måste jag tipsa om att ta raka vägen till Mariefred.

 

Där du nu kan uppleva bokserien ”Pax” på ett alldeles nytt sätt: Genom en ljudvandring i Mariefred där böckerna utspelar sig

 

Hur går då ljudvandringen till? 

 

Det du behöver är en Iphone 5 eller senare (vandringen fungerar inte på andra telefoner) och ett par hörlurar. Ladda ner appen Guidly (den är gratis) och bege dig sedan till runstenarna utanför Gripsholms slott i Mariefred. Där väntar en annan huvudperson på dig, den åldrade väktaren Estrid. När du trycker på play ger hon dig ett uppdrag: att bära en magisk sten genom Mariefred till kyrkoruinen där ondskan just nu är som starkast. Om du vågar vill säga. För längs vägen kommer du att möta flera läskiga varelser som vill stoppa dig.

 

De fanns tidigare en PAX vandring, men då utifrån en karta, med nu är det ett snäpp upp med den här ljudvandringen, för det kändes mer verkligt. Nu när man hör berättelsen och alla ljudeffekter är det som att man verkligen är i böckerna, det blev häftigt. En gång under vandringen hörde man hur någon sprang i gruset, och man vände mig om och såg nästan Alrik komma springandes framför sig.

 

Fakta och tekniska tips!

 

Tänk på att ha fulladdade batterier inför vandringen, då du måste kunna ha platstjänsten igång hela tiden. För att ladda ner appen behöver du ett utrymme på ungefär 150 MB i telefonen. Vandringen tar ungefär en timme.

 

Bild

 

PAX-GEOCACHING i Mariefred. Geocaching är en gps-stödd variant av skattjakt. En slags utomhuslek som utövas av miljoner människor över hela världen.Tolv cacher ligger ute och väntar på att bli hittade. Bara att ladda ner appen ”geocaching” och köra! 

 

 

Bli en egen superhjälte i rollspelet Handbok för superhjältar.

 

 

Baserat på den oerhört populära och bästsäljande bokserien ”Handbok för Superhjältar” kan du skapa din egen berättelse och bli en hjälte i Lisas gäng och bekämpa brott och elakheter i Rosenhill tillsammans med guidning av regelboken ”Handbok för Superhjältar: Rollspelet” .

 

Här kan du läsa mer om rollspelet.

 

Häng med Lasse och Maja på sommarlov!

 

Bild

 
 

Gillar du att läsa kluriga deckare och lista ut kniviga knepigheter? Då kommer du att gilla Lasse Majas sommarlovsböcker.

 

Det finns hittills 26 böcker i serien ”Lasse Majas Detektivbyrå”, där de populära detektiverna Lasse och Maja löser mysterier. Böckerna riktar sig till de yngre läsare ca 6 till 9 år. Serien handlar om en flicka (Maja) och en pojke (Lasse) som bor i den lilla staden Valleby. De har ett brinnande intresse för mysterier, och har därför startat en detektivbyrå. De brukar ofta hjälpa polismästaren med svåra fall som att hitta vem som stjäl dyra saker som plånböcker, klockor och mobiltelefoner. Böckerna utspelar sig alla i Valleby och stadens geografiska uppbyggnad framgår av den karta som inleder varje volym. Persongalleriet har en central roll i böckerna och samma person återkommer i flera volymer.

 

I serien Lasse Majas Detektivbyrå ingår:

 

​Diamantmysteriet
Hotellmysteriet
Cirkusmysteriet
Cafémysteriet
Mumiemysteriet
Biografmysteriet
Tågmysteriet
Tidningsmysteriet
Skolmysteriet
Guldmysteriet
Saffransmysteriet
Zoomysteriet, Biblioteksmysteriet
Fotbollsmysteriet
Kyrkomysteriet,
Kärleksmysteriet, Galoppmysteriet
Campingsmysteriet
Sjukhusmysteriet,
Simborgarmysteriet
Födelsedagsmysteriet
Schlagersabotören Cykelmysteriet
Brandkårsmysteriet
Fängelsemysteriet
Modemysteriet.

Silvermysteriet

 

Men böckerna går att läsa i vilken ordning som helst, då det är fristående berättelser.

 

Lasse Majas sommarlovsböcker är den perfekta läsningen på stranden, i bilen eller på kollo – en härlig blandning av roliga aktiviteter, pysselskoj och en helt ny berättelse om de berömda detektiverna Lasse och Maja i Valleby.Förutom tips på roliga aktiviteter och pysselskoj hittar du en helt ny berättelse om en lurig deckartävling på Valleby skola. Och missa inte den helt nyskrivna roliga novellen “Var är Sylvester?”

 

I Lasse Majas sommarlovsböcker kan du och dina kompisar hitta en massa kul aktivitetstips som räcker hela sommarlovet!

 

Testa dina Vallebykunskaper i ett klurigt quiz. Skriv hemliga meddelanden. Rita snygga Lasse Maja-bilder. Lämna signalement och fingeravtryck på kompissidor. Och mycket annat!

 

Måste du pusta lite? Ta en paus med saft och hembakt kaka, direkt från Valleby! Kakrecept levereras från stadens café.

 

Eller så kan man besöka Valleby lekparks om ligger i Huddinge kommun i Skogås. Adressen är Härbrevägen 2A.

Parken är alltid öppen och gratis att besöka

Eller gå på den omkringresande utställningen av Cirkus Splendido.

 

 

Lös mysteriet på Cirkus Splendido, gå in i cirkusvagnar, besök detektivbyrån och fundera ut chiffer. Den kluriga och interaktiva utställningen bygger på boken Cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis.

 

Läs mer här vart utställningen ska vara.

 

Här kan ni läsa om liknande utställningar som baserar sig på olika barnböcker och författare.

Man kan besöka Mulle Meck-parken i Järvastaden där har Mulle Meck och hans vänner samlats. Låt endast fantasin sätta gränser bland Restaurang Chez Nous, Daisy Diesels Garage och hajraketen. 

 

Parken är alltid öppen och gratis att besöka och den ligger på Gunnarbovägen 91, Solna.

Sommarboken vänder sig till dig mellan 8 och 12 år. Gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken ordnar träffar under sommaren. Alla får vara med. Det kvittar hur lite eller hur mycket du läser!

Lustläsning utan prestations- eller tävlingsmoment. Man lånar och läser vad man vill; kapitelböcker, faktaböcker, serier, ljudböcker och daisy. Sommarböckern på folkbiblioteken för att ge barnen en möjlighet att prata om sin läsning.

 

Kolla om ditt bibliotek är med. 

 

Om man deltar så får man en boklåda som kan se ut som en gammal trälåda eller en gympapåse, det är olika saker och teman för varje ny sommar.

Det blev ett längre blogginlägg denna gång, men helt klart värt att läsa, att låna böcker på ett bibliotek är mitt sista tips. Tänk dig att nästan ha biblioteket helt för dig själv under högsommaren, medan andra ligger på stranden kan du sitta och läsa i ett tyst bibliotek eller varför inte se om ditt bibliotek kommer ha några andra roliga aktiviteter under sommarlovet.Jag önskar alla en härlig sommar med massa läsning, sol och många glassar.

 

 

Om du kommer göra eller gjort någon av aktiviteterna ovan får du gärna svara med vad du tyckte om den aktiviteten.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar