Nordiska väsen av Johan Egerkrans

Bild

De kan se ut som oss, men tillhör en annan värld. De går under många namn och antar många former. De är gäckande, förföriska och farliga. De går under namn som de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör.

I nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt påminna människor om att ha respekt för naturen.
En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande Näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen.

Bild

Nordiska väsen är en sammanställning av väsen som befolkar den svenska folktron är ett kulturarv som är viktigt att vi inte glömmer bort och det är något så ovanligt som en bok som passar alla åldrar och som kan bläddras i under flera omgångar.
Man skulle även kunna använda boken som en faktabok när man läser PAX-bokserie.  Liknade böcker som denna är faktaböckerna Väsenologi och Mer Väsenologi.

Boktitel: Nordiska väsen
Författare & Illustratör: John Egerkrans
Målgrupp: 9 – 12 år, men passar alla åldrar
Kategori: Nordiska naturväsen, faktabok, övernaturligt, sagor, sägner, mytologi, svensk folktro, naturväsen, boktema natur-och sagoväsen
Bokförlag: B.Wahlströms
ISBN: 9789132161438
Köp boken på: Adlibris, Bokus

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar