En kompisbok baserat på barnkonventionen av Linda Palm

Genom vardagsnära och igenkännande berättelser blir kompisböckerna redskap för att öka barnens kunskap och synliggör barnens rättigheter på ett tydligare och förståeligare sätt genom bild och text.

I sagorna om Igelkott, Kanin och deras kompisar får barnen en förståelse för vikten av tolerans och respekt för andra människor.
Sagorna är tänkta att vara en ingång till det långsiktiga arbete med Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna som ska fortgå genom förskolan och grundskolan.
Dessa pedagogiska och viktiga böcker kan under ett lekfullt lärande användas för att stärka barnen och gruppen och lär väcka många tankar, funderingar och kanske också frågor hos liten som stor.

Bild

Sagorna med Kanin och Igelkott och deras kompisar är igenkännande karaktärer från ”kompisböckerna” som jag tidigare har läst och recenserat här.

Det finns även böckerna Rätt lätt 1 och Rätt lätt 2 som förmedlar rättigheterna med humor och träffsäkerhet som får barn och vuxna att förstå svåra begrepp i barnkonventionen. Rätt lätt 1 riktar sig till barn i åldrarna 3 – 6 år år och Rätt lätt 2 riktar sig till 7 – 12 år.

Följande titlar ingår i materialet:

* En egen plats
* Ett eget namn
* Få vård
* Lika värde
* Säga sitt
* Känna trygghet
* Lek, vila och fritid
* Gå i skola
* Äta mat
* Barnets bästa
Till varje enskild bok tas de olika artiklarna upp utifrån olika igenkännande händelser inom förskolan som sedan vinklas så att de baseras på barnkonventionens regler.
I slutet av varje bok finns frågor som kan användas som diskussionsunderlag mellan barn och vuxen. Här nedan kan ni ta del utan två baksidor av diskussionsfrågorna så att ni får en uppskattning om dem.
Till materialet finns även ett kostnadsfritt extramaterial med tomma ramar där barnen själva tolkar artiklarna och ritar sin egen version.
Barnkonventionen finns även som en affisch tillsamman med kompisarna Kanin och Igelkott.. Här synliggörs 10 olika regler från barnkonventionens 54 olika regler utifrån ett barnperspektiv.

Affischen finns som pdf som A3, att ladda ner och printa ut kostnadsfritt på Natur & Kulturs hemsida under kostnadsfritt material.

Jag har själv tagit del av dessa böcker genom Ugglo appen som är ett digitalt bibliotek av barnböcker och som fungerar som en språkutvecklande tjänst för förskola och skola.
Här kunde man både läsa själv och titta på de uttrycksfulla illustrationerna eller få texten uppläst samtidigt som man kan titta på bilderna. Det enda man missar när man läser böckerna genom appen är att man inte får tillgång till diskussionsfrågorna på baksidan av boken, vilket är synd då man betalar för ett konto.
Via mitt Pearltrees konto (gratis konto) har jag själv samlat massa material kring barnens rätt och barnkonventionen. Det är allt från sånger till målarbilder,  pedagogiskt material och olika affischer.

Författare: Linda Palm
Illustratör: Lisa Sollenberg
Målgrupp: 3 – 8 år
Kategori: Barnkonventionen, social utveckling, No, So, barnens rättigheter, FN – Dagen, bilderböcker
ISBN: 9789127435575
Böckerna får att köpa via Adlibris, Bokus och Natur & Kultur

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar