I dyslexiernas värld & möjligheterna till hjälpmedel

Den 7 oktober är det internationella Dyslexidagen!
Dyslexiveckan 2022 är den 3 – 9 oktober. Årets tema är “Allas rätt till läsning”, ett ämne som alltid är aktuellt.
På Dyslexiförbundets hemsida slår de ett slag för läsarens rätt till begripliga texter. Författare och producenter av litteratur, text och information behöver lära sig mer om vad som gör en text lättare att läsa och förstå för personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Där kan ni ladda ner material om vad som händer under veckan i de olika regionerna.
Bokstäver kan vara knepiga.
Ibland står de inte ens stila.
Brotta ner bokstav för bokstav och gör dom till dina.
Skratta åt dem. Älska dem.
Steg för steg kan du erövra språket och göra dom till ditt.
Forma din bokstav nu!
Jag har haft dyslexi så långt tillbaka att jag kommer ihåg i grundskolan hur jag alltid hade huvudverk, blev trött när vi skulle läsa och skriva.
Jag fick redan tidigt gå iväg till specialpedagogen för att träna på läsning och skrivning. Då fanns inga hjälpmedel som det gör idag.
Det var bara att träna och träna.
Jag kommer ihåg en gång i mellanstadiet när några klasskamrater frågade vad jag gjorde när jag alltid gick iväg från klassrummet.
Då sa jag på skoj att jag höll på att utbilda mig som spion.
Idag slukar jag böcker både genom att läsa riktiga böcker, E- böcker och lyssna på ljudböcker och bokpoddar.
Tyvärr har en del av mina kroniska utmatnings-och smärtsjukdomar gjort att jag inte längre orkar läsa och hålla i tjocka vuxenböcker, då är det så bra att det finns möjlighet att lyssna på många av dessa böcker.
Och som ni märker så stoppar inte dyslexi mig att skriva. Visst lyser det säkert igenom i texterna när det finns ord som är felstavade, meningar som är uppbyggda på “fel” sätt eller alla gånger som jag särskriver.
Tyvärr finns det alltid “skrivpoliser” som uttrycker sig klumpigt för att rätta en. Men om du vet med dig att du är sådan “Skrivpolis”, tänk på att detta är en typ av handikapp och ingenting jag och alla andra gör med flit.
Självklart använder jag mig av rättningsprogram, men det är inte 100% tillförlitliga. Så nästa gång du vet med dig att du ska vara där med pekpinnen, tänk på hur du uttrycker dig.
Idag lever min son med dyslexi och från början hade han kraftig läs och skrivsvårigheter, men jag kände igen alla hans svagheter inom läsning och skrivning och visste hela tiden att han hade dyslexi. Tack och lov har han som många andra möjligheten idag att använda sig av dagens teknisk med olika hjälpmedel.
Idag finns det som sagt en uppsjö med hjälpmedel på grund av dagens teknik inom dator, plattor och mobiler. Både när det gäller läsning, lyssning och skrivning.
Men varför hjälpmedel?
Koppling till Lgr 11
- Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.
- Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.
Läsnings hjälpmedel
Till PC
Word Read Plus är ett svenskt talsyntesprogram som innehåller både svenska och engelska talsyntes. Talsyntesen som innehåller flera språk hjälper också eleven i språkundervisning.
Talsyntesen kan ljuda bokstäver, läsa enskilda ord, meningar och långa texter. Word Read Plus fungerar i de flesta skrivprogram som till exempel på Internet, e-post och i Microsoft Word.
Till Surfplattor samt PC
För de som använder surfplatta av annat märke än Apple samt PC rekommenderar jag starkt ett besök på Tortalk hemsida de har lyckats med att använda talsyntesen på ett riktigt bra sätt.
Med TorTalk installerat på din dator behövs bara två klick för att lyssna på all text på skärmen. Det fungerar för alla e-böcker, låsta pdf-filer och text på inscannade bilder.
Ipad och Iphone hjälpmedel
Ipad och Iphone har numera både talsyntes och diktafon inbyggt. Du kan alltså nu mera läsa med öronen.
Men först måste du ställa in de hjälpmedlet.
Voice Over läser upp objekt på skärmen:
- Markera ett objekt med ett tryck.
- Tryck snabbt två gånger för att aktivera objektet.
- Rulla med tre fingrar.
- Därefter finns möjligheten att välja läshastighet, olika typer av röster, lägga till flera språk och många flera andra inställningar.
- Nu markerar man bara texten och trycker på läs upp så läser din Ipad/Iphone upp texten för dig.
- Börja med att gå in på inställningar via din iPhone/iPad.
- Gå in på allmänt.
- Välj hjälpmedel.
- Gå in på Voice Over
- Här klickar du i att du vill använda dig av Voice Over
Dock anser jag att denna funktion inte är bäst, men det är bra att den finns.
Bild med text hjälpmedel app
Nu har det kommit en ny, betydligt mindre omständlig Prizmo-app: Prizmo Go. I Prizmo Go går det betydligt snabbare och enklare att ta ett kort på en text och direkt få denna uppläst (med iOS inbyggda röster). Dessutom är den gratis och kräver ingen internetuppkoppling. Prizmo Go hittar du i App Store för iPhone och iPad.
Gör så här:
1. Starta appen. Du hamnar direkt i kameraläge. Via inställningsknappen längst upp till vänster väljer du önskat språk för textigenkänning. I nuläget finns det tio olika språk, varav svenska är ett.
Håll kameran stadigt över texten och ta ett foto. Textigenkänningen påverkas mycket utav hur bra bildkvaliteten är. Om man är lite ostadig på handen kan det vara bra att använda en telefon/läsplatteinställning av något slag. Det går även att hämta en en bild från kamerarullen.
vBooks PDF Voice Reader – Enkelt upplysningsstöd
vBookz PDF Voice Reader är en app som läser upp dina pdf:er
Talböcker / ljudböcker
Är ett gratis läsprogram för datormobiler eller surfplattor, och det går att ladda ner från internet. Alla som har rätt att låna talböcker kan logga in via Myndigheten för tillgängliga medier och få tillgång till alla deras böcker direkt i mobilen eller på surfplattan. För att få tillgång till tjänsten måste man först registrera sig på sitt hembibliotek alt att skolan har köpt in tjänsten.
Talböcker är en inläst version av en textbok. Rösten kan vara mänsklig eller syntetisk. Talböcker tas fram för personer med läshandikapp. Både produktion och användning regleras i upphovsrättslagen. Ljudböcker är rent kommersiella och kan köpas av vem som helst i vanliga handeln. Myndigheten för tillgängliga medier – MTM – har många nedladdningsbara talböcker i sitt bibliotek. Det finns möjlighet för låntagare att själva ladda ner talböcker, “egen nedladdning” eller att läsa dem direkt i Legimus (en tjänst från MTM). För att få tillgång till böckerna måste du först registrera dig på ditt lokala bibliotek. En stor del av MTM:s böcker är skönlitteratur, men där finns också faktaböcker och litteratur för studerande på högskola. Ett samlingsnamn för digitala böcker med enbart text, eller med text i kombination med ljud, bild eller film är e-böcker.
Lyssna på läromedel direkt i din telefon eller läsplatta. Information om appen.
StavaRex är ett rättstavningsprogram på svenska. Det är utvecklat speciellt med tanke på personer med läs- och skrivsvårigheter, men det är också bra för alla som behöver stöd för sin stavning. Stava Rex finns för PC och Mac.
SpellRight är ett rättstavningsprogram på engelska. Det rättar engelska stavfel och grammatikfel. Det är utvecklat för att användas av dem som skriver på engelska som andraspråk och för personer med läs- och skrivsvårigheter, men det är precis som Stava Rex bra för alla som behöver stöd för sin stavning. SpellRight finns för PC och Mac.
Använder man sig av Google Chrome eller Chromebooks.
En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store och här kan även finns en hel del hjälpmedel.
“Suggest My Word” är en enkel rättstavnings app till iPhone och android som finns på olika språk.
Bra sidor där information om hjälpmedel vid läsning, lyssning och skrivande.
Logopedskolan är en toppen sida som är fylld med tips på appar och program mm till bl.a. Android-appar, Ipad-appar, dataprogram och Chrome/Google doc tillägg och mycket mera.
Dyslexibutiken.se kan man finna läs hjälpmedel och skrivhjälpmedel mm.
Dyslexiföreningen kan man finna information om dyslexi.
Via denna Pdf kan du få ta del av ännu fler tips på böcker och appar om läs- och skrivsvårigheter samt dyslexi.
På min Pearltreessida har jag samlat andra sidor om hjälpmedel vid dyslexi och skriv och- lässvårigheter.

Det som även är bra med bokserien är att det finns flera böcker i en och samma fristående serie så att läsarna känner igen karaktärerna, miljön och språket. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.
Kompisgänget är en bokserie med aktuella och viktiga ämnen som är igenkännande hos barn i lågstadieåldern. Här lyfts problemställningarna på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt och öppnar upp för diskussion.
Böckerna är uppbyggda i stil med grafiska serieböcker med en väldigt lättläst text som är lätt att avkoda och med hjälp av bilderna som ger mycket bildstöd hjälper de till att skapa ett bra flyt i läsningen.
Bokserien Kompisgänget är en passade bokserie som specialpedagoger och grundskolelärare kan ha som redskap för att hjälpa barn med lässvårigheter och dyslexi.
Bokserien är utgiven av bokförlaget Hegas som fokuserar på att publicera lättlästa, spännande, roliga och viktiga böcker inom olika genrer och för barn mellan 6 till 15+. Till alla deras böcker finns även lärarhandledningar.