Öka läslusten med serier

Visste ni om att serietidningens dag är den 2 mars!

Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer!

Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.

Forskning visar att serier kan öka läsglädjen hos barn, särskilt hos dem som har lite svårare för att läsa. dessutom visar att läsande av serietidningar får barn att ta sig an mer avancerad text. Forskningen visar också att serier får barnen att lära sig, och använda, mer avancerade ord som de normalt inte skulle använda.

5 själv varför det är bra för barn att läsa grafiska serieromaner!

1. Att läsa grafiska romaner utvecklar empati genom att hjälpa barn och tonåringar att förhålla sig till människor som skiljer sig från dem.

Konsten i grafiska romaner gör det lättare för läsarna att förhålla sig till karaktärerna och föreställa sig hur det skulle känna sig att vara i en liknande situation, som bygger empati. Det unika formatet ger också ett sätt att “avslöja orättvisa och undersöka komplexa sociala frågor, precis som unga vuxna romaner gör”. Förklarar utbildnings forskaren JB Carter.

2. Grafiska romaner ger eleverna möjligheten att läsa över sina oberoende läsnivå så att de kan engagera sig i mer utmanande texter. 

De flesta barn och tonåringar kan förstå och diskutera läsmaterial över deras oberoende läsnivå. Som föräldrar ser vi detta i aktion när vi läser en bildbok som “De tre små grisarna” till en dagis eller första klassare. I slutet av historien kan de flesta barn berätta vad som hände med grisarna och vargen, även om de bara kan läsa några få ord. “Kombinationen av ord och bilder i [serier och grafiska romaner] ger en möjlighet för byggnadsställning för vissa läsare och också en ny modalitet som intresserar och lockar fler duktiga läsare,” förklarar utbildningsforskaren G. Yang. “När barn läser roliga, komplexa och övertygande berättelser är de motiverade att läsa mer, så grafiska romaner kan vara bra springbräda för längre textverk.”
Denna sammanfattning har tagit mig minst 1 vecka & många gånger med min mans hjälp att komma på orden.

3. De grafiska romaner jämnar de akademiska spelområdet. 

Ett barns läsförmåga är inte en indikator på intelligens, men ändå får kämpar läsare ofta lättare böcker som tenderar att ha mindre komplicerade eller köttiga handling. Resultatet? Mindre skickliga läsare har inte chansen att flexa sina intellektuella muskler och diskutera komplexa frågor, teman och karaktärer. Det är därför Kyle Redford, Yale Center for Dyslexia and Creativity, hänvisar till grafiska romaner som ”de stora utjämnarna” eftersom de ”bjuder in alla nivåer av läsare till att läsa konversationer. Eftersom alla kan läsa grafiska romaner kan alla prata om dem.”

4. Att läsa grafiska romaner bygger förståelse och kritiskt tänkande.  

Att läsa en grafisk roman innebär mer än bara att förstå orden på sidan och titta på konst som kompletterar orden. Konsten berättar faktiskt en del av historien. Så läsaren måste avkoda och förstå texten, bilderna och förhållandet mellan de två, vilket kräver kritiskt tänkande färdigheter som att dra slutsatser och göra slutsatser. Men det är goda nyheter, enligt utbildnings forskaren PE Griffith, eftersom bearbetning av text och bilder tillsammans leder till bättre återkallande och överföring av lärande. Med grafiska romaner lär sig studenter inte bara materialet snabbare, de lär sig det bättre.

5. Grafiska romaner gör läsningen spännande för barn och tonåringar! 

Studier visar att grafiska romaner är ett fördraget format för både pojkar och flickor, och för både kämpande och skickliga läsare, vilket strider mot myten att grafiska romaner är främst för pojkar och barn som “inte är bra läsare.” Utbildningsforskare B. Edwards upptäckte också att elever som inte var intresserade av att läsa var mer benägna att läsa grafiska romaner, eftersom de gillade formatet och kände att de kunde utmana sig själva mer.

Här kan ni läsa mer forskning varför serier är bra och varför det är bra att använda sig av grafiska serier i undervisningen.

Därför kan serier lyfta undervisningen!

Serietidningar är ett underskattat redskap som kommer att lyfta undervisningen. Det menar forskaren Lars Wallner som har skrivit en lärobok om hur läsning och skapandet av serier kan användas i pedagogiskt syfte.
– Serier är ett utmärkt sätt att ta undervisningen till nya nivåer.

5 tips på hur du som lärare använder kan använda serier i undervisningen.

1

Hitta en serie som är lätt för dina elever att relatera till (beroende på åldersgrupp och intresse naturligtvis), låt dem läsa i par eller enskilt och diskutera budskapet i serien och hur tecknare och författare använder bilder och dialog för att förmedla budskap, skapa känsla, med mera. Det här låter elever som är visuellt orienterade få använda dessa kunskaper för att se saker som kanske inte annars används i läsningen.

2

Kopiera upp en serie (som är några sidor lång) och klipp ut ett antal serierutor från denna och be eleverna skapa en egen serie med dessa rutor. Låt dem diskutera och argumentera hur berättelsen ska se ut och varför, och i vilken ordning rutorna ska komma. Detta kräver samarbete och att eleverna kan argumentera utifrån bilderna kring logiken i sin struktur.

3

Låt eleverna designa en serie där de beskriver en naturvetenskaplig process till exempel vattnets kretslopp, näringskedjan eller en enkel mekanism. Detta låter eleverna arbeta med det visuella berättandet som är vanligt inom naturvetenskapen och som underlättar för oss att också tänka visuellt, och kan ses som en del i till exempel dokumentation av undersökningar och tekniska lösningar

4

Gör ett projekt kring svenska serieskapare (d.v.s. författare), låt eleverna hitta information om några av våra mest kända svenska serieskapare, till exempel Martin Kellerman, Liv Strömquist, Kim W. Andersson, Nina Hemmingsson eller andra. Diskutera olika stilar på tecknande, olika typer av berättelser (seriestrippar/serieromaner/enskilda rutor), med mera. Detta visar eleverna olika sätt att teckna och berätta, och olika format på serier för att demonstrera bredden i mediet.

5

Ta en traditionell berättelse (till exempel Rödluvan) och skriv ut den i textform. Be eleverna i grupp att designa berättelsen i serieform. Utmana dem kring hur många serierutor som behövs för att berätta sagan om Rödluvan, vilka scener behöver illustreras, behövs det någon dialog, och i så fall hur mycket och vad. På det här sättet får eleverna resonera kring berättarteknik, relationen mellan bild och text, läsarens förståelse av serien och så vidare

Via sidan Serier i undervisningen kan ni ta del av en lärarhandledning om hur man kan skapa serier, vad man bör tänka på och tomma serierutor.

När jag arbeta som skolbibliotekarie använde jag mig ofta av olika lästeman för att lyfta fram exempelvis olika bokserier, typ av böcker, böcker efter ett visst tema och efter en vissa författare mm. Under en månad mötas eleverna av serie och manga tema.

 några av böckerna hade jag även gjort bokrecensioner, en fakta affisch med information om varför det är bra att att läsa serier och även gjort en affisch om olika serier efter de serieböcker som vi har i skolbiblioteket. Även Barnens bibliotek har skapat en affisch med serieböcker som jag använde mig av.

Här nedan kan ni ta del av bokrecensioner för grafiska serieböcker och böcker delvis utformade som serieböcker som även kallas som hybridböcker. Ni kan då ta del av delar av bokrecensionen med en länk till den fullständiga recensionen.

LOVE är en grafisk serie om vänskap, identitet, skvaller och magpirr.

 

I den sprudlande, bubblande, dunkande och spännande boken LOVE ~ Hjärtats hemligheter får läsarna nysta i kärlekens mysterier.

 

Hjärtats mysterier är första delen i den underbart tecknad serien LOVE som med sin vardagsnära berättelse får liv genom sina färgrika bilder i pastell i manga-inspirerade bilder. En sockersöt serietidningsgodbit som är fylld med djupa känslor!

LOVE är en grafisk serie om vänskap, identitet, skvaller och magpirr. En sockersöt serietidningsgodbit som är fylld med djupa känslor!

En sockersöt serietidningsgodbit som är fylld med djupa känslor!

Här kan ni läsa mer om LOVE-Hjärtats hemligheter.

Den grafiska serien Krypto är serieböcker med riktigt fängslande och spännande handling där läsarna får följa med ned i havets mystiska djup! I den grafiska serien Krypto får läsarna följa med ner i havets mystiska djup där vi möter olika okända varelser som döljer sig långt nere i djupet.. Bokserien Krypto bjuder på spänning från början till slut där de actionfyllda mysterierna vecklas ut både i text och bild, något som lockar flera läsare.

Bokserien Krypto bjuder på spänning från början till slut där de actionfyllda mysterierna vecklas ut både i text och bild, något som lockar flera läsare.

Bokserien Krypto bjuder på spänning från början till slut där de actionfyllda mysterierna vecklas ut både i text och bild, något som lockar flera läsare.

I den grafiska serien Krypto får läsarna följa ner i havets mystiska djup där vi möter olika okända varelser som döljer sig långt nere i djupet.

 

Här kan ni läsa mer om bokserien Krypto som är en grafisk serie om övernaturliga havsmonster, vänskap, mod och fantastiska äventyr.

“Sword princess Amaltea” utspelar sig i en matriarkaliskt värld där kvinnorna har makten.

 

Det är en fartfylld äventyrsserie i svensk mangastil och i den färgstark fantasyvärld där könsrollerna är ombytta. Fagra värdshuspojkar och väna prinsar i torn vaktade av drakar kontrasteras mot kvinnliga riddare och brutala banditbrudar. Med mycket humor och action tas vi med på ett äventyr som är både omskakande och nyskapande.

 

Ta del av den längre enskilda bokrecensionen om manga trilogin “Sword Princess  Amaltea” 

Trilogin Sword Princess Amaltea har satts ihop till en otroligt välskapt samlingsbok med hård pärm och guldbokstäver i titeln, förord, extramaterial och mycket mer.

 

Här kan du läsa mer om denna mangaserie där könsrollerna är ombytta.

“Zita i rymden-Långt hemifrån” är en fartfylld seriebok från första till sista bilden och som är fylld med färgglada serierutor i mangastil. Hela boken är sprängfylld med heltokiga och och olika fantasifulla varelser. Boken är lättläst och spännande och gillar Amulet böckerna ska man verkligen ta sig en titt i denna bok. Läs mer om den nya serien med girl power i den längre bokrecensionen om Zita i rymden”.

Det som jag verkligen älskade med alla böckerna i “Amulett serien” är de fina illustrationerna! Man märker hur mycket tid Kibuishi har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna. Bara dem gör böckerna läsvärda!

Det skulle inte förvåna mig om det kommer att skapas film baserat på böckerna. Helt klart värda att läsa. 

Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen. om det populära serieböckerna “Amulett”. 

Med massor av underbara bilder och en underhållande handlingen så är Amulett en serie som passar alla, speciellt de som gillar seriealbum.

 

Bilderna i serierutorna stödjer texten och underlättar barnens ordförståelse. Detta skapar en hunger efter att läsa mer!

Det skulle inte förvåna mig om det kommer att skapas film baserat på böckerna. Helt klart värda att läsa. 

 

Här kan ni ta del av den längre bokrecensionen. om det populära serieböckerna “Amulett”. 

“Nosebleed studio Reser i den svenska historien” är en serieantologi i mangastil 

 

Detta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt.etta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt. Detta är en spännande fantasy reality bok med olika viktiga historiska inslag ifrån vår svenska historia. Här får läsare i bred ålder möjlighet att ta del av den svenska historiens händelser på ett mer intressant och modernt sätt.

“Vilse i trollskogen” är en berättelse som är uppbyggd som en gammal saga, fast i ny tappning då den är skriven i serieformat. 


Även om berättelsen är skriven som en klassisk saga där trollen är fula, älvorna fjäderlätta och människobarnen hamnar ofta i trubbel, så är det en saga med en stark tjej med skinn på näsan. 

 

Sagan är illustrerad med underbart vacker skildring av sagoväsen med vacker trolsk natur där bilderna trollbinder en helt med en känsla av John Bauer naturromantiska drag.

 

Språket går emellanåt i rim samt att författaren använder sig av äldre ord för att bättre passa ihop med handlingen.

Jag älskar just att det är en saga i serieform, som på så sätt kan locka barn och unga att ta del av en saga i gammaldags stil.

 

Här kan ni ta del av hela bokrecensionen kring boken “Vilse i trollskogen” av John Holmvall.

Följ med till en värd full av magi, musik och viktigast av allt vänskap i boken ”My little pony – The Movie: Jag älskar denna film” som lär bli en bok som kommer gå hem hos alla My Little Pony-Fans. Jag tycker det är bra när författare och förlag lockar till läsning genom att använda sig av de intressen som lockar barnen ifrån filmen- och spelens värld och gör det till böcker och att man även riktar sig till de yngre åldrarna.

 

Ta del av hela bokrecensionen för serieboken My little pony – The Movie jag älskar denna film.

“Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen” är en helt underbar seriebok, med fina detaljer och en berättelse som tar dig ner under havsytan i en underfundig berättelse.

Det som jag verkligen älskade med serieboken är alla de vackra illustrationerna i vattenfärg. Man märker hur mycket tid Natalia Batista har lagt ner på dem genom alla färgrika detaljer och de fina vyerna, vissa av bilderna är som riktiga konstverk. Som den med solnedgången över havet, helt magisk! Bara detta gör boken läsvärda! Tillsammans med illustrationerna och en underhållande handlingen gör detta till en serie som är lättläst med texter som är inbäddade på ett snyggt sätt i bilderna, texten finns även i pratbubblor och det jag gillar extra mycket med texten är att de inte är skrivet med versaler som det brukar vara i serieböcker.

Ta del av den enskilda och längre bokrecensionen av den tecknade serien Sjöjungfrun Minna och den hemliga vännen

”Kejsaren skatt” är första delen i den blivande bokserien ”Siris äventyr” som släpps som inbunden utgåva med extra material, med faktadelar om vikingar och tillhörande lärarhandledning.

 

Tidigare har böckerna givits ut av Rabén & Sjögren som ni kan läsa mer om här.

 

Nu är bokserien utgiven av Stevali Barn som satsar på bokserien, där del två ”Mimers gåta” kommer och sedan ”Kejsaren skatt” och “Hövdingens bägare”.

“Siris äventyr” är en välskriven barnboksserie som blandar fakta och fantasi, här får vi möta färgstärka karaktärer i detaljrika och lekfulla illustrationer som tar läsarna på ett fartfyllda och spännande vikingaäventyr med mycket humor både i text och bild.

 

Här kan ni läsa mer om detta fartfyllda vikingaäventyr.

Här fortsätter serien Siris äventyr med boken Mimers gåta som blandar fantasifulla äventyr med historiska miljöer och fakta om vikingatiden.

 

Här skildras vikingarnas liv på ett historiskt korrekt sätt, där en hel del fakta lyfts fram både i bilderna som i text och på faktasidan längst bak i boken. I denna bok får vi lära oss mer om runornas uppkomst och hur viktigt det är att kunna läsa.

 

Här kan du läsa mer om Mimers gåta.

VEI är den första delen i en episk fantasiberättelse skriven i serieformat och som är inspirerad av nordisk mytologi. Serien är en fartfylld och spännande läsning som är fylld med detaljrika och färgrika illustrationer som har ett fint samspel med berättelsen i en klassiska hjältesaga.

 

Denna genomarbetade tecknad serie är som godis för ögat och tillsammans med den äventyrsfyllda berättelse är det en serie som man kan ta del av flera gånger. Serien är en fartfylld och spännande läsning som är fylld med detaljrika och färgrika illustrationer som har ett fint samspel med berättelsen i en klassiska hjältesaga.
Denna genomarbetade tecknad serie är som godis för ögat och tillsammans med den äventyrsfyllda berättelse är det en serie som man kan ta del av flera gånger.

 

Ta del av av den enskilda bokrecensionen av första delen i serieboken Vei.

VEI bok 2 är den avslutande delen i en episk fantasyberättelse som utspelar sig i en värld där verklighet, myt och tro är sammanvävd till en äventyrshistoria inspirerad av den nordisk mytologi.

 

Det här är en skickligt berättad historia och med otroligt effektfulla illustrationer är det en makalös läsupplevelse som är mörkare, blodigare och mer erotisk.

 

Det är ett otroligt enastående avslut i en storslagen serie med ett filosofiskt djup fylld av känslor, sex, makthunger, livslust, förräderi, uppgivenhet falskspel och överlevnadskamp tillsammans med starka kvinnor, gladiatorspel, ett magiskt svärd, en bisexuell gud, magiska vidunder, fler bröstade jättar och mycket mer intressant. 

 

Här kan ni läsa mer om den välskapta serien Vei. 

“Enhörningen Aurora” är en seriebok som handlar om den färgsprakande och magisk värden där enhörningarna bor. Här får vi lära känna enhörningen Aurora.

 

Aurora och hennes vänner och den dagen som Aurora blir oskyldigt anklagad för fusk i en av enhörningarnas magiska lekar.

 

Denna tecknade serie som ser ut att vara en söt berättelse om färgglada enhörningar är en serie med mycket igenkänning om man själv är ett barn i åldrarna 6 till 9 år då boken tar upp viktiga ämnen som lögner, avundsjuka, att bli oskyldigt anklagad, vänskap, förlåtelse och framförallt att stå på sig.

 

Ta del av den enskilda bokrecensionen “Enhörningen Aurora”

“Monster – Allergi” är en grafisk serie som lyfter viktiga ämnen såsom, mobbning, utanförskap och identitetssökande ur ett humoristiskt och knasigt perspektiv utan att tappa fokus på de fartfyllda och spännande äventyren. 

 

I serien Monster-allergi får vi möta den tuffa tjejen Elena och Zick, pojken som är allergisk mot allt och kan se både monster och spöken.​ 

 

​Ta del av den enskilda bokrecensionen av den berörande boken i serieformat Monster – Allergi.

Vildmarks-Systrar är som en mix av The Goonies” och “Stranger Things” där man skapat en naturanära bokserie, men inte så naturtrogen seriebok. Det är en humoristiskt och färgsprakande äventyrsberättelse där de gjort scoutlivet spännande och coolt med fartfyllda äventyr fyllda med magiska och övernaturliga händelser samtidigt som de lyfter fram scoutlägrets motto att med vänskap kommer man långt. 

 

Ta del av de enskilda bokrecensionerna om första serieboken Vildmarks-systrar: Katten lorri flyr” och den andra delen “Vildmarks-systrar: Vänskap till max”

“Lars är till hälften zombie och till hälften människa, eller halvt levande-olevande som är den politiskt korrekta termen. I den nya staden och skolan han flyttar till är det dock inte alla som vill ha honom där. Honom och de andra “främmande”. Men han upptäcker snart andra som också är annorlunda: en ninja, en häxa, ett troll och en tomte, för att nämna några. Tillsammans utforskar de sin sanna natur i ett konformistiskt och djupt fördomsfullt samhälle. Ett samhälle som osar av avsky för främlingar såsom levande olevande, häxor och ninjor som kan bli osynliga och de arbetar för att utesluta de främmande från stan.”

ZombieLars är en modern grafisk serieroman för äldre barn om vänskap, utanförskap, mobbing och kampen mellan viljan att passa in och rätten att få vara sig själv och den första kärleken. Bokserien ZombieLars är baserad på den väldigt populära Tv-serien med samma namn på SVT.

De första två böckerna i den grafiska serien ZombieLars heter ”Levande olevandeoch”Vi och dom, en grafisk serie som behandlar och lyfter främlingsfientligheten på ett nytt sätt och på så sätt där man kan använda serien i undervisningen och ta hjälp av den tillhörande lärarhandledningen som riktar sig till den första boken.

 

Här kan ni läsa mer om bokserien ZombieLars.

“Vi kommer snart hem igen” är skapad i ett serieformat som gör boken mer lättillgänglig trots de svåra ämnet. Detta är en viktiga bok som inte kommer lämna sina läsare oberörda. Tillsammans med de olika rörande berättelserna och med det ofattbara gripande bilderna gör det boken till en gripande och viktig bok som kommer stanna kvar i ditt medvetande långt efter att du lagt ner boken.

 

Ta del av den enskilda bokrecensionen med tillhörande lärarhandledning av den berörande boken i serieformat Vi kommer snart hemma igen.

Witchboy är första delen i en helt magiskt spännande tecknade serie som är fylld med ljusa, mjuka och livfulla tecknade konstverk som berättar en trollbindande
fantasiberättelse om magi, drömmar och normer.

 

I denna färgstarka grafiska seriebok
återspeglas likheten med många andra människors situationer,
även i vårt moderna samhälle utan magi. Detta är en hyllning till att våga vara den man är, inte den man ska vara, en berättelse om att uppmuntra könsförväntningar, förfalska identitet och avslöja heroisk potential i sig själv.

Denna grafiska serie är ett utmärkt val för motvilliga läsare, fantasi fans, och de som letar efter böcker som utforskar genusroller.

 

Här kan du ta del av den längre och enskilda bokrecensionen inklusive handledning till den trollbindande Witchboy.

I serien “Katten Nils åker till månen” får barnen läsa om den dumdristig katten Nils och hans vänner och deras halsbrytande äventyr och massa knasiga upptåg som säkert får barn att kikna av skratt då boken är fylld med lagom spänning och som vanligt massa humor och lättläst text tillsammans med färgstarka bilder som kommer hjälpa till att med läsförståelsen på ett underhållande sätt.

 

Katten Nils är en grymt bra infart till litteraturens väg som ni kan läsa mer om här. 

“Flocken” är en spännande serieroman om en skrämmande och mystisk skräckhistoria om en mörk och hemlig familjehemlighet och om att hitta sin roll som tonåring.

Det handmålade illustrationerna som täcker sidorna i denna seriebok gör berättelsen ännu mer stämningsfull.

 

Det är en spännande och skrämmande bok som riktar sig från 9-12 år, men själv anser jag att även äldre ungdomar mellan 9-15 år kan läsa den.

 

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen till denna spännande serieroman

I serieromanen Monsterportalen får vi möta de tre små monstren Gul, Röd och Blå som har rymt genom en portal, från en monstervärld och in i vår. De tre små monstren har rymt genom en portal, från sin monstervärld och in i vår. Men så länge de är här i vår värld kan portalen inte stängas. Och vissa gör vad som helst för att kunna stänga portalen.

 

Monsterportalen är en spännande, rolig och underhållande berättelse som öppnar dörren till en mysig och lite spännande monstervärld som påminner lite i stil med Gremlins.

 

Det här är en helt otroligt fascinerade bok som är skriven på ett nytt och modernt sätt då den är skapad som en lättläst kapitelbok och seriebok i ett och där handlingen utspelar sig både i lättläst text och färgstarka och underhållande bilder, något som gör berättelsen mer intressant och levande och som lär locka ovilliga och ovana läsare till litteraturens värld.

 

Här kan ni läsa mer om denna underhållande seriebok samt ta del bilder och tillhörande arbetsmaterial.

Norrsken – resan till Jotundalen är första boken i den grafiska serieromanen i Norrsken-serie som är en magiskt förtrollade fantasy berättelse där nordisk folktro möts i ett spännande Peter Pan-aktigt äventyr bland fjordar och fjäll i en magisk del av nord Norge.

 

Illustrationerna är förtrollade vackra och skapade i lockade Disneystil med en lättläst och fängslade berättelse.

 

Det här är en fantastisk bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa!

 

Nu ser jag verkligen fram att ta del av de fortsätta böckerna i serien som troligen kommer bli på åtta böcker i Norrsken – serien.

 

Här kan ni läsa mer och se fler bilder från boken i serien Norrsken.

Den grafiska serieboken ”Björnar: en historia från Norrsken” är en fristående berättelse från succéserie ”Norrsken” som vunnit många priser och översatts till flera språk. Den andra boken, ”Vikingarna och oraklet” och ”Kråksystrarna” finns nu på de svenska seriehyllorna.

 

”Björnar: en historia från Norrsken” är en grafiska serie som handlar om den snälle björnen Björnars första möte med trollpojken Espen.

 

Här möts vi av en spännande och gripande läsning som även tar upp de gamla norska folksagorna och sägnerna på ett nytt sätt.

 

Här har illustratören Malin Falch samarbetat med serieskapare Regine Tofte Holst och tillsammans har det skapat en magisk undangömd djurvärld där björnarna får mig att tänka på björnarna från filmen Björnbröder.

Är man redan förälskad i Malin Falchs magisk och mytologiska värld är detta ännu en otroligt välskapt seriebok för både unga och gamla serieläsare.

 

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av Björnar.

Norrsken är en fängslande serieroman i fantasystil från den nordiska mytologin.

Vi har sen tidigare kunnat läsa första delen ”Resan till Jotundalen” samt spinoff-berättelsen ”Björnar”. Nu kommer äntligen den efterlängtade fortsättningen ”Vikingarna och oraklet” där vi återigen får följa med huvudkaraktären Sonja och trollpojken Espen på äventyr i den magiska och vackra Jotundalen. Nya faror tornar upp sig när vikingarna i dalen allierar sig med ett orakel för att sätta stopp för Espen. Plötsligt är Sonja och Espen indragna i en dödlig konflikt som även innefattar troll och ett mystiskt fjällfolk.

Norrsken serien är verkligen en grafisk serie för alla som har förkärlek för Amulett-serien.

Här kan ni läsa mer om  “Vikingarna och oraklet” som innehåller en spännande och fängslade handling med otroligt välskapta illustrationer och fascinerade karaktärer tillsammans med en handling som är full av magi och som avslutades med en cliffhanger som gör att jag bara måste få ta del av den tredje delen ”Kråksystrarna”.

Soreline är en fransk magisk fantasi- serie där det två första böckerna Kryptozoologi och Kärlek och vidunder har släppts på svenska.

 

Här får läsarna följa med till en värld fylld av massa olika mystiska och magiska väsen. En spännande och fängslande värld med små doser av försiktig/oskyldig ung förälskelse hos de olika studenterna. Där flera en Sorceline bär på hemligheter.

Serien Soreline är vackert illustrerade serieböcker i stora format som riktar sig till barnen mellan 9 till 12 år.


Det är en magiskt spännande handling. Dock går handlingen lite väl snabbt framåt och några gånger i båda böckerna känns det som jag missat något både i text och bild.

 

Utöver det så är det fascinerande och fängslande böcker som du kan läsa mer om här.

Videvill är en dramatiskt spännande fantasyserie i två delar som har flera delar som monster, fantasifulla karaktärer, onda riddare, talade djur, sjöjungfrur och en stark kvinna i sökandet efter sin identitet i en fartfylld om en diffusa färd som för min del känns rörig.

 

I det magiska äventyret Videvill får vi följer en ung hjältinnas resa i sin strävan efter identitet är ett drömlikt mysterium med fängslade illustrationer med en känsla av John Bauer och Sagan om Ringen.

 

Här kan ni läsa mer om den grafiska serieböckerna Videvill som består av boken Skuggsägaren och Mot ljuset.

I faktaserien “Nina och Nino lär om” får vi följa med syskonen Nina och Nino när det tar sig genom människans historiska händelser genom tiden. Genom dessa historiska berättelser får läsarna på ett nytt tydligt och pedagogiskt sätt att lära sig historian i serieformat.

 

Nina och Nino är en fristående bokserie med olika historiska berättelser där varje enskilt ämne är tydligt och lättförståelig och passar barn från 7 till 12 år, lika mycket som för vuxna.

Det här är spännande och intressanta grafiska serier kombinerat med humor och pedagogik. Där faktaserien är en blandning av serie-rutor och faktatext i ett. Det är den perfekta faktaserien för nyfikna och historieintresserade barn som vill lära sig fakta och kunskap om historiska händelser genom århundradena samtidigt som det är en samlad bokserie där humor och pedagogik går hand i hand.

 

Idag finns boken“Nina och Nino lär om dinosaurier”, “Nina och Nino lär om vikingar”, Nina och Nino lär om samurajer” och Nina och Nino lär om pyramider”.

 

Till alla böcker ingår även enskild handledning.

“Fatta grejen med spindlar” är en faktabok som ingår i den nya faktaserien”Fatta grejen med” som är en en ny underhållande faktaserie, här kommer du att upptäcka moriter och seder för termiter, dungbaggar, Komodo-drakar, Tasmaniska djävlar, bandmaskar, pirayor… och många andra, här får vi veta mera om olika djur och insekter om deras vanor och liv.

Provläs boken genom att klicka på bokbilden.

I den här underhållande och lättläst faktaserie Fatta grejen med” har man lyckats kombinera vetenskaplig information med massa humor i bild och text. Texten är enkel och lättläst och den intressanta fakta som presenteras är fascinerade och lärorik.

 

Bilderna är målade i färgsprakande och skrattretande seriebilder där huvuddelen av bilden är gjord av serier och den vetenskapliga informationen finns längst ner på sidan, men alltid i förhållande till ämnet illustrerat med humor.

Jag gillar verkligen när bokförlag satsat på nya faktaböcker som riktar sig till de yngre då faktaböcker kan locka till läsning för läsovana barn samtidigt som just denna serie presenteras fakta med humor något som kan göra det lättare att lära och få dig att minnas bättre. Humor aktiverar nämligen belöningssystemet och ökar därmed läsmotivationen och läslusten. Så när boken är utläst kommer du veta mängder av ruskiga men tokiga fakta om de märkliga djuren. Fatta grejen!

I serieboken Robin Hood får vi ta del av den spännande klassikern omarbetad i serieformat.

 

De spännande scenerna avlöser varandra i rask takt i denna fartfyllda klassiker i serieformat som passar barn och unga då illustratören har skapat actionfyllda scener utan att de är blodiga tillsammans med lättläst text i serierutor och pratbubblor gör att den klassiska Robin Hood berättelsen kan förmedlas på ett lättare och mer underhållande sätt till en yngre läsare.

​Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen av serieboken Robin Hood. 

Legenden om demoner som äter kött och dricker blod har förekommit i tusentals år och Bram Stokers vampyrsaga Dracula från 1897 är en av litteraturens största skräckhistorier som här har fått nytt liv i den blodisande och lättlästa serieversionen som med sina färgstarka bilder får spänningen att stiga för varje sida tillsammans med sin skrämmande handling.

Här kan ni läsa mer om den skrämmande grafiska serieboken Dracula.

Kråkorna är en vacker och stark grafisk roman om att hitta sig själv bland smärtsamma minnen och försonas med den man är.

 

Det är en gripande och tänkvärd berättelse där bilderna talar ett fantastiskt och målade språk Där Text och Bild gemensamt mynnar ut till en berättelse som säkert får många unga vuxna att försöka hitta sig själva och sin plats i världen.

 

Här kan ni läsa mer om denna spännande och gripande berättelsen Kråkorna.

”Djurslottet - Fröken Bengalore” är en politisk fabel om diktatur och terror men framförallt ett spirade motstånd och en gnista av hopp.

”Djurslottet” låter som en ofarlig grafisk roman där huvudrollerna är djur, men som i själva verket faktiskt ger oss en sorglig och ärlig insikt på vad som faktiskt händer i delar av våran värld.

”Djurslottet – Fröken Bengalore” är en politisk fabel som med sina grafiska seriebilder tar upp orättvisa och lidande men framförallt om hopp, fred och frihet!

 

Här kan nu läsa mer om Djurslottet.

Boktips på böcker med hubridböcker som är en blandning av vanlig bok och seriebok.

Här nedan kan ni ta dela av bokrecensioner av böcker som har en uppbyggnad av bilderbok och kapitelbok tillsammans med med en uppbyggnad som påminner om serieböcker.
 
Något som går under namnet hybridböcker. Böckerna har ofta en text som oftast löper parallellt med bilderna inklusive text i pratbubblor eller med bilder som är i stil med serierutor eller liknande.  
 

Mutanterna – Experimentet är en otroligt spännande bok med en fängslande och lättläst handling som griper tag i läsaren, något som gör att boken slukas i ett nafs!

Det här är en härlig mix av kapitelbok som möter Marvel tidningen och gör det till en extraordinär läsupplevelse!

”Mutanterna – Experimentet” är som en actionspäckade hybrid mellan kapitelbok och serieroman, något som kommer locka mellanåldern med sin fängslande framsida och ett innehåll som är lättläst utan att vara för enkelt med en actionfylld handling med högt tempo och korta kapitel som avslutas med cliffhangers. På detta nyskapade sättet gör det att boken även passar för ovana läsare som ännu inte ser sig som aktiva bokläsare. 

 

Det här är början på den helt nya trilogin ”Mutanterna” som är skriven av Ingela Korsell som även är författare till PAX-böckerna och Väsenologi-böckerna och tillsammans med serietecknaren och illustratören Daniel Thollin som har skapat svartvita bilder i form av actionfyllda serierutor som blandas med lättlästa textkapitel – på samma sätt som vetenskap blandas med magi och gör berättelsen till en övernaturlig science fiction thriller.

Tillsammans har Ingela och Daniel skapat en bok som fångar unga läsare från första sida och behåller dem till sista sidan med en handlingen som handlar om barn i Uppsala som fått olika djurmutationer efter ett olyckligt resultat av ett experiment. Barnen är omedvetna om varandra under sin uppväxt, men när de börjar närma sig tonåren börjar barnen bli jagade för sina ovanliga egenskaper, men av vem? Och Varför? 

Här kan du läsa mer om Mutanterna – Experimentet.

“Häxboken” trilogin är både spännande och underhållande som med ett nytt och modernt sätt är utformad som en novell och serieformat i ett.

Böckerna är skrivna med de unika läsarstormen LINK som är ett unikt samarbete mellan text och bild. Berättelsen är uppdelad i korta stycken som är integrerad i de detaljrika och färgrika seriebilderna där texten blandas in emellanåt som pratbubblor som då gör berättelsen mer intressant och levande.

 

Här har författaren och illustratören Jan Kjaer utvecklat ett läsningssystem vars syfte att hjälpa oerfarna läsare genom att handlingen utspelar sig både i text och bild, med den massiva mängden manga inspirerande illustrationer som ger ett maximalt stöd för läsupplevelsen. Där över 60% av texten är länkade till bilderna som tillsammans ger ett starkt stöd för de tidiga läsarna. LINK-systemet är utvecklat i samarbete med professionella pedagoger.

 

Här kan du ta del av den separata bokrecensionen inklusive handledning i bokserien Häxboken.

Handbok för Superhjältar är en modern historia om en flicka som hittar sina inre krafter eller rättare sagt superkrafter.
Bokserien Handbok för superhjältar är fantasifulla och actionfyllda äventyr med en story som bygger på en balans mellan mobbning och äventyr. Här relaterar många barn till huvudkaraktären Lisa och tydligt även vuxenvärlden då de sett böckernas värde, då många skolor har köpt in böckerna för att användas i sitt värdegrundsarbete.

 

Bokserien Handbok för superhjältar är en fartfylld bokserien som både är roliga och lite sorglig bokserie med en underton av vardag och allvar.

 

Det är en bokserie som måste sträckläsas med en hjältinna som man bara måste älska!
I bokserien Handbok för superhjältar ingår de fyra böckerna “Handbok för Superhjältar: Handboken”, “Handbok för Superhjältar: Röda masken”. Handbok för Superhjältar: Ensam” och “Handbok för Superhjältar: Vargen kommer”.

 

 

Här kan ni läsa mer om alla fyra böcker samt ta del av lärarhandledning, bildspel och extra material om sångtext och pyssel.

Äntligen är vår älskade superhjälte Röda masken tillbaka i ett ännu mer spännande, lite läskigare och lite roligare superhjälteäventyr.

”Handbok för Superhjältar – Försvunna” är den första delen i ett nytt spännande superhjälteäventyr som kommer löpa över fyra böcker.

 

Om seriens första fyra delar handlade om mobbning, kommer de andra tre handla mer om utanförskap och om rädsla. Här kan du läsa mer om Försvunna.

Bokserien“Karma och Jonarär en bokserie som är skapade som fantastiska  kapitelböcker, med fängslade framsidor och med magiskt vackra bilder i mangastil som ger en viss drag av grafisk seriebok, något som resulterar i en otrolig läsupplevelse som riktar sig till en bred målgrupp.

“Karma och Jonar – Klipptrollen” är den första delen av fem i serien om Glimeria och andra delen heter “Flykten”, det tredje delen heter “Lyras ö”, den fjärde heter “Nagdabergen” och den femte och sista heter “Stendraken”. Böckerna släpps med ett halvår emellan.

Provläs boken genom att klicka på bilden.

Till första boken ingår lärarhandledning, läsguide, bildspel (bildspel ingår till alla böcker i serien) och ett soundtrack, detta kan du ta del av via den fullständiga bokrecensionen av “Karma och´Jonar – Klipptrollen”.

Häng med på ett magiskt äventyr!

“Kamra och Jonar – Flykten” lyfter fram de viktiga egenskaperna om vänskap, självkänsla och de viktiga budskapet att våga när det behövs och att vara en god och lojal vän. Samtidigt genomsyras berättelsen av eviga frågor som hur det är att växa upp och det godas kamp mot de onda. 

Det här är den andra delen i serien Karma och Jonar” som är uppbyggd med heltäckande färgstarka bilder och en text som löper parallellt över bilderna och påminner lite om en seriebok. 

 

Den första boken heter Klipptrollen, den tredje heter Lyras ö och den fjärde heter Nagdabergen.

I Lyras ö fortsätter äventyret Karma och Jonar fylld med magi och mod.

Lyras ö är den tredje delen i serien Karma och Jonar.

Här får vi åter möta en otrolig förtrollade värld där bara fantasin sitter gränser.

 

Det här är ett otroligt färgstarka äventyr som är uppbyggd med magiskt välskapta illustrationer och en berättelse som inspirerar till fortsatt läsning.

Karma och Jonar är ett fantastiskt magiskt och färgsprakande äventyr som är uppbyggd med otroligt välskapta illustrationer som täcker boken alla sidor med en fantastiskt spännande berättelse som utspelar sig i korta texter som löper parallellt med bilderna. Detta gör berättelsen till en otrolig läsupplevelse som påminner lite som en hybrid av grafisk seriebok och rikt illustrerad kapitelbok.

 

Här kan ni ta del av den fullständiga bokrecensionen av Lyras ö där ni även kan ta del av bildspelet och andra intressanta material.

Det här är en charmig bok om vänskap, utanförskap och trolleri!

Här har författaren och illustratören Fabian Göranson skapat hybridboken “Hokus pokus Den lilla häxan” som är en härlig blandning mellan seriealbum och text rik bilderbok som blir till en färgstark kapitelbok för små bokslukare.

 

Det är en igenkännande tecknarstil som man kan se i de populära”Handbok för superhjältar”böckerna.

Samt att Fabian har skapat en liknade bok i boken Pippi rymmen”.

Det här är en kapitelbok fylld av färgstarka bilder med massa roliga detaljer att upptäcka och färgstarkt persongalleri. Tillsammans med tillräckligt mycket text för högläsning som individläsning för alla lågstadieläsare.

Hokus pokus ~ Den lilla häxan är helt klart en bok fylld med magi, humor och känslor!

Här kan ni läsa mer om Hokus pokus – den lilla häxan  som är en härlig blandning mellan seriealbum och textrik bilderbok som blir en färgstark kapitelbok för små bokslukare.

Jordens hjältar är två actionfyllda bilderböcker som känns som en mix av bilderbok, serietidning och tv-serie i ett!

Jag gillar verkligen sättet som böckerna i bokserien “Jordens hjältar” är uppbyggda på där bilderböcker möter klassiska serietidningar. Något som säkert kommer bli en succé bland unga barn.

Här får man ta del av en ganska mycket slapstick-humor med en ganska löjlig handling med en text som är uppdelade i korta textstycken som smälter i de färgstarka och detaljrika illustrationerna som täcker bokens uppslag. Emellanåt får läsarna även ta del av handlingen med hjälp av pratbubblor.

 

“Jordens hjältar” är en actionfylld bilderboksserie fylld med humor som du kan läsa mer om här.

 

Till bokserien finns det även färgläggningsbilder.

I rosens mitt är ett spännande och mystiskt äventyr på liv och död som utspelar sig för ungefär 100 år sedan. Den är fylld med gömda hemligheter och kryptiska och olästa meddelanden.

 

Boken är skriven på ett nytt och modernt sätt då den är skriven som en mysterienovell och serieformat i ett.

 

Här är berättelsen uppdelad i korta stycken som är integrerad i de detaljrika och färgrika seriebilderna där texten blandas in emellanåt som pratbubblor som då gör berättelsen mer intressant och levande.

På det sätt som boken är uppbyggd med korta stycken samt text inuti bilden gör berättelsen mer tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt.

 

 

Här har författaren Martin Widmark lyckats skapat ett mysterier som verkligen griper tag och får läsaren på helspänn genom hela berättelsen och tillsammans med illustratören Ola Skogängs levande och detaljrika illustrationer i serieformat har det skapat ett bokslukare mysterium utan dess lika.

 

Här kan du läsa mer om I rosens mitt.

Nomerna öppnar upp för ett helt nytt barnboksuniversum där Nomerna är coola hjältar – hjältar som pojkar gillar att läsa om och med en handling som både är spännande och farlig blir det en garanterad lustfylld läsupplevelse till de allra yngsta läsarna.

Böckerna är fylld med lite mangainspirerade bilder i ljusa färger med coola detaljer tillsammans med actionfyllda äventyr där varje sida i boken är väl genomtänkt och påminner om uppbyggnaden av en serieroman och vanlig bok i ett, något som kommer tilltala målgruppen omedelbart. Det är en fristående bokserie där första boken heter Haj-svärdet som jag har läst och recenserat här. Andra boken heter Trädets hjälte och den tredje boken heter Den magiska nomen.

Ta skydd i ett ödehus, dansa runt naken i en säck, brottas med en tjur, åker tunna ner för älven, går på lina
och få en bil att flyga med kalasklister. Följ med Pippi, Tommy och Annika på ett sommaräventyr som för första gången illustreras i bokformat i boken  ”Pippi på rymmen”.

I den nya bilderboken Pippi på rymden får vi ta del av det spännande sommaräventyret med färgstarka bilder som täcker alla sidorna där texten är uppdelade som textrutor som påminner om en grafisk seriebok. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil.

Boken är fartfylld och fylld med spännande äventyr som är uppdelade i sju kapitel där vi som växt upp med Pippi känner igen de galna och oförglömliga äventyr när vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de klättrar i berg, går på lina och åker tunna ner för älven. Vi får läsa om mötet mellan Pisse-Nisse och tjuren och om irrfärden i kalasbilen som kan flyga. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen?

 

Via den fullständiga recensionen Pippi på rymmen kan ni ta del av extramaterial som pyssel, lekar och tipspromenader samt målarbilder.

Sagan om Isfolket är en magisk bokserie fylld med kärlek, sorg, svek och desperat förälskelse.

Bokserien Sagan om Isfolket är skriven av en av mina favorit författare Margit Sandemo. Jag överdriver nog inte att jag har läst och lyssnat på serien minst tre gånger, här har jag recenserat alla bokserier som ingår i serien Isfolket. Nu har denna älskade serie fått äran att bli skapade till grafiska serieböcker av paret Raymond och Mona Husac.

Det här är en episk släkthistoria över 600 år, med stark förankring i historian med en hel del fantasy.

Det här är en trollbindande bokserie som är fylld av magi, mystik och mystiska väsen, där vi får ta del av flera fascinerad karaktärers liv och livsöden tillsamman med historiska händelser som ni kan läsa mer om här.

Här kan landets alla serieälskare testa sina seriekunskaper och utmana sina vänner med Egmonts kluriga seriequiz.

I två större blogginlägg kan du ta dela av Vikten av läsning för barns språkutveckling samt Fördelar du får av att läsa.

Via blogginlägget “Tips till  Barnboksveckan mm” kan ni ta del av flera olika tips på bok- och läsaktiviteter och läsinspirerande material.

Dela gärna detta inlägg:

0 Replies to “Öka läslusten med serier”

Lämna ett svar