Timmy Kent och de mystiska morötterna av Ebba Berg

Bild

Bild

”Timmy står och vattnar sin solros som alla barnen i klassen vart med och plantera varsin planta, men han vet att att det ännu inte hunnit plantera morotsfröna och nu är det snart sommarlov, hur ska de hinna?

Det börjar gro en tanke hos Timmy efter att han tillsammans med sin assistent Rosa var ute på promenad och samtidigt åt körsbär när Rosa börjar slänger in sina kärnor i folks trädgårdar. ”Varsågoda – här får ni ett körsbärsträd”! När han får syn på den tomma jordplätten utanför klassrummet bestämmer han sig för att morotsfröna ska ner i jorden, det är väl ändå det som är meningen med dem?

Men på kvällen börjar han fundera – är det förbjudet att plantera frön och kärnor var som helst? Och får man sitta i fängelse om man gör det? Borde han kanske inte bett om lov först? Morötterna blev plötsligt en tung hemlighet att ha.”

Bild

Det här är den sjätte fristående delen i bokserien Barnen i Lyckeskolan.
I varje bok får vi möta ett av barnen i klassen där var och en av dem har sina egen berättelse. Det innebär att vi får träffa en mångfald utav barn som alla har sina unika drömmar, erfarenheter och livssituationer. På så sätt skildrar klassen samma mångfald som vi möter i samhället.
Till boken ingår det gratis pedagogisk handledning.
Bild

Att bära omaka strumpor har blivit ett sätt att stå upp för alla med Downs syndrom och hylla våra olikheter.

Den 21 mars är alltså världsdagen för Downs syndrom. Datumet är valt med omsorg. Personer med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom nummer 21. och själva kromosomerna påminner om strumpor därför som man valt just strumpor som symbolisk sak. 

I en tidigare recension med bokserien om Lea Lejontämjare har jag delat med mig av rocka sockorna pyssel och texten till rocka sockorna, Här kan ni ta del av recensionen kring böckerna om Lea Lejontämare där vi får läsa om Lea och hennes vän Timmy som har Down Syndrom. Jag har även recenserat boken Jag älskar dig så mitt hjärta brister som ni kan ta del av här. I denna berättelse kan vi läsa om Selma och Hugo som är jätte kära i varandra, och i denna berättelse har Hugo Downs syndrom och Sockdrottningen i landet annorlunda.


Författare: Ebba BergIllustratör: Clint Flint

Provläs

Målgrupp: 5 – 9 år

Kategori: Rätt och fel, odling, normbrytande, Downs syndrom, personlig assistent, mångfald,

ISBN: 9789188347305

Boken finns på: Adlibris, Bokus, Olika bokförlag

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...