Karma och Jonar: Klipptrollen av Zelda Falköga

Bild

ETT STORSLAGET ÄVENTYR I EN FANTASTISK VÄRLD

”Den här berättelsen utspelar sig långt borta och för länge sedan i de sagolik vackra landet Glimeria som i tusen år varit ett bördigt och rikt land och där invånarna alltid har varit lyckliga och haft allt vad de kan önska sig.
Men det håller på att förändras. Sedan Stendraken landade i bergen för en tid sedan har himlen förmörkats och jordarna blivit svåra att odla. Allt oftare gör klipptrollen räder mot landets gårdar för att stjäla mat och den magiska stjärnglöden som de tar till draken uppe i bergen. Mot de urstarka klipptrollen finns nästan ingenting att sätta emot.
Bild

I en del av landet bor familjerna Garpe och och långt därifrån bor familjen Stark. De är familjer som i urminnes tider har en pågående bitter fejd dem i mellan. I familjen Stark bor Karma Stark som är en modig, smidig och stark flicka och i familjen Garpe bor Jonar Garpe som är en klurig och eftertänksam pojke. De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptroll.”

Karma och Jonar – är den första delen av fem i serien om Glimeria och hur två barn räddar ett helt land.

Bild

Det är en fantastik kapitelbok, med en fängslade framsida och med magiskt vackra bilder i mangastil som ger en viss drag av grafisk seriebok, något som resulterar i en otrolig läsupplevelse som riktar sig till en bred målgrupp.

Bild

Det här är en magisk värld fylld av olika naturväsen som klipptroll, drakar, enhörningar och andra varelser, som vi får lära oss mer om i boken parallellt med handlingen.

Boken lyfter även egenskaper som vänskap och självkänsla och den genomsyras av budskap om hur det är att växa upp, det godas kamp mot det onda samt att visa mod och att vara en god vän.

Det är en bok fylld av magiska illustrationer som brer ut sig över uppslagen kombinerade med en fantastisk berättelse i klass med en kapitelbok. Tyvärr var det ibland lite svårt att se texten då de var dålig kontrast mellan text och bakgrund. Utöver det så var det en spännande och vackert illustrerad bok där handlingen mellan familjerna får mig att tänka Ronja Rövardotter.
Bild
En rolig detalj är att boken är skriven av pseudonymen ”Zelda Falköga” som presenteras som en upptäcktsresande och äventyrare till dessa mystiska platser. En av få personer som faktiskt besökt Glimeria och därför berättar en av landets alla sägner, om Karma och Jonar, och om kampen mot draken och stentrollen.
Boken passar även som klassuppsättning från åk 1 till 2.
Ett upplägg som får mig att tänka på Camilla Brincks sätt att skapa sina böcker med Musse och Helium.

Bild
“Karma och Jonar – Klipptrollen” är den första delen av fem i serien om Glimeria och andra delen heter “Karma och Jonar – Flykten” som du kan läsa mer om här, Och den tredje boken kommer heta “Lyra Ö.” och den fjärde kommer heta “Nagdabergen“.
Böcker kommer att ges ut med sex månaders mellanrum. Det här är en bokserie som jag ser fram emot att följa då den första boken slutade med en spännande cliffhanger.

Bild
Till “Karma och Jonar – Klipptrollen” boken finns ett introduktionshäfte med extramaterial, en lärarhandledning och ett bildspel med alla bilder från boken som passar att visas i klassrummet vid en högläsning. Till boken och serien Karma och Jonar finns det även ett särskilt soundtrack på Spotify som heter Genom eld.

Bokserien: Karma och Jonar
Författare & Illustratör: Zelda Falköga
Målgrupp: 6 – 9 år ( Men jag tycker den passar från 5 till 11 år.)
Kategori: Fantasy, äventyr, spänning, magi, naturväsen, drake, bergstroll, enhörning, vänner, samarbeta, självförtroende, goda mot de onda.
Bokförlag: Bookmark förlag
Ta del av boken som ljud eller E-bok via: Storytel eller Nextory.
ISBN: 9789188859891
Ta del av boken via: AdlibrisBokus & Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...