Karma och Jonar: Klipptrollen av Zelda Falköga

ETT STORSLAGET ÄVENTYR I EN FANTASTISK VÄRLD!

”Karma och Jonar – Klipptrollen”är en  berättelsen utspelar sig långt borta och för länge sedan i de sagolik vackra landet Glimeria som i tusen år varit ett bördigt och rikt land och där invånarna alltid har varit lyckliga och haft allt vad de kan önska sig.

Men det håller på att förändras. Sedan Stendraken landade i bergen för en tid sedan har himlen förmörkats och jordarna blivit svåra att odla. Allt oftare gör klipptrollen räder mot landets gårdar för att stjäla mat och den magiska stjärnglöden som de tar till draken uppe i bergen. Mot de urstarka klipptrollen finns nästan ingenting att sätta emot.

 

I en del av landet bor familjerna Garpe och och långt därifrån bor familjen Stark. De är familjer som i urminnes tider har en pågående bitter fejd dem i mellan. I familjen Stark bor Karma Stark som är en modig, smidig och stark flicka och i familjen Garpe bor Jonar Garpe som är en klurig och eftertänksam pojke. De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptroll.”

 

“Karma och Jonar” – är den första delen av fem i serien om Glimeria och hur två barn räddar ett helt land. Böckerna i serien kommer att ges ut med 6 månaders mellanrum.

Andra delen heter “Flykten”.

Tredje delen heter “Lyras ö”.

Fjärde delen kommer heta ”Nagdabergen”

och femte och sista delen kommer heta “Stendraken”.

Det är en fantastisk kapitelbok, med en fängslade framsida och med magiskt vackra bilder i mangastil som ger en viss drag av grafisk seriebok, något som resulterar i en otrolig läsupplevelse som riktar sig till en bred målgrupp.

Det här är en magisk värld fylld av olika naturväsen som klipptroll, drakar, enhörningar och andra varelser, som vi får lära oss mer om i boken parallellt med handlingen.

Boken lyfter även egenskaper som vänskap och självkänsla och den genomsyras av budskap om hur det är att växa upp, det godas kamp mot det onda samt att visa mod och att vara en god vän.

Provläs boken Kllipptrollen genom att klicka på bokbilden.

Det är en bok fylld av magiska illustrationer som brer ut sig över uppslagen kombinerade med en fantastisk berättelse i klass med en kapitelbok. Tyvärr var det ibland lite svårt att se texten då de var dålig kontrast mellan text och bakgrund. (Detta är något som förlaget har åtgärdat i det andra böckerna.) Utöver det så var det en spännande och vackert illustrerad bok där handlingen mellan familjerna får mig att tänka Ronja Rövardotter.

En rolig detalj är att boken är skriven av pseudonymen ”Zelda Falköga” som presenteras som en upptäcktsresande och äventyrare till dessa mystiska platser. En av få personer som faktiskt besökt Glimeria och därför berättar en av landets alla sägner, om Karma och Jonar, och om kampen mot draken och stentrollen.

Jag anser att boken passar både bra som högläsningsbok för åk 1 till åk 3 och passar även bra som att användas som klassuppsättning från åk 1 till 2.

 

Anledningen till att jag tipsar om att boken Klipptrollen i serien Karma och Jonar passar som klassuppsättning är för att det är en rolig och spännande läsupplevelse där boken ger möjligheter till samtal och aktiviteter med syfte att utveckla empati och förståelse för andra.

 

Boken är även uppbyggd i stil med en grafisk seriebok och bilderbok i ett som har massa färgstarka illustrationer, som förstärker berättelse tillsammans med en lättläst text i anslutning till bilden.

 

Att läsa denna typ av bok innebär mer än bara att förstå orden på sidan man kan samtidigt titta på illustrationerna som kompletterar orden.

 

På så sätt måste läsaren  avkoda och förstå texten, bilderna och förhållandet mellan den två, vilket kräver kritiskt tänkande färdigheter som att dra slutsatser och göra slutsatser.

Bokens upplägg påminner i stil med “Musse och Helium” och “Handbok för superhjältar.”

Till “Karma och Jonar – Klipptrollen” finns ett introduktionshäfte med extramaterial, en lärarhandledning och ett bildspel (Det ingår bildspel till alla böcker i serien) med alla bilder från boken som passar att visas i klassrummet vid en högläsning.

 

Till bokserien Karma och Jonar finns det även ett särskilt soundtrack på Spotify som heter Genom eld.

Skapa ditt eget äventyr tillsammans med Gala!

 

Kliv in i en färgsprakande saga med den gosiga kinten Gala från Karma och Jonar-serien. 

 

Kinten Gala är Jonars bästa vän och en riktig fena på att starta galna upptåg och roliga lekar. Med sin mjuka kropp och man av plysch är hon dessutom riktigt mjuk att gosa med. En perfekt present till barn i alla åldrar! 

Boktitel: Karma och Jonar: Klipptrollen del 1

Bokserien: Karma och Jonar

Författare & Illustratör: Zelda Falköga

Målgrupp: 6 – 9 år ( Men jag tycker den passar från 5 till 10 år.)

Kategori: Fantasy, äventyr, spänning, magi, naturväsen, drake, bergstroll, enhörning, vänner, samarbeta, självförtroende, goda mot de onda.

Provläs

Bokförlag: Bookmark förlag

Ta del av boken som ljud eller E-bok via: Storytel eller Nextory.

ISBN: 9789188859891

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus & Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

0 Replies to “Karma och Jonar: Klipptrollen av Zelda Falköga”

Lämna ett svar