Karma och Jonar: Klipptrollen av Zelda Falköga & Henric Aryee

"Karma och Jonar" är en äventyrsserie om de två tonåringarna Karma och Jonar som bor i Glimeria, ett fridfullt land med en förtrollande skönhet. Sedan magiska och ondskefulla krafter intagit landet har dock himlen börjat mörkna. Karma och Jonar upptäcker att de, trots sina rivaliserande familjer, måste ta mod till sig och samarbeta för att besegra ondskan. I den första boken "Karma och Jonar: Klipptrollen" får läsarna ta del av en fantastisk kapitelbok, med en fängslade framsida och med magiskt vackra illustrationer skapade med färgrika bilder i mangastil, som ger en viss drag av grafisk seriebok, tillsammans med den tillhörande korta textstyckena som är tryckta över bilderna något som resulterar i en fängslande hybridbok som ger en  otrolig läsupplevelse  som riktar sig till en bred målgrupp mellan åldern 5 till 11 år.

Ett storslaget äventyr i en magiskt värld!

”Karma och Jonar – Klipptrollen”är en  berättelsen utspelar sig långt borta och för länge sedan i de sagolik vackra landet Glimeria som i tusen år varit ett bördigt och rikt land och där invånarna alltid har varit lyckliga och haft allt vad de kan önska sig.

 

Det här är den första delen i den beroendeframkallande fantasi serien “Karma och Jonar: Sagan om Glimeria”

Men det håller på att förändras. Sedan Stendraken landade i bergen för en tid sedan har himlen förmörkats och jordarna blivit svåra att odla. Allt oftare gör klipptrollen räder mot landets gårdar för att stjäla mat och den magiska stjärnglöden som de tar till draken uppe i bergen. Mot de urstarka klipptrollen finns nästan ingenting att sätta emot.

 

I en del av landet bor familjerna Garpe och och långt därifrån bor familjen Stark. De är familjer som i urminnes tider har en pågående bitter fejd dem i mellan. I familjen Stark bor Karma Stark som är en modig, smidig och stark flicka och i familjen Garpe bor Jonar Garpe som är en klurig och eftertänksam pojke. De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptroll.

 

“Karma och Jonar”– är den första delen av fem i serien om “Sagan om Glimeria” och hur två barn räddar ett helt land. Böckerna i serien kommer att ges ut med 6 månaders mellanrum.

Andra delen heter “Flykten”.

 

Tredje delen heter “Lyras ö”.

 

Fjärde delen heter:”Nagdabergen”

 

och femte och sista delen heter “Stendraken”.

Därefter kommer det ett nytt episkt äventyr som heter “Trollkarlens Ö” som är en spännande delserien med böckerna: “Ond magi”,Under ytan” och “Ordos monster” 

 

Böckerna handlar om vänskap och mod hur vännerna Karma och Jonar behöver förstöra den gåtfulla och ondskefulla trollkarlsbok en gång för alla!

 

“Trollkarlens ö” tar upp viktiga ämnen som ansvarstagande, mod, uppoffring, ondska och girighet på ett lekfullt och lättillgängligt sätt, vilket ger rika möjligheter till eftertanke och samtal.

“Karma och Jonar: Klipptrollen” en fantastisk kapitelbok, med en fängslade framsida och med magiskt vackra illustrationer skapade med färgrika bilder i mangastil, som ger en viss drag av grafisk seriebok, tillsammans med den tillhörande korta textstyckena som är tryckta över bilderna något som resulterar i en fängslande hybridbok som ger en  otrolig läsupplevelse  som riktar sig till en bred målgrupp mellan åldern 5 till 11 år.

Böckerna i bokserien ”Karma och Jonar” har färgstarka framsidor och magiska illustrationer av Henric Aryee som täcker varje sida i böckerna. Här skriver pseudonymen och författaren Zelda Falköga korta och fängslade textstycken som är tryckta över bilderna, något som gör dessa hybridböckerna till en spännande läsupplevelse för både högläsning och individuell läsning.

Här möts läsarna av en  magisk värld fylld av olika naturväsen som klipptroll, drakar, enhörningar och andra sagoväsen som vi får lära oss mer om i boken parallellt med den fängslande handlingen.

I en del av landet Glimeria bor familjerna Garpe och långt därifrån bor familjen Stark. De är familjer som i urminnes tider har en pågående bitter fejd dem i mellan. I familjen Stark bor Karma Stark som är en modig, smidig och stark flicka och i familjen Garpe bor Jonar Garpe som är en klurig och eftertänksam pojke. De två modiga barnen Karma och Jonar hamnar plötsligt mitt i äventyret. Eftersom deras familjer vägrar att samarbeta får de tillsammans tänka ut en plan för att överlista drakens klipptrollen.
Provläs boken Kllipptrollen genom att klicka på bokbilden.

Karma och Jonar handlar om det godas kamp mot de onda, om att våga och om att vara en bra vän.

Det är en bok fylld av magiska illustrationer som brer ut sig över uppslagen kombinerade med en fantastisk berättelse i klass med en kapitelbok. Tyvärr var det ibland lite svårt att se texten då de var dålig kontrast mellan text och bakgrund. (Detta är något som förlaget har åtgärdat i det andra böckerna.) Utöver det så var det en spännande och vackert illustrerad bok där handlingen mellan familjerna får mig att tänka Ronja Rövardotter.

En rolig detalj är att boken är skriven av pseudonymen ”Zelda Falköga” som presenteras som en upptäcktsresande och äventyrare till dessa mystiska platser. En av få personer som faktiskt besökt Glimeria och därför berättar en av landets alla sägner, om Karma och Jonar, och om kampen mot draken och stentrollen.

För böckernas illustrationer står Henric Aryee, en prisbelönad och internationellt erkänd konstnär och illustratör från Stockholm. Hans illustrationer av det magiska landet Glimeria har hyllats för deras expressiva och färgsprakande stil.

 

Om du arbetar som bibliotekarie på ett bibliotek eller är lärare i en klass inom Stockholmsområdet, då går det bra att boka en workshop tillsammans med illustratören Henric Aryee. Via Henrics hemsida går det att läsa mer samt boka en workshop.

Jag anser att boken passar både bra som högläsningsbok för åk 1 till åk 3 och passar även bra som att användas som klassuppsättning från åk 1 till 2. Här kan du ta del av en pdf med boktips på fler böcker som jag anser passar till klassuppsättning för olika åldrar och inom olika kategorier.

 

Anledningen till att jag tipsar om att boken Klipptrollen i serien Karma och Jonar passar som klassuppsättning är för att det är en rolig och spännande läsupplevelse där boken ger möjligheter till samtal och aktiviteter med syfte att utveckla empati och förståelse för andra. 

Böckerna i bokserien “Karma och Jonar” är uppbyggd i stil med en grafisk seriebok och bilderbok fylld med massa färgstarka illustrationer som täcker böckernas båda uppslag. Bilder som förstärker berättelsen tillsammans med den lättläst text som finns tryckt i anslutning till bilden.

 

Att läsa denna typ av hybridböcker innebär mer än bara att förstå orden på sidorna, man kan samtidigt titta på illustrationerna som kompletterar orden.

 

På så sätt måste läsaren  avkoda och förstå texten, bilderna och förhållandet mellan den två, vilket kräver kritiskt tänkande färdigheter som att dra slutsatser och göra slutsatser.

Böckerna i barnbokserien  “Karma och Jonar” har en uppbyggnad i stil med den populära bokserien  “Handbok för superhjältar.”

Till “Karma och Jonar – Klipptrollen” finns ett introduktionshäfte med extramaterial, en lärarhandledning och ett bildspel . Det ingår bildspel till alla böcker i serien med alla bilder från respektive bok som passar att visas i klassrummet vid en högläsning.

 

Det finns även ett Kahoot quiz baserat på första boken.

 

Till bokserien Karma och Jonar finns det även ett särskilt soundtrack på Spotify som heter Genom eld.

Skapa ditt eget äventyr tillsammans med Gala!

 

Kliv in i en färgsprakande saga med den gosiga kinten Gala från Karma och Jonar-serien. 

 

Kinten Gala är Jonars bästa vän och en riktig fena på att starta galna upptåg och roliga lekar. Med sin mjuka kropp och man av plysch är hon dessutom riktigt mjuk att gosa med. En perfekt present till barn i alla åldrar! 

Karma och Jonar får pussel och målarbok!

Världen runt barnboksfavoriterna Karma och Jonar blir större och får nu bland annat pussel och målarbok som släpps under 2024.

 

Målarboken kommer vara fylld med vackra och lekfulla motiv från serierna så att läsupplevelsen kan sträck sig bortom bokens värld.

 

Här kan ni redan ni ta del av några av målarbilderna.

Karma och Jonar finns som animerad tv-serie!

“Karma och Jonar” har även gått och blivit animerad tv-serie baserat på den första boken “Klipptrollen som finns att se via Viaplay i alla nordiska länder.

Befinner man sig  i närheten av Göteborg kan man boka ett besök till musikalteater Karma och Jonar som baserar sig på den första boken “Klipptrollen”.

 

Musikalen riktar sig mot målgruppen 6-9 år precis som böckerna och är ca 20-25 min lång.

I den nya spin-off serien från den populära bokserien Karma och Jonar kommer det även att släppas en ny bokserie baserat på de populära sagokaraktärerna Gala och Rory som släpps 11 oktober 2023.

 

 

“Gala och Rory: Den försvunna regnbågen” är den första delen i serien om “Gala och Rory”.

Med hög igenkänning från succéserien Karma och Jonars magiska miljöer och älsk­värda karaktärer är serien en oemotståndlig spin-off för åldrarna 3-6. Följ med de omaka vännerna Gala och Rorys i en förtrollande historia om vänskap, att hjälpa andra och att inte döma.

Följ med Gala och Rory på en färgsprakande regnbågsjakt! Ny Karma och Jonar-serie för åldern 3-6. "DEN FÖRSVUNNA REGNBÅGEN" är den första delen i serien om Gala och Rory. Med hög igenkänning från succéserien Karma och Jonars magiska miljöer och älsk­värda karaktärer är serien en oemotståndlig spin-off för åldrarna 3-6. Följ med de omaka vännerna Gala och Rorys i en förtrollande historia om vänskap, att hjälpa andra och att inte döma.
Följ med Gala och Rory på en färgsprakande regnbågsjakt!

Boktitel: Karma och Jonar: Klipptrollen del 1

 

Bokserie: Karma och Jonar 

 

Första delbokserien: Karma och Jonar – Sagan om Glimeria

 

Karma och Jonars hemsida

 

Författare: Zelda Falköga

 

Illustratör: Henric Aryee

 

Målgrupp: 5 – 11 år 

 

Kategorier: Fantasy, äventyr, spänning, magi, naturväsen, drake, bergsroll, enhörning, vänner, samarbeta, självförtroende, goda mot de onda.

 

Provläs

 

Utgiven av: Bookmark förlag

 

Ta del av boken som ljud eller E-bok via: Storytel eller Nextory.

 

ISBN: 9789188859891

 

Ta del av boken via: Adlibris, Bokus & Bokfynd.nu

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar