Handbok för superhjältar: Handboken av Elias & Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar är en bokserie om en modern Pippi Långstrump med superkrafter.

Idag är min systerdotter på 8 år och granntjejen på 7 år som är på besök och idag ska de få sova över fast på ett speciellt sätt, här tältar vi inomhus.

 

Självklart så läses det godnattsaga och när min systerdotter redan sett den nya boken “Handbok för superhjältar – Handboken” som kom hem här om dagen från författarna Elias Våhlund och Agnes Våhlund var det ett självklart val för henne för hon hade minsann sett att den låg på topplistan av barnböcker och hade fått hela fem stjärnor.

 

Så sagt och gjort så kröp vi in i tältet och gosade ner oss blad sovsäckarna och gosedjur och började läsa…

Genom att klicka på bilden kommer du til mitt inlägg om varför läsning och högläsning är bra från tidig ålder.

Så vad tyckte barnen, för de första så ville de inte att vi skulle sluta mitt i (inte jag heller) då boken var så spännande. Det kom upp en del frågor och diskussioner under läsningen och efter läsningen. Som till exempel vad är en handbok, är de en bok som handlar om händer? Vad är att gå bort? Varför har man kvar saker av någon som gått kvar? Kan man verkligen prata med grannen och moster om man inte vill prata med sina föräldrar eller lärare med flera om man blir mobbad eller känner någon som blir mobbad?

 

Barnen tycker att boken var jättebra, men besvikna att den tog slut och att man måste vänta flera månader till nästa bok.

 

Barnen gillade att boken var fylld med färggranna bilder över hela sidorna. Där håller jag verkligen med.

 

De tyckte även att de var roligt att de var en tjej som blev superhjälte, för oftast är det alltid killar som blir det. Här håller jag fullständigt med.

 

Barnen tycker att boken helt klart är värd att ligga på topplistan bland barnböcker och att den var värd sina fem stjärnor.

Även en väninna till mig som är förskollärare och är mamma till två tjejer på 6 och 9 år fick låna boken och haft den som högläsningsbok.

 

Tjejerna tyckte att det mest spännande va när tjuvarna sa nu ska vi göra mos av henne. De gillade inte att hon blev mobbad och slagen. De gillade dock att hon blev en superhjälte och när hon slog pengapåsarna i huvudet på tjuvarna det va roligt.

Som mamma och förskollärare är det en bok hon skulle vilja köpa in till hennes förskola, då den är lättläst och rolig med ett tydligt budskap. En bok som är lätt att samtala kring när det gäller mobbning både från den som är utsatt och de som mobbar.

 

Även här får boken fem stjärnor.

Handbok för superhjältar. Del 1: Handboken” är helt klart en modern historia om att hitta sina inre krafter eller rättare sagt superkrafter.

I denna berättelse behöver man varken vara barn till en Gud, bli biten av en radioaktiv spindel och inte blir man född med den. Allt som behövs är lite träning, en grym pyjamas och en mask gjort utav morfars gamla slips.

“Boken “Handbok för superhjältar – Handboken” handlar om den unga flickan Lisa som vantrivs i sin nya skola. Varje dag efter skolan mobbas hon av tre elaka killar från klassen och varje dag efter skolan jagas och retas hon för att de tycker att hon har stora utstående öron. Hennes tillflykt blir biblioteket där hon dagligen måste gömma sig i sin hörna bland bokhyllorna.

 

En eftermiddag när hon återigen tar skydd på biblioteket så ser hon den plötsligt, på den nedersta hyllan ser hon något som verkar självlysande med ett pulserande rött ljus som liksom lockar henne på ett magiskt sätt och den liksom manar på Lisa att ta upp den och bläddra i den.

 

När hon kommer närmare, så att hon kan läsa vad det står på den, blir hon ännu mer övertygad om att boken är menad för henne. På boken står ”Handbok för Superhjältar” hon blir förvånad när hon inser att boken beskriver hur man kan öva upp 101 förmågor för att bli en superhjälte! Det är ju precis vad hon behöver!

 

Eftersom den mystiska boken inte är registrerad i bibliotekets system får Lisa boken. Den ropade ju på henne och ville bli hittad!

 

Lisa läser och övar och övar och övar lite till och lär sig den ena förmågan efter den andra. Som att sväva och flyga, hon lär sig självförsvar och försöker även lära sig prata med djur.

 

Den röda pyjamasen från mormor blir en perfekt superhjältedräkt och med en av morfars gamla slipsar täcker ögonen så att hon blir oigenkännlig.

 

Hon beslutar sig för att hjälpa dem som råkar illa ut precis som hon själv gjort och kanske de nya superkrafterna kan hjälpa mot hennes mobbare. Men kommer hon klarar det, hon som bara är en nybörjar hjälte?”

Så någonstans därute finns en bok som är skriven just för dig. Den ger dig svar på frågor du knappt vågat ställa. Uppfyller drömmar du knappt vågat drömma. Och tips på hur du löser nästan olösliga problem. Och när allt känns som svårast, ger den dig hopp, mod och styrka att kämpa vidare.  Men viktigast av allt. Den hjälper dig att upptäcka alla superkrafter som redan finns där inom dig.

Denna bok gick rakt in i mitt hjärtat på mig och jag hade så grymt mycket igenkänning av Lisas och många andra barns historia.

 

Precis som Lisa blev jag mobbad för mina öron under större delen av mitt grundskoleliv. Alla de ord som de barnen skrek till Lisa känns igen och återkom som ett eko tillbaka med de jobbiga stunderna i början av min skoltid. Jag gjorde precis som Lisa, försökte trycka in öronen medan jag sov. Även jag flydde visa dagar för att gömma mig undan orden och blickarna på de lokala biblioteket. Tänk om det då hade dykt upp en bok som “Handboken för superhjältar”, för vem skulle inte vilja lära sig att flyga och kunna prata med djur. På min tid önskade jag att de “Oändliga historien”. hade dykt upp bland hyllorna, så jag kunde fly till en annan värld.

Handbok för superhjältar är en actionfylld och modern berättelse med en allvarlig underton.

Boken är smart, roligt, lite sorgligt, mycket charmigt och på modernt sätt har de skrivit en bok med mangainspirerade seriebilder till. Det är en lättläst bok som är lätt att uppslukas av, det är ingen bok som man bara vill sluta mitt i, för den är spännande och man vill ju veta hur det går för Lisa. 

Dessa första fyra delarna handlar om mobbning, utanförskap och spännande äventyr!

Den femte boken Försvunna, är ett nytt äventyr som kommer spänna över sammanlagt fyra böcker som kommer handla mer om utanförskap och om rädsla. Här kan du läsa mer om Försvunna och den sjätte delen heter Utan hopp.

Bokserien ”Handbok för superhjältar” är böcker som är skrivna med en lättläst text som är uppdelade i mindre textrutor i successive läsordning som smälter in snyggt tillsammans med fantastiskt färgstarka och actionfyllda seriebilder. Resultatet blir en bokserie som är fylld med lustfylld läsning att ge till motvilliga läsare och öppnar upp möjligheten för lässvaga att ta del av böcker som är skrivna med luftig och kort text textstycken som utspelar sig i korta kapitel och där mycket av händelserna sker i bilderna.

Som jag skrev längre upp så gillar jag att det handlar om en flicka som lyckas hitta sin inre styrka, men i boken finns även andra framträdande kvinnliga karaktärer.

Känner du någon som är mobbad eller någon som är dum mot dig?

Även om boken är spännande så börjar boken med en allvarligare underton kring ämnet mobbning och i slutet av boken tar författaren upp vart man kan vända sig om man är mobbad eller känner någon som är mobbad.

Det är alltid bra att öppna upp sig och prata med en vuxen, men du kan även vända dig till BRIS där finns det vuxna som är vana att prata om saker mellan himmel och jord. Både stora och små problem. Det kostar ingenting och det syns inte på telefonräkningen.

 

Telefon numret till BRIS är: 116 111

 

Telefonen är öppet alla dagar mellan klockan 14-21.

Böckerna i bokserien Handbok för superhjältar” är ämnad för 6-9 år, dock anser jag att om man är mellan 6-8 år så passar de som högläsningsböcker då det är böcker som öppnar för samtal, men den är perfekt att börja läsa inom fsk-åk 4 om man arbetar kring mobbning.

Det finns även möjlighet att ta del av bildspel från den olika respektive böckerna som passar att använda sig av när böckerna högläses.

Här finner du länken till de olika bildspelen.

Böckerna har även tillgång till enskilda lärarhandledningar.

Här finner du lärarhandledningar till de olika böckerna.

Samt här finner ni massa roligt material kring böckerna med möjlighet att använda innan ni läser böckerna, under läsningen och efter läsningen.

Till sommarlovet kan barnen göra underhållande aktiviteter med boken “Handbok för superhjältar. Sommarlovsbok: Omöjligt uppdrag” och Sommarlovsboken – Handbok för superhjältar”

Följa med på  spännande soloäventyr där du som läsare är delaktig för att lösa ett brott och själv får chansen att bli en superhjälte. Här finns även allt från sommarbingo, ordpyssel och skrivarskola till kluriga pyssel att lösa som räcker hela sommaren.

 

Här kan du läsa mer om den ena sommarlovsboken.

Inför julen kan barnen även få ta del av en Adventskalender som är fylld av aktivitetssaker baserat på Handbok för Superhjältar som ni kan läsa mer om här och det finns även en massa andra typer av böcker baserat på Handbok för Superhjältar.

Har du och ditt barn läst alla böcker som finns ute i serien Handbok för superhjältar har ni nu möjligheten att själva bli superhjältar och slåss mot skurkar och lösa nästan olösliga problem i rollspelet Handbok för Superhjältar som du kan läsa mer om här. 

Handbok för superhjältar har även en egen hemsida där kan man ta del av mer information kring boken, hur de kom på att skriva om boken, Där det även finns en webbshop där man även kan köpa t tröjor med tryck på Röda masken som superhjälte och böckerna i serien.

Boktitel: Handbok för superhjältar – Handboken del 1

 

Serietitel: Handbok för superhjältar

 

Lärarhandledning

 

Bildspel

 

Författare: Elias Våhlund

 

Illustratör: Agnes Våhlund

 

Bokförlag: Rabén & Sjögren

 

Målgrupp: 6 – 9 år

 

Kategorier: Superhjälte, serie, äventyr, spänning, mobbning, trakasserier, lättläst, värdegrundsarbete

 

ISBN: 9789129701388

 

Köp boken på: Adlibris,Bokus, Bokfynd

Dela gärna detta inlägg: