Gullis lästips 12 bäst lästa böcker under 2021!

Här nedan kommer en lista på de 12 bäst lästa barn- och ungdomsböcker som jag läst under 2021.

Januari

Boktitel: Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år

Kategori: Fakta, historia, kungar, drottningar, regenter, Sveriges historia

Målgrupp: 9- 12 år, men fungerar för äldre åldrar också.

Utgiven av: Opal 

“Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år” är en dramatiskt berättelse och spännande fakta om Sveriges regenter, från Gustav Vasa till dagens kung, Karl XVI Gustaf.

Det är den perfekt boken för alla historielärare & historienördar!

Vill du veta vilken kung som tog tennisen till Sverige, vilken drottning som älskade att leka med blysoldater. vem som bodde i Turkiet i flera år, och vem som fick den dyraste begravningen i Sveriges historia. Det, och mycket mer, kan du läsa om i faktaboken Kungaliv.

Det här är en otrolig välskapt faktabok om de 23 regenter som haft makten i Sverige under de senaste 500 åren. Under de åren har mycket hänt, krig, mord och maktkamper mellan syskon, men också sånt som har gjort Sverige till ett bättre land. Som när vi fick allmän rösträtt, tryckfrihet och religionsfrihet infördes, saker vi tycker är självklara idag.

Boken Kungaliv är uppbyggd på ett pedagogisk och överskådligt sätt av författaren Linda Linnskog Rudh tillsammans med uttrycksfulla färgillustrationer av illustratören Filippo Vanzo. Boken är även faktagranskad av Dick Harrisson som är en välkänd Proffesor i historia vid Lunds universitet.

Boken är skriven av Linda Linnskog Rudh som skapat en väldigt pedagogisk faktabok som är lättöverskådlig och tillsammans med illustratören Filippo Vanzo 
otrolig uttrycksfulla färgillustrationer är det en historisk faktabok utan dess like.

Här kan ni läsa mer om den otroligt välskapta faktaboken Kungaliv – Sveriges regenter under 500 år.

Februari

Boktitel: Nattkorpen del 1

Bokserie: Månvind och Hoff

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden. mordgåta, deckare, spänning

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även för äldre läsare

Utgiven av: Natur och kultur

“Nattkorpen” är den första delen i den historiskt spännande, skrämmande, lite äcklig och små rolig deckarbokserien “Månvind och Hoff”. 

Nattkorpen är en spännande mordgåta som utspelar under 1800-talets igensnöat Stockholm.

Jag gillar verkligen hur “Nattkorpen” fångar sina läsare med den otroligt lockade framsidan som sedan tar sina läsare från 9 år och uppåt till ett skoningslös vinter i Stockholm under 1880-talet i sökandet efter en kallblodig mördare.

Det här är en otrolig läsupplevelse som jag rekommendera varmt till alla som gillar historiska skildringar med spännande livsöden.

Här får läsarna ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets baksida där man känner av de kliande betten från lopporna, stanken från utedassen, känner smaken av den utspädda och smaklösa gröten, hör ljuden från hästars klapprande hovar på kullerstenarna, synen av det flackande ljuset av gaslyktor och känslan av den värkande och gnagande hungern.

“Nattkorpen” är den första delen i den beroendeframkallande bokserien Månvind & Hoff“, där  den andra delen heter “Djuvdrottningen” och tredje delen heter “Dödsängeln”, och alla tre böcker har fått en plats i de 12 bästa böcker jag läst under 2021 och den fjärde kommer heta “Blodspakten” som utkommer den 10 juni 2022.

Nattkorpen är vinnare av Augustpriset 2021 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Till boken finns en lärarhandledning och Pleasureablelearning har även tagit fram ett högläsningsprojekt där varje lektion med boken är uppdelad i tre delar, inför högläsningen, hörförståelse och diskussion och en uppgift kopplat till texten. 

Det finns även möjlighet att Sammanfatta handlingen från kartan med skriv- och läsuppgifter ämnat för åk 4-6.

Här kan ni läsa mer om Nattkorpen som är en beroendeframkallande läsupplevelse.

Mars

Boktitel: Salen del 1

Trilogi: Spökbyn

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Spökhistoria, skräck, rysare, förr i tiden, vänskap

Utgiven av: Bonnier Carlsen

I ”Salen” förvandlas en välkänd skolmiljö till en plats där dåtid möter nutid!

Salen är en spännande och skrämmande spökhistoria!

”Salen” är verkligen en gastkramande skräckfiktion som riktar sig till bokslukande mellanstadieläsare som vill ha mer nagelbitande läsning.
 
Förutom att det är en spökhistoria så är det en berättelse som speglar en fin vänskap mellan huvudpersonerna Lo, Harry och Johanna, samtidigt som barnen tampas med samma problem som många andra mellanstadiebarn gör, som klasskompisar som inte är schyssta, familjebekymmer och rädslan för att bli lämnad ensam och utanför.

Salen är en övernaturligt skrämmande bladvändare där dåtid och nutid möts och som måste läsas av unga som vuxna!

”Salen” är den första boken i den blivande trilogin “Spökbyn” som jag ser fram emot att fortsätta läsa med skräckblandad förtjusning. Boken är skriven av skolbibliotekarie Nina Källmodin som skrivit denna övernaturliga spökhistoria tillsammans med sin son Willem Källmodin som tillsammans blev andrapristagaren i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020, där andra delen kommer heta ”Torpet” och tredje delen kommer heta ”Källaren”.

Till boken finns en lärarhandledning.

Här kan ni läsa mer om den spännande och skrämmande spökhistorian Salen.

April

Boktitel: Dagboken i ödehuset del 1

Trilogi: Mysterierna i Sörbodane

Kategori: Mysterium, deckare, spänning, äventyr, mordgåta, vänner, förr i tiden

Utgiven av: Hoi förlag

Dagboken i ödehuset är en spännande sommardeckare där dåtid och nutid möts.

“Dagboken i ödehuset” är ett spänningsfyllt sommarmysterium.

En bok som påminner om Fem-böckerna & Dalslandsdeckarna fast i modern stil.

Förutom ett läsarna får ta del av ett mystiskt sommaräventyret tar boken även upp utanförskap, familjerelationer, skilsmässa, alkoholiserade föräldrar och vänskap – ämnen som många av dagens barn kan relatera till.

”Dagboken i ödehuset” är första boken i den blivande trilogi Mysterierna i Sörbodane” och jag ser verkligen fram emot att ta del av följande böcker, där den andra delen kommer heta “Den glömda kartan”.

 

Här kan ni läsa mer om boken Dagboken i ödehuset som är ett spännande mysterium från förr i tiden.

Maj

Boktitel: Uppdraget i London del 1

Trilogi: Historieväktarna 

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Historisk berättelse, fantasy, portal fantasy, äventyr, spänning, tidsresa, förr i tiden, andra världskriget, fakta

Utgiven av: Tukan förlag

Uppdraget i London är den perfekta blandningen av spänning och historisk fakta.

”Uppdraget i London” är ett riktigt spännande historiskt äventyr som är en otroligt bra bladvändare med högt tempo för bokslukare i åldern 9 till 12 år.

 

Berättelsen håller en på helspänn från första till sista sidan och innehåller spänning, action, dramatiska tidsvändningar, historisk fakta och tidsresor.

 

Det som jag tycker var extra bra med boken var de att man tagit med faktadelar om olika händelser, platser och personer som hänt i verkligheten under andra världskriget och som fanns med i berättelsen.

“Uppdraget i London” är den fösta delen i trilogin “Historieväktarna”, där den andra boken heter “Gömstället i Amsterdam” och tredje delen kommer heta ”Flykten från Budapest”.

Till boken “Uppdraget i London” finns en tillhörande lärarhandledning och Mellanstadiet läraren Ulrica Olsson på @pleasureablelearning har även tagit fram ett högläsningsprojekt baserat på boken “Uppdraget i London”.

Uppdraget i London är ett riktigt spännande historiskt äventyr som är en otroligt bra bladvändare med högt tempo.

Här kan ni läsa mer om den historiskt spännande boken Uppdraget i London.

Juni

Boktitel: Alba och landet bortom, del 1

Trilogi: Bortom

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även i högre åldrar

Kategori: Mytologi, övernaturligt, spänning, portal fantasy. magisk realism

Provläs de tre första kapitlen ifrån boken

Utgiven av: Bonnier Carlsen

Följ med till Landet Bortom, en plats där magi och sagoväsen finns på riktigt.

”Alba och Landet Bortom” är första delen i trilogin ”Bortom” som är ett storslaget fantasy-äventyr med inslag av skandinavisk mytologi som riktar sig till 9 år och upp. Andra delen kommer att heta “Alba och Nattramnens grav”.

Det här är fantasy med mycket magi – fullt av spännande personer, väsen och bestar. Det är en trollbindande och övernaturligt fantasyäventyr där verkligheten möter den nordiska mytologin och skapar en oförglömlig läsupplevelse som får sina läsare att återigen se troll och andra naturväsen bland träden.

Jag har både läst boken Alba och Landet Bortom skriven av författarna Mårten Gisby och Henrik Johansson och lyssnat på boken. Genom att läsa boken kunde jag följa Albas resa genom Landet Bortom med hjälp av den otroligt välskapta kartan i början av boken som är skapat av Filippo Vanzo och genom att lyssna på boken hade jag möjlighet att kunna ta del av sångerna som är skapade av Playground music Sweden och som som sjungs av Wera Liljeblad.

 

Här kan även ni lyssna på den tillhörande musiken.

 

Här kan ni läsa mer om den trollbindande läsupplevelsen Alba i landet Bortom.

Juli

Boktitel: kristallgrottan del 2

Trilogi: Visornas dal

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy,  magisk realism, spänning, kärlek, magi, väsen

Utgiven av: Rabén & Sjögren

Det här är en otroligt spännande och trollbindande läsupplevelse om starka känslor, mytologiska väsen, förbjuden kärlek och fängslande miljöer.

“Viskornas dal – Kristallgrottan är verkligen en välskriven bok med ett modernt språk som är rappt, vassa, härligt halv sarkastiska och underhållande som känns ungdomligt. Boken har en  bra kontrast mellan tonårsrelationer och vardagsbestyr kombinerat med gammal folktro fylld av mystik och uråldrig magi.   

 

“Kristallkrottan” är den andra delen i trilogin “Viskornas dal” där den första boken heter “Väktarinnan” och den tredje delen heter “Tvillingarnas tid”.

Det här är en Twilight i Norrlandsmiljö med en andlöst spännande berättelse om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer.

Här kan ni läsa mer om boken Viskornas dal – Kristallgrottan som är en  trollbindande läsupplevelsen.

Augusti

Boktitel: Tjuvdrottningen del 2

Bokserie: Månvind och Hoff

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden, deckare, spänning, äventyr

Målgrupp: 9 – 12 år,men fungerar även i högre åldrar

Utgiven av: Natur och kultur

Tjuvdrottningen är en spännande och otroligt välskriven bok om föräldralösa barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

“Tjuvdrottningen” är en bok med historiskt fängslande handling med högt tempo där det händer farliga saker i oväntade miljöer med fascinerad karaktärer och spännande livsöden samt om föräldralösa barn på samhällets botten som löser farliga och läskiga mysterium.

Tjuvdrottningen är den andra delen i den historiskt spännande deckarbokserien Månvind & Hoff som är böcker med en blandningen av Oliver Twist & Sherlock Holms, som utspelar sig i 1800-talets Stockholm!

Här kan ni läsa mer om Tjuvdrottningen där läsarna får läsa mer om de oväntat radarpar i ett smutsigt 1800-tals Stockholm.

September

Bokserie: Spökhunden Buster

Målgrupp: 6 till 9 år

Kategori: Deckare, Skräck för barn,spökhistoria, vänskap, syskon, cancer

Lärarhandledning

Utgiven av: Rabén & Sjögren

Under September läste jag de två första böckerna i bokserien “Spökhunden Buster” som är skrämmande och lagom läskiga spökhistorier för de yngre barnen. 

De två spännande deckarböcker med inriktning inom de övernaturliga slaget med böckerna ”Mysteriet på kyrkogården” och “Docksamlarens hus”.

Till den första boken “Mysteriet på Kyrkogården” finns en tillhörande lärarhandledning.

Bokserien Spökhunden Buster är fyllda av spänning, vänskap och spöken!

Här kan ni läsa mer om de två första böckerna i bokserien Spökhunden Buster som är två nervpirrande spökhistorier som även innehåller en fin och gripande skildring om syskonkärlek och när ett syskon är svårt sjuk i cancer och när ett syskon dör i en olycka. 

Oktober

Boktitel: Asynja: Kungens grav, del 1

Bokserie: Asynja serien

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även för äldre läsare

Kategorier: Vikingatiden, förr i tiden, action, fantasy reality, vänskap, magi, starka kvinnliga förebilder

Lärarhandledning

Utgiven av: Bonnier Carlsen

Kungens grav är en episk vikingaberättelse som utspelar sig i en värld där verklighet, myt och tro är sammanvävd till en äventyrsberättelse inspirerad av den nordiska mytologin!

”Kungens grav” är första delen i ”Asynja-serien, som kommer att bestå av sammanlagt fem stycken böcker. 

Det är en fängslande vikingaberättelse om vänskap och magi i skuggan av en hotande klimatkatastrof.

”Kungens grav” är en spännande, rå och magisk vikingahistoria som utspelar sig på Björkö och Island under vikingatiden. 

Asynja berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, hämnd, tro, mod, och magi sätts på stora prov.

Det finns en lärarhandledning till boken Asynja – Kungens grav samt en lärarhandledning anpassad till utställningen på The Viking Museum i Stockholm. Till VT 2022 kommer det som sagt att bli en utställning baserat på bokserien Asynja och då kommer det finnas tillgång till massa extramaterial.

 

Det finns även en tillhörande lärarhandledning till boken.

Här kan ni läsa mer om ”Kungens grav” är början på en ny magisk vikingahistoria för historiskt intresserade bokslukare!

November

Boktitel: Hemligheten i Helmersbruk

Adventsbok 2021

Kategori: Adventsbok, adventsbok 2021, mystik, spänning, förr i tiden, spökhistoria, i väntan på tomten

Målgrupp: 9-12 år

Utgiven av: Bonnier Carlsen 

Hemligheten i Helmersbruk är en en spökhistoria vid jul!

Adventsboken “Hemligheten i Helmersbruk” är en blandning av Maria Gripes mystik, Enid Blytons mysterieväv och en spökhistoria som griper läsare i alla åldrar.

Här kan ni läsa mer om adventsboken Hemligheten i Helmersbruk som är en gripande och lite vemodig berättelse med mycket känslor och en massa mystik.

 

Här kan ni även läsa mer om olika adventsböcker om innehåller 24 kapitel, där ett kapitel bör läsas per dag enda fram till julafton.

December

Boktitel: Dödsängeln del 3

Bokserie: Månvind och Hoff

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden, deckare, spänning, äventyr

Målgrupp: 9 – 12 år,men fungerar även i högre åldrar

Utgiven av: Natur och kultur

Dödsängeln är en fängslade fortsättning i den beroendeframkallande bokserien ”Månvind och Hoff”.

”Dödsängeln”  är en otroligt spännande läsupplevelse i den historiskt spännande deckartrilogin “Månvind och Hoff”, där vi får ta del av en av Sveriges tragiska och hemska hemligheter.
 
Återigen möts vi av historiska miljöbeskrivningar av Stockholm under 1880-talet och hur det var att leva som fattig och rik.

“Dödsängeln” är den tredje delen i bokserien  ”Månvind och Hoff” som är otrolig välskrivna historisk spänningsromaner som förflyttar läsarna till ett stinkande, sjaskigt Stockholm under 1800-talet.

 

På ett fängslade sätt skildrar  författaren hur det var förr i tiden med autentiska ruggiga miljöer och skildringar utifrån de olika samhällsklasserna som ger en berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn för mer en 100 år sen. 

Som ni kanske märkte av så kom alla tre böckerna med i från deckartrilogin “Månvind och Hoff”, som bäst lästa böcker under 2021.

 

Där “Nattkorpen” var den bäst lästa boken under Februari månad, “Tjuvdrottningen” under Augusti månad och slutligen “Dödsängeln” under December månad.

Till första boken “Nattkorpen” finns en lärarhandledning och Pleasureablelearning har även tagit fram ett högläsningsprojekt där varje lektion med boken är uppdelad i tre delar, inför högläsningen, hörförståelse och diskussion och en uppgift kopplat till texten. 

 

Det finns även möjlighet att Sammanfatta handlingen från kartan med skriv- och läsuppgifter ämnat för åk 4-6.

r kan ni läsa mer om Dödsängeln som är engagerande sträckläsning på högsta nivå som väcker intresset för en svunnen tid från läsare från 9 år och uppåt.

Här kan ni ta del av de 12 bästa böcker som jag läst under de olika månaderna under 2019 och 2020.

Jag hoppas att ni hittar någon eller flera böcker som verkar intressanta.

 

Nu ser jag fram emot ett nytt läsår med nya läsupplevelser i böckernas underbara värld.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar