Gullis lästips 12 bästa böcker jag läst under 2019!

Bild

Ännu ett år och ett helt årtionde går till sin ända och under 2019 har jag läst och lyssnat på ca 250 stycken barn- och ungdomsböcker. Nu tänkte jag berätta om de 12 bäst böckerna jag läst under respektive månad. Självklart finns det även andra riktigt bra böcker som jag läst inom varje månad.

 

Jag har även skrivit om böcker som man inte får missa att läsa i somras eller rättare sagt överhuvudtaget, där jag även delar med mig av grymt bra barn- och ungdomsböcker.

 

Jag har vid ett senare tillfälle skapat ett liknade inlägg där jag delar med mig av det 12 bästa böckerna under 2020, 12 bästa böcker under 2021, bäst lästa böcker under 2022 samt böcker man absolut inte får missa att läsa.

 
Januari – Bokserien ”På plats i tiden av Åsa Storck
 
 
Februari”Undergång” av Nathalie Sjögren
 
 
 
April – Trilogin ”Havsfolket” av Camilla och Vivica Sten
 
Maj”Hinsides-trilogin” av Albin och Karin Alvtagen
 
Juni – Faktaserien ”Nina och Nino lär om” av Fabrice Erre
 
Juli”Bortrövad – Fånge i berget” av Vilhelm Sundbom
 
Augusti”Spökflickans hemlighet” av Ann Olerot
 
September ”Väsenologi” av Ingela Korsell
 
Oktober”Prästgårdens hemlighet” av Tobias Söderlund
 
NovemberSnösystern: En julberättelse” av Maja Lunde
 
December”Julens monster av Andreas Palmaer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Bild
Bokserie: På plats i tiden
Författare: Åsa Storck
Illustratör: Anders Végh Blidlöv
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Hegas förlag
Handling

 

I januari läste jag 12 böcker varav den bästa böckerna jag läste är de första böckerna i serien På plats i tiden som är lättlästa, spännande och välskrivna kapitelböcker tillsammans med realistisk och medryckande handling som utspelar sig på olika historiska platser under olika tidsåldrar.

 

I varje enskild fristående bok tar de läsarna bakåt i tiden till historiskt intressanta och tankeväckande platser där man kan ibland kan få läsa om historiskt kända personer. 

 

Bokserie innehåller lärorikt spännande och historiska påhittade äventyrsberättelser där vi får en inblick i hur det skulle kunna vara att som barn växa upp under dessa perioder fast med en gnutta extra spänning som fyllts med intressant fakta från de olika historiska platserna.

 

Böckerna är väldigt lärorika och bäddar in mycket fakta utan att för den skull offra berättelsens känsla och flyt. Böckerna innehåller även realistiska miljöskildringen med hjälp av det svartvita fantasyinspirerande illustrationerna tillsammans med den intressanta och lättläst handling som är uppdelat i korta kapitel.

 

På plats i tiden är historiskt spännande bladvändare som både är kunskapsmässigt perfekt läsning att sätta i händerna på historieintresserade barn och unga i åldrarna 9 till 12 år som gillar historiska äventyr, men inte vill ha för tjocka böcker.

 

Till alla böcker i bokserien ingår även enskild handledning.

 
Böckerna som ingår i den fristående bokserien På plats i tiden är: Vilde i Lund

 
 

Under 2020 släpps den femte boken i serien som kommer heta Itai och örnen.

Jag älskar böcker som handlar om förr i tiden och det här är verkligen en historisk faktaserie som jag ser fram emot att följa . Givetvis hoppas jag att författaren Åsa Storck och illustratören Anders Végh Blidlöv även har möjligheten att skriva om historiskt intressanta händelser inom Sveriges historia som Gustav Vasa, Stormaktstiden, Vasaskeppet, Birka och vikingatiden och andra historiska platser och personer.

 
Bild
Boktitel: Undergång
Författare: Nathalie Sjögren
Målgrupp: Från 15 år och upp
Bokförlag: Fantasiförlaget
 

 
Under februari har jag läst 17 stycken böcker varv den bästa boken jag läste är Undergång som är en hisnade, fartfylld och spännande äventyr där den nordiska folktron möter verkligheten i en oförglömlig berättelse som riktar sig till unga vuxna från 15 år och upp.
 

Här får vi läsa om tvillingarna Emy och Melissa som dras med ner till en undangömd värld långt ner under naturreservatet Näsbokrok i Halland. En värld där monstruöst groteska varelser sprider sin förruttnelse och onda hat.I denna parallella världen som är befolkad av väsen från den nordisk mytologi dras tvillingarna Emy och Melissa med ned ifrån sin verklighet omedvetna om sina magiska förmågor. En värld där man inte vet vem man kan lita på…Här kan ni läsa mer om den enskilda bokrecensionen av Undergång.

Nu ser jag fram emot att ta del av den planerade fortsättningen som kommer heta Underjordens väktare.

Bild
Boktitel: Morrigan Crows magiska förbannelse del 1.
Bokserie: Nevermoor
Författare: Jessica Townsend
Illustratör: Mats Minnhagen
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Semic förlag
​Handling
 
 

Under mars läste jag 16 stycken böcker varav den bästa boken jag läste var Morrigan Crows magiska förbannelse den bästa boken som jag läste. Det är den första delen i bokserien Nevermoor som är en spännande, magisk, rolig, fantasifull och en alldeles underbar läsupplevelse!
 

 

Morrigan Crows magiska förbannelse är en välskriven och förtrollade äventyr i en magisk värld som trollbinder sina läsare från första till sista sidan och som gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

 

Här får vi följa med till en mystisk värld med inslag av allt man kan önska – spänning, magi, kampen mot det onda, vänner och fiender. . .

Nevermoor är en värld med magiskt silverstoft, svävande paraplyer, levande skuggor, drakar, troll och en gigantisk pratande katt. Men det är även kampen mot det onda.

 

Här kan ni läs mer om denna magiskt trollbindande boken i den enskilda bokrecensionen.

Boken har en stämning som påminner en hel del om J. K. Rowlings tidiga Harry Potter-böcker.

Rekommenderar verkligen denna bok om du vill försvinna bort i fantasins magiska värld. Det här början på en magisk fantasiserie som passar bokslukare i åldern 9 – 12 år.

Till boken ingår en handledning.

 
Bild
Bokserie: Havsfolket
Del 1: Djupgraven
Del: 2 Sjörök
Del 3: Mareld
Författare: Camilla och Vivica Sten
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Handledning till Djupgraven
 

Under april läste jag 29 stycken böcker varav den kritikerhyllad rysartrilogin Havsfolket för slukaråldern är de de bästa böcker jag läste.

Havsfolket är spännande, skrämmande och en fängslande trilogi, som är ett typexempel på en bokserie som man vill läsa klart samtidigt som man helst inte vill att den ska ta slut. Här möts nordisk folktro och skärgårdsskrock kombinerat med kärlek, dramatik och vardagsliv som gör att läsare i alla åldrar slukar innehållet.

”En gång i tiden så trodde människan på dom som fanns i det fördolda, vi visste att vi behövde visa vår aktning till naturen och dess väsen, men vi visste att vi inte bara kunde ta av naturen utan att ge tillbaka. Om inte, så blev moder jord och dess väsen ond. Därför hade människan en pakt med moder jord och dess väsen. Med tiden och åren har dessa tradetioner glömts bort och pakten mellan människan och naturen har för länge sedan dött ut och sakta glömts bort hos människor, men inte hos moder jord och hennes väsen. Hon är nu vred på oss på hur vi behandlar dess natur och vatten och det är nu som moder jord tillsammans med naturens olika väsen anser att pakten är bruten och den vill hämnas…” 

 

Här kan ni läsa mer om böckerna, Djupgraven, Sjörök och Mareld som ingår i trilogin Havsfolket.

Det finns även en tillhörande handledning till första boken Djupgraven.

 
Bild
Bokserie: Hinsides-trilogin
Del 1: Nyckeln till Hinsides
Del 2: Hinsides brinner
Del 3: Hinsides väktare
Författare: Albin & Karin Alvtagen
Illustratör: Alexander Jansson
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Brombergs

 

Under maj månad läste jag 34 stycken böcker varav Hinsides-trilogin var en magiskt spännande trilogi och som är en lättläst, men välskriven berättelse för de unga fantasy ändarna, med ett hjärta för olikheter och mångfald.

 
Det är en bokserie som är fylld med de ena spännande äventyret efter det andra, i en magisk fantasivärld som stundtals kan bli lite skrämmande. Det som står i centrum i den här berättelsen är syskonkärlek, och vad man kan åstadkomma med fantasins styrka.

Fantasytrilogi om det magiska landet Hinsides fylld av händelser, absurt härliga karaktärer, folkslag, monster, farliga skogar, dimmiga träsk, utmaningar och gåtor.

 
Det är en otroligt spännande och fantastisk trilogi som jag varmt rekommenderar alla att läsa denna spännande bladvändare och få chansen att besöka denna fantasifulla och magiska världen Hindides.
 
Hinsides trilogin är en bokserien där man får en parallell känsla till Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio där spegling av syskonkärlek mellan tvillingarna är ett centralt tema i boken. Bokserien har även samma magiska charm som Harry Potter böckerna.

Hinsides-trilogin är en magiskt spännande fantasivärld som ni kan läsa mer om här i den enskilda bokrecensionen.

 
Bild
Bokserie: Nina & Nino
Del 1: Nina & Nino lär om Vikingar
Del 2: Nina & Nino lär om dinosaurier
Del 3: Nina & Nino lär om samurajer
Del 4: Nina & Nino lär om pyramider
Författare: Fabrice Erre
Illustratör: Sylvan Savoia
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Hegas förlag
Handling

 
 

Under juni månad läste jag 12 böcker varav den grafiska och lättlästa serieböckerna ”Nina och Nino” var de bästa böcker jag läst under denna månad.

Här får vi följa med syskonen Nina och Nino när det tar sig genom människans historiska händelser genom tiden. Genom dessa historiska berättelser får läsarna på ett nytt tydligt och pedagogiskt sätt att lära sig historian i serieformat.

Nina och Nino är en fristående bokserie med olika historiska berättelser där varje enskilt ämne är tydligt och lättförståelig och passar barn från 7 till 12 år, lika mycket som för vuxna.

Det här är spännande och intressanta grafiska serier kombinerat med humor och pedagogik. Där faktaserien är en blandning av serie-rutor och faktatext i ett. Det är den perfekta faktaserien för nyfikna och historieintresserade barn som vill lära sig fakta och kunskap om historiska händelser genom århundradena samtidigt som det är en samlad bokserie där humor och pedagogik går hand i hand.

Till alla böcker ingår även enskild handledning.

Böckerna som ingår i denna historiska serie är:

Nina och Nino lär om vikingar

Bild

 
 
Syskonen Nina och Nino tar oss på en resa genom tiden som till den yngre järnåldern där vi får lära oss mer om de hänsynslösa krigarna och sjöfararna som satta skräck i hela Europa under en period på trehundra år. En faktaserien där vi får lära oss mer om vikingarna i boken ”Nina och Nino lär om vikingar”.

Bild

Vi får även veta mer om hur det egentligen gick till när “fossil-jägarna” och paleontologerna upptäckte de utdöda djuren som upptäcktes 65 miljoner år efter att dinosaurierna dött ut. En grafisk faktaserie där vi får lära oss mer om hur ”fossil-jägarna” upptäckte dinosaurierna i boken ”Nina och Nino lär om dinosaurier”.
 

Bild

Vi ta oss även till Japan och lära oss mer Samurajernas krigaregenskaper och levnadssätt i faktaboken ”Nina och Nino lär om Samurajer”.
Nu ser jag fram emot att få lära mig mer historisk intressant fakta i de kommande serieböcker där vi får veta mer om kinesiska muren, Kleopatra och pyramiderna, om professorn Albert Einstein, Napoleon, Månlandningen, Gandhi, Louis XIV, Titanic och många andra intressanta ämnen i de historiska fakta böckerna Nina och Nino.
 
 

Bild

 
Boktitel: Fånge i berget 
Serietitel: Bortrövad
Författare: Vilhelm Sundbom 
Illustratör: Jonas Sjöblom 
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlg: Sunflower produktion
Handledning till: Fånge i berget
Handledning till: I skogsfruns våld

 

Under juli månad läste jag 29 stycken böcker varav boken Fånge i berget var den bästa bok jag läste. Det är den första delen i serien Bortrövad.Här får läsaren följa Tim i hans sökande efter sin försvunna syster. Boken baseras på äldre svenska folksägner och tar läsaren med på en resa rakt in i hjärtat av den svenska sagomytologin.

Det här är en spännande och övernaturlig nervkittlande berättelse som får läsarna att ta del av en värld befolkad av troll, lycktgubben, skosgsfrun och andra väsen.

Det är en perfekt högläsningsbok med svartvita illustrationer som passar perfekt ihop med berättelsen och ger ännu mer djup till texten som är uppdelad i korta kapitel.

Efter att man läst boken kommer man åter att tro på den gamla folktron och man kommer inte bara se träden i skogen utan möjligen skymta ett och annat troll och andra skogsväsen.

Det här är första delen i den blivande serie Bortrövad som både kan läsas högt tillsammans eller själv. Huvudsaken är att man läser den. Jag har även läst den andra delen ”I skogsfruns våld” och “Ur askan i elden” och se fram att läsa den avslutade delen “Vägen hem”.

Till båda böckerna ingår gratis lärarhandledning.

Bild

 
Boktitel: Spökflickans hemlighet, del 1
Bokserie: Moa och Elias
Författare: Ann Olerot
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Ordalaget Bokförlag

 
 
Under augusti månad läste jag endast 9 böcker varav den bästa boken var den en nervkittlande spökhistorian Spökflickans hemlighet som är den första delen i bokserien Moa och Elias.
 
Spökflickans hemlighet är en kuslig bok, fylld med övernaturlig mystik redan från första början samtidigt som den är smygande obehaglig genom hela boken och där spänningen höjs ju närmare slutet kommer.
 
Spökflickans hemlighet är en spännande läsning för alla mysrys älskande barn och vuxna som inte är lättskrämda.
 

Här kan ni läsa mer om denna nervkittlande spökhistoria som är första delen i trilogin Moa och Elias. Den andra delen heter Silvernyckelns hemlighet och den tredje och avslutande delen heter Flaskposten hemlighet.

Bild

 
Boktitel: Väsenologi
Författare: Ingela Korsell
Illustratör: Reine Rosenberg
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Natur & Kultur
Handledning
Quiz
 

 
Under september månad läste jag ca 24 stycken böcker varav den fascinerande, olidligt spännande, skrämmande, lite snuskiga och småroliga faktaboken Väsenologi  helt klart var den bästa boken jag läste.
 
Väsenologi är en faktabok om väsen ur den nordisk folktro som lockar läsare i åldrar från 9 till 99 år med en fascinerade framsida av olika krälande väsen som lämnade sina röda rivmärken i bokomslaget tillsammans med en guldskimrande titel.Här får vi lära oss om tolv olika otäcka, skrämmande och intressanta väsen som är indelade i olika kategorier som dödsväsen med gengångare, hamnskiftare med varulven, rådare med sina vättar, odjur med lindormen, dragväsen som en spiritus och andra oknytt som troll.
 
Det här är verkligen en otroligt genomarbetad faktabok där man har blandat lärorik fakta med spännande historier som är skriven på ett pedagogiskt sätt så att alla läsare ska förstå vad boken handlar om oavsett ålder.
 

Tillsammans med fascinerande och skrämmande illustrationer är det en gastkramande och lättbegriplig bok, men den bör inte läsas efter mörkrets inbrott om man är lättskrämd av sig. Dock är det en bok som som bara måste läsas av alla som är nyfiken på nordiska väsen.​Till boken finns en tillhörande lärarhandledning samt ett quiz.

Här kan ni läsa mer om denna fascinerande och spännande faktaboken Väsenologi. Det finns även en fristående bok som heter “Mer Väsenologi”

 
 
Bild
Boktitel: Prästgårdens hemlighet, del 1
​Trilogi: Spökkameran
Författare: Tobias Söderlund 
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Rabén & Sjögren

 
 
 
Under oktober månad läste jag som mest 41 böcker, den månad som jag läste som mest och den bästa boken denna månad var det den skrämmande skräckfiktion Prästgårdens hemlighet som är första delen i den skrämmande och blivande trilogin Spökkameran som är baserat på riktiga platser i Sverige som sägs vara hemsökta.
 
Prästgårdens hemlighet är verkligen skrämmande och spännande bladvändare som fick mig att läsa ut boken på något dygn samtidigt som jag ville lägga ifrån mig boken då den fick mig att drömma mardrömmar och gav mig kalla kårar så var det en bok som jag ville fortsätta läsa med skräckblandad förtjusning.
 
Detta är första bok i en blivande trilogi som lockar med ett stämningsfullt omslag för att sedan hålla mig i ett spännande och skrämmande grepp genom hela boken och som samtidigt är riktigt ruggig många gånger och när den sedan avslutades med en riktig cliffhanger, något som gör att jag bara måste läsa fortsättningen i den blivande trilogin “Spökkameran”, där den andra delen heter “Ljusklotetes mysterium” och tredje delen kommer heta “Slottsruinens förbannelse”.
 
 
 

 
 
 
”Boken tar oss till den ensliga prästgården i Borgvattnet som sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.
Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film och när Vanessa inser att spöket även har följt med henne hem från Prästgården, blir allt ännu mer skrämmande.
Här kan ni läsa mer om denna skrämmande skräckfiktion Prästgårdens hemligt som inte är för den som är lättskrämd av sig.
Bild
Boktitel: Snösystern – En julberättelse
Författare: Maja Lunde
Illustratör: Lisa Aisato
Målgrupp: 6 – 9 år
​Bokförlag: Bonnier Carlsen

 
Under november månad läste jag 15 olika böcker varav de flesta var olika adventsböcker som ni kan läsa mer om här i ett boktema inlägg. Av alla dessa böcker var den magiskt vackra adventsboken Snösystern med 24 kapitel den bästa bok jag läste. Det är en julberättelse som är svår att inte bli berörd av och en stämningsfull och spännande berättelse om jullängtan och hopp. Denna välskrivna julberättelse är skriven med ett otroligt djup och ett fantastiskt språk tillsammans med otroligt magiska och vackra bilder i bästa HC Andersen-anda. Tillsammans lyfter de berättelsen till helt magisk nivå!
 
Snösystern är en otrolig läsupplevelse som handlar om mer än julen. Det är en julberättelse om vänskap, syskonkärlek, familj och faktiskt hela livet och döden. Allt detta vävs ihop i en berättelse som påminner oss om att julen verkligen är en tid att minnas att vara nära våra kära. Snösystern är en julkalenderbok från 6 till 8 år och uppåt, men kan med fördel även högläsas med hela familjen och barn ända upp till 12 år. Snösystern är en en blivande klassiker som kommer att läsas av barn-och barnbarn- under många år.
 
 
 
 
 

Snösystern är en otroligt välskapta och vackra adventsbok som även går att läsas året om och som ni kan läsa mer om här.

Bild

 
Boktitel: Julens monster
Författare: Andreas Palmaer
Illustratör: Peter Bergting
Målgrupp: 9 – 12 år
Bokförlag: Alfabeta 

 
Under december månad läste jag 11 böcker varav den bästa bok jag läste var den riktiga julskräck boken Julens monster.
 

“Det är jul, jul strålade jul. Granen står så grön och grann i stugan. Snön lyser vit på taken, endast är Krampus är vaken. Och Blodig Lucia förstås. Krampus håller sin piska i handen, den långa tungan slingrar sig i munnen. Blodiga Lucia vassa kniv blänker i månen sken. Allt hon kräver för att lämna dig i fred är en skål med blod och tarmar. Krampus flinar och lyfter piskan…Vänta! Stopp! Vad är det här för fasansfull julberättelse?

Jo, det är en helt vanlig historia om man levde för några hundra år sedan. Krampus och Blodiga Lucia är nämligen moster människor trodde fanns på riktigt.

Det mysiga julen vi har idag, med skrockade tomte som har säcken full med paket till alla barn, har inte funnits särskilt länge. Förr var julen en tid för fruktan och bestraffning. Och det var monster som kom på besök.

De kom från olika delar av världen, och i boken Julens monster får du möta dem. Hans Trapp, Fru Perchta, det isländska jultrollet Gryla, demonerna Kallikantzaros och många fler. Alla hör ihop med julen.”

 
I femton blodisande historier berättas om julmonster som människorna trodde på förr i tiden. Läs om julmostret Krampus som inte hade några presenter på ryggen utan en korg till brädden fylld med skrikande barn. I bältet hängde en piska med spår av torkat blod. Läs om julhäxor och juldemoner, om troll som rövar bort barn varje jul och om Blodiga Lucia. Julens monster är rikt illustrerad i färg och svartvit. Efter varje dramatiserande berättelse följer en faktaruta som ger lite förklaring och sammanhang till myterna och legenderna.
 
Julens monster är läskiga berättelser om verkliga julmonster med livfulla och blodisande bilder. En julbok för inte de så känsliga unga läsare mellan 9 – 12 år och vuxna som vill ha lite skrämmande läsning så här i jultider.
 
Detta är inte en en julmys bok, utan mer en mer julrys bok som i kan läsa mer om här.
 
 
Det här var det 12 bästa böckerna som jag läst under 2019 varje enskild månad, men givetvis finns det många andra stor favoriter som jag läst, några av dessa tar jag upp i i boktemat sommarboken, böcker som man absolut inte får missa att läsa under sommaren eller överhuvudtaget som ni kan läsa mer om här. Jag hoppas nu att ni hittar en ny favoritbok eller bokserie. 
 
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar