Gullis lästips 12 bäst lästa böcker under 2020!

Här kan ni ta del av de 12 bäst lästa böcker som jag läst under 2020. Så det blir den bäst lästa boken för varje enskilda månad under 2020

Ännu ett läsår har gått till ända som har vart fyllt med läsning där jag läst ca 150 barn- och ungdomsböcker och lyssnat på 80 böcker. Dock har jag faktiskt inte haft tiden att recensera alla böcker, speciellt inte de böcker som jag lyssnat på. Under det här året har jag även bytt bloggportal till denna sida, något som även tagit sin tid och som jag fortfarande håller på med att finjustera.

 

Det är en salig blandning av olika böcker som riktar sig till olika åldrar, det är allt från grafiska romaner, fantasy böcker med hemliga portaler till andra världar och andra tider, böcker som utspelar sig förr i tiden, flera spännande böcker och en skrämmande bok, böcker om olika naturväsen och hästböcker.

 

Jag tänkte nu berätta om de 12 bäst böckerna jag läst under respektive månad.

bokhög

Januari ~ Norrsken: Resan till resan till Jotundalen av Malin Falch.

 

Februari ~ VEI 2 av Sara Bergmark Elfgren & Karl Johansson.

 

Mars ~ Tidens väv: Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn & Maud Mangold.

 

April ~ Äventyren i Sagofallen: Snöugglans sigill av Hanna Blixt & Therése Larsson.

 

Maj ~ Isjuvelen trilogin: Eldens sommar av Karin Stigsdotter Gustafsson & Mats Minnhagen.

 

Juni ~ Spökkameran: Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund.

 

Juli ~ Bortrövad: Ur askan i elden av Vilhelm Sundbom & Jonas Sjöblom.

 

Augusti ~ Tidens väv: Valablod av Kerstin Lundberg Hahn & Maud Mangold.

 

September ~ Hemligheten i Haga av Gunilla Granbom

 

Oktober ~ Viskornas dal: Väktarinnan av Åsa Rosén.

 

November ~ Lönndörrens hemlighet av Hanna Blixt.

 

December ~ Vildhästen Izza och nattens skuggor av Jenny Wuori & Ester Conceicao.

Självklart finns det även andra riktigt bra böcker som jag läst inom dessa respektive månader.

 

Jag vid ett tidigare tillfälle skapat ett liknade inlägg där jag delar med mig av det 12 bästa böckerna under 2019 samt böcker man absolut inte får missa att läsa.

Boktitel: Norrsken ~ Resan till Jotundalen, del 1

Bokserie: Norrsken

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Grafisk serie, fantasy, parallell värld, folktro, skogsväsen, pratande djur

Resan till Jotundalen är första boken i den grafiska serieromanen i Norrsken~serie som är en magiskt förtrollade fantasy berättelse där nordisk folktro möts i ett spännande Peter Pan-aktigt äventyr bland fjordar och fjäll i en magisk del av nord Norge. Illustrationerna är förtrollade vackra och skapade i lockande Disneystil med en lättläst och fängslade berättelse.

Det här är en fantastiska bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa!

Nu ser jag verkligen fram att ta del av de fortsätta böckerna i serien som troligen kommer bli på åtta böcker i Norrsken – serien.

Boktitel: VEI, del 2

Bokserie: VEI

Målgrupp: Unga vuxna

Kategori: Grafisk serie, gladiatorspel, asagudarna, jättar

VEI bok 2 är den avslutande delen i en episk fantasyberättelse som utspelar sig i en värld där verklighet, myt och tro är sammanvävd till en äventyrshistoria inspirerad av den nordisk mytologi.

Det är ett otroligt enastående avslut i en storslagna serien VEI som med ett filosofiskt djup är fylld av känslor, sex, makthunger, livslust, förräderi, uppgivenhet falskspel och överlevnadskamp tillsammans med starka kvinnor, gladiatorspel, ett magiskt svärd, en bisexuell gud, magiska vidunder, fler bröstade jättar och mycket mer intressant.

Tänk att kunna resa tillbaka i tiden och uppleva världen som den var förr. Det händer Jorun som upptäcker att hon är av valasläkt och är ”den sistfödda" i en släkt av tidsresenärer, varpå hon förflyttas tusen år tillbaka, till 900-talet och vikingatiden. Där får hon uppleva ett farligt äventyr tillsammans med hamnskiftaren Kolvinge och vikingapojken Aske. Kolvinge är första boken av två i den nya historiska fantasyn ”Tidens väv” som är ett spännande äventyr och en historiskt intressant berättelse på en och samma gång. Här tas läsarna tillbaka till tiden som vi kallar för vikingatiden. Med ett målade språk får vi en historisk skildring hur de skulle kunna vart att leva under denna tid, allt från de trånga och rökfyllda bostäderna, till de kliade kläderna och illaluktande människor, med orättvisor hur man behandla andra människor som vid användandet av trälar till människors vardagsliv, tro och vidskepelse som vävs in på ett naturligt sätt utan att tappa fokus på den historiskt fängslade berättelsen. Alla som följt mig ett tag vet att jag älskar böcker med tidsresor tillbaka i tiden och vet att jag älskar att läsa om vikingatiden. Boken ”Kolvinge” är ett historiskt spännande äventyr, med tidsresor, faror och magiska krafter som är början på en äventyrsfylld fantasyserie för bokslukare som gillar tidsresor. Nu ser jag fram emot att läsa om den modiga tonårsflickan Jorun och hoppas att det blir fler tidsresor i den blivande bokserien ”Tidens varv”, där den andra delen kommer heta ”Valablod”.

Boktitel: Tidens väv – Kolvinge, del 1

Bokserie: Tidens väv

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Tillbaka i tiden, portal fantasy, förr i tiden, vikingatiden, fantasy reality

Lärarhandledning

Kolvinge är första boken av två i den nya historiska fantasy ”Tidens väv” som är ett spännande äventyr och en historiskt intressant berättelse på en och samma gång.

Här tas läsarna tillbaka till tiden som vi kallar för vikingatiden. Med ett målade språk får vi en historisk skildring hur de skulle kunna vart att leva under denna tid, allt från de trånga och rökfyllda bostäderna, till de kliade kläderna och illaluktande människor, med orättvisor hur man behandla andra människor som vid användandet av trälar till människors vardagsliv, tro och vidskepelse som vävs in på ett naturligt sätt utan att tappa fokus på den historiskt fängslade berättelsen.

Alla som följt mig ett tag vet att jag älskar böcker med tidsresor tillbaka i tiden och vet att jag älskar att läsa om vikingatiden. Boken ”Kolvinge” är ett historiskt spännande äventyr, med tidsresor, faror och magiska krafter som är början på en äventyrsfylld fantasyserie för bokslukare som gillar tidsresor.

Boktitel: Äventyren i Sagofallen: Snöugglans sigill, del 7

Bokserie: Äventyren i Sagofallen

Målgrupp: 7 – 12 år

Kategori: Spänning, fantasy, äventyr, och magi

Lärarhandledning

Snöugglans sigill är både början och slutet på den fängslande och spännande fantasiserien Äventyren i Sagofallen varpå själva spelplanen sätts och flera av huvudkaraktärerna i de tidigare böckerna introduceras.

Snöugglans sigill är en fartfylld fantasiberättelse med ett spännande och underhållande äventyr bland drakar, slott och mystiska broar, här får vi svar på hur allt fick sin början innan den spännande kampen mellan schackpjäserna tog sin början…

Snöugglans sigill är den sjunde och avslutade delen i äventyrsserien Äventyren i Sagofallen som är en välskriven bokserie uppdelat på sju kapitelböcker som alla har fantasifulla svartvita illustrationer sporadiskt placerade bland kapitlen. Alla böcker har även lockade framsidor där jag anser att Snöugglans sigill är av mina favorit framsidor. Varje bok handlar om kampen mellan två sidor, det goda och det onda, vilket i böckerna personifieras av schackpjäser, kungarna, damerna, löparna, hästarna, tornen och bönderna som alla har får sitt egna äventyr.

Här kan du läsa mer om de olika fantasifulla delarna som ingår i bokserien Äventyren i Sagofallen. En bokserie som passar att högläsas från 7 år och som kan passa som individläsning från 9 år.

Boktitel: Eldens sommar, del 1

Trilogi: Isjuvelen trilogin

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Äventyr, spännande övernaturligt, mystik, vänskap

Eldens sommar är första delen i den blivande Isjuvelen-trilogin som är en spännande kapitelbok där den övernaturligt skrämmande handlingen vävs ihop på ett bra sätt med de vardagliga som lätt kan öppna upp till diskussion under en högläsning.

Eldens sommar är en händelserik bok med ett spännande och äventyrsfyllt sommarlov med övernaturligt magiska händelser som kommer locka läsarna och vilja fortsätta läsa böckerna i Isjuvelen-trilogin.

I Isjuvelen-trilogin ingår böckerna: Eldens sommar, Skuggans hemlighet och Isjuvelen gåta.

Här kan du läsa mer om Eldens sommar som en en fantasifull och spännande bok som är en övernaturlig mysteriebok för ungdomar mellan 9 – 12 år, samtidigt som det är en passande högläsningsbok.

Boktitel: Spökkameran – Ljusklotets mysterium, del 2

Trilogi: Spökkameran

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även i högre åldrar.

Kategori: Övernaturligt, rysare, skräck, naturväsen, kärlek, vänskap

”Ljusklotets mysterium” är den andra delen i bokserien Spökkameran där första delen heter “Prästgårdens hemlighet” och tredje delen heter “Slottsruinens förbannelse”.

Ljusklotets mysterium är en välskriven och nervkittlande spökhistoria som med sin tokspännande handling parallellt med läskigheterna väver ihop vänskap och nybliven tonårskärlek med alla känslor och utmaningar som de kan innebära.

Något som jag gillar extra mycket med bokserien Spökkameran är hur författaren Tobias Söderlund verkligen lyckats få till den skrämmande och rysliga handlingen med de olika spökhistorierna hämtat från verkliga händelser och platser något som gör att böckerna blir extra läskiga. Samtidigt som han har lyckats sätta de rätta känslorna från en tonårings vardag med vänskap, kärlek och jobbiga föräldrar.

Ljusklotetes mysterium är verkligen en ryslig spökhistoria som måste läsas av unga som vuxna.

Boktitel: Bortrövad – Ur askan i elden, del 3

Bokserie: Bortrövad

Målgrupp: 9 – 12 år (Men kan även fungera som högläsningsbok från 7 år beroende på läsintresset och mognad)

Kategorier: Spänning, äventyr, övernaturligt, naturväsen, mytologi, förr i tiden

“Bortrövad – Ur askan i elden” är en trollbindande läsupplevelse med en berättelse som är uppdelade i korta kapitel med en fängslande handling från början till slut där varje kapitel avslutas med svartvita illustrationer som sammanfattar det senaste kapitlet och som bidrar med ännu mer mystik till handlingen.

”Ur askan i elden” är den tredje delen i Bortrövad serien, där vi som läsaren får följa de två syskonen Tim och Li som äntligen har hittat tillbaka till varandra efter ha vart bortrövade av olika mytologiska varelser. Innan natten faller måste de försöka hitta en väg ut ur de djupa skogarna. Syskonens försök att ta sig hem blir fyllt med spännande och skrämmande äventyr med möten av olika mytologiska väsen hämtade från den svenska folktron och dess sägner.

I den första delen ”Fånge i berget” får läsarna följa pojken Tim som blivit bortrövad av ondsinta troll och i den andra delen ”I skogsfruns våld” får vi följa Tims lillasyster Li som blivit fångad av den vackra men farliga skogsfrun. Båda böckerna utspelar sig samtidigt, med ses utifrån deras olika perspektiv, så böckerna går att läsas utan inbördes ordning, men jag rekommenderar att läsa dom i rätt ordning. Den avslutande och fjärde delen heter “Vägen hem”.

Bokserien Bortrövad är en fantastisk läsupplevelse med övernaturlig spänning fylld med mystiska väsen och spännande handling från början till slut som gör att böckerna passar perfekt som högläsningsböcker för en bred målgrupp.

Boktitel: Tidens väv – Valablod, del 2

Bokserie: Tidens väv

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Vikingatiden, spänning, äventyr, fantasy, hamnskiftare, förr i tiden, tidsresa, tidsportal

Lärarhandledning

“Valablod” är verkligen ett spännande och fängslande avslut på den korta bokserien Tidens väv som jag gärna hade velat följa i flera delar. Jag älskar det välskrivna sättet som författarna skriver på och hur det lyckats klämma in fakta i serien utan att förstöra handlingen. Det jag även gillar är att författarna inte heller dumförklarar barnen som läser boken utan fångar in läsarna i sitt grepp och släpper inte taget förens på sista sidan.

Bokserien ”Tidens väv” passar perfekt som högläsningsböcker om man gillar tidsresor tillbaka i tiden eller om man ska arbeta om vikingatiden på mellanstadiet.

Alla som följt mig ett tag vet att jag älskar böcker med tidsresor och tillbaka i tiden och vet att jag älskar att läsa om vikingatiden.

Boken “Valablod” är ett historiskt spännande äventyr, med tidsresor, faror och magiska krafter som är slutet på en äventyrsfylld fantasyserie för bokslukare som gillar tidsresor.

Bokserie: Hemligheten i Haga

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Spänning, äventyr, mystik, magi, förr i tiden, tidsresa,  portal fantasy

Följ med på en fängslande magisk tidsresa genom tid och rum fylld med spännande och intressant historisk fakta.

Hemligheten i Haga är en äventyrlig tidsresa i fyra delar som utspelar sig i nutid och på 1700-talet i Hagaparken i Solna. Vi möter Emma och Susanna, två tioåriga flickor som hittar en trollrot i Hagaparken i Solna. Det visar sig att trollroten är en magisk portal till andra tider. Tillsammans med Emma, Susanna och den kloka hunden Snobben reser vi i tiden och dras in i ett äventyr med månur, silversländor och en förhäxad häger. Berättelsen är uppbyggd av fakta, fantasi och magi. Det handlar om att våga och växa – och om vänskap och tillit.

Det är fyra delar i bokserien Hemligheten i Haga, där första delen heter “Hemligheten i Haga”, andra delen heter “Månuret”, tredje delen heter “Silversländan” och fjärde delen heter “Smaragdas saga”. Här kan du läsa mer om hela bokserien och vad det olika delarna handlar om.

Det här är spännande och lärorika böcker fyllda med fakta och historia som väcker läslust hos ungdomar.

De här är en spännande bokserien fylld med mystik, tidsresor, magiska föremål, häxor och vänskap. Böckerna är skriven med ett målade och lättläst språk tillsammans med en fantasifull handling med intressanta historiska kopplingar till historiska personer, platser och händelser som på ett trovärdigt sätt är invävda i berättelsen, blir de en äventyrsfylld handling fylld av magisk mystik.

Böckerna är skrivna med korta kapitel och passar bra för högläsning. Bokserie passar perfekt om man arbetar om förr i tiden i Sverige under 1700-talet. Däremot får man vara beredd att högläsa mer än ett kapitel i taget för handlingen blir allt mer spännande ju längre in i böckerna man kommer.

Boktitel: Viskornas dal – Väktarinnan

Trilogi: Viskornas dal

Målgrupp: 9 – 15 år

Kategori: Fantasy,  magisk realism, spänning, kärlek, magi, väsen

“Väktarinnan” är första delen i trilogin Viskornas dal som är en otroligt läsupplevelse om uråldrig magi, väsen och förbjuden kärlek.

 

Väktarinnan är verkligen en välskriven bok med ett modernt språk som är rappt, vassa, härligt halv sarkastiska och underhållande  som känns ungdomligt. Boken har en  bra kontrast mellan Izas tonårsrelationer och vardagsbestyr kombinerat med gammal folktro fylld av mystik och uråldrig magi.   

 

Viskornas dal är verkligen en otrolig läsupplevelse från första till sista sidan. En bok som jag bara älskar och som kommer bli en kär bokhyllevärmare som kommer läsas om och om igen och framförallt tipsas om den som  högläsningsbok för mellanstadiebarn och individ läsning för unga mellan 9 – 15 år.

Det här är en otroligt spännande och trollbindande läsupplevelse om starka känslor, mytologiska väsen, förbjuden kärlek och fängslande miljöer.

 

Bokens spännande avslut gör att jag bara måste få läsa de andra kommande delarna i trilogin Viskornas dal där den andra delen som heter  Kristallgrottan och den tredje delen Tvillingarnas tid.

Boktitel: Lönndörrens hemlighet

Målgrupp: 6 – 12 år

Kategori: Advent, spänning, jul, tidsresa, portal fantasy, fantasy reality 

Lärarhandledning

Lönndörrens hemlighet är en spännande och fängslande högläsningsbok med korta kapitel för små och stora som otåligt väntar på julen.

Lönndörrens hemlighet är en underbart magisk julsaga som är skriven med 24 lättlästa och korta kapitel. Det är en adventsbok som bjuder på ett magiskt spännande äventyr redan från första kapitlet där vi får ta del av en fängslande berättelse som tar oss genom tid och rum.

Boken är i ett mindre format och är skriven med med en lättläst text och korta kapitel som ofta avslutas med en spännande cliffhanger, tillsammans med en del svartvita illustrationer. Det här är en finstämd bok som verkligen passar att läsas högt i skolan, som i hemmet för barn mellan 6 – 12 år.

Lönndörrens hemlighet är skriven av författaren Hanna Blixt som även är författare till den storslagna Sagofallen-serien, här har hon återigen skrivit en välskriven berättelse med ett målande språk och en fantasifull berättelse som gör att man bara vill fortsätta läsa klart boken. Även om boken är ämnad som en adventsbok, så är det inte en så julig berättelse, dock tar den upp innebörden av att vara generös och givmild och hålla vad man lovar samtidigt som det är en fängslade fantasy med ett spännande äventyr som går att läsa året runt.

Boktitel: Vildhästen Izza och nattens skuggor, del 2

Bokserie: Vildhästen Izza

Målgrupp: 9 – 12 år,men fungerar att högläsas redan från 6 år.

Kategori: Spänning, fantasy, äventyr, magi, hästar, mod

Det är full galopp i denna otroligt fängslande och spännande hästboken om vildhästen Izza!

“Vildhästen Izza och nattens skuggor” är den andra och fristående boken i den älskade serien om “Vildhästen Izza” och hennes vänner. Den första boken heter “Vildhästen Izza – den första berättelsen.”

Det här är en berättelse om att se möjligheter istället för problem och övervinna svårigheter med hjälp av mod, förmågan att tänka annorlunda.

Här har författaren återigen lyckas med att fånga läsarna redan från första sidan med den spännande handlingen och korta kapitel som ofta slutar med en spännande cliffhanger som gör att man bara måste fortsätta läsa boken och tillsammans med de otroligt vackra illustrationerna som förstärker berättelsens handling.

Bilder som säkert många hästtokiga skulle kunna vilja ha som affischer i sina rum.

Bokserien Vildhästen Izza är verkligen en häst bokserie som ingen hästälskare får missa att läsa.

Självklart finns det även andra riktigt bra böcker som jag läst inom dessa respektive månader.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar