Sommarboken – boktips

Skapa lustfylld läslust under sommarlovet!

Bara på ett sommarlov kan gapet mellan ett läsande barn och ett barn som inte läser utgör 3 månaders skolundervisning bland våra elever. Visst är det lov och inte skola, men att inte läsa under sommaren gör att barn tappar mycket av de läsfärdigheter de lärt sig under skolåret.Läsa är något vi gör hela tiden och en förmåga vi behöver för att klara av vardagen. Därför behövs läsningen hållas igång även när det är lov.

Här nedan delar jag med mig av det bästa barn- och ungdomsböcker jag tagit del av och som man verkligen inte får missa att läsa och för att göra det ännu roligare finns det ett läsbingo, men man kan även använda sig av den roliga lästjänsten  Jag har läst, här kan man som lärare läsa mer och så finns det information till föräldrarna.

Här finner ni ett inlägg om vikten av läsning.

Bokserie: Äventyren i Sagofallen

Författare: Hanna Blixt

Målgrupp: 7 – 12 år

Kategori: Fantasy, äventyr, magisk värld, goda mot onda.

Bokserien “Äventyren i Sagofallen handlar om kampen mellan ont och gott. Med en parallell handling till ett schackbräde, där de svarta och vita pjäserna kämpar mot varandra. Beroende på hur huvudpersonerna klarar sina uppdrag, påverkar det även spelet på schackbrädet. Serien “Äventyren i Sagofallen” kommer bestå utav sammanlagt sju böcker. Det betyder en bok för varje pjäs i det schackspel som utgjort spelplan för de äventyr som utgår från Sagofallen.

 

Böckerna är jättespännande och fylld med äventyr från första till sista sidan. Den påminner i stil med “Alice i Underlandet”, “Den oändliga historien” och “Narnia”. Det är böcker som är fylld med magi, vänskap, ondska och har även dolda budskap till sina läsare.

 

Böckerna är perfekt för bokslukande mellanstadieelever, 9 – 12 år. Men fungerar även för yngre och äldre barn.

 

Böckerna passar även bra som högläsningsböcker från 7 år och uppåt. Första boken anser jag även passar bra som klassuppsättning och ett extra plus är att det även ingår gratis lärarhandledning till alla böcker som utgår från de centrala innehållet i S – ämnena och svenska för åk 4 – 6.

 

I bokserien Äventyren i Sagofallen ingår det 7 böcker: Styx märke, Svarta damen, Vita löparen, Den magiska rustningen och Flykten från tornet och Pantones Ö och sista boken Snöugglans sigill.

Bokserie: Handbok för superhjältar

Författare: Elias och Agnes Våhlund

Målgrupp: 6 – 9 år

Kategori: Mobbning, superhjälte, tecknat/ manga, serieformat

Här har författaren Elias Våhlund och illustratören Agnes Våhlund skapt en modern historia om en flicka som hittar sina inre krafter eller rättare sagt superkrafter. 

Bokserien Handbok för superhjältar är fantasifulla och actionfyllda äventyr med en story som bygger på en balans mellan mobbning och äventyr. Här relaterar många barn till huvudkaraktären Lisa och tydligt även vuxenvärlden då de sett böckernas värde, då många skolor har köpt in böckerna för att användas i sitt värdegrundsarbete.

Bokserien Handbok för superhjältar är en fartfylld bokserien som både är roliga och lite sorglig bokserie med en underton av vardag och allvar och slutprodukten har blivit en bokserie som måste sträck läsas med en hjältinna som man bara måste älska!

Här har författaren skrivit en lättläst text som smälter in snyggt tillsammans med illustratörens fantastiskt färgstarka och actionfyllda serie bilder som är uppdelade i mindre serierutor i successive läsordning. Resultatet blir en bokserie som är fylld med lustfylld läsning att ge till motvilliga läsare och en möjlighet för lässvaga då böckerna är skriven med luftig och kort text som utspelar sig i korta kapitel och där mycket av händelserna sker i bilderna.Huvudkaraktären Lisa blir retad och storyn bygger på en balans mellan mobbning och äventyr.

 

Idag ingår böckerna i serien: Handbok för superhjältar -Del 1: Handboken, Handbok för superhjältar – Handboken – Del 2: Röda masken, Handbok för superhjältar Del 3: Ensam och Handbok för superhjältar  Del 4: Vargen kommer. Handbok för superhjältar

 

Del 5 Handbok för Superhjältar Försvunnen är en ny början på en ett nytt äventyr som kommer utspela sig i fyra delar.

 

Till alla fyra böcker ingår lärarhandledning och bildspel samt annat roligt material som läsbingo.

Det finns även lärarhandledning och bildspel till den femte boken.

Det finns även en adventskalender och ett rollspel.

Det finns även en karaoke variation till låten “Bara du vill” med tillhörande text och noter.

 

Bokserie: Skogens systrar

Författare: Petrus Dahlin

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Skräck- spökhistorier, rysare, spänning.

Skogens systrar är en spännande rysare-berättelse som är uppdelad på sex dramatiskt skrämmande berättelser. Det är en mystisk och spöklik bokserie med en dragning åt det övernaturliga som är skriven med ett enkelt och lättläst språk, men lyckas ändå behålla obehaget genom flera av böckerna. Det är den ultimata läsningen för slukaråldern och för den som gillar skräck, spänning och att bli skrämd. ​

Här kan du läsa mer om dessa nervkittlande och mycket obehagliga spökhistorier.

Bokserie: Havsfolket

Författare: Camilla och Vivica Sten

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Skräck- spökhistorier, rysare, spänning, nordiska väsen, nordisk folktro

En gång i tiden så trodde människan på dom som fanns i det fördolda, vi visste att vi behövde visa vår aktning till naturen och dess väsen, men vi visste att vi inte bara kunde ta av naturen utan att ge tillbaka. Om inte, så blev moder jord och dess väsen ond. Därför hade vi en pakt med moder jord och dess väsen.

 

Med tiden och åren har dess tradition glömts bort och pakten mellan människan och naturen har för länge sedan dött ut och sakta glömts bort hos oss människor, men inte hos moder jord och hennes väsen. Hon är nu vred på oss hur vi behandlar dess natur och vatten och det är nu som moder jord tillsammans med naturens olika väsen anser att pakten är bruten och den vill hämnas…

 

Havsfolket är en kritikerhyllad rysare trilogi för slukaråldern som är spännande, skrämmande och fängslande trilogi och som är ett typexempel på en bokserie som man vill läsa klart samtidigt som man helst inte vill att den ska ta slut. Här möts nordisk folktro och skärgårds skrock kombinerat med kärlek, dramatik och vardagsliv som gör att läsare i alla åldrar slukar innehållet.I trilogin Havsfolket ingår böckerna Djupgraven, Sjörök och Mareld.Recensionen i sin helhet kan ni ta del av här.

 

Till första boken Djupgraven finns det en tillhörande lärarhandledning.

Bokserie: Hinsides trilogin

Författare: Albin och Karin Alvtagen

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy, äventyr, magi, parallellvärld, portal fantasy, hjältemod, handikapp

Hinsides trilogin är en otroligt spännande och fantastisk serie som jag varmt rekommenderar alla att läsa denna spännande bladvändare och få chansen att besöka denna fantasifulla och magiska världen Hinsides. Hinsides trilogin är en bokserien där man får en parallell känsla till Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio där spegling av syskonkärlek mellan tvillingarna är ett centralt tema i boken. Bokserien har även samma magiska charm som Harry Potter böckerna.

Recensionen i sin helhet kan ni ta del av här.

Bokserie: Hallahem

Författare: Susanne Trydal & Daniel Åhlin

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy, nordiska väsen, nordisk folktro, troll

Över hela världen och i alla tider har folk varit övertygade om att vi inte är ensamma på jorden. Att det förutom människor och djur finns andra varelser i vår värld och i Sverige har vi en gång trott på olika sorters naturväsen som troll, huldra, Näcken och många fler osynliga väsen. Men när kristendomen kom och tog sitt grepp om människans tro, så har vår övertygelse om dess olika naturväsen bleknat och försvunnit. Men bara för att människan inte längre tror på de olika osynliga naturväsen verkligen existens, betyder ju inte att de verkligen finns gömda ibland oss, som trollen eller Viterfolket som de själva kallar sig, och som i denna berättelse bor de långt ner i ett berg långt in i de djupa skogarna i norra Sverige. Sen kyrkan och kristendomen kom till har ett hemligt sällskap kallat väktarna vetat om de olika naturväsen faktiska existens i vår värld och tid och har under århundraden varit ute för att utrota alla olika naturväsen.

 

Hallahem trilogin är en modern och oslagbar kombination mellan det vardagliga och det övernaturliga.

 

Här använder sig författarna av gamla myter, sagor och legender och resultatet blir till en modern och perfekt äventyrsberättelse med en kombination av gamla nordiska väsen och ett nutida Sverige och i en spännande urban fantasy reality historia om två parallella världar.

 

En berättelse som tar upp frågan om vänskap och kärlek kan vinna över hat och hämndlystnad , kan skogens naturväsen leva i fortsatt harmoni utan människans vetskap och kan skogens goda krafter stoppa ondskan? I trilogin Hallahem ingår böckerna: “Staden under berget”“Sveket vid sjön” och “Striden i skogen”

Bokserie: Halvdan Viking

Författare: Martin Widmark

Målgrupp: 6 – 9 år

Kategori: Spänning, historiska berättelser, förr i tiden, vikingatiden, filmad bokserie

Halvdan Viking en realistisk och spännande bokserie där även mycket kunskap kring vikingalivet vävs in i texten på ett pedagogiskt sätt tillsammans med livligt och detaljrika illustrationer.

Bokserien om Halvdan Viking är en lättläst med historiskt rätta berättelser där det finns möjligheter att utveckla ett historiskt intresse hos barn i 6 till 10 års åldern. Och passar ypperligt för att ha som högläsning när man exempelvis arbetar kring ämnet vikingatiden. 

 

Recensionen i sin helhet kan ni ta del av här. Till de tre första böckerna ingår gratis lärarhandledning. Eller leka arkeologskola med hjälp av Skåne sparbank.  

Bokserien har även filmatiserats.

Bokserie: Legenden om Örnfolket

Författare: Patrik Bergström

Målgrupp: 7 – 12 år

Kategori: Fantasy, äventyr, hjältemod, vätte

Legenden om Örnfolket utspelar sig långt innan du och jag fanns. Långt innan andra sagoberättelse och platser som Atlantis skapades och långt innan många stora städer som Rom kom till. På den tiden fanns det magi i och olika sagoväsen.Legenden om Örnfolket är en fartfylld dramatisk historia om hjältemod och försoning. Där spänningen hålls genom hela berättelsen, Böckerna kan fungera som inkörsport för blivande unga fantasy älskare. Vi som läsare får lära oss att Ibland finns inte styrkan i hur du ser ut och hur stor du är och att vi måste lära oss att lita på andra och komma ihåg att förlåta.

 

I trilogin Legenden om Örnfolket ingår böckerna: Maximus ring, Vulkanen vaknar och Den siste draken.

Recensionen i sin helhet kan ni ta del av här.

Bokserie: Amulett

Författare: Kazu Kibuishi

Målgrupp: 8 – 12 år

Kategori: Fantasy, spänning, science fiction, portal fantasy, grafisk serie

Amulett serien följer äventyren Emily (Smeknamn Em), som tillsammans med sin yngre bror Navin och mamma, Karen efter att ha flyttat till sin gammelfarfars hus i Norlen som de ärvt efter att gammelfarfars hade försvunnit för ett antal år sedan. De upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter…

Barnen börjar upptäcka huset och kommer till gammelfarfars arbetsrum, och hittar där en slags amulett som Emily sätter på sig. Emily blir den nya stenväktaren. Amuletten, eller stenen, talar med henne och ger henne magiska krafter.

På natten hör familjen märkliga ljud nerifrån källaren, och de går ner för att ta reda på vad det är. Det visar sig att ljuden absolut inte har någon naturlig förklaring. I stället är det faktiskt ett monster där nere, ett monster som öppnar sitt gigantiska gap med tretusenåttahundratrettiofyra tänder och äter upp mamman…

De ser hennes arm förtvivlat vinka genom hålet. När sedan monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne.

De hamnar i den fiktiva underjordisk världen, Allians som är befolkad av demoner, robotar och talande djur,

Och Allians är även fylld med vackra miljöer – det är allt från regnskog, grottor, berg, städer till moln städer och himmels formationer.Och så är det hela igång.. . .

I denna grafiska serie ingår böckerna: Stenväktaren, Stenväktarens förbannelse, Molnsökarna, Det sista rådet, Älvprinsen, Flykten från Lucien, Eldfågeln. Supernova.

Recensionen i sin helhet kan ni ta del av här.

Till alla böcker ingår enskilda lärarhandledning till alla böcker.

Bokserie: Sagan om Turid

Författare: Elisabeth Östnäs

Målgrupp: 12 – 15 år

Kategori: Historisk berättelse, förr i tiden, vikingatiden

Under några dygn har jag som läsare rest i mitt medvetande tillbaka till vikingatiden. En tid som jag sen lång tid förälskat mig i.

 

Författaren Elisabeth Östnäs har på ett lyckat sätt fått en sådan detaljerad och levande berättelse att som läsare kan man känna rökdoften svida i näsan, man hör havet slå in mot stranden, man ser alla de låga husen med vass taken, man får kväljning utav den söta kladdiga blodstanken när blodet pulserar ut ur djuret vid bloten, man känner smaken av sur välling på tungan och man hör sitt egna rädsla banka hårt i halsen när man tillsammans med Turid gömmer sig undan för fienden.

 

När jag har läst trilogin“Sagan om Turid” är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfs dotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert.

I trilogin Sagan om Turid ingår böckerna Kungadottern, Krigstid och Korp gudinnan, recensionen i sin helhet kan ni ta del av här.

Under några dygn har jag som läsare rest i mitt medvetande tillbaka till vikingatiden. En tid som jag sen lång tid förälskat mig i.

Första boken finns även som en dramatisering via barnens radio, här kan ni ta del av alla nedladdade avsnitt samt tillhörande frågor som jag tagit fram och en intervju av författaren.

Bokserie: Häxboken

Författare: Jan Kjaer

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy, spänning, magi, häxa, serieformat, lättläst

Trilogin Hästboken är en berättelsen uppdelad i korta stycken som är integrerad i detaljrika och färgrika serie bilderna som ger maximalt stöd för läsupplevelsen. Här blandas texten in med pratbubblor där texten även är länkat till bilden, på så vis uppmuntrar det till läsglädje. Även om böckernas läs nivån är låg har författaren på ett lyckat sätt fått till en underhållande och spännande handling som engagerar och berör. Detta är en serie som riktar sig till nybörjarläsare, men de kan även vara lockande för de som har lite svårt att läsa böcker med mer text och det passar även för de som gillar seriealbum.

I trilogin ingår böckerna Häxboken, Den svarta häxan och Den nya häxan.

Till alla tre böcker ingår separat lärarhandledning.

Denna fantastisk läsupplevelse kan ni läsa mer om här.

Bokserie: Tidsväktarna

Författare: Mats Lerneby & Leif Jacobsson

Målgrupp: 12 – 15 år

Kategori: Science fiction, fantasy, äventyr, historiska personer, historiska platser, tidsresa, portal fantasy

“Tidsväktarna” är ett riktigt spännande historiskt äventyr som är helt otroligt bra bladvändare med högt tempo för bokslukare i 12-15 årsåldern. Berättelsen håller en på helspänn från första till sista sidan och innehåller spänning, action, dramatiska tids vändningar, historisk fakta och tidsresor. Första delen heter “Häxan och Liljan”, den andra heter “Den siste väktaren och tredje heter “Trollkarlen”.

Bokserie: PAX

Författare: Ingela Korsell & Åsa Larsson

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy, fantasy reality, magisk realism, spänning, magi, nordiska väsen

Här växer de gamla sagor fram och ger ett nytt liv åt de bortglömda och gömda väsen och tillsammans med moderna skildringar blir det till riktigt fängslande, spännande och mystiska nagelbitande bladvändare.

PAX – serien är magiskt, mystisk, spännande och roliga urban fantasy serie i 10 delar som utgår från den nordiska mytologin och utspelar sig i nutida vardagliga miljöer i staden Mariefred tillsammans med övernaturliga inslag av olika läskiga väsen.

Böckerna är otroligt spännande, helt magiska, fyllda med mystisk, absolut beroendeframkallande och fängslande och är stundvis ganska nagelbitande läskiga och faktiskt också väldigt roliga!

Vill du läsa en riktigt bra bladvändare serie där de gamla sägnerna och nordiska väsen växer fram i en spännande, fängslande, mystisk och skrämmande nagelbitare bokserie. Då är PAX böckerna något för dig! 

Böckerna som ingår i serien är Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten, Näcken, Pestan, Vitormen, Maran och Draugen.

Till första boken Nidstången ingår lärarhandledning och jag har skapat en tipspromenad till bokserien.

Recensionen i sin helhet samt mycket annat material kring böckerna kan ni ta del av här.

Bokserie: Hampus

Författare: Dan och Lotta Höjer

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategoriserar: Historiska berättelser, spännande, tidsresa, förr i tiden

Hampus bokserie är en tidsresa på liv och död!

Böckerna som ingår är Stoppa Graven som ni kan läsa mer här och Gruvans hemlighet som ni kan läsa mer om här kan läsa som är en riktigt historiskt spännande bladvändare för bokslukare i 9-12 årsåldern.

 

De är två böcker som innehåller spänning, vänskap, historia och framförallt tidsresor.

Bokserie: Zita i rymden -Långt hemifrån del 1
Författare: Ben Hatke
Målgrupp: 9 – 12 år
Kategori: Science fiction, grafisk serie, fantasy, äventyr
 

Läs om Zita som av en händelse blir en intergalaktisk rymdhjälte i ett nytt rymdäventyr!

“Zita är en orädd och smart tjej som envist kämpar efter sin vän Josef som blivit tillfångatagen av den onde härskaren på den konstigaste planeten i hela universum.

På sin fartfyllda och spännande rymdäventyr möter hon på underliga varelser som hon genom vänlighet blir vän med. Tillsammans med sina nya märkliga vänner får hon spela rollen som rymdhjälte under sin fortsatta farofyllda äventyr i jakten på sin vän Josef.”

 

“Zita i rymden – Långt hemifrån” är en spännande och lättläst grafisk seriebok som ni kan läsa mer om här.

Bokserie: Systrarna Cahill

Författare: Jessica Spotswood

Målgrupp: 12 – 15 år

Kategori: Förr i tiden, häxor, magi, fantasy reality 

Jag gillar verkligen känslan och stämningen som genomsyrar bokserien Systrarna Cahill. Det finns något trolskt över denna trilogi och man kan nästan känna magin dallra i luften. 

Jag tycker det var lite synd att själva magin inte fick större utrymme i serien, men det har väl sin förklaring eftersom systrarna måste hemlighålla den. De stunder då magi var involverad tyckte jag var de bästa!  

Denna trilogi är en smäktande och spännande berättelse, späckad med magi och romantik. Men innehåller även ett budskap om fördomar, diskriminering, fattigdom och diktatur.

I trilogin ingår böckerna, Farlig förmåga, Stjärnmärkt och Systrarnas öde.

“Systrarna Cahill” är en magiskt trollbindande trilogi som man kan läsa mer om här.

Boktitel: Witchboy

Författare: Molly Knox Ostertag

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Magisk realism, grafisk serie, normer, genus, häxor

“Witch boy” är första delen i en helt magiskt spännande tecknade serie som är fylld med ljusa, mjuka och livfulla tecknade konstverk som berättar en trollbindande fantasyberättelse om magi, drömmar och normer. 

Denna färgstarka grafiska seriebok återspeglas likheten med många andra människors situationer, även i vårt moderna samhälle utan magi. Detta är en hyllning till att våga vara den man är, inte den man ska vara, en berättelse om att uppmuntra könsförväntningar, förfalska identitet och avslöja heroisk potential i sig själv.Denna grafiska serie är ett utmärkt val för motvilliga läsare, fantasi fans, och de som letar efter böcker som utforskar könsroller.

“Witch boy” är en magiskt trollbindande seriebok kan ni läsa mer om här. 

Till boken finns det även en tillhörde lärarhandledning. 

Boktitel: Undergång

Författare: Nathalie Sjögren

Målgrupp: Ung vuxen

Kategori: Fantasy, fantasy reality, spänning, nordiska väsen, övernaturligt, parallell värld

Här har författaren skapat en undangömd värld långt ner under naturreservatet Näsbokrok i Halland. En värld där monstruöst groteska varelser sprider sin förruttnelse och onda hat. I denna parallell värld befolkad av väsen från nordisk mytologi dras tvillingarna Emy och Melissa med ned från sin verklighet omedvetna om sina magiska förmågor. En värld där man inte vet vem man kan lita på…

“Undergång” är en hisnande, fartfylld och spännande äventyr där den nordiska folktron möter verkligheten i en oförglömlig berättelse som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: I rosens mitt

Författare: Martin Widmark

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategorier: Förr i tiden, deckare, mysterium. serienovell

Ett mordmysterium som utspelar sig i Stockholm för ca 100 år sedan.

“I rosens mitt” är en spännande mysterium novell i serieformat är ett bokslukare mysterium som ger spänning åt såväl unga som lite äldre läsare.

Boken är skriven på ett nytt och modernt sätt då den är skriven som en mysterienovell och serieformat i ett.

Berättelsen är uppdelad i korta stycken som är integrerad i de detaljrika och färgrika seriebilderna där texten blandas in emellanåt som pratbubblor som då gör berättelsen mer intressant och levande.

“I rosens mitt” är ett spännande och mystiskt äventyr på liv och död som utspelade sig för ungefär 100 år sedan i ett vintrigt Stockholm.

Boken är fylld med gömda hemligheter och kryptiska och hemliga meddelanden.

Här kan ni läsa mer om mysterienovellen “I rosens mitt”.

Boktitel: Bergtagen

Författare: Gustaf Lingmark

Målgrupp: 9 – 12 år

Kategori: Fantasy, spänning, övernaturligt, nordiska väsen

Här har författaren lyckats blanda den svenska folktron med dagens moderna samhälle och. som läsare är det ett under om man inte åter börjar tro på den gamla folktron och inte endast ser träden i skogen utan återigen ser alla olika troll och andra naturväsen i kvällsskymningen.

Bergtagen är en riktig nagelbitare som både är skrämmande och spännande och som ni kan läsa mer om här samt ta del av tillhörde diskussionsfrågor.

 

I ett annat blogginlägg tipsar jag om de 12 bästa böcker som jag läste under 2019, där  ni kan få fler boktips.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar