Gullis lästips 12 bäst lästa böcker under 2022!

Här kan ni ta del av de 12 bäst lästa böcker som jag läst under 2022. Så det blir den bäst lästa boken för varje enskilda månad under 2022.

Här kan ni ta del av de 12 bäst lästa böcker som jag läst under 2022.

Ännu ett läsår har gått till ända som har vart fyllt med läsning där jag läst ca 60 barn- och ungdomsböcker och lyssnat på 40 böcker. Dock har jag faktiskt inte haft tiden att recensera alla böcker, speciellt inte de böcker som jag lyssnat på. 

Jag tänkte nu berätta om de 12 bäst böckerna jag läst under respektive månad under 2022.

Bäst lästa bok under januari 2022.

Historieväktarna – Gömstället i Amsterdam av Hanna och Jacob Blixt. En bok som riktar sig till ungdomar i åldrarna 9 till 12 år.

Sedan tidigare har vi kunnat läsa ”Uppdraget i London” som är den första boken i trilogin ”Historieväktarna”. Denna bok vann bäst lästa bok under 2021 under mars månad.

Historieväktarna är välskrivna, spännande och lärorika böcker.

”Gömstället i Amsterdam” är en bok med historiskt spännande och lärorik handling som tillsammans med målande miljöbeskrivningar är en otroligt fängslande bok. 

Här kan ni ta läsa mer om den historiskt spännande boken “Gömstället i Amsterdam” samt ta del av tillhörande lärarhandledning och annat lektionsmaterial som är kopplat till andra världskriget och den historiska kända flickan Anne Frank. 

Bäst lästa bok under februari 2022.

Vi var vargar av Katarina Nennestad och Martina Heiduzek. En bok som riktar sig till ungdomar i åldrarna 9 till 12 år, även om jag anser att boken även passar äldre ungdomar och vuxna läsare.

Vi var vargar är en gripande och ömsint berättelse i krigets skugga.

”Vi var vargar” är en spännande, anslående och välskriven historia som baseras på verkliga barns och familjers öden i slutet av andra världskriget och efter kapitulationen och krigsslutet. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

Även om det här är en påhittad historia, där karaktärerna inte är verkliga, så fanns vargbarnen – Wolfskinder, i verkligheten. De var tyska barn som lämnades ensamma i Ostpreussen i slutet av andra världskriget. Borttappade eller föräldralösa överlevde tusentals av dem genom att ströva omkring i skogarna och leta efter mat på gårdar, i övergivna hus och i naturen. Många gav sig av norrut till Litauen, där livet också var hårt, men där det fanns mer mat. En del adopterades i hemlighet av litauiska familjer, men var då tvungna att ge upp sin tyska identitet. Andra arbetade som slavar i utbyte mot mat och vatten.

“Vi var vargar” är verkligen en berörande och hjärtskärande skildring om barn på flykt som berör en till tårar.

 

Det är en bok som kan användas för att få en föreställning om ensamkommande flyktingbarn och deras upplevelser.

Här kan du läsa mer om den historiskt gripande boken “Vi var vargar”, samt ta del av bilderna ifrån boken och möjligheten att ladda ner en tidslinje om andra världskriget.

Bäst lästa bok under mars 2022.

“Havets hemlighet” av Molly Knox Ostertag, som är en grafisk seriebok som riktar sig till unga läsare mellan 9 till 15 år.

Havets hemlighet är en fängslade kärlekshistoria fylld med bubblande känslor.

”Havets hemlighet” är en trovärdig och romantisk kärlekshistoria om en ung människas utveckling, om att våga vara sig själv med inslag av miljöaktivism, keltisk mytologi och kärlek.

“Havets hemlighet” är en finstämd serieroman med fina och välgjorda illustrationer där författaren och illustratören till den populära Witchboy-trilogin återigen lyckats skapa en magiskt spännande och romantisk berättelse där folktro, aktuella samhällsfrågor och vardagsbekymmer möts. 

Här kan ni läsa mera om “Havets hemlighet” som är otroligt välgjord och romantiskt saltvattenpärla. 

Bäst lästa bok under april 2022.

“Tolv och den Frusna skogen” är skriven av Aisling Fowler och illustrerad av Sophie Medvedev. Boken riktar sig till  9 till 12 år, men jag anser att den går även att läsas av högre åldrar.

Tolv och den Frusna skogen är en gripande bok som pulserar av action och dramatik.

”Tolv och den Frusna skogen” är första delen i en svindlande och uppslukande start i den nya bokserien ”Eldfödd” som griper tag om sina läsare från första till sista sidan.

“Tolv och den Frusna skogen” är en spänningsfylld berättelse med övernaturliga mysterium, andlös action och med en kuslig, magisk stämning, samtidigt som den är hjärtskärande sorglig.

“Tolv och den Frusna skogen” är den bästa sortens bladvändare och fantasyberättelse för ungdomar som ser fram emot att läsa en magisk ny bokserie för alla läsare som uppskattar ”Vargbröder” och ”Guldkompassen”.

Här kan ni läsa mer om första delen “Tolv och den Frusna skogen” som ingår i den blivande fantasyserien ”Eldfödd”.

Bäst lästa bok under juni 2022

“Historieväktarna – Flykten från Budapest” av Hanna och Jacob Blixt. En bok som riktar sig till ungdomar i åldrarna 9 till 12 år.

“Flykten från Budapest” är den tredje delen i trilogin ”Historieväktarna”, där den första  boken heter “Uppdraget i London” som blev den bäst lästa boken under Maj månad 2021. och där den andra boken “Gömstället i London” blev den bäst lästa boken i januari under 2022.

Flykten från Budapest är en hisnade historia med hög spänningsnivå och med en blandning av fantasi och skrämmande verklighet.

I den tredje och sista delen “Flykten från Budapest” i trilogin ”Historieväktarna” fortsätter den eviga kampen mellan världens onda och goda krafter.

“Flykten från Budapest”  är en informativ bladvändare med historiskt tankeväckande och spännande handling som passar för åldrarna 9 till 15 år och alla historieintresserade vuxna.

Trilogin Historieväktarna har flera konkreta händelser hämtade från krigshistorian!

Trilogin “Historieväktarna” är passande högläsningsböcker som passar när man arbetar med andra världskriget. Samt att de ger en bra ingång i både historieämnet som i läsandet. De är även böcker som öppnar upp för samtal om krig, främlingsfientlighet och krigsflyktingar. Tyvärr väldigt dagsaktuella böcker.

 

Till alla tre böcker ingår enskilda lärarhandledningar, som går att ta del  via bokförlagets hemsida.

Här kan ni läsa mer om den historisk spännande boken “Flykten från Budapest”.

Bäst lästa boken under juli 2022.

“Månvind och Hoff – Blodspakten” är skriven av Johan Rundberg och illustrerad av Lina Blixt. den riktar sig ungdomar och äldre läsare från 9 år och uppåt. “Blodspakten” är den fjärde delen i bokserien “Månvind och Hoff”.

Blodspakten är en övernaturligt, skrämmande och spännande bok som griper tag om sina läsare i ett fullständigt järngrepp!

Återigen har författaren Johan Rundberg skapat en otroligt välskriven läsupplevelse som gör att man inte vill sluta läsa samtidigt som man inte vill att boken ska ta slut.

Bokserien ”Månvind och Hoff” är en spännande och hisnade välskriven deckarserier som är en av de bäst lästa böcker för bokslukaråldern och vuxna som vill ta del av historiska spännande berättelser med fängslande miljöbeskrivningar och ett härligt persongalleri där läsarna får ta del av 1880-talets hårda livsvillkor som levandegörs av en begränsande samhällsstrukturer som gör böckerna blir till en engagerande sträckläsning på högsta nivå som lär väcka intresset hos en bred målgrupp från en svunnen tid.

Har man en gång börjat läsa böckerna om Månvind och Hoff då vill man bara ha mer och mer!

Här kan ni läsa mer om boken “Blodspakten”, samt de andra delarna i bokserien “Månvind & Hoff”, där ni kan ta del av arbetsmaterial kopplat till de tre första böckerna i bokserien.

Bäst lästa boken under Augusti 2022.

“Tecken” är skriven av Sofia Weiss och passar för unga läsare mellan 9 till 12 år.

Det här är en perfekt sträckläsningsbok för bokslukare i mellanåldern som vill läsa en rysare om ett spännande mysterium om stark vänskap, hemligheter, hästar och spöken.

”Tecken” är en riktigt bra rysare och bladvändare som med sin tidlös och fascinerande handling innehåller mycket av den skrämmande och nervkittlande detaljerna som knarrande fotsteg, skrämmande mardrömmar, kusliga syner, skuggor som lurar i hörnen och spöken med kryptiska meddelanden.

 

”Tecken” är inte en utpräglad hästbok, då jag tror att den även kan locka andra läsare. Samtidigt som jag tror att både hästtjejer och hästkillar kan känna igen sig i denna bok med de hästrelaterade delarna ifrån deras egna ryttarliv.

Här kan ni läsa mer om boken “Tecken”.

Bäst lästa bok under September 2022.

”Handbok för Superhjältar – Tillbaka” är den 7 boken i den populära hybrid bokserien ”Handbok för Superhjältar”. Böckerna är skrivna och illustrerade av Elias och Agnes Våhlund.  Böckerna går att läsas från 6 år och uppåt.

Bokserien ”Handbok för Superhjältar” är en bokserie med spännande handling och sunda värderingar.

De är böcker som lyfter ämnen om mobbning och utanförskap, samt rädslor och svagheter som kan förändras och växa.

I boken Handbok för Superhjältar-Tillbaka tar man upp ämnet samarbete. Alla viktiga ämne som kan vara bra underlag för öppna diskussioner i klassrummet.

Bokserien ”Handbok för superhjältar” är hybridböcker som är skrivna med en lättläst text som är uppdelade i mindre textrutor i successiv läsordning som smälter in snyggt tillsammans med fantastiskt färgstarka och actionfyllda seriebilder. Resultatet blir en bokserie som är fylld med lustfylld läsning att ge till motvilliga läsare och öppnar upp möjligheten för lässvaga att ta del av böcker som är skrivna med luftig och kort text textstycken som utspelar sig i korta kapitel och där mycket av händelserna sker i bilderna.

Till bokserien “Handbok för Superhjältar” finns det lärarhandledning, bildspel och mycket mera, som går att ta dela via bokförlagets hemsida.

Här kan ni läsa mer om boken “Handbok för Superhjältar-Tillbaka”, samt tidigare böcker i bokserien“Handbok för Superhjältar”.

Bäst lästa boken under oktober 2022.

Ladda kanonerna – Sveriges farligaste pirater är skriven och illustrerad av Gustav Boman och  Simon Jannerland. Boken riktar sig till barn och unga mellan 6 till 12 år.

I den fartfyllda faktaboken ”Ladda kanonerna ~ Sveriges farligaste pirater” är en härlig annorlunda faktabok med spännande berättelser om stulna skatter, blodiga strider och dånande kanoner. Här får läsarna lära sig mer om några av Sveriges listigaste och vildaste sjörövare.

I boken “Ladda kanonerna – Sveriges farligaste pirater” får läsarna möjligheten att ta del av dramatiska och blodiga äventyr där vi får lära känna sjörövare som Piratprinsessan Alfhild, Cecilia Vasa, Pirathövdingen Störtebeker och sjörövarkaptenerna Ingela och Lasse i gatan. 

Boken är fylld med detaljrika färgillustrationer som utspelar sig över båda uppslagen, illustrationer är fyllda av fart och inlevelse tillsammans med seriealbums liknande karaktär och med lättlästare text, både som kortare textstycken och med underhållande pratbubblor i bilderna. 

Då boken har lättlästa och korta kapitel kan det var en bra bok att sätta i händerna hos de barn som behöver lite mer utmanande text efter att läst grafiska serieböcker, men som fortfarande behöver stöd av bilder och vill ha igenkänning från de grafiskt illustrerad serieböckerna. Då kan detta vara en passande bok. 

Här kan ni läsa mer om denna spännande och fartfyllda piratboken “Ladda kanonerna-Sveriges farligaste pirater”, samt ta del av lite piratpyssel.

Bäst lästa bok under noveber 2022.

Adventsboken Mörka julnätter är en magiskt trollbindande högläsningsbok för äldre barn i mellanstadiet. 

Adventsboken Mörka julnätter är en julberättelse som tar med sina läsare till en historisk jultid förr i tiden fylld med gedigen mysig julstämning och en gastkramande, spännande handling med en blandning av mystisk magisk folktro och massa underbar julkänsla. 

Det är en adventsbok som är svår att inte vilja sträckläsa, så som jag gjorde.

Med ett oerhört läslockande omslag och ett innehåll av gastkramande spänning, skickligt skriven av författaren Camilla Lagerqvist som verkligen lyckas skildra tiden hur det var att leva förr i Sverige, med dess levande och och tro.  Här får läsarna ta del av massa hederlig äldre julförberedelser som var mer vanligt förr i tiden, samtidigt som mystiken väsen vävs in i handlingen.

 

Till varje kapitel får läsarna även ta del av magiskt, stämningsfulla och mystiska bilder illustrerad av illustratören Lina Blixt som lyckas förstärka handlingen ännu mera.

Här kan ni läsa mer om adventsboken “Mörka julnätter” och här kan ni läsa om andra adventsböcker.

Bäst lästa bok under december 2022.

”Rysare i juletid” är en gastkramande antologi fylld med nio spännande och skrämmande berättelser som är skrivna av nio olika författare, det här är en perfekt bok för unga skräckläsare mellan 9 till 12 år som har skinn på näsan och till lärare som vill ha kortare berättelse att högläsa i klassrummet, men med försiktighet. Rekommendationen är att läsa igenom boken själv innan ni börjar högläsa för klassen för att se vilka berättelser som passar för era elever.Det här är en perfekt bok för unga skräckläsare mellan 9 till 12 år som har skinn på näsan och till lärare som vill ha kortare berättelse att högläsa i klassrummet, men med försiktighet. Rekommendationen är att läsa igenom boken själv innan ni börjar högläsa för klassen för att se vilka berättelser som passar för era elever.

Här finns en härlig mix med berättelser om gammal skock, modern skräck och hederliga spöken.

Julläsning för orädda!

”Rysare i jultid” är är en bok fylld med korta fristående berättelser skrivna utav nio av landets främsta skräck bokförfattare för barn och unga. Här har författarna: Kerstin Lundberg Hahn, Petrus DahlinMårten Melin, Mårten SandénPernilla Gesén, Tobias SöderlundDavid Renklint, Katarina Genar och Madeleine Bäck, fått möjligheten att sätta sin egna prägel på de olika berättelserna som alla utspelar sig under mångas favorit högtid – julen, som ska vara fridfull, med värmande brasor, och mysig stämning. Men med den här boken kommer ni garanterat rysa istället för att mysa!

Här får vi läsa om den läskiga julbocken, elaka tomtar, spökande barn, dödligt julgodis, dödligt skrämmande julklappar och andra juliga rysare.

Här ni läsa mer om denna julrysare “Rysare i jultid”.

Här kan ni ta del av de tolv bäst lästa böcker unde 2019,  2020 och 2021.

Nu ser jag fram emot ett nytt läsår fylld med läsning och kunskap.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar