Internationella kvinnodagen ~ 8 mars

*Detta blogginlägg innehåller reklam för egen verksamhet.

Observera att detta tema blogginlägg uppdateras med ny boktips vid tillfälle.

Den 8 mars firar vi dagen alla kraftfulla kvinnor som växt upp och blivit banbrytande kvinnor!

Men frågan är om det verkligen är en dag att fira?!

 

Det är snarare en dag att påminnas. Påminnas om att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:09 varje dag. Påminns om att löneskillnaden mellan kvinnor i Sverige är så stor att svenska kvinnor i princip jobbar gratis 2 månader per år. Påminnas om att kvinnan ständigt diskrimineras i arbetslivet, i sjukvårdaren och i vardagslivet. Påminnas om att ca 35 procent av världens kvinnor någon gång har blivit utsatta för fysisk och sexuellt våld av en partner i en nära relation. Internationella kvinnodagen är ännu en dag i kampen för att slippa bli diskriminerade som icke-man, och det är definitivt ingenting att fira.

Rapporten är hämtad från Länsstyrelsen i Stockholm och bilden är ifrån Feminislärarrna på Instagram.

Vad är med stötande? En liten tjej som säger “fuck” eller det ojämna och sexistiska sättet samhället behandlar flickor och kvinnor?

Har dessa barn förstått något som din chef inte förstår?

Hälften av världens befolkning består av flickor och kvinnor. Men i historieböckerna saknas ofta berättelser om deras liv. Många av de starka, modiga och viktiga kvinnor som har påverkat vår historia är märkligt osynliga och bortglömda. Varför är det så? Varför har man i historieskrivningen fokuserat på att berätta om kungar, krig och erövrare? Varför är det fullt av ståtliga statyer av mäktiga män på gator och torg? Varför vet vi så lite om de kvinnor som kämpade mot barnaga, stred för kvinnlig rösträtt, slogs för kvinnors rätt att bestämma över sin kropp, arbetat för mänskliga rättigheter och gjorde viktiga vetenskapliga upptäckter? Kort sagt, var är berättelserna om alla fantastiska flickor och kvinnor?

 

Jag har samlat en massa böcker i ett boktema inlägg med historiska kvinnor som gjort storartade saker. De kommer från alla tider och alla världsdelar. De har brutit ned barriärer, gjort uppoffringar och uppror. De har tagit plats och inspirerat.

 

Det finns det många böcker som skildrar kvinnor med just en stark vilja. – antingen på ett vardagligt plan eller ur ett större perspektiv.

Illustration skapad av Karin Boström från Sötpotatis.se

Bakom varje framgångsrik kvinna är hon själv! Bara tro på dig själv och jag lovar att du kommer långt i livet!

Bokserie: Fantastisk fenomenala kvinnor

Målgrupp: 6 – 9 år

Bokserien “Fantastiskt fenomenala kvinnor”är fullspäckade med fenomenala kvinnor som förändrat världen. Dessa faktaböcker är fyllda med färgstarka och fantasifulla illustrationer som täcker bok uppslagen med humoristiska och häpnadsväckande bilder av varje enskild kvinna. Tillsammans med fascinerande och intressant fakta som är uppdelad i faktarutor där man kan läsa om kvinnornas specialområden. Här samverkar både bilderna och texten på ett nytt och annorlunda sätt där språket är lättsamt humoristisk utan att tappa respekten för de porträtterade. Det är helt fenomenala bilderböcker som lär fånga ung och gammal då de är fyllda med enkel och lärorik fakta om det fantastiska kvinnor som gjort skillnad och förändrat historien.

Det här är helt klart fenomenal bilderböckerna fylld av korta och spännande fakta berättelser som riktar sig till de yngre läsarna i åldrarna 6 – 9 år men som lär engagera både små och stora.

Här kan ni ta del av den enskilda bokrecensionen kring böckerna Fenomenala kvinnor som förändrat världen och Fenomenala kvinnor som skapat historia.

Bokserie:Små människor, stora drömmar

Målgrupp:  från 0-3 år till 3-6 år

Små människor, stora drömmar är böcker med GIRL POWER!

“Små människor, stora drömmar”är underbara böcker med de kraftfulla budskapet att ingen är för liten för att drömma, och inga drömmar för stora för att drömmas.

”Små människor, stora drömmar” är underbara barnböcker om olika historiska kvinnor som gjort avtryck i historien, allt från, Rosa Park ledargestalten i den amerikanska frihetsrörelsen, konstnärinnan Frida Kahlo, författarinnan Jane Austen vars liv och verk blivit ikonisk för sin tid, modeskaparen Coco Chanel, barnboksförfattaren Astrid Lindgren, deckarförfattaren Agatha Christie, vår tids mest välkända dagboksskrivare Anne Frank och klimataktivisten Greta Thunberg.

Det är pedagogiska bilderböcker som är skrivna med barnen i perspektiv där flickor och pojkar har möjligheten att upptäcka enastående individer med möjlighet att inspireras av dem.

 

Det är lärorika bilderböcker som passar att användas i arbetet för att lyfta historiska kvinnor inför internationella kvinnodagen.

 

Dessa barnböcker kan inspirera och kan öka medvetenheten om de samhälle som vi lever i idag med vikten av civilkurage och likabehandling av alla människor.

Här kan ni läsa mer om vår tids mest välkända dagboksskrivare, Anne Frank i från boken“Små människor, stora drömmar: Anne Frank”.

Boktitel: Patriarkatet faller: Sexismens historia och kvinnors motståndskamp

Målgrupp: 12-15 år (unga vuxna)

”Patriarkatet faller”  är en  grafisk roman som måste läsas, då den öppnar upp ögonen om den kvinnliga historiska orättvisor genom tiderna.

I boken ”Patriarkatet faller” så berättar Marta Breen och Jenny Jordahl på ett roligt och lättfattligt sätt om kvinnorörelsens många dramatiska slag. Boken har ett unikt internationellt och historiskt perspektiv. En grafisk roman som måste läsas, då den öppnar upp ögonen om den kvinnliga historiska orättvisor genom tiderna. Här delas informationen med humor, härliga skisser och ett lättbegripligt språk. Boken är enkel, informativ och en bra introduktion till feminism, patriarkat, sexism och den historiska tidslinjen för kvinnors rättigheter och jämställdhet. En grafisk roman alla borde läsa!
boken ”Patriarkatet faller” så berättar Marta Breen och Jenny Jordahl på ett roligt och lättfattligt sätt om kvinnorörelsens många dramatiska slag. Boken har ett unikt internationellt och historiskt perspektiv. En grafisk roman som måste läsas, då den öppnar upp ögonen om den kvinnliga historiska orättvisor genom tiderna. Här delas informationen med humor, härliga skisser och ett lättbegripligt språk. Boken är enkel, informativ och en bra introduktion till feminism, patriarkat, sexism och den historiska tidslinjen för kvinnors rättigheter och jämställdhet. En grafisk roman alla borde läsa!

Här delas informationen med humor, härliga skisser och ett lättbegripligt språk.

I boken ”Patriarkatet faller” så berättar Marta Breen och Jenny Jordahl på ett roligt och lättfattligt sätt om kvinnorörelsens många dramatiska slag. Boken har ett unikt internationellt och historiskt perspektiv.

 

Här kan ni läsa mer om boken Patriarkatet faller”  samt ta dela v flera bilder ifrån boken,

En inspirerande bok om kvinnokampen genom tiderna!

”I can’t believe I still have to protest this shit” är en bok fylld med 20 stycken posterkonst affischer med 100 år av kvinnokampen genom tiderna som skapats mellan 1911 och 2022, från kampen till rösträtt till Metoo-rörelsen!

Det här är en härlig samling feministiska konstverk i bokform som man kan läggas fram som en iögonfallande coffee table book där alla kan få möjligheten att bläddra bland sidorna eller försiktigt dra ut de bilder man vill hänga på väggen.

Boken är framtagen av gatukonstnären Jessica Hallbäck som är känd för att ofta använde sig av baksidan på reklamaffischerna i Stockholms tunnelbana.

 

Här kan ni läsa mer om boken och se flera bilder i från boken.

Har du någonsin undrat hur den fenomenala fysikern Marie Curie hanterade ett stort prov i skolan eller vad den fantastiska feministen Harriet Tubman skulle säga till en grupp mobbare som retar någon som inte passar in?

I boken“Starka kvinnor – Sanna historier om modiga kvinnor” får du möta den egyptiska ikonen Kleopatra, tonårs ledaren Jeanne d Arc, den ryska regenten Katari­na den stora, den vårdande välgöraren Florence Nightingale, konstnärs rebellen Frida Kahlo, den orädda feministen Malala Yousafzai och tjejernas förkämpe Michelle Obama med flera. Du får ta del av deras liv och hur de har kämpat för att uppnå sina mål, vilka motgångar de har haft och vilka framgångar de har nått.

Dessa rebell kvinnor åstadkom inte bara fantastiska saker, utan tog sig över samma problem som unga tjejer över hela världen fortfarande stöter på i sin vardag.I slutet av boken finns det en självupptäckt quiz och en tidslinje för de berömda kvinnorna i boken.

 

Här kan ni ta del av den enskilda och längre bokrecensionen av “Starka kvinnor: Sanna historier om sanna historier.”

“Peppbok för tjejer” är ett komplement till boken Starka kvinnor som ingår i samma serie som ni kan läsa mer om här.

 

Upptäck dig själv och vem du vill vara i den färgstarka och inspirerande fyll-i -boken ”Peppbok för tjejer”. Med bokens hjälp kan du analysera vem du är idag och vart du vill nå.

 

Med hjälp av logg-sidor, listor att fylla i, inspirerande planerings sidor, quiz, topplistor, utmaningar, faktarutor, citat och med mera kan boken inspirerar unga tjejer att gå sin egen väg och hitta sin Inre rebell!

 

Tillsammans med vackra illustrationer och peppade text från andra förebilder lyfter de fram exempel på mod, styrka, uthållighet och kreativitet samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

 

Här kan ni läsa mer om denna peppande och inspirerande moderna dagbok. 

Boktitel: Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor

Målgrupp: 9 – 12 år men jag anser att den passar en mycket större målgrupp.

“Godnattsagor för rebelltjejer”är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.

 

r får vi läsa om de olika kvinnor som tack vare sitt mod förändrat världen, var och en på sitt eget sätt. Det är livsöden som skett genom århundraden och som fortfarande pågår.

 

Det är väl så här vi vill somna. Till sagor om hjältinnor och modiga äventyr, till ord om att ingenting är omöjligt. Att världens stordåd är till för alla. Läs högt ett kapitel i hundra dagar. Maxad framtida inspiration och sanning för rebell tjejer och alla andra.

Det här är en riktigt bra bok som riktar sig till unga och gamla med grymma bilder och intressanta berättelser.

 

Här får man läsa om spännande kvinnor med intressanta historier från olika tider och platser och med olika personligheter i lagom långa berättelser.

 

Det är helt klart en bok som bör finnas på alla skolor.

 

Här kan ni läsa mer om denna inspirerande boken Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om 100 kvinnor.

Boktitel: Godnattsagor för rebelltjejer 2

Målgrupp: 9 – 12 år, men jag anser att den passar för en mycket större målgrupp.

Här får läsarna åter ta del av 100 olika kvinnors livsöden från olika platser och tider genom historian, där vi åter igen får möjligheten att fascineras och inspireras av ännu flera kvinnors olika stordåd.

Vi får läsa om kungligheter, politiker, idrottare, äventyrare och skådespelare och många andra coola kvinnor som levt och lever en idag.

De är allt från komikern och tv stjärnan Ellen Degeneres, sångerskan Beyoncé, drottning Nefertiti, författaren JK Rowling, programledaren och skådespelaren Oprah Winfray, sjörövaren Anne Bonny och skådespelaren Lauren Potter.

Något som jag gillade extra med denna boken är att de är flera kvinnor med funktionsnedsättningar som synliggörs, samt att de är flera kvinnor som inte är vita och jag upplever att det är fler kvinnor i boken som fortfarande lever och i denna bok är de flera kvinnor jag aldrig hört talas om.

 

Även denna bok avslutas med sidor där du har möjlighet att skriva ner din egna historia och rita ditt egna självporträtt, Samt sidor med ordförklaringar.

 

Böckerna Godnattsagor för rebelltjejer är helt klart motiverade tjej biblar fyllda av förebilder som inspirerar sina läsare till att våga tro på att de kan bli precis vad de vill.

 

Även denna bok är ett måste i alla skolor och en bra läsning inför Internationella kvinnodagen.

 

Här kan ni ta del av den enskilda recensionen av Godnattsagor för rebelltjejer 2.

“Jag är en rebelltjej” är en härlig fyll-i-bok där tjejerna har stor frihet att fylla i.

 

Med hundra kreativa uppslag som bara väntar på att slutföras finns denna fyll-i-bok som sporrar tjejer i alla åldrar att nå sin fulla potential.De jag gillar med boken är att den är normbrytande där alla slags flickor presenteras tillsammans med helt underbara och underhållande färgande illustrationer.

 

Här kan ni läsa mer om denna stärkande presentbok som är underhållande och rolig till alla blivande rebell-tjejer.

Drama för unga: Godnattsagor för rebell tjejer

Målgrupp: 9 – 13 år

Om man tycker att boken Godnattsagor för rebell tjejer är lite mastig så vill jag tipsa om Pod serie om elva rebelliska kvinnor som förändrade historien. som finns att ta del av på Barnradion. Det är en intressant drama uppläsning om andra nutida kända kvinnor som riktar sig till unga mellan 9 – 13 år.

 

Jag har laddat ner ner dessa avsnitt med tillhörande faktabilder och information i ett dokument.

Boktitel:Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

Målgrupp: 9 – 12 år men fungerar även till mycket högre målgrupp.

“Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor” är den första boken om SVENSKA hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sig själv eller andra och förverkligat sina drömmar. Hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, musiker, miljöaktivister, engagerade läkare, uppfinnare och banbrytande författare, anmärkningsvärda och extraordinära svenska kvinnor som spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller.

 

Det här är nog en av de mest fängslande böcker jag läst om starka och inspirerande kvinnor.Här får vi ta del av olika kvinnors historia från vikingatiden till 2000-talet i alfabetisk ordning.Boken är skriven men lättförståelig svenska där olika ord och begrepp förklaras och är fylld med fascinerade och detaljrika personporträtt av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer.En inspirerande bok fylld av förebilder som passar perfekt som present till unga hjältinnor.

 

Här kan du läsa mer om boken “Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka och modiga kvinnor.” 

Boktitel: Lev som du vill: Tio svenska kvinnor visar vägen

Målgrupp: 6 – 9 år  men fungera för högre åldrar också

BokenLev som du vill – Tio svenska kvinnor visar vägen” handlar om tio svenska kvinnor som genom sin kunskap, sin envishet och sin övertygelse varit förebilder för andra. Dom har hittar sin väg i livet och kämpat för de som dom trodde på, ofta har dom stött på motstånd, ibland har de vart för att dom varit kvinnor, men dom har ändå fortsatt kampen. Så har det varit för många kvinnor genom vår historia. Utan kamp hade aldrig kvinnor fått rösträtt. Utan strid hade aldrig kvinnor kunnat bli författare, politiker och forskare. Utan mod hade de som vi ser som självklart idag aldrig hänt.

 

Här får vi ta del av tio spännande och inspirerande kvinnor i en halsbrytande blandning av aktivister, författare, forskare, helgon, journalister, klimataktivist, lärare, matematiker, nobelpristagare, en regent, sexualupplysare och skådespelare.

Här kan ni läsa mer om den inspirerande och fascinerande boken Lev som du vill – Tio svenska kvinnor visar vägen.”  

Fantastiska flickor och modiga kvinnor har det funnits i alla tider. Men beroende på ställning, lagar, kultur och tradition har det varit mer eller mindre svårt att kliva fram och ta plats i samhället. Fram till slutet av 1900-talet hade kvinnor heller ingen självklar plats i historieböckerna. Den svenska historien vimlar av fantastiska flickor som mot alla odds påverkat samhället och utvecklingen.

 

I boken ”Fantastiska flickor: Från vikingatiden till 1900-talet” får vi ta del av ett tjugotal svenska kvinnor som inspirerat, utmanat och tagit plats som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Dömda kvinnor – Förbryteskor i Sveriges historia

Målgrupp: 9-12 men fungerar även i högre åldrar

I faktaboken ”Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia” får läsarna ta del av sjutton kvinnors dramatiska öden från olika platser, i olika tider och som tillhörde olika grupper i samhället i från Sveriges historia. Nästan ingen av dessa kvinnor är en bra förebild, hjältar eller pionjärer, men deras historia är också viktig. Deras historia är också vår historia. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats genom historien.

 

“Dömda kvinnor: förbryterskor i Sveriges historia” är en fascinerade och stundtals skrämmande faktabok om Svenska rättsväsendet från 1400-talet till 1960-talet då det var tider som du behövde bevisa att du var oskyldig och inte tvärtom. Då det var brott att vara otrogen eller skämta om fel saker, det var vanligt att kvinnor av olika anledningar pekades ut som häxor och dömdes till döden, att klä dig i mans kläder eller älska någon av samma kön var några av de brott man kan läsa om i de olika berättelserna som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Makten är vår! 10 prinsessor som skakade världen

Målgrupp: 9 – 12 år men fungerar även upp i högre åldrar

En bok med bad ass-prinsessor!

Har du också fått nog av sagoprinsessor som tappar skorna, pussar grodor och väntar på att en prins ska klättra upp i deras hår? “Makten är vår! 10 prinsessor som skakade världen” är berättelser om ett gäng grymma tjejer som vägrade att anpassa sig. Och bäst av allt? De har alla funnits på riktigt. 

De flesta förknippar prinsessor med snälla flickor i volangklänningar som kan sjunga och trånar efter stiliga prinsar. En titt i historieböckerna visar dock att många av historiens verkliga prinsessor varit väldigt långt från den stereotypa bilden.

Sanningen är att många av dem i själva verket skulle kunna vara hämtade rakt ur Game of Thrones. I bästa Daenerys Targaryen-stil får vi här ta del av 10 mäktiga prinsessor du kanske aldrig hört talas om.

 

I ljudboken och E-boken “Makten är vår! 10 prinsessor som skakade värden” får vi höra mer om Piratprinsessan, Brottarprinsessan, Spionprinsessan, prinsessan som blev farao, prinsessan som gjorde en statskupp, den enögda krigarprinsessan, prinsessan som sa upp sig, prinsessan som kallades kungarnas kung, prinsessan som blev frihetskämpe och  prinsessan som var före sin tid.

 

Det här är verkligen en inspirerade och motiverade bladvändare som på ett informativt sätt är skriven på ett tilltalade sätt med ett modernt och underhållande språk som lär tilltala målgruppen 9 till 12 år och äldre läsare som vill läsa om riktiga bad ass-prinsessor!

 

Här kan du läsa mer om dessa grymma prinsessor som skakat historien.

Berättelsen om Greta Thunberg är en historia om hopp, mod och övertygelse. Detta är berättelsen om Greta Thunberg, men också om många andra barn över hela världen som trotsar vuxenvärldens ointresse och bristande engagemang och kämpar för en bättre framtid.

Man är aldrig för liten för att göra skillnad!

Syftet med boken Gretas historia – Ingen är för liten för att göra något stort är inte så mycket att berätta i historia vem Greta är, utan snarare låta oss komma in i hennes värld. Förklara till exempel de centrala teman för miljöhänsyn till de yngsta, med lämpligt språk och medling av illustrationer.

 

Texten är därför inte en biografi utan en analys av vad som är “huvudpunkterna i Gretas tanke och den mycket allvarliga och oroande, men vetenskapligt beprövade fakta som Greta tillsammans med miljontals människor i världen protesterar för, de hoppas att de kan få världens ledare att besluta så att alla länder ska öka sina klimatambitioner.

 

Boken är uppbyggd med korta kapitel som även är berikad med en ordlista med nyckelord som ger texten insikter och fakta.

 

Här kan ni läsa mer information om boken Gretas historia och om hennes liv.

Boktitel: Greta och jättarna

Målgrupp: 3 – 6 år, men jag anser att den fungerar enda upp till åk 3.

Om man vill läsa en lättläst bilderbok som är inspirerad av den unga klimatkämpen Greta Thunberg så kan man läsa bilderboken “Greta och jättarna”.

 

Det här är en bok som passar perfekt bilderbok för klimatdiskussioner som passar barn inom förskolan och lågstadiet där man kan prata om klimatkampen, men också kring barnens röst och demokrati och självklar att man aldrig är för liten för att göra skillnad.

 

Här kan du läsa mer om denna pedagogiska bilderbok “Greta och jättarna”.

Anne Frank är är vår tids mest välkända dagboksskrivare. 

Anne Franks dagbok är en av världens mest lästa böcker genom tiderna. Anne Frank var tretton år när hon fick den dagbok som blev internationellt känd. Den har översatts till över 50 språk.

 

I dagboken skriver hon om sina känslor och vad som händer. I två år lever hennes familj instängda och undangömda från nazisterna utan att komma ut. I den här faktaboken får du veta hur hennes korta liv såg ut. Det berättas också om barndomen och vad som hände sedan de upptäcktes och fängslades.

 

Här kan ni ta läsa mer om den  förkortade och lättlästa “Anne Franks dagbok”,  “faktaboken om Anne Frank, den lättlästa bilderboken om Anne Frank och Anne Franks dagbok som en grafisk serieroman.

Drama för unga: Anne Frank

Målgrupp: 9 – 13 år

Drama för unga via Sveriges Radio har skapat en dramatisering baserat på Anne Franks dagbok som är på fem avsnitt.

 

Jag har samla ett dokument med alla nedladdade avsnitt tillsammans med läsförståelsefrågor framtagna av mig och drama för unga samt att det finns en tillhörande lärarhandledning till dramatiseringen av Anne Franks dagbok. 

Här har jag skapat en tidslinje från Anne Franks födelse tills hennes död. Här får ni ta del av hennes händelser och människor i hennes närhet. Men ni får även ta del andra viktiga historisk händelser under andra världskriget.

I boken“När Maggan tog makten” får vi läsa om den supercoola och tuffa drottning som hette drottning Margareta, en tjej med girl-power som levde på medeltiden. Vi får följa hennes liv från vaggan till makten. Det är en förenklad tolkning med roliga intressanta detaljer, om då hon mobbades av retstickan Albrekt som kallade henne för kung byxlös. Vilket han fick ångra när Margareta vann över honom och låste in honom i finkan och sedan blev Maggan drottning i både Sverige, Norge och Danmark och fick alla tre länderna att bli sol bästa vänner och som ett kompisgäng typ. Smart va? Girl -power och multitasking på hög nivå!

Detta är en lättsam och lärorik saga med lättläst och enkel text som både är informativ och humoristiskt skriven med ett modernt språk. Tillsammans med det detaljrika, roliga och färgrika illustrationerna är det en härlig sagobok och historiebok i ett, där både text och bild är lärorik och ger unga och äldre läsare kunskap.

 

Nu tycker jag dock att det är dags att Maggan och andra starka kvinnor ska ta hål på myterna om det manliga styret i Sverige och att det skrivs fler böcker om kvinnligt styre genom tiderna!

 

Jag önskar bara att alla historieböcker var skrivna på detta underhållande sätt så hade kanske något att historielektionernas fakta fastnat…

 

 I boken”Världens tuffaste tjej – en sagolik historia om Jeanne D’arc” får vi istället lära oss mer lättare fakta som är skrivet med ett modernt språk där vi får lära oss om underhållande och intressant fakta om tjejen som inspirerar till mod och som satte en kung på tronen.

Boktitel:The girls at tjejhuset

Målgrupp: 9-12 år

Det här är en berörande och känslofylld bok fylld av illustrationer, seriestrippar, dikter, viktiga ord, porträtt, tankar och berättelser, brev och olika historier som får läsarna att se en inre bild hur det är att vara en tjej i åldrarna 10 till 12 år.

Här är några av dessa unika och inspirerade faktaböcker om olika kvinnor. Om du tillhör ett bokförlag, är författare eller illustratör och vet med dig att du har någon liknade bok som du skulle vilja att jag recensera så att den får synas i detta blogginlägg.

 

Kontakta mig gärna, så får vi se om vi kan ha ett samarbete 

Jag har även skapat en affisch barn och ungdomsböcker om starka kvinnor genom tiden och även samlat material och andra boktips att kunna användas till internationella kvinnodagen.

Här har jag skapat två olika inspirerande lektionsmaterial  som passar inför Internationella kvinnodagen den 8 mars som är utformad så att dina elever kan tänka och prata om kvinnor som har motiverat dem i deras liv och om fyra historiskt viktiga kvinnor som lever idag.

Genom historian har kvinnor alltid fått kämpa för sin sak och för kvinnornas rätt.


 

I häftet “Historiskt viktiga kvinnor idag” får ni ta del av fyra historiska kvinnor från olika delar av världen som än idag lever som på olika sätt uppmärksammats. 

 

Här får ni ta del av ett illustrerat porträtt och kort fakta om:

 

Greta Thunberg

Michelle Obama

Malala Yousafzai

Magdalena Andersson

 

Därefter är det tänkt att ni tillsammans eller i mindre grupper läser den korta fakta om de olika kvinnorna, därefter tillsammans eller i mindre grupper, alternativt enskilt, hittar mer informativ fakta om en av dessa kvinnor. Därefter kanske man kanske ha en presentation inför klassen.

 

Ett passande material och övning inför Internationella kvinnodagen den 8 mars som passar för elever i åk 3 och upp till gymnasiet.

Vilken kvinnlig förebild har du som är viktig för dig och som inspirerar och motiverar dig?


 

Den inspirerande bilduppgiften“En viktig kvinna som inspirerar mig” är ett material som passar inför Internationella kvinnodagen den 8 mars och mors dag.

Materialet är utformad så att dina elever mellan åk 1 till åk 9 kan tänka på kvinnor som har motiverat dem i deras liv. När väl barnen har valt den kvinna som har inspirerat dem kan de skriva en kort förklaring om hur dessa kvinnor har påverkat deras liv.

Drama för unga: Historierummet

Målgrupp:  9 – 13 år

Via Historierummet från Barnradion kan man höra dramatiserade berättelser om kända personer, jag har samlat 17 av kvinnors berättelser som genom historien varit med eller gjort stora saker. Programmen riktar sig till unga mellan 9 – 13 år.

 

Via länken kan ni ta del av de samlade kvinnornas dramatiserade berättelser via de nedladdade länkarna till varje berättelse.

Anta Selma Stories stora feministiska läsutmaning via detta bokbingo.

Runtom i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Men vad ledde fram till denna förändring? Följ med på en fartfylld resa genom historien, och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt.

 

Här kan ni ta del av lektionsupplägg med diskussions- och funderingsfrågor mm.

Om du gillar detta blogginlägg får du jättegärna tipsa andra om det och tagga mig gärna på sociala medier med @Gullislastips.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar