Gullis lästips bäst lästa böcker under 2023!

Här kan ni ta del av de 12 bästa böcker som jag läste under 2023, med en bok för varje månad samt så kan ni läsa vilken av alla böcker som jag anser var den allra bästa boken jag läste under året.

Under 2023 har jag läst en hel del böcker och här kommer de bästa böcker jag läste under varje respektive månad.

 

Mallen kommer från @malin.mitt.i.boken

Bäst lästa boken under januari 2023 är Veras krig av Katarina Kuick som riktar sig till ungdomar mellan 9 till 12 år.

“Veras krig” är en känslosam och trovärdig berättelse om krigets alla fruktansvärda fasor som skildras detaljerat och realistiskt utifrån tioåriga Veras perspektiv.

 

”Veras krig” är en detaljerad och trovärdig berättelse om barndomen i krigets vansinne under andra världskriget.

Det här är verkligen en högst aktuell och viktig bok som ger läsarna en fasansfull inblick i hur det kan vara att drabbas av krig, bombanfall, brist på mat, vatten och bränsle, samt förlusten av nära och kära.

 

Här kan ni läsa mer om Veras krig.

Under februari 2023 var den bäst lästa boken “Flickan av mörkret” skriven av Kristina Dowling som riktar sig till ungdomar från 12 år och uppåt.

 

Flickan av mörket blev även den bäst lästa boken under 2023!

“Eira Martell – Flickan av mörkret ” är en urban fantasy full av magi, historia, spöken, trolldom, häxor och folktro. En helt fantastisk läsupplevelse och en obehagligt spännande reality fantasy som kryper in under skinnet och stannar!

Det här är en urban fantasy full av magi, historia, spöken, trolldom, häxor och folktro.

Eira Martell – Flickan av mörkret är en suveränt genomtänkt och välskriven bok som är kuslig, mystisk och en obehagligt spännande reality fantasy som kryper in under skinnet och stannar! 

Flickan av mörkret är helt oemotståndlig debutroman som jag starkt kan rekommendera till er som vill läsa en välskriven, pulshöjande och bottenlös roman. En bok med pirriga relationer, rysliga scener och rafflande moment som tillsammans skapar en helt fantastisk läsupplevelse. En skräckroman värd att läsas! 

Det är även en bok som skildras fint med en handling om att vara ung, med vänner, familj och kärleken, men även med ett sökande efter sig själv och sin plats i tillvaron. 

Flickan av mörkret är helt oemotståndlig debutroman som jag starkt kan rekommendera till er som vill läsa en välskriven, pulshöjande och bottenlös roman. En bok med pirriga relationer, rysliga scener och rafflande moment som tillsammans skapar en helt fantastisk läsupplevelse. En skräckroman värd att läsas!  Det är även en bok som skildras fint med en handling om att vara ung, med vänner, familj och kärleken, men även med ett sökande efter sig själv och sin plats i tillvaron. 

Å, Wow vilken bok!

“Flickan av mörkret” är den första boken i serien “Eira Martell”, där den andra boken kommer heta “Grimoarens hemlighet” som släpps under hösten 2024.

Här kan du läsa mer om boken “Flickan av mörkret”, som jag även anser är den bästa boken jag läst under 2023.

Under mars 2023 blev bilderboken Manfred blir detektiv” den bäst lästa boken, skriven av som riktar sig till barn mellan 3 till 9 år.

Manfred blir detektiv känns som en blivande barnboksklassiker!

Här får vi följ med på ett underhållande äventyr långt över Stockholms gator och torg tillsammans med kråkan Manfred och den lilla måsungen Måses, i sökandet efter Måses försvunna föräldrar.

Det blir ett hisnande äventyr högt ovanför Stockholms takåsar med flera möten av olika oförglömliga fågelkaraktärer där vi får ta del av flera välkända miljöer i huvudstaden, med en härlig skildring av Stockholms arkitektur, med igenkännande platser i detta spännande detektivuppdrag fylld av humor och empati.

Här kan du läsa mer om bilderboken Manfred blir detektiv”. Redan nu finns den fristående bilderboken “Manfred och den försvunna flamingon”

Under april 2023 var den bäst lästa boken “Speldosans hemlighet skriven av Annika Billberg, en deckarbok som riktar sig till barn mellan 9 till 12 år.

Följ med i jakten på speldosans hemlighet…

 

I speldosans hemligheter får vi läsa om hur gåtor från det förflutna vävs samman med nutida mysterier!

“Speldosans hemlighet” är den tredje fristående delen i “Mysterierna i Sörbodane”, en serie där gåtor från det förflutna vävs samman med nutidens mysterier i den lilla byn.

Gåtor från det förflutna vävs samman med nutida mysterier!

”Speldosans hemlighet”, är den tredje fristående delen i bokserien  ”Mysterierna i Sörbodane” som är en deckarserie fylld med en rad mystiska och farliga upptäckter. I varje bok kopplas ett olöst mysterium samman det förflutna med nutiden genom att vännerna Emma och Carl-Fredrik råkar på ett gammalt och mystiskt föremål. Något som gör att varje sommarlov blir fyllda med spännande gåtor fyllda med olösta mysterium om saker som hänt i Sörbodane i tidigare generationer. 

Förutom det mystiska sommaräventyret tar boken Speldosans hemlighet även upp, familjerelationer, skilsmässa, nya föräldrar, drömmar, ekonomiska svårigheter, vänskap och kärlek, ämnen som dagens barn och unga kan relatera till.

Första boken i serien: Dagboken i ödehuset.

Andra boken i serien: Den glömda kartan. 

Den fjärde boken kommer att heta Rubinens gåta” och släpps vecka 16 under 2024.

Här kan du läsa mer om sommardeckaren Speldosans hemlighet”.

Under maj 2023 var den bäst lästa boken “Om elden tar oss” av Cecilia Ekhem, en historisk bok som riktar sig till barn och vuxna från 8 år.

Om elden tar oss är en historisk het bladvändare för alla bokslukare i mellanåldern! 

”Om elden tar oss” är välskriven och ger läsaren en spännande och dramatisk läsupplevelse. Berättelsen är skriven ur barnens perspektiv något som gör boken extra stark och berörande och gör historien lättillgänglig för en bred läsarskara. Boken fångar sina läsare med sin brinnande och ett actionfylld omslag som sedan tar läsare med på i en historiskt, gripande och fängslande handling med ett högt tempo med en känslosam och trovärdig berättelse där läsarna får ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets klassskillnader, uppleva eldens hetta med tillhörande dramatiska och farliga upplevelser. Samtidigt som läsarna får uppleva möten av fascinerad karaktärer, och starka kvinnogestalter tillsammans med spännande livsöden. 

Jag rekommendera varmt denna bok till alla som har ett brinnande intresse för historiska skildringar och spännande livsöden!

Här kan du läsa mer om denna historiska skildring av Sundsvalls branden 1888 i boken “Om elden tar oss”

Under juni 2023 var det hybridboken “Karma och Jonar – Under ytan” som var den bäst lästa boken, skriven av Zelda Falköga och illustrerad av Henric Aryee, en bok som riktar sig till barn i åldrarna 6 till 9 år.

Följ med på en hisnande jakt ner på havets botten i ett bubblande fartfyllt äventyr.

Följ med på en hisnande jakt ner på havets botten i den färgsprakande hybridboken ”Karma och Jonar: Under ytan.”

 

”Under ytan” är den andra delen i den omåttligt populära barnboksserien ”Karma och Jonar: Trollkarlens ö”, där vi sen tidigare har kunnat ta del av Karma och Jonars spännande äventyr i den första boken “Karma och Jonar: Ond magi” som ni kan läsa mer om här.

Bokserien “Karma och Jonar” består av två delserier med ett äventyr som sträcker sig över fem böcker där den första delserien heter “Karma och Jonar: Sagan om Glimeria”,

Böckerna i i bokserien “Karma och Jonar har en härlig uppbyggnad som gör dem till en otrolig läsupplevelse. De kombinerar element från både grafiska serieböcker och rikt illustrerade kapitelböcker, vilket gör dem till lockade hybridböcker. Här kan du läsa mer om vad hybridböcker är och hur det är uppbyggda.

Boken “Karma och Jonar: Under ytan“ tar med sina läsare på ett färgsprakande äventyr i en otroligt förtrollande undervattensvärld som är fylld av magiska sagoväsen, fängslande möten och lärorika äventyr.

 

En berättelse som både är spännande och mystisk med en touch av magi och djup.

Här kan du läsa mer boken “Under ytan”.

Under juli 2023 var det den tredje och sista delen ”Det svarta havet som är den avslutande delen i den gripande apokalyptiska dystopi trilogin ”Det svarta som passar bokslukare i bred åldersspann från 9 år och uppåt, och till vuxna som gillar dystopiska böcker.

 

De två tidigare böckerna i trilogin är, “Det svarta regnet” och “Den svarta staden”.

Trilogin ”Det svarta” berör djupt, särskilt när verkligheten alltmer närmar sig “dystopin”!

Den avslutande delen av trilogin, ‘Det svarta havet’, kommer att få ditt hjärta att bulta av spänning och dina känslor att svalla.

 

Boken tar läsarna på en känslomässig resa tillsammans med karaktärerna, där de brottas med olika situationer i en svår kris, inklusive tillhörande intriger, tillit till andra, vänskap, misstro och känslan av svek. 

 

Här får läsaren en djupare förståelse för hur människor hanterar olika prövande värderingar i svåra situationer, tillsammans med en önskan och hopp om att karaktärerna möts av en ljusare framtid som de kämpat för i sina dagliga kamp att överleva denna dystopiska framtid. 

Här kan du läsa mer om boken “Det svarta hevet”.

Under augusti 2023 var det den tredje och avslutande boken i den fängslande hybridtrilogin “Mutanterna” med Ärans hand”, skriven av Ingela Korsell och illustrerad av Daniel Thollin, en trilogi som riktar sig till barn mellan 9 till 15 år.

Trilogin ”Mutanterna är actionspäckade hybridböcker med en fängslade handling i högt tempo som sträcker sig över alla tre böcker, som tillsammans skapar en nervkittlande och fängslande sträckläsning utan dess like.

 

De två tidigare böckerna i trilogin är Experimentet” och “Svartkonstboken”.

Med trilogin ”Mutanterna” har skaparduon Ingela Korsell och Daniel Thollin verkligen lyckats skapa böcker som hjälper barn och unga att finna läslusten med moderna böcker uppbyggda som hybridböcker som har en härlig mix av kapitelböcker som möter serietidningarna värld och gör dem till en extraordinär läsupplevelse!

Här kan du läsa mer om boken “Mutanterna – Årans hand”.

Under september 2023 var den bästa boken jag läste “Historieväktaren – Falskmytarna i Berlin”, som är skriven av Hanna och Jakob Blixt, som riktar sig till barn från 9 år upp till 15 år.

”Falskmyntarna i Berlin” är den fristående fortsättningen på succéserien Historieväktarna”, med den historiskt spännande trilogin ”Historieväktarna Fenixtrilogin”

“Falskmyntarna i Berlin är en hisnade berättelse med hög spänningsnivå, med en blandning av fantasi, fängslande historisk fakta, engagerande livsöden och skrämmande verklighet. En riktig bra läsupplevelse!

Detta är en hisnande berättelse med hög spänningsnivå med en blandning av fantasy, fängslande historisk fakta, engagerande livsöden och skrämmande verklighet.

“Falskmyntarna i Berlin” är en  historiskt spännande portalfantasi med tidsresor till några av Nazityskland historiskt avgörande händelser, som riktar sig till en bred läsekrets som de andra böckerna i bokserien “Historieväktarna”.

 

Här kan du läsa mer om denna läsupplevelsen Falskmyntarna i Berlin”.

Under oktober 2023 var den bäst lästa boken Historieväktaren – Nobelpristagaren i Köpenhamn” som är skriven av Hanna & Jakob Blixt, en bok som riktar sig till barn och unga från 9 år upp till 15 år.

“Nobelpristagarna i Köpenhamn” är en hisnade bladvändare med hög spänningsnivå, som tar sina läsare med på en tidsresa genom tid och rum, med en blandning av fantasi, fängslande historisk fakta, engagerande livsöden och skrämmande verklighet.

En riktig läsupplevelse!

Nobelpristagaren i Köpenhamn” är en fascinerande och välskriven roman och är den andra delen i ”Historieväktarna Fenixtrilogin som är en fristående fortsättning på succéserien ”Historieväktarna”.

 

 

”Historieväktarna Fenixtrilogin” är verkligen imponerande bokserie som är skickligt skriven, som ger en djupdykning i historien. Författarna beskriver händelser och detaljer på ett noggrant sätt, särskilt fokuserat på viktiga och avgörande verkliga händelser under Andra världskriget med engagerande livsöden och skrämmande verklighet.

I ”Nobelpristagaren i Köpenhamn” tas läsaren med på en spännande resa bakåt i tiden genom vetenskapens värld.

 

Det här är en berättelse som inte bara fängslar läsaren, utan också ger en djupare förståelse för vetenskapens betydelse och dess inverkan på samhället. Den perfekta bladvändaren med en fängslande blandning av historisk spänning, engagerade livsöden och skrämmande verklighet.

 

Här kan du läsa mer om “Nobelpristagaren i Köpenhamn”

Under november 2023 var den bäst lästa boken Frostaftons hemlighet” skriven Stina Nilsson och illustrerad av Ludwig Sandbacka, detta är en adventsbok med 24 stycken kapitel som riktar sig till barn mellan 9 till 12 år.

Detta är är en magisk, gnistrande adventsberättelse med 24 kapitel.

Med sina 24 kapitel erbjuder ”Frostaftons hemlighet” en äventyrsfylld läsupplevelse som är perfekt för daglig läsning. Berättelsen skapar en spänning som växer för varje sida och garanterar äventyr och spänning varje dag. Frostaftons hemlighet är en bok för dig som gillar kombinationen av julmys, trolltider och mysterier.

Frostaftons hemlighet är en adventsberättelse som kommer att tilltala dig som älskar avjulmys, trolltyg och mysterium!

“Frostaftons hemlighet” är inte bara en underhållande berättelse, utan den förmedlar även viktiga budskap om vänskap, att tro på sig själv och att våga utforska det okända. Genom vännerna Belli och Rups äventyr får läsarna en känsla av att ingenting är omöjligt och att det finns magi att upptäcka överallt.

Frostaftons hemlighet en fantastisk kalenderbok som jag varmt rekommenderar då den kombinerar spänning, magi och lärdom på ett sätt som gör att man inte kan lägga ifrån sig den!

Med sina 24 kapitel erbjuder ”Frostaftons hemlighet” en äventyrsfylld läsupplevelse som är perfekt för daglig läsning. Berättelsen skapar en spänning som växer för varje sida och garanterar äventyr och spänning varje dag.

 

Här kan du läsa mer om adventsboken Frostaftons hemlighet”

Under december 2023 var den bäst lästa boken “Ormsaltaren” skriven av Jakob  Rundberg och med omslag av Lina Blixt, som är den sista delen i bokserienMånvind och Hoff”, och som är en bokserie som riktar sig till barn från 9 år och till vuxna läsare.

’Ormsaltaren’ är den femte  och avslutande delen i den historisk romanserien Månvind och Hoff’.

 

’Månvind & Hoff’ är en spännande och hisnande välskriven bokserie om barn på samhällets botten i 1800-talets Sverige i Stockholm.

Här har författaren Rundberg lyckats skapa en perfekt balans mellan spänning och mystik, vilket gör att man inte kan lägga ifrån sig boken. Varje kapitel är full av mystik och spänning och man känner sig ständigt hänförd av författarens skickliga berättarteknik.

 

’Ormsaltaren’ är en fängslande bok som tar dig med på en resa genom 1800-talets svenska historia, till en verklighet fylld av fascinerande historiska platser och skildringar tillsammans med gripande livsöden. Berättelsen kryddas med en härlig dos mystik och spänning, vilket gör att den blir både fängslande och levande.

 

‘Ormsaltaren’ är en bok som inte bara är dramatiskt underhållande, utan också berörande. Berättelsen fokuserar på de svåra livsvillkoren och den utsatthet som fattiga, föräldralösa flickor, kvinnor och barn möter. Trots dessa svårigheter finns det en tydlig ton av mod, handlingskraft, hopp och glädje som genomsyrar boken.

Månvind & Hoff är som en blandning av Oliver Twist & Sherlock Holmes!

”Månvind och Hoff” är otroliga läsupplevelser som innehåller historiska skildringar med spännande livsöden under 1800-talets Stockholm och Uppsala.

 

Här får läsarna ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets botten, där man känner av de kliande betten från lopporna, känslan av den värkande och gnagande hungern, stanken från utedassen, ljuden från hästars hovar på kullerstenarna, synen av det flackande ljusen från gaslyktorna.

Böckerna som ingår i bokserien “Månvind & Hoff” är: “Nattkorpen”,“Tjuvdrottningen”, “Dödsängeln”, “Blodspakten” och “Ormsaltaren”.

 

Här kan du läsa mer om den historiska dramatiseringen “Ormsalteran”

Nu ser jag fram emot ett nytt år under 2024 med nya läsupplevelser.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar