Boktema – Skrämmande böcker

VÄCK LÄSLUSTEN MED SKRÄMMANDE BÖCKER! VÄCK LÄSLUSTEN MED SKRÄMMANDE BÖCKER! Barn och unga vill läsa skräckböcker. Skräckböcker kan sänka tröskeln till läsningen genom att de unga känner igen läskiga historier eller karaktärer. Vissa skräckböcker har till exempel filmatiserats, vilket innebär att eleverna känner igen boken innan de ens börjat läsa den. Dessutom är skräckböcker ofta spännande i början av boken vilket får läsaren att vilja läsa vidare. Via detta inlägg kan ni ta del av flera boktips p skrämmande böcker för olika åldrar samt olika Halloweeen- och läslovs lektions material som Halloween bingo, Halloween tipspromenad mm.

VÄCK LÄSLUSTEN MED SKRÄMMANDE BÖCKER!

Finns det litteratur som är så läskig att den blir farlig på riktigt? Eller är det i själva verket så att skräck inte är så farligt som många tror? Kan det rentav vara bra för våra barn att uppleva lite skräck?

 

 

Lärare och bibliotekarier vittnar om hur eleverna fastnar och slukar flera böcker i rad om zombies, vampyrer, spöken eller andra rysligheter. Pirret i magen håller i sig, kanske är lampan tänd ibland om natten, men läslusten är väckt och förhoppningsvis lever den kvar livet ut

Detta är verkligen något som jag känner igen som gammal skolbibliotekarie och bokbloggare, många gånger när jag frågar barn och unga i olika åldrar vad det gillar för typ av böcker är det som oftast skrämmande och spännande böcker.

Barn och unga vill läsa skräckböcker. Skräckböcker kan sänka tröskeln till läsningen genom att de unga känner igen läskiga historier eller karaktärer. Vissa skräckböcker har till exempel filmatiserats, vilket innebär att eleverna känner igen boken innan de ens börjat läsa den. Dessutom är skräckböcker ofta spännande i början av boken vilket får läsaren att vilja läsa vidare.

Här nedan kan ni ta del av boktips på skrämmande böcker för barn- och ungdomar som riktar sig till olika åldrar, med länk till den fullständiga recensionen.

 

Längst ner på sidan finner ni även underhållande och skrämmande skolmaterial och material som passar till temafester som Halloweenpartyn.

Många gånger vet jag att lärare och pedagoger söker efter skrämmande böcker som innehåller korta skrämmande och spännande berättelser som kan högläsas under en lektionstillfälle, inför och under Läslovet samt inför Halloween.

 

Via YouTube videon tipsar jag om sådana böcker för olika åldrar.

Bokserie: Zombie world

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning

Zombierna har tagit över världen och Zombieapokalypsen har varit en längre tid. De som inte är Zombie kan lätt bli det av ett sår eller bet ifrån en Zombie. 

 

Zombie World är en serie där läsarna får uppleva alla rysligheter från zombiens synvinkel, hur det lever,  hur det får tag på mat och kampen för att förruttnelsen inte ska ta över en helt för då är man död på riktigt.

 

“Zombie World” är en bokserie på fyra böcker som doftar förruttnelse och en smak av blod som du kan läsa mer om här

Bokserie: Zombie city

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning

”Gatorna i staden ligger öde, i den plundrade mataffären, bland ruttna frysvaror, vandrar Krille ensam på jakt efter mat. Eller är han ensam? Det hörs släppande steg. Plötsligt står han öga mot öga med en man som är lika rutten som maten i frysdisken. Mannen går rakt mot Krille. Och han är hungrig…”

I bokserien Zombie city  får vi följa Krilles kamp för att överleva i en hotfull postapokalyptisk värld där de döda lurar överallt. Zombie City är en blodisande zombie serie som utspelar sig  i fyra läskiga berättelser med skrämmande svartvita illustrationer som förhöjer skräck känslan tillsammans med en spännande handling i högt tempo tillsammans med den skrämmande och lockande framsidan i färg är det skrämmande böcker som passar ofrivilliga läsare som vill ha mer spänning i sin läsning. Här kan ni läsa mer om denna zombie apokalyptiska värld.

 

Här kan du läsa mer om bokserien Zombie city.

Bokserie: Zombie-Pandemi

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning

En ny spännande zombie-dystopi är här!

I den nya bokserien ”Zombie-pandemi” med boken ”De mot oss” dyker vi ner i en riktigt mörk framtidsvision där ett zombievirus spridit sig över världen. 

”Zombie-pandemi: De mot oss” är en blodig dystopisk thriller som innehåller en undergångsstämning skriven av Benni Bødker, författaren till de populära serierna ”Zombie City”  och ”Zombie World” som tillsammans med illustratören Simon Bukhave läckert skrämmande svartvita illustrationer som sätter den rätta stämningen till handlingen. 

 

Det här är början på en läskigt, skrämmande och sjukt spännande bokserie för slukaråldern som ni kan läsa mer om här.

Bokserie: Varelserna

Målgrupp: 12 – 15 år

”Gotland härjas av ett zombievirus och ön är isolerad från omvärlden, de få människor som överlevt har fått sina liv förvandlade till en mardröm när familj, vänner och grannar förvandlas till hungriga monster som bara är ute efter att stilla sin hunger med deras kött och blod.”

 

”Bokserien “Varelserna är en blodisande apokalyptisk läskig läsning som består utav sex stycken bladvändare som är en otäck och spännande serie tillsammans med mörka skräckinjagande illustrationer som ger böckerna denna perfekta otäckt stämningen med skräckinjagande handling som präglas av skräck, kamp för överlevnad och en oviss framtid som slukas i ett nafs med den lättlästa texten uppdelade i korta kapitel.

Bokserien är som att läsa en lite mer lättillgänglig variation av Walking dead.

Det är synnerligen läskig historia som riktar sig till läsare som vill ta del av skrämmande böcker med actionfylld handling från första till allra sista sidan.

 

Varelserna är en bokserie som absolut inte är för känslig läsare utan för hungriga bokslukare som vill ha mer blodisande läslig läsning att sätta tänderna i och som du kan läsa mer omr.

Boktitel: Zombiejägarna – Svart blod del 1

Bokserie: Zombiejägarna

Målgrupp: 9 – 12 år

Varje gång zombierna biter en människa så blir de fler – och överlevarna färre.

”Zombiejägarna – Svart blod”är första delen i den blivande bokserien “Zombiejägarna.”

 

”Serien handlar om de två tonårs tvillingarna Alo och Ava som kämpar för att överleva i en zombie-smittad värld. Det är en spännande bok med en handling om den eviga kampen om överlevnad från de väldiga zombie horder och ett försök att finna ett botemedel. Men även stora dilemman, om man du gör om din goda vän blir smittad.

Zombiejägarna är en lättläst bladvändare som är otäck och blodig och början på en skrämmande serie tillsammans med svartvita skräckinjagande illustrationer som ger boken den perfekta otäckt stämningen med den skräckinjagande handling som präglas av skräck, kamp för överlevnad och en oviss framtid som slukas i ett nafs med den lättlästa texten som är uppdelade i korta kapitel.

 

”Zombiejägarna” är en blodisande apokalyptisk läskig läsning som är den danska variationen av den svenska bokserien Varelserna.

 

I Danmark har det släppt 19 delar av serien och vi får hoppas att bokförlaget B.Wahlströms satsar på att översätta alla delar till svenska.

Boktitel: ZombiejägarnaSpräckta skallar del 2

Bokserie: Zombiejägarna

Målgrupp: 9 – 12 år

Zombiejägarna är en riktig spännande bladvändare för barn med skinn på näsan!

Zombiejägarna – Spräckta skallar är den andra delen i bokserien Zombiejägarna, den första boken heter Zombiejägarna  – Svart blod som ni kan läsa mer om här.

Det här är en lättläst bladvändare som är otäck och blodig och skrämmande serie tillsammans med svartvita skräckinjagande illustrationer som ger boken den perfekta otäckt stämningen med den skräckinjagande handling som präglas av skräck, kamp för överlevnad och en oviss framtid som slukas i ett nafs då bokserien Zombiejägarna är skriven med lättläst och luftig texten som är uppdelade i korta kapitel och med berättelser som utgår utifrån de olika karaktärerna i varje nytt kapitel och där berättelsens skrämmande och spännande handling förstärks med detaljrika svartvita illustrationer. 

Handlingen i sig är riktigt obehaglig och äckligt spännande, jag gillar att bokförlaget B.Wahlströms har satsat på ge ut läskig läsning som är lättläst, för det här är böckerna passar utmärkt till barn som kämpar med läsningen och som inte är helt läsvilliga, då man  inte bara ska behöva läsa bara ”barnsliga böcker” bara för att man inte är en stark läsare. 

 

Här kan du läsa mer om den andra “Spräckta skallar den andra boken i serien Zombiejägarna.

Boktitel: Mystiska väsen – Zombier

Målgrupp: 9-12 år

Zombier, Draug och Ghoul, många namn har de odöda!

I den lättlästa faktaboken Zombier som ingår i den fristående bokserien Mystiska väsen får vi lära oss mer om de odöda zombierna. 

Här får du får lär dig hur en zombie sägs se ut, hur man blir en zombie och vad de äter. Du får också veta hur länge man tror att vi har trott på zombier och hur man kan ta död på en zombie.

 

Här blandas folktro, fiktion och fakta.

 

Här kan du läsa mer om faktaboken Mystiska väsen – Zombier.

 

De tidigare böckerna i den fristående serien Mystiska väsen har handlat om häxor, drakar och vampyrer.

 

Här kan du läsa mer om dessa böckerna.

Boktitel: Skräxikon – Din guide till avgrunden

Målgrupp: 12-15 år, men går även att läsas av yngre och äldre åldrar.

Skräxikon är förskräckligt bra läsning!

Vill du få möjligheten att uppleva en blodisande känsla, få håret i nacken att stå rakt upp, känna hjärtat pulsera och få kalla kårar? Då måste du läsa boken ”Skräxikon” som är läsning för orädda läsare som älskar skräck! 

Skräxikon är den optimala skräckguide som har allt du vill veta om skräck!

I den här boken har man samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre – Skräck.

 

Här kan du läsa mer om boken Skräxikon – Din guide till avgrunden.

Bokserie: Creepy

Målgrupp: 9-15 år

Skräckserien Creepy är en serie fristående böcker med hemska berättelser som innehåller blod, mord, monster och mördare, alla utom lyckliga slut!

Genom att kombinera spänning och mysterium lyckas författaren Tobias Gard skapa berättelser som är inspirerade av urbana legender, vandringssägner och creepypasta. Dessa berättelser lyckas fånga läsarens intresse och hålla dem fängslade från början till slut.

 

Böckerna är också försedda med skrämmande och stämningshöjande illustrationer av Viktor Engholm, vilket verkligen förhöjer läsupplevelsen och skapar den perfekta skräckstämningen. Med sina detaljerade och levande bilder ger illustratören liv åt karaktärerna och skapar en kuslig atmosfär i de skrämmande miljöerna där de befinner sig.

Creepy-böckerna är som en ungdomsversion av Stephen Kings böcker!

Här kan ni läsa mer om de olika böckerna i den fristående bokserien Creepy.

Vågor du följa med på spökjakt?

Det här är två nervpirrande spökhistorier som även innehåller en fin och gripande skildring om syskonkärlek och när ett syskon är svårt sjuk i cancer och när ett syskon dör i en olycka. Böckerna är spännande och lagom läskiga men även sorgliga.

 

Här kan du läsa mer de två första böckerna i serien Spökhunden Buster”.

 

De följande delarna heter:

Den hemliga operationen

En mardröm i källaren

Dödens bio

Skräckslottet

Boktitel:  ”Från Döda fallet till Ales stenar – Platser med (spök)historia”

 

Målgrupp: 9-12 år, men fungerar även för äldre ungdomar och vuxna.

Spöken finns överallt!

Spöken är minnen av människor och djur som levt före oss, och varje plats har sina egna spöken och sin egen (spök)historia. 

 

I boken ”Från Döda fallet till Ales stenar – Platser med (spök)historia” finns några av Sveriges alla spännande och märkliga platser med dess olika spöken och naturväsen. 

Här får vi läsa om de döda vikingarna som ännu vakar vid Ales stenar, den olycksbådande Dödsseglaren i Fjällbacka, gruvfrun och hennes hemska följe i Falu koppargruva, det mystiska korset i Röjden där de alltid ligger färska blommor och många andra kusligheter.

Här kan du läsa mer om den gastkramande boken som är fylld av spöken och naturväsen.

Boktitel: Salen del 1

Trilogi: Spökbyn

Målgrupp: 9-12 år, men fungerar även i högre åldrar

Lärarhandledning

Salen är en spännande och skrämmande spökhistoria!

Om du är som jag och älskar trilogin Firnbarnen av Lena Ollmark och Mebeltrilogin av Ingelin Angerborn, då rekommenderar jag verkligen dig att läsa den gastkramande spökhistorian”Salen”.

 

 

”Salen” är verkligen en gastkramande skräckfiktion som riktar sig till bokslukande mellanstadieläsare som vill ha mer nagelbitande läsning.

 

Förutom att det är en spökhistoria så är det en berättelse som speglar en fin vänskap mellan huvudpersonerna Lo, Harry och Johanna, samtidigt som barnen tampas med samma problem som många andra mellanstadiebarn gör, som klasskompisar som inte är schyssta, familjebekymmer och rädslan för att bli lämnad ensam och utanför.

Det här är en övernaturligt skrämmande bladvändare där dåtid och nutid möts och som måste läsas av unga som vuxna!

Här kan du läsa mer om Salen som är den första delen i trilogin “Spökbyn”. 

Boktitel: Torpet del 2

Trilogi: Spökbyn

Målgrupp: 9 – 12 år, men fungerar även för högre åldrar

”Torpet” är den andra fristående delen efter ”Salen” som båda är andlöst spännande spökhistorier där dåtid och nutid möts i den blivande spöktrilogin “Spökbyn”.

 

Den tredje och sista delen heter Källaren.

Det här är en gastkramande skräckfiktion som riktar sig till bokslukande mellanstadieläsare som vill ha mer nagelbitande läsning.

 

Det här är en övernaturlig skräckfiktion med en gastkramande berättelse där man känner den rätta spökrysningen ila neråt ryggraden!

 

Här kan du läsa mer om “Torpet”.

Boktitel: Spöksomrar

Målgrupp: 9 – 12 år

“Spöksomrar” är tre längre berättelser om olika ungdomar i huvudrollerna där bokens tre spökhistorier som utspelar sig i en svensk, vardaglig sommaridyll bland badstränder, sommarställen, loppisar och sovmorgnar där ungdomar blir vittnen till nervkittlande och spöklika händelser som inte påminner om någonting de tidigare varit med om.

De tre övernaturliga berättelserna är läskiga spökhistorier som passar perfekt som individläsning och högläsningsbok för den som gillar ruskiga berättelser och inte är rädd för att bli riktigt skrämd. Den första berättelsen heter ”Flickan i trädet” och innehåller 12 kapitel, den andra berättelsen heter ”Vintage” och innehåller 14 kapitel och den tredje berättelsen heter ”Ön” och innehåller 11 kapitel. Personligen tyckte jag att den andra berättelsen ”Vintage” var riktigt skrämmande.

 

Här kan du läsa mer om boken Spöksomrar.

Trilogi:  Vampyrjägarnas klubb – R.I.P

Målgrupp: 9 – 12 år

R.I.P” är en spännings- och skräcktrilogi om vampyrer!

R.I.P är en blodig trilogi som även innehåller oväntad vänskap.

I trilogin ”R.I.P” som består av böckerna:

 

 

Böckerna finns endast som E-böcker och ljudböcker och passar för unga skräckläsare mellan 9 till 12 år.

 

Här kan du läsa mer om trilogin RI.P.

Boktitel: De dödas resa

Målgrupp: 9 – 12 år

Provläs

De dödas resa bjuder på flera spännande spökhistorier. Förbered dig på sträckläsning!

I boken “De dödas resa” får lärarna och tonåringen följa med i historien till olika kända platser som bygger på gamla spökhistorier och verkliga platser som förknippa med något oförklarligt – eller med ond, bråd död.

Boken berättas i första person något som höjer intensiteten och de enstaka fina, suggestiva illustrationerna höjer känslan av mystik. De dödas resa är en tunn och liten bok men inte desto mindre otäck för det, en passande bok för mellanstadieelever som inte kommit så långt med läsningen men ändå vill läsa rysliga spökhistorier.

 

Boken “De dödas resa” är uppdelad i korta skrämmande och spännande berättelser som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Tecken

Målgrupp: 12-15 år

Det här är en perfekt sträckläsningsbok för bokslukare i mellanåldern som vill läsa en rysare om ett spännande mysterium om stark vänskap, hemligheter, hästar och spöken.

Tecken” är en riktigt bra rysare och bladvändare som med sin tidlös och fascinerande handling innehåller mycket av den skrämmande och nervkittlande detaljerna som knarrande fotsteg, skrämmande mardrömmar, kusliga syner, skuggor som lurar i hörnen och spöken med kryptiska meddelanden.

 

”Tecken” är inte en utpräglad hästbok, då jag tror att den även kan locka andra läsare. Samtidigt som jag tror att både hästtjejer och hästkillar kan känna igen sig i denna bok med de hästrelaterade delarna ifrån deras egna ryttarliv.

 

”Tecken” är inte en utpräglad hästbok, då jag tror att den även kan locka andra läsare. Samtidigt som jag tror att både hästtjejer och hästkillar kan känna igen sig i denna bok med de hästrelaterade delarna ifrån deras egna ryttarliv.

Den fristående andra delen heter Varsel.

Här kan du läsa mer om boken Tecken.

Boktitel: Mortina: Är ett helt vanligt zombiebarn.

Målgrupp: 3 – 6 år 

Bokserie: Rys & Mys

”Mortina är ett helt vanligt zombiebarn.” Hon är likblek i hyn, har utstående ögon och kan slita av sig huvudet och bolla med det om hon vill. Mortina bor i ett stort fallfärdigt spökslott tillsammans med sin faster Krypta och hunden Rabies, och hon har en önskan i världen – att få kompisar. Hennes faster tycker inte att det är någon bra idé, men Mortina ger inte upp. På något sätt måste det gå. Och när det blir halloween ser Mortina sin chans. Då ser ju alla ut som hon! Under Halloween kan hon närma sig barnen som kommer tro att hon är ett vanligt barn som är utklädd till zombie. Planer smids och Mortina förbereder – kanske kommer hon ändå kunna skaffa några vänner?”

Det här är en mysrysare för de små skräck älskarna som skildrar längtan efter vänskap och att acceptera varandra som man är.

 

Här kan du läsa mer om denna perfekta bok som passar att läsa inom förskoleåldern när höstmörkret och Halloween är här då det är en bok som är med mer humor en skrämmande.

Boktitel: Rysligt mysigt, Halloween

Målgrupp. 3-6 år

BUS ELLER GODIS?

”Rysligt Mysigt, Halloween” är en bilderbok som läses med roliga rim till modiga barn i förskoleåldern under deras favorithögtid, Halloween!

 

Det här är en berättelse på rim som handlar om tre barn som plötsligt befinner sig mitt i ett Halloweenfirande med riktiga häxor, spöken, skelett och blodsugande vampyrer och massa andra läskiga varelser. 

 

Här kan du läsa mer om boken.

Boktitel: Förskräckliga förskolan

Målgrupp: 3-6 år

”Förskräckliga förskolan” är en mysryslig bilderbok med twistad humor och med en berättelse om att olikheter inte behöver betyda att man inte kan umgås.

 

”Förskräckliga Förskolan” innehåller stämningsfulla och lagom läskiga bilder, med en spöklik stämning, och underhållande och små läbbiga detaljer med en härlig humoristisk twist. Handlingen är uppdelat med korta stycken i högt tempo som passar perfekt till högläsning för barn mellan åldrarna 4 till 6 år.

Det här är första delen i bilderboksserien Märtas rysliga liv. 

 

Här kan du läsa mer om bilderboken Förskräckliga förskolan.

Trodde du att du kunde alla de gamla klassiska sagorna? Se då upp, för i bokserien “Lilla Skräckbiblioteket” återberättas sagorna i en helt ny stil där “Disney fluffet” har tagits bort och sagorna åter igen har fått lite av Grimms skrämmande brutalitet. De här sagorna är så läskigt spöklika att du aldrig mer kan tänka som förr på det gamla kära figurerna!

“Lilla skräckbiblioteket” är riktiga lättlästa små rysare i en fristående bokserie fylld med välkända sagor där alla böcker innehåller en skräckinjagande twist – Rödluvan har blivit Dödluvan, Askungen träffar en vampyrprins, Prinsessan sover på en giftig ärta och så vidare.

 

Bokserien “Lilla skräckbiblioteket” är böcker som innehåller stora färgade bilder i heluppslag där den texten integrerar bra ihop med bilderna. Den lättlästa texten innehåller enstaka svårare ord och ett språk som ställer lite högre krav avseende ordförråd och grammatik.

Jag har sen tidigare läst och recenserat alla böcker i bokserien Lilla skräckbiblioteket. Här kan du läsa mer “Dödluvan och vargen”, “Askungen och vampyrprinsen”, “Prinsessan på den giftiga ärtan”, “Snövit och de sju trollen”, “Guldlock och de tre spökena”, “Hans och Greta och det hemsökta huset” och “Rapunzel och varulven”.

 

Boktitel: Superkorta skräckisar

Målgrupp: 6 – 9 år

I “Superkorta skräckisar” blir mardrömmar verklighet, här får skyltdockor liv och barn förvandlas till slemmiga grodor. Och så får man svaret på vad myggorna egentligen gör med allt blod de suger i sig …

Boktitel: De kommer om natten

Målgrupp: 3 – 6 år

Mysrysig godnattsaga med humor och värme.

“De kommer om natten” är en snäll minirysare för alla som (o)gillar mardrömmar och nattspöken.

 

Henrik Jonsson är mästare på att balansera monster och skräck med humor och legobitar på golvet, i en bildvärld helt på barnens villkor.

“De kommer om natten” är en igenkännande och underhållande minirysare som med sina färgstarka och detaljrika bilder täcker bokens uppslag och blir det till en passande spökhistoria för de yngre som med säkerhet vet att det bor monster i garderoben och under sängen.

 

Här kan du läsa mer om minirysaren De kommer om natten.

Bokserie: ZombieLars

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning 

Lars är till hälften zombie och till hälften människa, eller halvt levande-olevande som är den politiskt korrekta termen. I den nya staden och skolan han flyttar till är det dock inte alla som vill ha honom där. Honom och de andra “främmande”. Men han upptäcker snart andra som också är annorlunda: en ninja, en häxa, ett troll och en tomte, för att nämna några. Tillsammans utforskar de sin sanna natur i ett konformistiskt och djupt fördomsfullt samhälle. Ett samhälle som osar av avsky för främlingar såsom levande olevande, häxor och ninjor som kan bli osynliga och de arbetar för att utesluta de främmande från stan.

 

ZombieLars är en modern grafisk serieroman för äldre barn om vänskap, utanförskap, mobbing och kampen mellan viljan att passa in och rätten att få vara sig själv och den första kärleken. 

Bokserien ZombieLars är baserad på den väldigt populära TV-serien med samma namn som går på SVT.

Det här är en serie som många kan känna igen sig i som utanförskap och önskan att passa in. Här synliggör skaparen vardagliga detaljer som fördomsfulla kommentarer och händelser, något dom i minoriteten blir utsatta för i vårt samhälle för att sedan skapat en parallell med Zombielars, något som på ett tydligare sätt synliggör de fördomsfulla orättvisorna.

 

De första två böckerna i den grafiska serien ZombieLars heter Levande olevande  och ”Vi och dom”, en grafisk serie som behandlar och lyfter främlingsfientligheten på ett nytt sätt och på så sätt där man kan använda serien i undervisningen och ta hjälp av den tillhörande lärarhandledningen som riktar sig till den första boken.

 

Här kan ni läsa mer om de två första böckerna i serien ZombieLars.

Boktitel: Skräck: Stora boken om mörkrets monster – Från vampyrer till zombier

Målgrupp: 12 – 15 år, men fungerar även i högre åldrar

De som skrämmer mig mest är Candyman, den skräckinjagande flickan från filmen The Ring och IT clownen. Vilka karaktärer från böcker och filmer skrämmer dig mest?

 

Mörker, monster och skräck är något som alltid har lockat människan. Känslan av att inte kunna titta bort, trots att man är rädd.

 

I boken Skräck: stora boken om mörkrets monster – från vampyrer till zombier bjuder på en riktig djupdykning i skräckens värld. gillar det monstruösa.

En ryslig och underbar läsupplevelse för alla som gillar det monstruösa.

Boken Skräck: Stora boken om mörkrets monster – från vampyrer till zombier  är en guide i skräckens värld som ni kan läsa mer om  här.

Boktitel: Mardrömssällskapet

Målgrupp: 6 – 9 år, men fungerar även upp till 12 år anser jag.

I boken “Mardrömssällskapet” får vi läsa om ett gäng underliga typer som samlas för att lyssna på de mest skrämmande historierna. Denna kväll ligger berättarscenen i ett gammalt sjukhus. Sällskapet består av gamla och unga, både berättar veteraner och nya nyfikna medlemmar. De möts dock inte på grund av vänskap eller trevligt umgänge. De träffas endast för att höra på historier som lockar fram mörka saker ur skuggorna. Inget och ingen kan hindra dem från att hålla dessa kusliga träffar. Här får vi hänga med en natt när sällskapet samlas och berättar fem läskiga historier.

De är fem olika läskiga berättelser som lockar fram mörka saker ur skuggorna. Här får vi höra berättelser som den skräckinjagande dockan, de krälande och slemmiga krypen, den mörka viskande skogen, ett hemsökta sjukhuset där döden går i korridoren och en berättelsen för alla mörkrädda, där vi möter den mytomspunnen och fruktad figur som kallas för Nattmannen.

Mardrömssällskapet är en skrämmande bok fylld med olika kusliga spökhistorier som är riktiga blodisande rysare för barn- och unga som passar ypperligt som högläsningsbok till Halloween.

 

Här kan du läsa mer om boken fylld av fem rysligt skrämmande spökhistorier samt ta del av de tillhörande bilderna som man kan användas vid högläsning.

Boktitel: Mardrömssällskapet – Nattåget

Bokserie: Mardrömssällskapet

Målgrupp: 6 – 9 år, men jag anser att den fungerar ända upp till 12 år.

5 TOKHEMSKA KORTA SPÖKHISTORIER FÖR DIG SOM ÄLSKAR ATT BLI RÄDD!

Den fristående delen i serien Mardrömssällskapet heter Nattåget där vi får träffa dem igen. Det hemska, skrämmande och underbara gänget av trasiga själar som kallas Mardrömssällskapet. Med dem har man aldrig tråkigt. Den här gången träffas vi på ett nattåg och berättar kusliga och lustiga historier om saker man kanske inte visste att man behövde vara rädd för. Vad är det för skrämmande som väntar i badhusets bassänger och vilka hemska experiment utförs på mormors äldreboende? Det obehagligaste av allt är nog sanningen om vad som kan hända om jag inte städar i min väldigt röriga garderob.

Här har författaren Lena Ollmark lyckats skapa spökhistorier som grundar sig i vardagen, där vanliga miljöer och händelser som barnrum, en skola och ett tåg och andra vanliga platser plötsligt blir till något kusligt.

 

Till varje avslutande berättelse har illustratören Per Gustavsson skapat skrämmande svartvita illustrationer som gör berättelsen ännu mer creepy känsla.

 

Här kan ni läsa mer om Nattåget och ta del av bilderna som kan användas vid högläsning.

Bokserie: Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet

Målgrupp: 9 – 12 år

Båda böckerna är blandning av händelserika spökhistorier och deckargåta i ett.

 

Här vävs historia och nutid ihop i två spännande och lättlästa berättelser som är läsliga och underhållande utan att vara tramsiga och som är riktigt otäcka på sina ställen både vad gäller det mystiska och övernaturliga
och som garanterat kan ge den tilltänkta målgruppen rysningar!

Även om böckerna kommer i en vis ordning så går det att läsas fristående.

 

Här kan du läsa mer spökhistorierna Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet.

Boktitel: Det spökar: En hårresande guide

Målgrupp: 9 – 15 år

“Det spökar: En hårresande spökguide som tar oss på en resa till Sveriges alla spökställen, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Det är slott, kyrkogårdar, hotell och en och annan prästgård.

 

Här får man ta del av spökhistorier från olika landskap så du lätt hittar vilka läskiga platser som finns nära just dig. Här får möta mytomspunna spöken, gastar, sjörån eller andra skrämmande väsen. Samtidigt som som man får lära sig skillnaden på spöken, gastar och poltergeist.

Du vet väl om att de flera spöken är snälla, men inte alla. En sak är klart: de är långsinta och glömmer inte en oförrätt!

Detta är en hårresande men absolut spännande spökguide. Om du inte vet vad du ska göra till höstlovet eller Halloween ta då denna bok och åk på en spökresa genom landet eller till de närmaste ställe de spökar på. Eller bara använd den som en mysryslig högläsningsbok.

 

Detta är en underhållande och spännande spökguide som är fylld av ruggiga bilder i färg som är en fantastiskt bra faktabok som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Skräcktimmen

Målgrupp: 9 – 12 år, men de fungerar även till äldre ungdomar

Lärarhandledning 

Skräcktimmen är en samling noveller och dikter där det gemensamma temat är skräck.

I boken “Skräcktimmen” finns klassiska skräckteman som mörka kyrkogårdar och förbjudna platser och rum, här finns illvilliga spöken, döda som återvänder och vill ha hjälp och barn som egentligen är monster. Här finns väsen som både hjälper och hotar, djur som råkar illa ut och människor som inbillar sig eller som faktiskt kan se saker som vi andra inte kan se. Det är läskigt, farligt, hemskt, bloddrypande men också väldigt underhållande, makabert och tragikomiskt.

 

Skräcktimmen är en bok fylld med tjugoåtta korta skräckberättelser med en blandningar av korta noveller och dikter som är skrivna på ett enkelt och medryckande sätt tillsammans med svartvita, murriga och ibland lite oskarpa illustrationerna som förstärker de läskiga i berättelserna och frammanar kalla kårar.

Förr i tiden var väsen en naturlig del av vår värld, ett sätt att påminna människor om att ha respekt för naturen och djuren och det var bäst att man höll sig väl med dem om man inte skulle råka illa ut. De går under många namn som de osynliga, oknytt, skrymt, de underjordiska. De antar många former och de lockar, förför och förgör.

 

På den tiden spreds folktron och blev som sägner och på så sätt uppstod berättelser om troll och maror och andra väsen. Det var ett sätt för människorna att förstå och hantera det skrämmande och okontrollerbara i livet.

 

I faktaböckerna Väsenologi och Mer väsenologi får vi lära oss intressant fakta och praktiska råd om nordisk folktro under 1800-talet.

Men de är inte endast  faktaböcker, de innehåller även berättelser som handlar om olika otäcka, skrämmande och intressanta väsen.

Det här är verkligen otroligt genomarbetade faktaböcker där författaren Ingela  Korsell har blandat lärorik fakta med spännande historier som är skriven på ett pedagogiskt sätt så att alla läsare ska förstå vad boken handlar om oavsett ålder.

 

Tillsammans med fascinerande och skrämmande illustrationer av illustratören Reine Rosenberg är de böcker som som bara måste läsas av alla som vill bli lite skrämmande och som är nyfiken på nordiska väsen.

 

Här kan du läsa mer om böckerna Väsenologi samt ta del av lärarhandledning  och tillhörande quiz till först boken.

Boktitel: Modern Väsenologi

Målgrupp: 9-99 år

”Modern Väsenologi” är fascinerande och fängslande bok som måste läsas av alla åldrar som älskar skrämmande böcker och om mystiska väsen.

 

Till skillnad från de två tidigare böckerna som handlar om väsen från förr i tiden så handlar “Modern Väsenologi om våra samtida väsen.  

Här får vi ta en tur med spöktåget Silverpilen, försöka locka fram Svarta madam ur spegeln, vi får lära oss hur man överlever Zombier vid en eventuell Zombieapokalyps, vi får läsa om den mystiska Slender Man som rövar bort barn, vi möter även jultomten och hans ondskefulla följeslagare Krampus och så förstås får vi läsa allt om monster under sängen, och många andra moderna väsen.

En passande bok till Halloweenläsning!

Själv hade jag stora problem att läsa kapitlet om den skrämmande Slender Man, men gillade verkligen att läsa om Krampus.

 

Vad är ditt favoritväsen och vilket väsen skrämmer dig?

 

Här kan ni läsa mer om boken “Modern Väsenologi”.

Trilogi: Mumierna vaknar

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning

Kan du överleva om mumierna anfaller?

Mumierna vaknar är en spännande och små skrämmande trilogi som med sina fängslade framsidor och lagom lättlästa kapitel och som innehåller en del svartvita bilder som förhöjer stämningen med den spännande handlingen som är skriven med ett språk som ställer lite högre krav på ordförrådet tillsammans med korta meningar och en berättelse i rappt tempo.

“Det här är en rysliga serien om den odöde översteprästen Imhotep och hans mumifierade anhang, som plötsligt vaknar till liv över hela världen och börjar resa sig ur sina gravar och lämnar sina montrar på museerna efter att en berömd egyptologen läst en magisk vers från dödsboken, något som han inte skulle ha gjort, för när de egyptiska mumierna vaknar går ingen säker…”

“Det döda får liv” , Imhoteps armé”  och“Solmaskinen” är de tre böcker som ingår i den spännande och skrämmande trilogin Mumierna vaknar.

 

Här kan du läsa mer om “Mumierna vaknar” som är den perfekta läsningen för spänningssugna historieälskare som vill ha det där rysliga lilla extra.

Boktitel: Änglamakerskans barn

Målgrupp: 9 – 12 år

I “Änglamakerskans barn” möte nutid dåtid i en ganska ryslig spökhistoria där en av svenska tragiska och hemska ”hemlighet” väcks till liv när den tioåriga pojken, Sladden flyttar in i en gammal risig lägenhet tillsammans med sin mamma och två äldre systrar. I trapphuset träffar han en gammal tant som avslöjar att det för hundra år sedan bodde en änglamakerska i Sladdens lägenhet. Änglamakerskans jobb var att ta hand om små barn – och låta dem dö.

 

Och den lilla familjen hinner inte ens bo en natt i lägenhet förrns mystiska saker börjar hända, på natten hörs ljud av tassande barnfötter. Ibland verkar det stå en skepnad i ett hörn och stirra på Sladden när han ska somna. Kan skepnaden vara änglamakerskan som spökar? Och vad vill hon i så fall Sladden?”

Änglamakerskans barn är en kuslig bok, fylld med övernaturlig mystik redan från från början samtidigt som den är smygande obehaglig genom hela boken och där spänningen höjs ju närmare slutet kommer.

 

Här kan du läsa mer om denna rysliga skräckhistoria.

Boktitel: Röster från andra sidan

Målgrupp: 12 – 15 år

Lärarhandledning

”När den äldre släkting, Inez går bort börjar Klara känna av och uppleva oförklarliga saker. Allt börjar med att Klara hittar en gammal dagbok och en berlock bland Inez saker, Klara börjar läsa dagboken som inte tillhörde Inez utan någon annan, någon som för länge sedan är död, men ännu inte kommit till ro.

 

Många frågor hopar sig, vilka föreställer fotografierna i berlocken? Är Ines och Klaras mormor verkligen syskon?

 

Sakta börjar en gammal hemsk familjehemlighet avslöjas…”

“Röster från andra sidan” är en mystisk spökhistoria som tar sina läsare bakåt i tiden med en historia om mystiska familjehemligheter.

 

Det här är en spännande berättelse med en handling som byggs upp steg för steg, med oförklarliga händelser och där mystiken ökar mot slutet.

 

Här kan du läsa mer om boken Röster från andra sidan.

Boktitel: Den fasansfulla färden med buss 13

Målgrupp: 3 – 6 år

Bokserie: Rys & Mys

”En natt i november när stormen den ven kom buss nummer tretton, och timmen var sen.

Något verkar fel där i lyktornas sken.

Men Oskar han åka ändå.

Den 13 november en sen kväll ger sig Oskar iväg för att överlämna ett husdjur till sin älskade mormor. Här får vi följa med med honom på en fasansfull färd med buss nummer 13!”

“Den fasansfulla färden med buss 13” är härligt läskig och fylld med stora färgade skrämmande bilder som är fantasifulla och lagom otäcka tillsammans med en text som är på rim något som inte alldeles enkel att läsa denna bilderbok är till för alla små skräck älskare som tycker om att fnissa och rysa på samma gång!

 

Boken får mig att tänka på Rödluvan och vargen, men denna boken är fylld med mer monster och andra varelser och slutar med en oväntad och ljuvligt makaber vändning.

 

Den fasansfulla färden med buss nummer 13 är en lagom läskiga bilderbok som ni kan läsa mer om här.

Bokserie: Mardrömsklubben

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning 

Välkommen till “Mardrömsklubben”, platsen för skrämmande övernattning med pyjamasparty som definitivt inte är för fegisar. Vågar du stanna hela natten? Annie Graves är din värd, och hon välkomnar bara gäster som kan berätta verkligen skumma historier.

Här får du ta del av olika spökhistorier, som alla är på riktigt... om du vågar!

Mardrömsklubben är läskiga men också roliga historier. Böckerna är illustrerade med makabra svarta bläckteckningar och det gotiska skumma utseendet bibehålls hela tiden. Böckerna passar till barn som vill ha mer spänning i sin läsning även om de riktar sig till de yngre läsarna kommer med säkerhet vara en bra serie att sätta i händerna på unga som tycker att lättlästa böcker är för larvigt, men ännu inte är redo för de böcker med mera text och mindre bilder.

 

Idag ingår böckerna “Hjälp min bror är en zombie”, “Den onda barnvakten”, Fångad i spegeln”,“Doktor blek och blodbanken”, “De kusliga tivolit” och “Varg bett”.

 

Här kan du läsa mer om de två första böckerna i den fristående bokserien Mardrömsklubben.

“Den ensamma flickan Nina fyller år och istället för en mobil får hon en gammal vintagedocka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och hon hittat även en lapp undangömd bland dockans kläder där det står ”Att flickan som hade dockan förut är död. Var försiktig!” Och det blir ännu mer mystiskt när Nina ska sova och hon hör en röst från dockan. Som säger: ”Sök efter Sara Sparv …” Vad vill dockan? Och vem är Sara Sparv?

Här kan du läsa mer om denna lättlästa och skrämmande bok.

Boktitel: Prästgårdens hemlighet del 1

Trilogi: Spökkameran

Målgrupp: 9 – 15 år

Lärarhandledning

”Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av Sveriges mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.

 

Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!

 

Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?

 

Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården.”

“Prästgårdens hemlighet” är verkligen skrämmande och spännande bladvändare som fick mig att läsa ut boken på något dygn samtidigt som jag ville lägga ifrån mig boken då den fick mig att drömma mardrömmar och gav mig kalla kårar så var det en bok som jag ville fortsätta läsa med skräckblandad förtjusning.

 

Detta är första bok i den blivande trilogin “Spökkameran” som lockar med ett stämningsfullt omslag för att sedan hålla mig i ett spännande och skrämmande grepp genom hela boken och som samtidigt är riktigt ruggig många gånger och när den sedan avslutades med en riktig cliffhanger, något gör att jag bara måste läsa fortsättningen i den blivande trilogin Spökkameran.

 

Ett extra plus är att Prästgården finns på riktigt och händelserna där influerat till denna berättelse gör bara att boken känns ännu mer skrämmande.

 

Prästgårdens helighet är verkligen en skrämmande skräckfiktion som inte är för den som är lättskrämd av sig.

 

Här kan du läsa mer om första delen i trilogi Spökkameran.

Boktitel: Ljusklotets mysterium del 2

Trilogi: Spökkameran

Målgrupp: 9 – 15 år

Ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen som lurar i skogen. . .

I Ljusklotets mysterium” får vi följa med Vanessa på en nyårsresa till Gotland…

”Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo i ett försök att se den mytomspunna Marteboljuset, dyker verkligen det stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är Martins lillebror Magnus borta! Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat…

 

Men Polisen och Missing people tror inte på dem när de säger att de tror att det är ett spöke som tagit Magnus, något som kanske inte så konstigt och det innebär att allt hänger på Vanessa, Abbe och Martin.

 

I sitt sökande efter Magnus stöter Vanessa och hennes vänner även på  olika övernaturliga händelser hämtade från de Svenska sägnerna.”

”Ljusklotets mysterium” är den andra, fristående delen i trilogin “Spökkameran” där första delen heter Prästgårdens hemlighet” och tredje delen kommer heta Slottsruinens förbannelse”.

 

Något som jag gillar extra mycket med bokserien Spökkameran är att det precis som i Prästgårdens hemlighet är handlingen i Ljusklotets mysterium är uppbyggt kring platser och historier från verkligheten något som gör att böckerna blir extra läskiga.

 

Ljusklotets mysterium är en välskriven och nervkittlande spökhistoria som med sin tok spännande handling parallellt med läskigheter väver ihop vänskap och nybliven tonårskärlek med alla känslor och utmaningar som de kan innebära.

 

Det här är verkligen en ryslig spökhistoria som måste läsas av unga som vuxna och som du kan läsa mer om här.

Boktitel:Slottsruinens förbannelse  del 3 av 3

Trilogi: Spökkameran

Målgrupp: 9 – 15 år

Här känner man den rätta spökrysningen ila neråt ryggraden!

Slottsruinens förbannelse är den avslutande delen i den skrämmande och spännande spökrysare trilogin Spökkameran.

Handlingen är skriven i ett spännande och högt tempo som fångar läsarna i sitt järngrepp och skapar rysningar som inte bara kommer av skräck utan också av nervkittlande förtjusning som gör att man inte vill sluta att läsa boken.

 

Något som jag gillar extra mycket med trilogin Spökkameran är hur författaren Tobias Söderlund verkligen lyckats få till den skrämmande och rysliga handlingen med de olika spökhistorierna hämtat från verkliga platser med tillhörande övernaturliga händelser något som gör att böckerna blir extra läskiga. Parallellt med läskigheterna vävs relationerna av igenkännande tonårs vardag ihop med tillhörande vardagsdramatik, de jobbiga och oförstående föräldrar, spirande förälskelse och kompisrelationer.

 

Trilogin Spökkameran tar skräcken såväl som barnen på allvar.

Boken är skriven med ett högt tempo med korta kapitel som oftast avslutats  med en cliffhanger som gör att man bara måste fortsätta läsa boken. Handlingen och sättet boken är skriven på passar målgruppen, men även för äldre som vill ha mer spänning i vardagen. Jag gillar att boken även innehåller vardagliga känslor och problem som barn i åldrarna 9 till 15 kan känna igen sig i, något som ger boken en balans utan att tapp de overkliga och övernaturliga inslagen. Det här är verkligen en bok som jag sträckläste ut, samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut. 

 

Här kan ni läsa mer om Slottsruinens förbannelse  som är den nervkittlande upplösningen i trilogin Spökkameran.

Bokserie: Skogens systrar

Målgrupp: 9 – 12 år

“Skogens systrar” är en spännande rysarberättelse som är uppdelad på sex dramatiskt skrämmande berättelser. Det är en mystisk och spöklik bokserie med en dragning åt det övernaturliga som är skriven med ett enkelt och lättläst språk, men lyckas ändå behålla obehaget genom flera av böckerna. Det är den ultimata läsningen för slukaråldern och för den som gillar skräck, spänning och att bli skrämd.

Här kan du läsa mer om dessa nervkittlande och mycket obehagliga spökhistorier.

Trilogi: S som i skräck

Målgrupp: 9 – 12 år

Lärarhandledning

På liv och död inne i dataspelet!

“Sagas bästa kompis och granne Sigrid är en riktig gamer, men när hon börjar spela det nya hajpade datorspelet ”S som i skräck” blir hon som besatt. En regnig kväll försvinner Sigrid oförklarligt från sitt rum. Nu är det upp till Saga och Sigrids pojkvän Hugo att ta reda på vad som verkligen hänt.”

“S som i skräck” är en skräcktrilogi om ett dataspel som drar in sina spelare till en skrämmande datavärld fylld av zombier, varulvar och andra hemska varelser.

 

I trilogin ingår böckerna “Bortförd”, “Fångad” och “Omstart”

 

Här kan du läsa mer om trilogin S som i skräck.

Trilogi: Havsfolket

Målgrupp: 9  – 15 år

Lärarhandledning till: Djupgraven

“Havsfolket” är spännande, skrämmande och en fängslande trilogi, som är ett typexempel på en bokserie som man vill läsa klart samtidigt som man helst inte vill att den ska ta slut. Här möts nordisk folktro och skärgårdsskrock kombinerat med kärlek, dramatik och vardagsliv som gör att läsare i alla åldrar slukar innehållet.

”En gång i tiden så trodde människan på dom som fanns i det fördolda, vi visste att vi behövde visa vår aktning till naturen och dess väsen, men vi visste att vi inte bara kunde ta av naturen utan att ge tillbaka. Om inte, så blev moder jord och dess väsen ond. Därför hade människan en pakt med moder jord och dess väsen. Med tiden och åren har dessa tradetioner glömts bort och pakten mellan människan och naturen har för länge sedan dött ut och sakta glömts bort hos människor, men inte hos moder jord och hennes väsen. Hon är nu vred på oss på hur vi behandlar dess natur och vatten och det är nu som moder jord tillsammans med naturens olika väsen anser att pakten är bruten och den vill hämnas…” 

Här kan du läsa mer om trilogin Havsfolket där böckerna “Djupgraven”, “Sjörök” och “Mareld”

Boktitel: Handen på kyrkogården

Bokserie: Spöktimmen

Målgrupp: 9 – 12 år

Handen på kyrkogården är en berättelse om hur en skrämmande spökhistoria blir allt för verklig.

 

Här byggs spänningen upp under bojens gång och passar orädda mellanstadieläsare.

Här kan du läsa mer om den små skrämmande och lättlästa boken Handen på kyrkogården som både passar som individläsning som till högläsning.

 

Längst bak i boken finns tillhörande arbetsuppgifter som skrivuppgifter och läsförståelsefrågor.

Boktitel: Flickan i hörnet

Målgrupp: 9 – 12 år

I första delen av boken “Flickan i hörnet” handlar om Liam som har en osynlig död flicka som för varje kväll kommer närmare och närmare Liam efter att stått i ett hörn av rummet. Andra delen av boken är uppdelade i korta små skrämmande och lite humoristiska skräckisar.

Detta är en ryslig små skrämmande bok som förverkligar våra värsta mardrömmar.

Det är en bok som återigen får oss att bli mörkrädda och får oss att inte längre vilja släcka nattlampan, det är en berättelse som gör att monstret under sängen gör sin närvaron påmind och som får en att åter börjar lyssna efter konstiga ljud om natten.

Detta är en små skrämmande och lättläst bok med flera små skrämmande illustrationer som passar barn och unga som vill ha en bok som får en att rysa.

Här kan du ta del av den enskilda bokrecensionen.

Boktitel: Brunnens fånge

Målgrupp: 9 – 12 år

Brunnens fånge är en kuslig rysare som kryper in under skinnet på läsaren.

”Fem ensamma barn, lämnade i en gammal stuga långt ute i skogen. För att fördriva tiden tänker de hjälpa till att gräva ner ett äppelträd just där det ligger en jättestor sten. Där visar det sig ligga en gammal brunn som stenen låg över, en brunn som inte borde ha öppnats. För efter de tagit bort stenen börjar en varelse hemsöka deras drömmar och i verkligheten och göra allt för att komma in i stugan…”

“Brunnens fånge” är en spännande kapitel som med sin lockade framsida får unga läsare i bokslukaråldern att vilja läsa denna skrämmande bok som även innehåller en del svartvita bilder som förstärker berättelsens handling. 

 

Här byggdes berättelsen sakta upp med den skrämmande och spännande handling tillsammans med de vardagliga händelserna som går som en röd tråd i boken.

 

Här kan du läsa mer om denna skräck- och spökhistoria.

Boktitel: Rysliga förskolan

Målgrupp: 3 – 6 år

Bokserie: Rys & Mys

Här har författaren och illustratören Lina Neidestam skapat en småryser för yngre barn i förskoleåldern. Berättelse utspela sig i den välbekant miljö på en förskolan och handlar om hur fantasin kan ställa till det när det är mörkt, vilket barn säker känner igen sig i om allt som kanske lurar i mörka rum.Detta är en bok som är genomtänkt ur ett genus och normperspektiv där författare/illustratörer har inkluderat normativa personer där många olika slags människor är representerade som den ensamstående mamman med varselkläder, barn som är rullstolsburen, barn med glasögon, mörkhyade barn och personal samt manlig förskolepersonal.

Här kan du läsa mer om bilderboken Rysliga förskolan som ingår i  en del av Rabén och Sjögrens fristående bokserie Rys & Mys som är lagom läskiga bilderböcker för ganska små läsare.

Bokserie: Robin Spököga

Målgrupp: 6-8 år

Tipspromenad

I den fristående bokserien Robin Spököga möter läsaren Robin, en helt vanlig kille med en ovanlig gåva – han kan se saker som ingen annan ser. Spöken och andra övernaturliga varelser är en del av hans vardag.

”Robin Spököga” är en extra lättläst rysare för den orädda nybörjarläsaren som gillar spännande och lagom otäcka berättelser.

“Robin Spököga” är en spännande bokserie som passar alla modiga läsare i lågstadieåldern som längtar efter spännande böcker där de samtidigt får öva på sin läsförmåga.

 

Här kan du läsa mer om böckerna i bokserien Robin Spököga.

Boktitel: Spökflickans hemlighet del 1

Målgrupp: 9 – 12 år

Trilogi: Moa & Elias 

“Spökflickans hemlighet är en spännande läsning för alla mysrys-älskande barn (och vuxna) som inte är lättskrämda. Det är första delen i trilogin Moa & Elias.

“Det går en flicka i dikeskanten, hon är barfota och släpar med fötterna som är svarta av smuts. Hon har ett kritvitt långt hår och hon är klädd i ett vit nattlinne med spetskant vid halsen, de fladdrar i vinden.

 

Vad gör flickan där och varför verkar inte alla se henne?

 

Moa och hennes familj åker förbi henne med deras bil, de är på väg till sommarhuset i Småland, de förväntas bli en ensam sommar utan kompisar och bara en jobbig lillasyster att umgås med.

 

Väl framme i huset lär hon känna grannpojken Elias och tillsammans dras de in i ett övernaturligt mysterium…

 

Vad är de för spegelskärvor de hittar och vem är Spökflickan som inte lämnar dom i fred?”

Här kan du läsa mer om denna nervkittlande spänningsroman. “Silvernyckelns hemlighet” heter den andra boken och “Flaskpostens hemlighet” heter den tredje delen. Dock anser jag inte att de är lika skrämmande, men säkert lagom spännande och skrämmande om man är i 9 årsåldern.

Boktitel: Flocken

Målgrupp: 9 – 12 år

I serieboken “Flocken” är en spännande serieroman om en skrämmande och mystisk skräckhistoria om en mörk och hemlig familjehemlighet och om att hitta sin roll som tonåring.Det handmålade Illustrationerna som täcker sidorna i denna seriebok gör berättelsen ännu mer stämningsfull.

 

Det är en bok som riktar sig från 9-12 år, men själv anser jag att även äldre ungdomar mellan 9-15 år kan läsa den.

Detta är en spännande och skrämmande bok som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Hej alla monster

Målgrupp: 3 – 6 år

I bilderboken ”Hej alla monster” får läsarna följa med på ett nattligt äventyr efter att ett barn vill utforska de skrämmande med hjälp av fantasin.

 

Här får vi möta knasiga spöken och finurliga monster och massor av roliga detaljer att upptäcka. Bokens generösa bilder och det stora formatet gör det här till en bilderbok upplevelse utöver det vanliga.

 

Här kan du läsa mer om denna mysrysliga bilderbok som är skriven med en rytmisk text tillsammans med detaljrika bilder som passar unga lyssnare som vill ha mysryslig läsnings bok som är alldeles lagom läskig att lyssna på runt Halloween.

Boktitel: Sagolunden

Målgrupp: 9 – 12 år

“Långt inne i de dalsländska skogarna ligger det övergivna barnhemmet Sagolunden. En gång om året väcks huset till liv igen. En gång om året styr föreståndarinnan på nytt över alla barn som en gång bott där. Så även i år.”

“Sagolunden” är en ryslig skräckhistoria för barn i bokslukaråldern och vuxna som tror att de vågar.

 

Här kan du läsa mer om Sagolunden.

Boktitel: Lugn & Fin på spökjakt

Målgrupp: 3 – 6 år

”Lugn och Fin är två syskon som har flyttat till ett nytt stort hus, ett hus fullt med spännande ställen att gömma sig på. Huset har även ett torn där de kan leka Rapunsel och astronaut. När Lugn och Fin ska upptäcka huset upptäcker dom mystiska röda spår på yttertrappan, väl inne i huset är det alldeles mörkt.

 

~Det blir en spökjakt tycker Fin.

 

~Perfekt tycker Lugn, för tänk om det röda spåren är spöksnor?

 

Fin tror att monstren trivs bäst utanför garderoben. Lugn tror att spöken kan vara var som helst.”

Följ med syskonen Lugn och Fin på en mystisk spökjakt in i de mörka, knirrkanarriga huset. Där väntar konstiga ljud, kladdiga spår och kanske ett litet monster under trappen?

“Lugn och Fin på spökjakt” är en små spännande och skrämmande sagobok för de yngre monsterdiggare som du kan läsa mer om här.

Boktitel: Husets hjärta

Målgrupp: 9 – 12 år

”Ninni och Signe tar sig in i ett till synes öde hus efter ha överraskats av ett plötsligt regnoväder. De upptäcker snart att saker inte står rätt till, det är som om huset lever, har en puls och en egen vilja. Och huset vill att tjejerna ska stanna kvar. För alltid …”

“Husets hjärta” är en skräckroman som är genomillustrerad med skrämmande svartvita illustrationer tillsammans med en handling som bultar av spänning.

 

Här kan du läsa mer om denna mörka spökhistoria som är en blodisande skräckberättelse som är en snabbläst och uppslukande läsupplevelse.

Boktitel: Gravens gåta

Målgrupp: 9 – 12 år

Gravens gåta är en helt fristående uppföljaren till boken Husets hjärta. Det går att läsa dem i vilken ordningen du vill.

Gravens gåta är en spännande berättelse där den obehagliga handlingen suggestivt byggs upp till ett mystiskt sträckläsning som fängslar.

 

Det är en lättläst bok som är illustrerad med många lockande och skrämmande bilder i svartvitt med grönt som accentfärg som sätter den rätta stämningen.

 

Med sin fängslade framsida, och lättlästa text med en spännande handling i rappt tempo och stämningsfulla bilder är den en snabbläst och uppslukande läsupplevelse som lär fånga även den mest ovilliga läsaren.

 

Gravens gåta är en  mystisk läsning som ni kan läsa mer om här.

Boktitel: Hur du överlever en zombieattack 

Målgrupp: 9 – 12 år

Klarar du att hejda en zombie som sniffar på din hjärna? Brotta ner en fullvuxen varulv? Gillra en fälla åt en ond robot? Köra bort vampyrer när vitlöken har tagit slut i butikerna?

 

Då är boken “Hur du överlever en Zombie attack” är den enda boken på marknaden som säger sanningen om monster och hur man kan bekämpa dem. Detta är en actionfylld manual som tar termen “survival guide” till en helt ny nivå!

Du kanske tror att du är ett proffs när du hamnar i knipa för du kan ju göra upp eld, använda kompass och klarar av att tälta en hel helg med dina föräldrar. Men har du någonsin mött en zombie-apokalyps eller främmande invasion av aliens eller råkat ut för ett robotuppror?

 

Här får du lära dig allt du behöver veta för att bekämpa och undvika zombies, utomjordingar, robotar, vampyrer, drakar, jättar, spöken och andra monster och övernaturliga varelser.

Detta är en dödligt allvarlig överlevnadsguide som är spännande, läskig och en underhållande bok som är rikt illustrerad med illustrationer i stil som en klassisk serietidning med bilder och lättläst text som är fartfylld och underhållande som med säkerhet kan locka en del läsovilliga barn i åldrarna 9 till 12 år till läsning.

 

Det här är en överlevnadsguide som förbered dig med färdigheter och förberedelser som krävs för att överleva om du oturligt skulle stå ansikte mot ansikte mot olika paranormala möten. Till varje enskilt kapitel får man ta del av viktigt information om hur man kan överleva möten och attacker från saker som man kan stöta på i natten, som zombies, varulvar, den enda Bigfoot, utomjordingar, spöken, köttätande växter, robotar, vampyrer, drakar och jättar.

 

Här kan du läs mer om denna överlevnadsguide.

Boktitel: Hjärta av damm del 1

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokserie: Hjärtserien

– Vad är det? viskade Shirin.

 

-Där! sa jag.

 

Jag fick inte fram något mer, utan lyfte bara handen och pekade darrande på en lång, mörk skepnad i dunklet utanför damtoaletten. Jag kunde inte avgöra vad det var, men det var något som inte brukade vara där. Något med flera armar.

“Hjärta av damm” är en skrämmande och läskig bok med lagom doser av spänning och övernaturligt. Här kopplas nutid ihop med sådan som har hänt förr i tiden. De övernaturliga inslagen och Bellas vardagsliv vävs ihop till en riktigt spännande, och ibland lite läskig, historia.

Hjärta av damm är en nervkittlande spökhistoria som ger en rysningar var sig man är 9 -12 eller en vuxen bokbloggare.

Här kan du läsa mer om den första fristående delen i bokserien Hjärtserien.

Boktitel: Hjärta av sten del 2

Målgrupp: 9 – 12 år

Bokserie: Hjärtserien

För dig som vill läsa mer om Bella, Nelli, Hilding och de andra kommer nu den fristående fortsättning på Hjärta av damm” som du kan läsa mer om i ett tidigare inlägg.

 

Den här gången är det Nelli som är bokens huvudperson. Nelli har alltid kunnat se andar sedan hon var liten och hon har egentligen aldrig har varit rädd för dem. Inte förrän nu …

”Nellis mamma och hennes bästa väninna har köpt ett gammalt hotell där de nu bor ihop, som de håller på att renovera. Hotellet ligger några mil utanför stan, mitt ute i ingenstans och under påsklovet ska Nelli och hennes vänner tillbringa lovet där. De ska berätta spökhistorier och ha det mysigt ihop.

Så länge Nelli kan minnas har hon kunnat se döda människor. De finns överallt, även på hotellet. Men de är inte farliga, varken mannen som står vid fönstret eller kvinnan i gungstolen. Men det finns något på hotellet. Något som Nelli inte får grepp om. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Något som gör henne livrädd. Vem är det som söker kontakt och varför och vem är det som gråter förtvivlat om nätterna?”

 

“Hjärta av sten” är en skrämmande och läskig bok med lagom doser av spänning och övernaturligt. Här kan du läsa mer om denna nervkittlande spökhistoria. 

Systern som åt sina bröder och andra ohygglig historier är en skattkammare fylld av både korta och lite länge fruktansvärda sagor som passar att högläsas runt Halloween. Här har man tagit bort de försvarslösa prinsessorna, suddat bort det lyckliga sluten och tagit bort de uttjatade könsstereotypiska handlingarna och lyckats skapa en uppfriskande syn på de gamla sagorna med normbrytande handlingar. För lärare erbjuder dessa berättelser en öppning för flera diskussioner med eleverna i klassrummet och i läsgrupper.

Systern som åt sina bröder och andra ohygglig historier, är bok som har denna grymma berättelse tillsammans med 13 andra kusliga berättelser från olika länder samlade i en bok.

Det här är en skattkammare fylld av både korta och lite länge fruktansvärda sagor som passar att högläsas runt Halloween.

 

Här kan ni läsa mer om boken.

Boktitel: Julens monster

Målgrupp: 9 – 12 år 

“Det är jul, jul strålade jul. Granen står så grön och grann i stugan. Snön lyser vit på taken, endast är Krampus är vaken. Och Blodig Lucia förstås. Krampus håller sin piska i handen, den långa tungan slingrar sig i munnen. Blodiga Lucia vassa kniv blänker i månen sken. Allt hon kräver för att lämna dig i fred är en skål med blod och tarmar. Krampus flinar och lyfter piskan…”

 

Vänta! Stopp! Vad är det här för fasansfull julberättelse?

 

Jo, det är en helt vanlig historia om man levde för några hundra år sedan. Krampus och Blodiga Lucia är nämligen moster människor trodde fanns på riktigt.

I femton blodisande historier berättas om julmonster som människorna trodde på förr i tiden. Läs om julmonstret Krampus som inte hade några presenter på ryggen utan en korg till brädden fylld med skrikande barn. I bältet hängde en piska med spår av torkat blod. Läs om julhäxor och juldemoner, om troll som rövar bort barn varje jul och om Blodiga Lucia. Julens monster är rikt illustrerad i färg och svartvit. Efter varje dramatiserad berättelse följer en faktaruta som ger lite förklaring och sammanhang till myterna och legenderna.

 

Julens monster är läskiga berättelser om verkliga julmonster med livfulla och blodisande bilder. En julbok för inte de så känsliga unga läsare mellan 9 – 12 år och vuxna som vill ha lite skrämmande läsning så här i jultider.

 

Här kan du läsa mer om denna skrämmande julberättelse.

 

Boktitel: Monsterbestarium 

Målgrupp: 9 – 99 år

De här är en uppslagsbok för alla monsterälskare i alla åldrar!

Monsterbestiarium är en tilltalade monsterbok med sitt stora format och med ett omslag som känns som läder och med vackra guldbokstäver innehåller den skrämmande och spännande fakta om monster, odjur och demoner. Det här är verkligen en passande bok att ge bort till alla monsterdiggare i present eller lägga under granen så att man får möjligheten att grotta ner sig i myternas värld och lära sig allt om mörkrets väsen OCH kanske viktigast av allt: hur man skyddar sig mot dem!

”Här får vi lyssna på en skrämmande dramaserie om när Magdalena och hennes hund Tuja en stormig kväll lovar att hjälpa två små rädda systrar som berättar att det spökar i prästgården där deras morfar bor. Men frågan är vem som egentligen är spöket?”

Det här är en historia som riktar sig till mellanstadiebarn som gillar läskiga berättelser och inte är lättskrämda, för de kan vara bra om man har en vuxen med sig när man lyssnar på berättelsen.

 

Personligen tycker jag att det var en lagom spännande berättelse på fem korta avsnitt som slutande med en spännande tvist.

 

Här kan du läsa mer om spökhistorian Spöket som försvann.

Boktitel: Blodspår

Målgrupp: 9 – 13 år

Blodspår handlar om Alex och Saida som en dag efter skolan går in i skogen och hittar ett fallfärdigt hus med konstig lukt och färska blodspår.”

 

Det är inte bara en spännande berättelse utan den tar även upp vänskap och  främlingsfientlighet. 

 

Berättelsen är uppdelad i fem korta berättelser som jag personligen tycker är lite i det lite löjligaste laget om, unga lyssnare vill ha spännande berättelser. Så jag tycker att berättelsen riktar sig från 8 – 10 år.

 

Här kan du ta del av Barn radions färdig nedladdade avsnitt till dramatiseringen Blodspår.

Att lyssna på Barnradions olika dramatiseringar baserat på olika böcker är ett väldigt bra sätt att träna läsförståelse och bygga ordförråd.

Halloweenaktiviteter!

Här kan du ta del av ett Halloweenhäfte fullt med olika skrämmande och spännande aktiviteter som passar för barn på hela grundskolan.

 

Halloweenhäftet består av ett Halloween kryss, Halloweengömma (ordgömma), skapa din egna Halloweenberättelse med hjälp av en tärningsaga till berättelsen finns 6 färdiga linjerade papper med Halloweentema, Halloween och läslovs bingo, går att köpa separat här. En Halloweenuppgift där eleverna får öva på halloweenordförråd på ett roligt och underhållande sätt som är på Engelska. 28 stycken svartvita färgläggningsbilder med Halloweentema, bygg din egna skelettmobil för att kunna smycka hem och klassrum samt en Halloween tipspromenad med 15 frågor, svarsmall och svarstalonger. Samma tipspromenad med Halloweenfrågor går att köpa separat här.

 

Häftet finns även på Engelska som du kan se mer av i videon nedan.

 

Du kan köpa detta Halloweenhäfte via mitt Skolmgi konto.

Här kan ni ladda ner två olika slags häften med Halloween målarbilder.

Here you can take part in a Halloween booklet full of various scary and exciting activities that are suitable for children throughout primary school.

 

The Halloween booklet consists of a Halloween cross. A Halloween task where students get to practice on Halloween vocabulary in a fun and entertaining way. Halloween hide (word hide), Halloween- & autumn holiday bingo, which you can also download separately here and also in Swedish. Create your own Halloween story with the help of a dice for the story, there are 6 finished lined papers with a Halloween theme, 28 black and white coloring pictures with a Halloween theme, build your own skeleton jumping jack, to decorate home and classroom and a Halloween quiz with 13 questions, answer templates and answer slips. It’s the same quiz you can download here separately!

 

The booklet is also available in Swedish, which you can read more about above and see via the video.

You can purchase this Halloween Booklet through my School Magic account.

Vi mitt Skolmagi konto kan ni ta del av ett “Läskigt Halloween- och läslovs bingo” och samma Bingo på Engelska “Halloween- & autumn holiday bingo”.

Skicka med detta läs- och aktivitetsbingo som riktar sig till alla skoleleverna inom hela grundskolan. Det här är ett läskigt Halloween och läslovs bingo som uppmuntrar eleverna till att underhålla läsningen under lovet och samtligt hitta på både roliga, busiga och underhållande läs- och höstlovsaktiviteter.

 

Halloween- och läslovsbingot finns att ladda ner på Svenska via mitt Skolmagi konto. And The Halloween and autumn holiday bingo can you download here.

Halloween frågor med tillhörande svar som är ämnat för lågstadiet elever. 

 

Halloweenfrågorna finnas att ta del av via mitt skolmagi konto.

Halloween tipspromenad med 15 frågor med tillhörande svar som är ämnat för grundskoleelever. 

 

Tipspromenaden finns att ta del av för en liten summa via mitt skolmagi konto.

Du kan även finna ett liknade quiz på Engelska, men med 10 frågor. Här kan du ladda ner Halloween quiz for preschool class to year 3.”

 

The quiz has 10 questions with varying degrees of difficulty on the questions. At the end of the Halloween booklet there are answers to all questions and a page with answer slips.

 

You can download the quiz here.

You can also find this “Halloween quiz for primary school”

 

The quiz has 13 questions with varying degrees of difficulty on the questions. At the end of the Halloween quiz there are answers to all questions and a page with answer slips.

 

You can download the quiz here.

Hoppas att du hittar någon läskig läsning inför Halloween- och höstläsningen, samt möjligheten att ta del av någon spännande , skrämmande & underhållande Halloweenaktivitet!

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar