BOKTIPS SOM VÄCKER LÄSLUSTEN I SOMMAR!

Under sommaren är det viktigt att hålla igång läsningen - för att inte glömma bort det man lärt sig under läsåret. Visste ni om att barn och unga som inte läser under sommarlovet hamnar efter i skolan. Gapet mellan ett läsande barn och ett barn som inte läser utgöra 3 månaders skolundervisning bland våra skolelever! Genom att uppmuntra och inspirera till läsning får dina barn ett försprång i både läsförståelse, ordförråd och fantasi. I detta temainlägg kommer läsfrämjaren Gullis lästips att tipsa om böckerna som kan slukas av barn och unga från 3 år upp till 15 år samt unga vuxna. Böcker som passar perfekt för sommarläsningen. Dessa böcker går även att lyssna och läsa på via olika ljudbokstjänster. Här finner ni även tips på olika läsfrämjande material som passar att skicka med elever och föräldrar innan de går på sommarlov.

Under sommaren är det viktigt att hålla igång läsningen - för att inte glömma bort det man lärt sig under läsåret och för att inte tappa avkodningsfärdigheterna.

Sommarlovet närmar sig med stormsteg. En del av oss ser fram emot lata dagar i hängmattan eller på stranden framför sig, helst med en bok i handen. En del av oss kanske hellre gör andra saker. Likadant är det för våra elever. En del har många läsäventyr framför sig och en del kanske inte kommer plocka upp en bok. Hur kan vi göra för att stötta elever att hålla igång den viktiga läsningen över sommaren?

 

Via detta temainlägg kan ni läsa mer om hur vi tillsammans kan hjälpa eleverna att läsa under sommarlovet, med hjälp av boktips för barn och unga vuxna samt ta del av olika läsfrämjande material.

Visste ni om att bara under ett sommarlov kan gapet mellan ett läsande barn och ett barn som inte läser utgöra 3 månaders skolundervisning bland våra skolelever.  (*Hämtat från en artikel från SvD från 2022 där konstaterar Mats Myrberg, professor emeritus i specialpedagogik vid Stockholms universitet som berättar mer om detta.)

Visst är det lov och inte skola, men att inte läsa under sommaren gör att barn och unga tappar mycket av läsfärdigheten de lärt sig under hela skolåret.

 

Att läsa är något vi gör hela tiden och är en förmåga vi behöver för att klara av vardagen. Därför behövs läsningen hållas igång även när det är lov!

 

Här kan ni läsa mer om fördelarna man får av att läsa.

Ta del av barn- och ungdoms-boktips för en lustfylld läs sommar från läsfrämjaren Gullis lästips

För att bekämpa sommarens läsförlust är det viktigt att lärare och pedagoger rekryterar alla föräldrar.

 

En enkel lösning är att skriva ut och dela ut en A4-lapp med “10 kreativa sätt  att uppmuntra barns läsning under sommarlovet”.

På detta sätt kan föräldrar och vuxna vårdnadshavare få idéer och motivation att uppmuntra sina barn och barn i sin närhet att läsa mer under sommaren. Dessa material finns även att ladda ner separat på Engelska för föräldrar och vuxna,

 

Materialet finns även att ladda ner på svenska engelska så att det passar för sommarlovet.

 

Materialet finns även med inriktning inför jullovet.

Ta del av boktips via recensioner från bokbloggare. Prata med barnbibliotekarier och utnyttja kunskapen som finns i bokhandeln, gå med i Sommarlovsutmaningen “Jag har läst”.

 

Ge eleverna ett inspirerade bokbingo innan de ger sig iväg på sommarlov.

 

Dessa bokbingon finns att ta del av både på svenska och engelska.

Öka barnens läsglädje med en läsutmaningscheklista.

 

Här kommer elever i alla åldrar finna aktiviteter som de är angelägna om att vilja göra från denna lista med 12 olika läsutmaningar som innehåller allt från forskning, till att följa instruktioner, till hantverk, till att använda teknik och möjligheten att prata om böcker med vänner och familj. Med hjälp av denna läsorm och de 25 olika motiverande läsuppdragen kan eleverna på ett lustfyllt sätt klara av olika läsuppdrag under sommarlovet.

Eller varför inte skicka med eleverna denna Läsorm som är en annan variant av bokbingo.

 

Läsormen passar till alla barn inom grundskolan från Förskoleklass upp till åk 6.

Här nedan tipsar jag om olika barn- och ungdomsböcker som både finns att låna på närmaste bibliotek, eller möjligheten att läsa som E-böcker eller lyssna som ljudböcker via ljudbok tjänster.

 

Böckerna riktar sig från 3 till 6 år, 9 till 12 år 12 till 15 år och unga vuxna.

Här får ungdomar mellan 12 till 15 år och unga vuxna ta del av spännande boktips med olika teman. Utforska vikingatiden genom äventyr och upptäckter, dyk in i dystopiska världar där överlevnad är nyckeln, upplev gotiska skräckberättelser från förr i tiden och låt dig beröras av känsloladdade berättelser om kärlek, relationer och sexualitet.

 

För de som älskar rollspel finns äventyr fyllda med intriger och mysterium att förlora sig i. Vill du utforska människans natur och krigets skugga? Ta del av gripande och tankeväckande berättelser som ger en inblick i svåra tider. Och för den som söker magi och mystik finns en bok som kryper in under skinnet och stannar där långt efter att sidorna har lästs ut.

 

Upptäck en värld av spännande berättelser och låt dig förföras av äventyr, känslor och mysterier. Här finns något för alla som älskar att förlora sig i en god bok under sommarlovets härliga sommardagar.

 

“Asynja-serien” erbjuder läsaren en suggestiv och effektiv bildberättelse, som tar läsarna med på en historisk berättelse tillbaka till vikingatiden, fylld med action och mörker, som perfekt kompletterar den spännande och äventyrliga texten. Serien är rikt illustrerad och tillsammans med en välskriven text skapas en helhet som förstärker läsupplevelsen.

Idag finns det tre böcker av blivande fem böcker i Asynja-serien.

I den fängslande bokserien “Asynja” tar författaren med läsarna på en spännande resa in i de nordiska vikingatiden.

 

I denna episka vikingasaga får läsarna ta del av forntida legender, hårda strider och djupt rotad mytologi.

 

Här förenar författaren noggrann forskning med sin livliga fantasi och skapar en rik väv av nordisk mytologi som är både autentisk och förtrollande. Berättelsen är fylld av intrikata detaljer som tar läsarna till hisnande landskap, majestätiska hallar och farliga riken.

 

När serien utvecklas kommer läsarna att vara fängslade av det intrikata nätverket av relationer, rivaliteter och öden som formar de starka kvinnliga karaktärerna Disa och och Sunna.

 

Med sin kombination av action, mytologi och starka kvinnliga karaktärer är Asynja-serien ett måste för fans av nordisk mytologi, fantasy-litteratur och episk berättarkonst.

Böckerna rinkar sig ursprungligen för läsaren mellan 9 till 12, men fungera mer en väl att läsas av äldre läsare från 12 år upp till 15 och av unga vuxna som gillar att läsa välskrivna böcker som utspelar sig under vikingatiden.

 

Här kan du läsa mer om det tre första böckerna i bokserien “Asynja”.

Den första boken i serien ”Asynja finns inläst som ljudbok med inläsning av Sofia Pekkari. Boken finns även att ta del av som e-bok liksom de andra två böckerna i serien.

“Det svarta” är en apokalyptisk, dystopisk, mörk och spännande trilogi, som får dig att sitta på helspänn och bläddra febrilt genom sidorna.

 

I trilogin ”Det svarta” ingår böckerna ”Det svarta regnet”, ”Den svarta staden” och ”Det svarta havet” som är en apokalyptisk dystopi som handlar om kampen om överlevnad!

I denna nära framtid möts läsarna av en värld där sjukdomar och klimatförändringar har decimerat både människor och djur till en minimal existens. Vi tas med på en resa genom barns och ungdomars strävan att överleva varje dag, med hopp om att hitta en fristad där de kan undkomma sjukdom och svält.

Böckerna rinkar sig från 9 år och uppåt.

 

Här kan du läsa mer om böckerna i trilogin “Det svarta”

Det två första böckerna i ”Det svarta” finns inlästa som ljudböcker av Ella Schartner. Böckerna finns även som e-böcker liksom den tredje boken.

“Pestblommor” är en gotisk skräcksaga som utspelar sig under pestens tid på 1700-talet. Berättelsen kretsar kring förbjuden kärlek, skräck, systerskap, vänskap, mörka hemligheter och ond bråd död.

Genom att läsa “Pestblommor” får läsarna ta del av en känslomässig berg-och-dalbana av ilska, frustration, sorg, hopp och glädje.

”Pestblommor” påminner om klassiska verk av författare som Maria Gripe, med dess realism, spänning och mystik.

”Pestblommor” är en välskriven historisk berättelse som kompletteras av gripande illustrationer i svartvitt vilka bidrar till att förstärka stämningen och locka läsare i alla åldrar.

Boken riktar sig till ungdomar mellan 12 till 15 år, men fungerar lika väl till unga vuxna läsare.

 

Här kan du läsa mer om den gotiska skräcksaga “Pestblommor”.

”Pestblommor” finns inläst som ljudbok av Ana Gil De Melo Nascimento. Boken finns även att ta del av som e-bok.

”Avbrottet” är en dystopisk thrillerserie i fyra delar som tar med sina läsare till en strömlös och mörk värld i en otäck nära framtid!

Denna dystopisk thrillerserie innehåller nervkittlande spänning som får adrenalinet att rusa och samvetet att gnaga, när man läser denna välskrivna apokalyptiska katastrofberättelse!

I den dystopisk thrillerserien ”Avbrottet” får läsarna ta del av en fängslande och välskriven läsupplevelse som gestaltar en värld där ingen vet om strömmen någonsin kommer tillbaka. Något som gör att samhället snabbt hamnar i de laglösa samhället.

Böckerna är skrivna med en lättlästare text som passar ungdomar mellan 12 till 15 år som vill känna adrenalinet rusa i ådrorna och som vill läsa spännande post apokalyptiska böcker med högt tempo och som fängslar en med nervkittlande spänning och action, samtidigt som böckerna öppnar upp för reflektion och eftertanke om vad som är rätt och fel, samt funderingar över hur vårt egna samhälle är uppbyggt idag idag, vad händer om strömmen går, och hur kan man förbereda sig?

 

Här kan du läsa mer om den dystopiska bokserien “Avbrottet”.

Bokserien ”Avbrottet” finns inlästa som ljudböcker av Måns Vestling och går även att ta del av som e-böcker.

”Våga längta” är en fristående bokserie med fyra korta och lättlästa böcker som får huden att knottras och kinderna att blossa.

 

De är böcker med stor igenkänning om kärlek, relationer, längtan, lust, sexualitet, sex och att våga vara sig själv.

 

Böckerna som ingår i serien ”Våga längta” skildras relationer och sex med lust och allvar där alla relationer inkluderats och accepteras och där sex och samtycke skildras genom alla böcker.

Böckerna i serien ”Våga längta” passar till ungdomar på högstadiet och gymnasiet som vill ta del av böcker som är ärliga utan att vara föreläsande, och otrolig igenkännande böcker oavsett sexualitet.

 

Här kan du läsa mer om den känsloladdade fristående bokserien “Våga längta”.

Bokserien ”Våga längta” finns inläst som ljudböcker inläst av författaren Anna Ahlund själv.

Vässa svärdet, förbered kogret med vassa pilar och bege dig ut på ett fantasifullt och spännande äventyr bland drakar och demoner i det fängslande rollspelsäventyret “Drakar och Demoner: Uppvaknandet”.

Med spänning, äventyr och skicklig berättarteknik tätnar intrigerna och mysteriet i ”Uppvaknandet”, som är den första delen i bokserien som utspelar sig i Drakar och Demonernas universum.

Berättelsen är skriven med en oavbruten, fängslande och spännande handling, samtidigt som den har en humoristisk ton mitt i allt det hemska när läsarna får följa tre äventyrares historier parallellt med varandra.

Här möter läsarna en fantastisk berättelse som är riktad till mellanåldern, men kan också uppskattas av unga vuxna och vuxna som vill ha mer fantasy i sin läsning.

 

Här kan du läsa mer om den första boken “Drakar och Demoner – Uppvaknandet”, som är ett  spännande äventyr.

 

Inför hösten 2024 släpps den andra delen som kommer heta Drakar och Demoner: Sveket”

Boken ”Drakar och demoner- Uppvaknadet” finns att ta del som ljudbok inläst av Daniel Sjöberg. Boken finns även som e-bok.

“Mot okänt land: Krigets barn” är en gripande och tankeväckande roman som är den den första delen i serien ”Krigets barn”.

 

Boken tar oss med på en resa genom krigets fasor och hur det påverkar de oskyldiga barnen som drabbas.

 

Handlingen kretsar kring en grupp barn som tvingas fly från sitt hemland på grund av finska vinterkriget.

Genom författarens skickliga skildringar får vi som läsare följa Viivi och hennes lilla syster och andra barn på deras farofyllda resa och deras kamp för överlevnad och deras strävan att hitta ett nytt hem i det okända landet.

Boken riktar sig till läsare från 12 till 15 år som är intresserade av att läsa en gripande och tankeväckande berättelse.

 

Här kan du läsa mer om  “Mot okänt land: Krigets barn” i den svindlande historiska serien Krigets barn där den andra delen serien i ”Krigets barn” heter ”Längtan hem”.

”Krigets barn – Mot okänt land” finns inläst som ljudbok av Hanna Fred Ekman, boken finns även som e-bok.

”Eira Martell – Flickan av mörkret” är en fantastisk urban fantasy-berättelse som bjuder på magi, historia, spöken, trolldom, häxor och folktro. I den första boken ”Flickan av mörkret” får läsarna kliva in i en värld av uråldrig magi, hemliga sällskap, stencirklar, ung kärlek och en resa genom tiden.

”Eira Martell – Flickan av mörkret” är en väl genomtänkt och skickligt skriven roman som är både kuslig och mystisk. Den bygger upp en obehagligt spännande reality fantasy-upplevelse som verkligen griper tag i läsaren.

Samtidigt skildras boken på ett vackert sätt och utforskar teman som att vara ung med vänner, familj och kärlek. Den handlar också om att söka efter sig själv och sin plats i tillvaron. Det ger en extra dimension till berättelsen och gör den ännu mer engagerande.

”Flickan av mörkret” är verkligen en skräckroman som är värd att läsa av unga vuxna från 15 år och uppåt.

 

Här kan du läsa mer om denna mystiska rysarboken “Flickan av mörkret” som är den första delen i serien “Eira Martell”.

 

Den andra delen i bokserien ”Eira Martell” kommer heta ”Grimoarens hemlighet” och släpps i slutet av september 2024

 

Här kan unga läsare mellan 9 och 12 år uppleva en gripande portalfantasyhistoria som tar dem tillbaka till den mörka historien under andra världskriget. Utforska spännande skildringar av historiska händelser och fascinerande öden. Läs en berättelse som fångar intresset och tar dig med på en resa genom tiden, där två familjer är sammanvävda på oväntade sätt.

 

Ta del av en spänningsfylld berättelse fylld med övernaturliga mysterier, intensiv action och en atmosfär som skapar en skrämmande och magisk stämning. Utforska en mystisk och fängslande bokserie som inspirerats av äldre svenska sagor och folktro, och som tar läsarna djupt in i den svenska sagomytologin.

 

Följ med på ett spännande äventyr där dåtid och nutid möts i en sommardeckare som kommer att få ditt hjärta att slå snabbare. Här får du följa med på spännande äventyr och lösa gåtor från det förflutna. Läs en spännande trilogi som kombinerar uråldrig folktro och magi med mystiska mysterier och förbjuden kärlek, vilket ger berättelsen en Twilight-liknande atmosfär i en Norrlandsmiljö.

 

Läs den gripande och känslosamma berättelsen om livet i skuggan av kriget. Det är en spännande, gripande och välformulerad historia som baseras på verkliga barns och familjers öden under andra världskriget. Utforska ett fängslande och övernaturligt fantasyäventyr där den verkliga världen möter den nordiska mytologin.

 

Här finns en värld av spännande berättelser att utforska för unga läsare som älskar historia, spänning och magi. Här finns något för alla som älskar att förlora sig i en god bok under sommarlovets härliga sommardagar.

 

Trilogin ”Historieväktarna” av Hanna Blixt & Jakob Blixt passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

”Historieväktarna” är välskrivna, spännande och lärorika böcker som utspelar sig på olika historiska avgörande platser under 40-talets Europa med möten av historiskt viktiga personer som Anne Frank och Raoul Wallenberg mitt under andra världskriget.

 

”Historieväktarna” är otroliga bladvändare med högt tempo som innehåller spänning, action, dramatiska tidsvändningar, historisk fakta och tidsresor.

Böckerna som ingår i trilogin “Historieväktarna” är “Uppdraget i London”, “Gömstället i Amsterdam” och “Flykten från Budapest”.

Här kan du läsa mer om böckerna i trilogin “Historieväktarna”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på trilogin “Historieväktarna” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Dan Bratt.

Till de tre böckerna finns det separata lärarhandledningar.

Bokserien ”Månvind och Hoff” av Johan Rundberg passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

”Månvind och Hoff” är otroliga läsupplevelser som innehåller historiska skildringar med spännande livsöden under 1800-talets Stockholm och Uppsala.

 

Här får läsarna ta del av otroliga miljöbeskrivningar från samhällets botten, där man känner av de kliande betten från lopporna, känslan av den värkande och gnagande hungern, stanken från utedassen, ljuden från hästars hovar på kullerstenarna, synen av det flackande ljusen från gaslyktorna.

 

Samtidigt som läsarna får vara med om otroliga läsupplevelser där ”Månvind & Hoff” är som en blanding av Oliver Twist & Sherlock Holmes!

Böckerna som ingår i bokserien “Månvind & Hoff” är: “Nattkorpen”,“Tjuvdrottningen”, “Dödsängeln”,  “Blodspakten” och “Ormsaltaren”.

 

Här kan ni läsa mer om varje enskild bok i bokserien Månvind & Hoff”.

Till boken finns en lärarhandledning och Pleasureablelearning har även tagit fram ett högläsningsprojekt där varje lektion med boken är uppdelad i tre delar, inför högläsningen, hörförståelse och diskussion och en uppgift kopplat till texten. 

 

Det finns även möjligheten att testa dina kunskaper med Månvind och Hoff quiz

 

Det finns även möjlighet att Sammanfatta handlingen från kartan med skriv- och läsuppgifter ämnat för åk 4-6.

 

Via UR finns en dramatisering baserat på första boken Nattkorpen.

Det finns även möjlighet att gå en stadsvandring i Stockholm för att besöka  de historiska platser som böckerna utspelar sig på, som Långholmens fängelse, Riddarhuset och Kungens hemliga tunnel. 

 

Men det allra bäst blir promenaden om du först läst alla fyra böckerna i bokserien: Nattkorpen, Tjuvdrottningen och Dödsängeln.

 

Läs mer här om statsvandringen.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på bokserien “Månvind & Hoff”  via  Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Olof Wresling.

Böckerna i bokserien ”Evighetens hus” av Pia Hagmar passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

”Evighetens hus” är en gåtfull historia som bygger på verkliga händelser. Det är också en fängslande berättelse

om två familjer som är sammanlänkade genom tiden och om en fruktansvärd period i Irlands historia som fortfarande lever kvar i människors hjärtan. Samtidigt som vi får ta del av två trasiga familjer som kämpar för att bli en hel.

Böckerna som ingår i bokserien “Evighetens hus” är: “Flykten” och “Vägen hem”.

 

Här kan du läsa mer om de två böckerna i bokserien “Evighetens hus”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna “Evightens hus” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Ella  Schartner.

Den första boken ”Tolv och den frusna skogen” i den nya bokserien Eldfödd” av Aisling Fowler passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

Här möts läsarna av en förhistorisk värld i de snöiga norra skogarna som är fyllda av monster. ”Tolv och den Frusna skogen” är en spänningsfylld berättelse med övernaturliga mysterium, andlös action och med en kuslig, magisk stämning, samtidigt som den är hjärtskärande sorglig

Ett tips är att även lyssna eller läsa på boken “Tolv och den frusna skogen – Eldfödd” via Storytel.

 

Boken är inläst av Disa Östrand.

Bokserien ”Bortrövad” av Vilhelm Sundbom och Jonas Sjöblom passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år. (Sista boken finns än bara som E-bok).

 

”Bortrövad” är mystiska fängslande och övernaturlig bokserie som tagit inspiration från vårt lands äldre sägner och folktro och som tar sina läsare rakt in i den svenska sagomytologin. Här får läsarna ta del av olika mytologiska varelser som tomtar, troll, lyktgubben, Näcken och skogsfrun.

Böckerna som ingår i serien är:

 

Del 1: Fånge i berget

Del 2: I skogsfruns våld

Del 3: Ur askan i elden

Del 4: Vägen hem

Här kan du läsa mer om bokserien “Bortrövad”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna “Bortrövad via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Martin Sundbom.

Dem fristående bokserien ”Mysterierna i Sörbodande” av Annika Billberg passar att läsa eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

De här är spännande sommardeckare där dåtid och nutid möts. Här får läsarna följa med på spännande äventyr på svar på gåtor från det förflutna.

 

”Mysterierna i Sörbodande”är fantasieggande sommardeckare med medryckande handling och mystiska äventyr.

Här kan du läsa mer om de fyra böckerna i bokserien “Mysterierna i Sörbodane”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på bokserien ”Mysterierna i Sörbodande” via Storytel.

Böckerna är inlästa av Linda Bengtzing.

Trilogin ”Viskornas dal” av Åsa Rosén passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

”Viskornas dal” är spännande berättelser som förväntansfullt mixar uråldriga folktro och magi, med andlösa mysterium och förbjuden kärlek som ger berättelsen en Twilight känsla i Norrlandsmiljö.

Här kan du läsa mer om trilogin “Viskornas dal”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på trilogin “Viskornas dal” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Electra Hallman.

Boken ”Vi var vargar” av Katarina Nannestad passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

Det här är en gripande och ömsint berättelse i krigets skugga. Det är en spännande, anslående och välskriven historia som baseras på verkliga barns- och familjers öden i slutet av andra världskriget. Berättelsen är både sorglig och spännande, men framför allt sätter den ljus på de många civila offren i krigets skugga.

Här kan du läsa mer om boken “Vi var vargar”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på boken “Vi var vargar” via Storytel.

 

Boken är inlästa av Disa Östrand.

Trilogin Bortom” av Henrik Johansson och Mårten Gisby passar att läsas eller lyssnas av barn och unga mellan 9-12 år.

 

Trilogin ”Bortom” är en trollbindande och övernaturligt fantasyäventyr där verkligheten möter den nordiska mytologin. De här är fantasy med mycket magi fylld av spännande personer, väsen och bestar.

Här kan du läsa mer om den första boken “Alba och landet bortom”.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i trilogin “Bortom” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Frida Hallgren.

Här kan unga läsare mellan 6 och 9 år uppleva en unik fantasivärld fylld av spänning, humor och färgglada miljöer. Läs om barnhjältar som blir superhjältar, följ med på läskiga spökäventyr och upplev rafflande äventyr i en förtrollande värld med sagodjur och magi. Utforska piratäventyr i en steampunk trilogi, delta i fantasifulla vardagsäventyr och upplev fartfyllda och humoristiska berättelser.

 

Ta del av historiskt spännande äventyr med magiska inslag och möt varelser från svensk folktro. Upptäck fängslande berättelser med mystik och magi.

 

Här finns en värld av böcker med underhållande, roliga spännande berättelser fyllda med äventyr, historia och magi.

 

Här finns något för alla som älskar att förlora sig i en god bok under sommarlovets härliga sommardagar.

Bokserien ”Musse och Helium” av Camilla Brinck passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

 

Musse och Helium är två små fantastiska syskonmöss och i deras magiska värld bjuder dom på underhållning för hela familjen.

 

Här får läsarna ta del av en unik och myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer.

 

Böckerna om Musse och Helium är en värld som läsarna sent kommer att glömma!

Här kan du läsa mer om de tre första böckerna i bokserien “Musse och Helium”.

Den första bokserien om “Musse och Helium” där vi får läsa om hur allt började.

 

Kapitelböckerna om “Musse och Helium” är fantasy-romaner för den yngre publiken som är mellan 3 och 12 år.

 

Här kan ni dyka rätt in det första äventyret genom det magiska hålet i väggen och se vart det för er!

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i bokserien “Musse och Helium” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Morgan Alling.

Bokserien ”Handbok för Superhjältar” av Elias och Agnes Våhlund passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

De här är fantastiskt illustrerade och spännande barnböcker i bokserien Handbok för Superhjältar”.

 

”Handbok för Superhjältar” har spännande handling med vacker utformning som hybridböcker med en blandning av kapitelböcker och grafiska serieböcker. De är barnböcker om mobbning och utanförskap. Det handlar om att bli en superhjälte dock är det inte något som löser huvudpersonens problem med ensamhet, mobbning och utanförskap.

 

Det här är en bokserie som måste sträckläsas med en hjältinna som man bara måste älska!

 

De fyra första delarna hör ihop och har en handling som handlar om mobbning och utanförskap.  

 

Böckerna som ingår i den första delserien Handbok för superhjältar” är:

 

Handbok för superhjältar del 1 – Handbok

Handbok för superhjältar del 2 – Röda masken

Handbok för superhjältar del 3 – Ensam

Handbok för superhjältar del 4 – Vargen kommer

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i bokserien “Handbok för superhjältar via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Frida Hallgren.

Till alla böcker i serien “Handbok för superjältar” ingår det fristående lärarhandledningar samt tillhörande bildspel.

 

Här kan ni även kan ta del av extramaterial.

 

Här kan ni även ta del av en en tipspromenad baserat på de först sex första böckerna.

De första fyra böckerna finns även som en radiodramatisering.

 

 

Här kan ni ta del av alla nedladdade avsnitt till radiodramatiseringen “Handbok för superhjältar”.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna i bokserien Handbok för Superhjältar.

Bokserien ”Spökhunden Buster” av Tobias Söderlund och Jeanette Wigren passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

Det här är en nervkittlande serie att läsa själv eller tillsammans.

 

Här får läsarna följa med på mystiska äventyr som blir läskiga på riktigt.

 

Bokserien än ”Spökhunden Buster” är böcker fyllda med spänning, vänskap och spöken!

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i bokserien Spökhunden Buster” via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Ella Schartner.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna i bokserien “Spökhunden Buster”.

Bokserien ”Karma och Jonar” av Zelda Falköga och Henric Aryee passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

”Karma och Jonar” är en storslagen berättelse om två vänner som testas genom en rad utmaningar i kampen att rädda landet Glimeria från Stendraken.

De här är en rafflande äventyrsberättelse med en historia om hur viktigt det är att vara en god vän, hur svårt det kan vara att våga och hur fantastiskt det är när det goda segrar mot alla odds.

 

Här får läsarna möjligheten att följa med på ett färgsprakande äventyr i en otroligt förtrollande värld fylld av magiska sagodjur, fängslande möten och svindlade och lärorika äventyr.

Till den första boken ”Karma och Jonar – Klipptrollen” finns ett introduktionshäfte med extramaterial, en lärarhandledning och ett bildspel.

Även till den andra boken “Karma och Jonar – Flykten” finns det även en lärarhandledning och bildspel.

 

Till alla andra böcker finns det även separata bildspel med alla bilder från boken som passar att visas i klassrummet vid en högläsning.

Med hjälp av Gala kan du skapa ditt egna äventyr!

 

Kliv in i en färgsprakande saga med den gosiga kinten Gala från Karma och Jonar-serien. 

 

Kinten Gala är Jonars bästa vän och en riktig fena på att starta galna upptåg och roliga lekar. Med sin mjuka kropp och man av plysch är hon dessutom riktigt mjuk att gosa med. En perfekt present till barn i alla åldrar! 

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i bokserien“Karma och Jonar” via Storytel.

Böckerna är inlästa av Charlotta Åkerblom.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna i bokserien “Karma och Jonar”.

Trilogin “Ester Tagg” av Linn Åslund passar och läsa eller lyssna av barn mellan 6 till 9 år.

“Ester Tagg” är ett spännande steampunkäventyr för lågstadieåldern.

I trilogin om flickan Ester Tagg får läsarna följa med när hon rymmer från barnhemmet och smiter ombord på det flygande piratskeppet Den flygande holländaren. Men hjälp av en halv skattkarta är hon på jakt i sökandet efter hennes försvunna föräldrar. Det blir ett spännande piratäventyr fyllda av skattjakter, inspirerade och starka karaktärer och nya vänskaper. 
Ester Tagg illustrerad av Rebecka Helmersson.

I trilogin om flickan Ester Tagg får läsarna följa med när hon rymmer från barnhemmet och smiter ombord på det flygande piratskeppet Den flygande holländaren. Men hjälp av en halv skattkarta är hon på jakt i sökandet efter hennes försvunna föräldrar.

 

Det blir ett spännande piratäventyr fyllda av skattjakter, inspirerade och starka karaktärer och nya vänskaper. 

Trilogin ”Ester Tagg” är lättlästa kapitelböcker som tillsammans med de härligt detaljrika svartvita illustrationerna är det de perfekta böckerna för högläsning men minst lika bra till de som nyss lärt sig läsa och behöver en första kapitelbok. 

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i trilogin Ester Tagg via Storytel.

Böckerna är inlästa av Hedda Stiernstedt.

Här kan du läsa mer om böckerna i trilogin “Ester Tagg”.

Bokserien ”Tutte Brödsmula och Kalle Humla” av Annika Billberg som passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

Här får läsarna följa med magiska och fantasifulla äventyr när sjuåriga Lisa spenderar sina lov hemma hos farfar och farmor i Vikhammar händer det alltid roliga och spännande saker. Lisa har nämligen upptäckt att det bor en liten flicka där. Hon heter Tutte Brödsmula och ser ut som en helt vanlig flicka, fast ändå väldigt ovanlig. Hon är nämligen mindre än en tändsticka. Tutte Brödsmula har en kompis – en humla som är tjock och rund, har hatt och röker pipa. Han kan prata också, Kalle Humla. Ett zurrigt och mysigt humleprat. Tillsammans med Tutte och Kalle får Lisa inte en lugn stund. För någon måste ju hänga med de två små filurerna när de råkar ut för tant Agdas elaka katt, flyger vilse i skogen eller när de ska jaga mystiska pulkatjuvar och när de är med om ett färgsprakande övernaturligt kalas.

Här kan du läsa mer om böckerna i bokserien “Tutte Brödsmula & Kalle Humla”.

Den fristående bokserien ”Flugo” av Tedd Arnold passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

Böckerna om “Flugo” är passade böcker för nybörjarläsare som vill ta del av fartfyllda och galna äventyr med mycket humor. Böckerna är skrivna med lättlästa och korta kapitel med humoristiska bilder med glimten i ögat.

Den fristående bokserien “Flugo” består av flera olika böcker idag och de kommer hela tiden flera nya böcker i bokserien.

Böckerna om "Flugo" är passade böcker för nybörjarläsare som vill ta del av fartfyllda och galna äventyr med mycket humor. Böckerna är skrivna med lättlästa och korta kapitel med humoristiska bilder med glimten i ögat.
Det finns även möjlighet att köpa en Flugo docka för möjligheten att användas vid boksamtal och utsmycknad av bibliotek och andra utrymmen.

Ett tips är att även lyssna eller läsa på böckerna i bokserien “Flugo via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Joakim Sædén.

Här kan du lösa mer av de olika fristående böckerna i “Flugo bokserien.”

Bokserien ”Jack” av Martin Olczak och Anna Sandler passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

”Jack” är en historiskt spännande äventyrsserie som utspelar sig med en fartfylld handling fylld med massa spännande äventyr där fiction och magi samlas med välkända platser ifrån Stockholm och Göteborg där läsarna får möta olika väsen från den svenska folktron.

De är perfekta böcker att sätta i händerna på barn som kämpar med läsningen men som vill ha en snabbverkande brygd av skräck, skämt och snabba vändningar för att inte tröttna.

Bokserien “Jack” innehåller fem stycken delserien med fyra böcker i varje delserie. De första fyra delserierna finns även som samlingsvolymer.

Delserierna består av: 

“Jakten på Jack” finns även att lyssna på som en radiodramatisering via Barnens radio. Här kan du kan ta del av de nedladdade avsnitten till den serien.

Ett tips är att lyssna eller läsa bokserien Jack via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Edvin Ryding.

Här kan du läsa mer om de olika böckerna i bokserien “Jack”.

Bokserien ”Luna och superkraften” av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 6-9 år.

 

De här är berättelser som verkligen ligger i tiden. Det här är böcker som lyfter de evigt aktuella ämnena som utanförskap, ensamhet, kärlek och rätten att få vara annorlunda med hög igenkänning. ”Luna och superkraften” är berättelser som har lättlästa kapitel med fängslande handling med mystiskt och magisk handling tillsammans med färgstarka illustrationer som tillsammans ger en gripande, känslosam och spännande äventyr.

Här får vi läsa om den ensamma flickan Luna, hon känner sig nästan osynlig, för i skolan har hon inga vänner och hemma har ingen tid med henne.  Luna känner sig som det ensammaste barnet i hela världen.

 

Men när hon en stjärnklar kväll doppar handen i mångatan som bildats i sjön händer något magiskt. Luna kan plötsligt höra vad människor säger på jättelångt håll, till och med genom väggar. Den underliga superkraften förändrar allt – på gott och ont.

Till första boken finns det en lärarhandledning och tillhörande bildspel.

 

Bildspel finns det även till de andra tre böckerna.

Böckerna består av kapitelböcker med luftig text och färgstarka illustrationer som förstärker handlingen.

Ett tips är att lyssna och läsa bokserien “Luna och superkraften” via Storytel. 

 

Böckerna är inlästa av Lily Wahlsteen.

Här kan du läsa mer om några av de olika böckerna i bokserien “Luna och Superkraften”.

Här ges de yngsta barnen, i åldrarna 3 till 6 år, möjligheten att utforska en spännande deckarserie med kluriga mysterier i en vardagsmiljö. De kan också uppleva fantastiska äventyr i skärgården med en underbar Saltkråkan-liknande atmosfär. Dessutom kan de lära sig mer om färgglada och bedårande djur, som är fyllda med precis lagom mycket fakta och en hel del humor kring kiss och bajs. Det erbjuds även en inspirerande bilderbok som förmedlar vikten av vänlighet, närhet och framförallt en varm bamsekram!

 

 

Här möts de yngsta läsarna av böcker fyllda av vardagsmysterium, skärgårdsäventyr, humor och fakta blandat med kiss- och bajshumor, samt en härlig bamsekram när man behöver den som mest. Här finns något för alla som älskar att förlora sig i en god bok under sommarlovets härliga sommardagar.

Den fristående bilderbokserien ”Jojos deckarklubb” av Helena kubicek Boye och Andrea Femerstrand passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 3-6 år.

”Jojos deckarklubb” är en spännande deckarserie för de yngre barnen. Här får läsarna hänga med Jojo, hunden Doris, och kompisarna Otto och Einar när de löser spännande och kluriga mysterier i den lilla staden där de bor. ”Jojos deckarklubb” är fartfyllda berättelser som utspelar sig i färgstarka bilderböcker.

Ett tips är att lyssna och läsa böckerna om Jojos Deckarklubb via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Greta Hedin.

Här kan du läsa mer om den första boken i bilderbokserien “Jojos deckarklubb”.

Den fristående bilderbokserien ”Saltkråkan” av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore som passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 3-6 år.

De här är Astrid Lindgrens klassiska berättelse som utspelar sig i mysiga bilderböcker som är utformade i större format så att de härliga skärgårdsbilderna med rätta Saltkråkan-känslan verkligen får plats. Här får läsarna träffa Tjorven och Båtsman som tillsammans om somrarna är med om olika äventyr tillsammans med Pelle.

Ett tips är att lyssna på de illustrerade böckerna om Saltkråkan via Storytel.

 

Böckerna är inlästa av Charlotta Jonsson.

Här kan du läsa mer om den första bilderboken i bilderboksserien “Saltkråkan”:

”Världens coolaste djur enligt Julia” av Julia Wiberg och Hedvig Häggman-Sund passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 3-6 år.

Det här är en färgstark faktabok där läsarna får ta del av galen och udda fakta om tolv olika fascinerade djur som är oemotståndligt läckert porträtterade som humoristiska, färgstarka och otroligt gulliga djur.

 

 

Det här är en färgglad och lättläst faktabok som med sina serieliknade bilder som förstärker de komiska och oväntade djuregenheterna får man lära sig underhållande och lättläst fakta med mycket kiss- och bajshumor.

Ett tips är att lästa och lyssna på boken “Världen coolaste djur enligt Julia” via Storytel.

 

Boken är inläst av Julia Wiberg.

Här kan du läsa mer om faktaboken “Världens coolaste djur enligt Julia”.

Bilderboken ”Jättebjörnen Leonard” av Michael Wiander och Sebastian Matar passar att läsa eller lyssnas av barn mellan 3-6 år.

“Jättebjörnen Leonard” är en fantasifull bilderbok med budskapet att alla behöver vänlighet, närhet och framförallt en bamsekram! Här får läsarna följa med superhjältenallen Leonards olika nattliga hjälteuppdrag i Stockholm tillsammans med pojken Jonte.

Ett tips är att läsa eller lyssna på boken Jättebjörnen Leonard” via Storytel.

 

Boken är inläst av Bobo Engström.

Här kan du läsa mer om den första delen i den lättlästa bilderboken “Jättebjörnen Leonard”.

Via blogginlägget ovan “Sommarboken – Boktips” kan du ta del av flera andra boktips som man inte får missa att läsa. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar